BLOG / DIGITAL MARKETING

Τι είναι το Bounce rate και πως μπορείτε να το μειώσετε

bounce rate

Το Bounce rate ή αλλιώς ποσοστό εγκατάλειψης αντιπροσωπεύει το ποσοστό των χρηστών που επισκέπτονται στην ιστοσελίδα σας μία σελίδα και στη συνέχεια την εγκαταλείπουν. Με άλλα λόγια, αφού δουν μόνο μία σελίδα, δεν αλληλεπιδρούν άλλο στο website σας και το εγκαταλείπουν, καθώς δεν ήταν αυτό που έψαχναν πριν μπουν.

Σίγουρα θα θέλετε οι υποψήφιοι πελάτες να παραμένουν περισσότερο στη σελίδα σας και να ενημερώνονται για τις υπηρεσίες που παρέχετε, να αφιερώσουν περισσότερο χρόνο στην περιήγησή τους και να αλληλεπιδράσουν με το περιεχόμενο της.

Βέβαια, δεν υπάρχει κάποια συγκεκριμένη λύση που να ταιριάζει σε όλες τις περιπτώσεις που αφορούν το Bounce rate. Γνωρίζοντας όμως τι είναι και πως μπορεί να ενισχύσει την στρατηγική σας,  θα εξασφαλίσει επιτυχία στην ιστοσελίδας σας.

Εάν ελέγξατε το Bounce rate στο Google Analytics και είναι αρκετά υψηλό και θέλετε να κάνετε κάτι ώστε να μειωθεί, παρακάτω έχουμε μερικές συμβουλές για εσάς!

Ελέγξτε από ποια πηγή προέρχεται το Bounce rate

Το Bounce rate δείχνει πολλά για την ιστοσελίδα σας, αλλά μέσω του Google Analytics μπορείτε να καταλάβετε περισσότερα. Μπορείτε να δείτε από που συνδέονται οι επισκέπτες σας και το ποσοστό Bounce rate της κάθε πηγής. Ας υποθέσουμε ότι προέρχεται από το Facebook ή από επισκέπτες που βρίσκουν την ιστοσελίδα σας μέσω κάποιου Newsletter. Μπορείτε να συμπεράνετε ότι κάτι πάει λάθος με αυτές τις πηγές και θα πρέπει να το διορθώσετε. Ίσως το μήνυμα που επικοινωνείτε με τον παραλήπτη του newsletter δεν είναι αυτό που περίμενε όταν επισκεπτόταν τη σελίδα σας, ή ενδέχεται η στρατηγική social media που ακολουθείτε να είναι επιτυχής ως προς το να προσελκύει επισκέπτες, αλλά να μην τους εντυπωσιάζει η ιστοσελίδα σας και για αυτό με το που την επισκέπτονται να την εγκαταλείπουν.

Μπορείτε να αξιοποιήσετε αυτή την παρατήρηση για να αποκτήσετε καλύτερη εικόνα για τα κανάλια που χρησιμοποιούν οι χρήστες, ώστε ανάλογα να βρείτε τρόπους βελτίωσης της εμπειρίας.

Bounce rate: Σιγουρευτείτε ότι έχετε mobile friendly ιστοσελίδα

Ίσως ήδη γνωρίζετε ότι η χρήση κινητών συσκευών συνεχίζει να αυξάνεται χρόνο με το χρόνο. Αν η ιστοσελίδα σας λοιπόν δεν είναι φιλική προς φορητές συσκευές, τότε θα μείνετε πίσω. Όσο περισσότερο περιμένετε να κάνετε αυτή την αλλαγή, τόσο ωθείτε τους πελάτες σας να προτιμήσουν κάποιον ανταγωνιστή. Ένας όμορφος σχεδιασμός ιστοσελίδας είναι αναγκαίος αλλά θα πρέπει να συνοδεύεται από τη φιλικότητα ως προς τις φορητές συσκευές, ώστε να είναι σε όλα τα κανάλια λειτουργικό το αποτέλεσμα. Αν δεν είναι mobile friendly τότε οι επισκέπτες δεν μπορούν να πλοηγηθούν σωστά σε όλες τις σελίδες, επομένως δεν μπορούν να δουν σωστά τα προϊόντα και τις υπηρεσίες που προσφέρετε. Επίσης ο χρόνος φόρτωσης ιστοσελίδας σε τέτοιες περιπτώσεις είναι αρκετά αργός. Όταν φροντίζετε το responsiveness της ιστοσελίδας σας να λειτουργεί σωστά, τότε  αυτόματα παρέχετε στους επισκέπτες σας μια ιδανική εμπειρία χρήστη.

