BLOG / DIGITAL MARKETING

Εταιρική Ταυτότητα: Συμβουλές για δημιουργία λογοτύπου στο Ηλεκτρονικό Εμπόριο

Εταιρική Ταυτότητα

Εταιρική Ταυτότητα: Γνωρίζατε ότι η δημιουργία λογοτύπου κατά την κατασκευή eshop είναι το πιο σημαντικό στοιχείο του branding σας στο ηλεκτρονικό εμπόριο και όχι μόνο;

Ουσιαστικά πρόκειται για την ταυτότητά σας και το μέσο όπου οι χρήστες συσχετίζουν την εταιρία σας απλά κοιτάζοντας το.

Όταν έρχεται η συζήτηση στη δημιουργία ενός μοναδικού brand, η δημιουργία λογοτύπου και η εταιρική ταυτότητα είναι οι πιο σημαντικοί παράγοντες. Κατά την κατασκευή eshop, απαιτείται δημιουργικότητα, φαντασία και σκέψη έξω από το κουτί. Αλλά πάνω από όλα αυτά, η δημιουργία λογοτύπου απαιτεί μία σε βάθος κατανόηση της αγοράς σε συνάρτηση με την εταιρία σας.

Είναι εξαιρετικά σπάνιο ως επιχείρηση να χρειαστείτε να αλλάξετε συχνά λογότυπο. Στις περισσότερες περιπτώσεις, η δημιουργία λογοτύπου είναι κάτι που κρατά την επιχείρηση για χρόνια με την ίδια εταιρική ταυτότητα. Κι αυτός είναι ένας από τους λόγους που θα πρέπει να δίνεται ιδιαίτερη προσοχή κατά τη δημιουργία λογοτύπου, ώστε να έχετε το μέγιστο αποτέλεσμα που θα αντικατοπτρίζει την εταιρική σας ταυτότητα σε κάθε κατασκευή eshop.

Πολλές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στο ηλεκτρονικό εμπόριο, δεν σκέφτονται πολύ σοβαρά τη δημιουργία λογοτύπου ως ένα από τα πιο σημαντικά στοιχεία της πορείας τους και αυτό σίγουρα είναι ένα εμπόδιο. Κανείς δε μπορεί να κατασκευάσει ένα brand που ξεχωρίζει στο διαδίκτυο, με ένα βαρετό και συνηθισμένο λογότυπο.

Στην εταιρική ταυτότητα και κατ’ επέκταση στη δημιουργία λογοτύπου μιας επιχείρησης, υπάρχουν κάποια βασικά κοινά στοιχεία που θα το κάνουν να επιτύχει.

Παρακάτω θα διαβάσετε περισσότερα σχετικά με το πως θα μπορέσετε να δημιουργήσετε καλύτερο, περισσότερο αποτελεσματικό και μοναδικό λογότυπο για την επιχείρησή σας.

Συμβουλές για την εταιρική ταυτότητα της επιχείρησής σας σε κάθε κατασκευή eshop .

Εταιρική ταυτότητα: Κρατήστε την απλή

Για να σχεδιάσετε ένα λογότυπο δε χρειάζεται να χρησιμοποιήσετε πολύπλοκα γραφικά. Ένα απλό σχέδιο είναι κάτι που οι περισσότεροι μπορούν να διατηρήσουν στη μνήμη και να το συνδυάσουν με την επιχείρησή σας. Οπότε καταλαβαίνετε ότι θα πρέπει να είναι εύκολα αναγνωρίσιμο.

Οι περισσότεροι καταναλωτές δυσκολεύονται να θυμηθούν πολύπλοκα σχέδια ή πολλαπλά χρώματα που μπορεί να χρησιμοποιηθούν σε μία εταιρική ταυτότητα. Γνωρίζατε ότι το πιο διάσημο brand η Apple έχει χρειαστεί να κάνει μετατροπές στο λογότυπό της πριν αυτό που έχει τώρα, το μισοδαγκωμένο μήλο;

Το πρώτο λογότυπο της Apple έμοιαζε κάπως έτσι, το οποίο αντιπροσώπευε τον Νεύτωνα κάτω από ένα δέντρο!

Εταιρική ταυτότητα

Αυτό το λογότυπο βέβαια δεν παρέμεινε πολύ, λόγω της πολυπλοκότητας του σχεδίου του. Το λογότυπο που ακολούθησε ήταν αυτό με το ουράνιο τόξο, το οποίο παρέμεινε για αρκετό καιρό.

Εταιρική ταυτότητα

Το λογότυπο χρησιμοποιήθηκε από το 1976 μέχρι το 1998. Ακόμα κι αυτό χρειαζόταν αλλαγή καθώς φαινόταν υπερβολικά πολύχρωμο για μία γαλάζια συσκευή. Το επόμενο ήταν ένα μονόχρωμο λογότυπο. Αυτό χρησιμοποιήθηκε μεταξύ 1998 και αρχές 2000.

