BLOG / ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ

Δημιουργία website: Πως θα το αγαπήσουν οι χρήστες

Δημιουργία website

Εάν σκέφτεστε τη δημιουργία website ή την ανανέωση του, υπάρχουν πολλές πλευρές της διαδικασίας που χρειάζονται προσοχή πέρα από τα στοιχεία του design, όπως για παράδειγμα το χρώμα. Ο προγραμματισμός είναι απαραίτητος για να διαβεβαιώσετε ότι το design της ιστοσελίδας σας δίνει αξία στο brand και φωνή στο χρήστη. Με το να κατανοήσετε τι δημιουργείτε, για ποιόν το δημιουργείτε καθώς τις προσδοκίες του χρήστη σας, θα έχετε και το ανάλογο αποτέλεσμα τόσο το design όσο και στις εικόνες και τη διάταξη που θα χρησιμοποιήσετε στη κατασκευή ιστοσελίδας.

Χρησιμοποιείστε τις παρακάτω προτάσεις για τη δημιουργία website που θα αγαπήσουν οι χρήστες.

Σε κάθε δημιουργία website γνωρίστε και κατανοήστε το κοινό – στόχο της επιχείρησής σας

Η πρώτη δουλειά στη διαδικασία του σχεδιασμού ιστοσελίδας είναι να συγκεντρώσετε και να αναλύσετε τα δεδομένα των χρηστών, έτσι ώστε να αποφασίσετε σε ποια ομάδα του κοινού θέλετε να απευθύνεστε. Αυτό μπορεί να πραγματοποιηθεί με τη χρήση στατιστικών, αν έχετε ήδη παρουσία στο διαδίκτυο ή εστιάζοντας σε συγκεκριμένες ομάδες και στη δύναμη του word of mouth αν είστε νέα επιχείρηση στο ηλεκτρονικό εμπόριο. Το να γνωρίζετε ακριβώς ποιες ομάδες ατόμων αποτελούν το μεγαλύτερο ποσοστό εσόδων είναι ένα σημαντικό πρώτο βήμα για να «χτίσετε» τα θεμέλια για ένα επιτυχημένο design και αύξηση κερδών στο ηλεκτρονικό εμπόριο.

Ο στόχος είναι να δημιουργήσετε μια ισχυρή σχέση με το πρωτεύον κοινό, αλλά να βελτιώσετε την εμπειρία του δευτερεύοντος κοινού σας, ενώ παράλληλα πρέπει να προσπαθείτε να μην απομακρύνετε τους άλλους χρήστες.

Κάθε ομάδα ατόμων σας ενημερώνει για πλευρές του σχεδιασμού ιστοσελίδας, συμπεριλαμβανομένων των χρωμάτων, τύπους γραμματοσειράς, τις εικόνες και τη διάταξη. Σας ενημερώνουν, όμως, την ίδια στιγμή και για τη φυσική αλληλεπίδραση με την ιστοσελίδα. Η ηλικία ή τα άτομα με ειδικές ανάγκες περιορίζουν τη χρωματική παλέτα από την οποία θα επιλέξετε το φόντο.

Αν το κοινό – στόχος παρουσιάζει κάποια μορφή δυσλεξίας για παράδειγμα, οι επιλογές φόντο είναι επίσης περιορισμένες αν θέλετε να είστε βέβαιοι ότι θα είναι ευχάριστη για εκείνους και ότι χειρίζονται την ιστοσελίδα χωρίς πρόβλημα.

Θέσετε στόχους

Προτού επικοινωνήσετε με έναν designer, είναι επιτακτική ανάγκη να κατανοήσετε το στόχο της νέας σας ιστοσελίδας ή ακόμα και το γιατί χρειάζεστε μια νέα ιστοσελίδα. Το να εμπεδώσετε το σκοπό της ιστοσελίδας σας και γιατί η ιστοσελίδα που έχετε αυτή τη στιγμή δεν είναι επιτυχημένη, είναι σημαντικό ώστε να αποτρέψετε παρόμοια λάθη στην πορεία.

Αν η ιστοσελίδα σας έχει παλιώσει ή δεν είναι mobile-friendly, αυτός είναι ένας καλός λόγος να την ανανεώσετε. Βέβαια, με το να ανανεώνετε τα στοιχεία της και να διασφαλίσετε ότι είναι φιλική ως προς τις φορητές συσκευές, μπορεί να βελτιώνετε την επίσκεψη του χρήστη βραχυπρόθεσμα, αλλά δεν παύει να είναι μια προσωρινή λύση. Η εταιρεία σας θα πρέπει να γνωρίζει ποιοι είναι οι στόχοι της ιστοσελίδας σας: δημιουργία λογαριασμού, πωλήσεις, αλληλεπίδραση κ.α.

Η δημιουργία website ΔΕΝ προορίζεται για εσάς!