bounce rate

Ανανεώστε το blog σας συχνά για μείωση bounce rate

Οι ιστοσελίδες που διατηρούν δικό τους blog έχουν 67% παραπάνω πιθανούς επισκέπτες. Να ένας λόγος για να κρατήσετε το περιεχόμενο του blog σας σχετικό και ανανεωμένο. Δημιουργώντας καλογραμμένα άρθρα, με δημοφιλή θέματα που είναι προσαρμοσμένο στα ενδιαφέροντα του κοινού σας, κάνετε τους αναγνώστες σας να θέλουν να επισκεφθούν κι άλλες σελίδες και αναρτήσεις του ιστότοπού σας. Εάν επιστρέφουν στη σελίδα σας για να διαβάσουν κάποιο νέο άρθρο στο blog σας,  αλλά δεν υπάρχει τίποτα νέο, τότε θα σταματήσουν να έρχονται.  Προσθέτοντας καινούργιο περιεχόμενο  2-3 φορές την εβδομάδα δημιουργείτε συνεχή ροή επισκεπτών και αυξάνετε την εμπιστοσύνη προς το brand σας. Με αυτό τον τρόπο οι χρήστες θα βρίσκουν ενδιαφέρουσα την ιστοσελίδα σας και έτσι θα επιτυγχάνεται μείωση bounce rate.

Bounce rate και pop-up παράθυρα

Έχοντας pop ups στην ιστοσελίδα σας μπορεί να οδηγήσει τους επισκέπτες σας στο να θέλουν να την εγκαταλείψουν. Τα pop-up παράθυρα σε κάποιες περιπτώσεις μπορούν να συνδεθούν με άσχημη εμπειρία χρήστη και να οδηγήσουν σε μείωση των πιθανοτήτων για νέους πελάτες ή να δημιουργήσουν δυσκολίες στην αλληλεπίδραση με το brand σας.

Σε καμία περίπτωση δε μπορούμε να υποστηρίξουμε πως  τα αναδυόμενα παράθυρα είναι πάντα ενοχλητικά και μη αναγκαία,  αλλά όπως σε όλα στη ζωή θα πρέπει να υπάρχει ισορροπία ανάμεσα στη συχνότητα και την ποσότητα που χρησιμοποιείτε ένα εργαλείο. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε διάφανα αναδυόμενα παράθυρα που συνεχίζουν να επιτρέπουν ορατότητα στο χρήστη. Τέτοιες μικρές ενέργειες θα παρατηρήσετε πως αποτελούν μία μεγάλη βελτίωση για τη μείωση ποσοστού Bounce rate.

Bounce rate και κατανομή περιεχομένου της ιστοσελίδας

Το περιεχόμενο είναι η καρδιά της ιστοσελίδας σας. Μπορεί ο σχεδιασμός ιστοσελίδας να προσελκύει τους επισκέπτες, αλλά το περιεχόμενο αυτής είναι εκείνο που τους κρατά και τους κάνει να θέλουν να δουν περισσότερα από εσάς. Το περιεχόμενο δεν πρέπει να είναι απλά καλογραμμένο, αλλά να περιλαμβάνει ξεκάθαρα call to actions. Με τη χρήση του Google Analytics και άλλων σχετικών εργαλείων υπάρχει δυνατότητα να βρεθούν οι σελίδες εκείνες που αντιμετωπίζουν το μεγαλύτερο ποσοστό εγκατάλειψης και σχεδιάζοντας μία σχετική στρατηγική να οδηγηθείτε σε βελτιώσεις.

Η γνώση της αγοράς-στόχου μειώνει τα ποσοστά Bounce rate

Αν δεν έχετε προσδιορίσει την αγορά-στόχο σας, θα είναι πολύ δύσκολο να μειώσετε το Bounce rate.
Ο σωστός προσδιορισμός των target groups αποτελεί βήμα ζωτικής σημασίας για την επιχείρηση σας.
Η προσαρμογή της ιστοσελίδας με βάση την αγορά-στόχο που απευθύνεστε μπορεί προσελκύσει επισκέπτες και να τους ωθήσει να αλληλεπιδράσουν με αυτήν, καθώς το περιεχόμενο θα είναι φτιαγμένο ειδικά μόνο για αυτούς.

Η μείωση του bounce rate είναι μία από τις απαραίτητες ενέργειες για την επίτευξη καλύτερης εμπειρίας χρήστη κι ένας παράγοντας που παίζει καθοριστικό ρόλο στην αποτελεσματικότητα της ιστοσελίδας σας. Στην AppGene αναλαμβάνουμε να σας καθοδηγήσουμε στην ανακατασκευή ιστοσελίδας ώστε να αποκτήσετε ένα λειτουργικό και χρηστικό αποτέλεσμα.

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Στείλτε μας τις ερωτήσεις σας και εμείς θα επικοινωνήσουμε άμεσα μαζί σας. Αν έχετε μία υπέροχη ιδέα, δώστε μας λίγο χρόνο να την ερευνήσουμε προσεκτικά, ώστε να σας προτείνουμε την καλύτερη λύση.