Εταιρική ταυτότητα

Το πιο στιλάτο λογότυπο της Apple χρησιμοποιήθηκε μεταξύ 2001 και 2007. Αυτή τη φορά ήταν ένα μεταλλικό μήλο όπως φαίνεται και στην παρακάτω φωτογραφία.

Εταιρική ταυτότητα

Μετά την επιτυχία αυτού του λογοτύπου, η Apple ήθελε ακόμα μία αλλαγή ώστε το λογότυπό της να ταιριάζει απόλυτα σε πολλαπλές συσκευές, συμπεριλαμβανομένων των iPhones. Το επόμενο λογότυπο είναι αυτό που έχουν μέχρι σήμερα, το οποίο είναι ελαφρώς πιο φωτεινό από το προηγούμενο.

Εταιρική ταυτότητα

Το παραπάνω παράδειγμα επισημαίνει πως ένα απλό λογότυπο μπορεί να είναι περισσότερο αποτελεσματικό. Υπάρχουν πάρα πολλά brands τα οποία έχουν αλλάξει και βελτιώσει την εταιρική τους ταυτότητα και τα λογότυπά τους ώστε να δείχνουν πιο απλά.

Εταιρική ταυτότητα

Εταιρική ταυτότητα: Γνωρίστε εις βάθος το brand σας

Κάθε brand είναι διαφορετικό. Η εταιρική ταυτότητα που θα ταιριάζει σε ένα retail store σίγουρα δε θα ταιριάζει το ίδιο και σε μία επιχείρηση που δραστηριοποιείται στο διαδίκτυο. Προτού περάσετε στη δημιουργία λογοτύπου, το να γνωρίζετε καλά το brand σας είναι πάρα πολύ σημαντικό για την εταιρική ταυτότητα.

Όταν μιλάμε για δημιουργία εταιρικής ταυτότητας, το καλύτερο παράδειγμα είναι η Nike. H Nike σχεδίασε το λογότυπό της πίσω στο 1971 και παραμένει μέχρι και σήμερα το πρόσωπο του brand.

Εταιρική ταυτότητα

Ένα απλό σχέδιο όπως αυτό μπορεί εύκολα να συσχετιστεί με τους περισσότερους ανθρώπους. Η Nike έχει εμπλακεί πρωτίστως στην πώληση υποδημάτων, αλλά έχει μεγεθύνει τη βάση της σε πολλαπλά άλλα προϊόντα όπως μπλουζάκια, τσάντες για λάπτοπ κ.α. Ωστόσο, αυτό το universal λογότυπο παραμένει σταθερό σε όλα τα προϊόντα.

Ακόμα ένα παράδειγμα ενός brand που έχει παραμείνει σταθερό στην εταιρική του ταυτότητα είναι και η PayPal. O παγκόσμιος ηγέτης των ψηφιακών πληρωμών, η PayPal είναι μία εταιρία που διαχειρίζεται συναλλαγές πληρωμών στο διαδίκτυο και είναι φυσικό να ακολουθεί μία πιο συντηριτική στρατηγική για την εταιρική της ταυτότητα, την οποία δε μπορεί να αλλάζει συχνά για την αποφυγή scam απάτης προς τους καταναλωτές. Το τελευταίο λογότυπο της Paypal ανανεώθηκε και έχει μία πιο έντονη και οπτική διαφορά.

Εταιρική ταυτότητα

Αυτή είναι και η δύναμη του να δημιουργεί κανείς ένα απλό αλλά ταυτόχρονα μοναδικό σχέδιο και εταιρική ταυτότητα. Το να γνωρίζετε το brand σας είναι ένας από τους παράγοντες κλειδί για να δημιουργήσετε την εταιρική ταυτότητα που σας ταιριάζει.

Εταιρική ταυτότητα: Γραφικά και Εικαστικά

Μία κοινή παρεξήγηση είναι ότι θα πρέπει να έχετε σχέδιο για το λογότυπό σας. Ωστόσο, γνωρίζατε ότι πολλές από τις μεγάλες επιχειρήσεις ακολουθούν μία απλή τακτική χωρίς κάποιο δημιουργικό σχέδιο, αλλά απλώς προσθέτουν κάποια εικαστικά γύρω από το Brand name τους;

Στην πραγματικότητα, ένα λογότυπο με κείμενο είναι πιο δημοφιλές σε σύγκριση με κάποιο λογότυπο που απλά κυριαρχεί ένα σχέδιο. Παρακάτω ακολουθεί ένα παράδειγμα για την Coca-Cola, που είναι ένα δημοφιλές brand.

Εταιρική ταυτότητα

Ένα άλλο εξίσου δημοφιλές brand είναι και η Ray-Ban η οποία παρουσιάζει ένα απλό αλλά δυνατό λογότυπο.

Εταιρική ταυτότητα

Εταιρική ταυτότητα: Επικεντρωθείτε στις γραμματοσειρές

Μερικές φορές το να συγκεντρώνεστε μόνο στις γραμματοσειρές βοηθά. Αυτό είναι χρήσιμο όταν αποφασίσετε ότι δε θα χρησιμοποιήσετε κάποιο σχέδιο, αλλά κείμενο για να δημιουργήσετε την εταιρική σας ταυτότητα. Ακόμα κι αν φαίνεται απίστευτο, υπάρχουν πολλαπλά δημιουργικά που μπορούν να προστεθούν όταν δημιουργείτε ένα λογότυπο βασισμένο σε κείμενο.