Μη ξεχνάτε πως η δημιουργία website απευθύνεται εν τέλει στους χρήστες. Βέβαια εσείς έχετε τον έλεγχο στο design στο βαθμό που θα έπρεπε να ακολουθεί της κινητήριες γραμμές του brand σας. Χρειάζεται να σκεφτείτε τους χρήστες πρώτα και να κινηθείτε προς αυτή την κατεύθυνση, έχοντας κατά νου ότι πιθανότατα δεν ανήκετε στο κοινό-στόχο ή στην ηλικιακή ομάδα.

Ένα από τα πιο κοινά λάθη κατά το σχεδιασμό ιστοσελίδας είναι να ακολουθήσετε τις τάσεις της εποχής. Κάθε χρόνο γίνονται προβλέψεις για τον επόμενο, και υπάρχουν ατελείωτες λίστες με τάσεις που βασίζονται στις πιο διάσημες ιστοσελίδες όπως στο facebook, Google, Apple, Amazon και Microsoft. Εκείνες οι επιλογές σχεδιασμού βασίζονται σε δεδομένα και έχουν σχεδιαστεί για κάποιο σκοπό.

Το να προσθέσετε κάποιο από αυτά τα στοιχεία στην ιστοσελίδα σας επειδή ακολουθεί τις τρέχουσες τάσεις και όχι επειδή βελτιώνει την εμπειρία του χρήστη είναι λάθος. Αν η κύρια πηγή εσόδων σας είναι η εγγραφή χρηστών, τότε αυτό θα έπρεπε να είναι το πρώτο πράγμα που αντικρίζει ένας χρήστης σε όλες σας τις σελίδες. Αν το πρώτο πράγμα που βλέπει δεν σχετίζεται με αυτό, τότε ο στόχος σας δεν θα πραγματοποιηθεί και ο σχεδιασμός ιστοσελίδας σας έχει αποτύχει.

Δημιουργία website

Μην παραμελείτε το περιεχόμενο κατά τη δημιουργία website

Απλά επειδή ο σχεδιασμός ιστοσελίδας που έχετε επιλέξει έχει μία καλή μορφή δε σημαίνει ότι η ιστοσελίδα σας θα λάβει θετικά αποτελέσματα. Είναι σημαντικό να σκεφτείτε το περιεχόμενο, την ροή του, την αλληλεπίδραση και τις προσδοκίες των πελατών, όταν σχεδιάζετε μια νέα ιστοσελίδα.

Σε ατομικό επίπεδο, εάν δε θεωρείτε ότι το «πραγματικό» περιεχόμενο θα μπορούσε να αλλάξει το design σας με ένα μη ευνοϊκό τρόπο, με το να στριμώχνετε τα απαραίτητα στοιχεία της ιστοσελίδας σας στον κενό χώρο αυτό δε θα έχει τα επιθυμητά αποτελέσματα.

Σε συλλογικό επίπεδο, υπάρχουν δύο λόγοι που οι χρήστες επισκέπτονται την ιστοσελίδα σας: για να λάβουν πληροφορίες και να πραγματοποιήσουν μια διαδικασία. Αν κάποιο από αυτά τα στοιχεία αφαιρείται από το design, η ιστοσελίδα σας έχει αποτύχει. Στην πραγματικότητα, το περιεχόμενο ενημερώνει τους χρήστες, ώστε να λάβουν την απόφαση για το τι θέλουν, που θα το βρουν και πως θα το βρουν.

Με το να παρέχετε περιεχόμενο που είναι αποκλειστικά φτιαγμένο για το κοινό σας, θα δημιουργήσει μία θετική εμπειρία και θα εστιάσει σε αυτούς τους στόχους που έχετε θέσει. Η μεγαλύτερη δυσκολία για αλληλεπίδραση με το χρήστη και την εμπειρία του είναι απλά να μη μπορεί να βρει τις πληροφορίες που χρειάζεται με μια ματιά.

Σε πολλές περιπτώσεις, το περιεχόμενο είναι εξίσου ή και περισσότερο σημαντικό από το ίδιο το design. Όσο καλύτερα δομημένο και πιο άμεσο μονοπάτι ακολουθεί ο χρήστης, τόσο θα αποφεύγετε τη σύγχυση.

Η δημιουργία website και ο σχεδιασμός ιστοσελίδας είναι πολλά παραπάνω από κώδικας και pixels. Δίνουν νόημα σε μία ιστοσελίδα και ελέγχουν τη ροή του χρήστη.  Η δημιουργία ιστοσελίδας χρειάζεται μεγάλη προσοχή, γι’ αυτό εάν θέλετε να επιτύχετε τους στόχους σας σχετικά με την κατασκευή και τη δημιουργία website, επικοινωνήστε με την εξειδικευμένη ομάδα της AppGene, ώστε να οδηγήσετε την επιχείρησή σας στην επιτυχία.

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Στείλτε μας τις ερωτήσεις σας και εμείς θα επικοινωνήσουμε άμεσα μαζί σας. Αν έχετε μία υπέροχη ιδέα, δώστε μας λίγο χρόνο να την ερευνήσουμε προσεκτικά, ώστε να σας προτείνουμε την καλύτερη λύση.