Μία απλή γραμματοσειρά με μόνο δύο χρώματα μπορεί να δημιουργήσει μία υπέροχη εταιρική ταυτότητα και αυτό είναι ένα τέλειο παράδειγμα. Ας δούμε όμως και την περίπτωση της Amazon.

Εταιρική ταυτότητα

Όπως θα δείτε η Amazon δε χρησιμοποιεί πολλά χρώματα. Χρησιμοποιεί μόνο μαύρο στη γραμματοσειρά της. Ωστόσο η λέξη Amazon έχει διαφορετική γραμματοσειρά σε σύγκριση με το com. Αποτέλεσμα είναι ο χρήστης να παρατηρεί πρώτα το Amazon στην επισήμανση.

Αυτό το μικρό βέλος που έξυπνα χρησιμοποιείται από κάτω από τη λέξη Amazon είναι εκεί για να δηλώσει πως ο καταναλωτής μπορεί να βρει τα πάντα, από το A μέχρι το Z.

H Rakuten αποτελεί έναν παγκόσμιο ηγέτη στο ηλεκτρονικό εμπόριο. Το ιαπωνικό brand, μετρά πάνω από 20 χρόνια από την ίδρυσή του και την επιτυχημένη πορεία του. Είναι γνωστό για τις καινοτομίες που επιφέρει στην διαδικτυακή αγορά, όπου μία απο αυτές ήταν και το ότι ήταν η πρώτη επιχείρηση στο διαδίκτυο που εφάρμοσε προγράμματα επιβράβευσης πελατών με point system.

εταιρική ταυτότητα

Το 2017 ήταν μία χαρακτηριστική χρονιά για την εταιρία, καθώς ανανέωσε την εταιρική της ταυτότητα με ένα εκκεντρικό λογότυπο που υπογραμμίζει την πεποίθηση πως είναι έτοιμη να δεχτεί τις επόμενες προκλήσεις της αγοράς, εξακολουθώντας όμως να τιμά την ιστορικότητά της και την Ιαπωνική της παρακαταθήκη.

Το λογότυπο όπως θα δείτε και παρακάτω αντιπροσωπεύει ακριβώς αυτό.

Αυτό έχει χρησιμοποιηθεί σε διάφορες παραλλαγές, ωστόσο το βασικό στυλ του λογοτύπου παραμένει το ίδιο.

Ακόμα ένα παράδειγμα επιχείρησης που δραστηριοποιείται στο ηλεκτρονικό εμπόριο είναι και το γνωστό eBay.

Το Σεπτέμβριο του 2012 η eBay παρουσίασε το νέο της λογότυπο, χρησιμοποιώντας μία πιο λεπτή γραμματοσειρά, το οποίο εφάρμοσε στην ιστοσελίδα της τον επόμενο μήνα. Αντικατέστησε λοιπόν το λογότυπο που ήδη είχε από το 1995 με μία πιο λεπτή έκδοση, μένοντας στην ίδια περίπου χρωματολογία, με διασκεδαστικά χρώματα που προσδιορίζουν το brand στο διαδίκτυο ως φιλικό, προσιτό και προσβάσιμο. Το λογότυπο αυτό δείχνει πως το eBay είναι ένα διασκεδαστικό μέρος να αγοράσει και να πουλήσει κάποιος!

Εταιρική ταυτότητα

Εταιρική ταυτότητα: Πολλαπλά e-commerce λογότυπα

Βασιζόμενοι στις απαιτήσεις της επιχείρησής σας, μερικές φορές μπορεί κάποιο λογότυπο να μη ταιριάζει σε κάποιου άλλου τύπου επιχειρηματικότητας. Πολλά brands διατηρούν το βασικό σχέδιο αλλά αλλάζουν τη δημιουργική άποψη της εταιρικής ταυτότητας.

Η Adidas είναι ένα τέτοιο brand το οποίο χρησιμοποιεί διαφορετικά λογότυπα σε διαφορετικά προϊόντα. Ένα κοινό όλων των λογοτύπων είναι αυτές οι 3 παράλληλες γραμμές, αλλά και η γραμματοσειρά.

Εταιρική ταυτότητα

Εταιρική ταυτότητα: Επιδραστικά Εικαστικά

Έχετε ποτέ παρατηρήσει το λογότυπο της Puma; Είναι ένα τέλειο παράδειγμα για λογότυπα που μπορούν να επιδρούν στην αντίληψη των καταναλωτών. Το λογότυπο έχει ένα δημιουργικό σχεδιασμό που συνοδεύεται από κείμενο.

Η Puma είναι ένα sports brand, το οποίο παρουσιάζεται και από το λογότυπό της.

Εταιρική ταυτότητα

Το λογότυπο αντιπροσωπεύει μία άγρα γάτα με ένα απλό αλλά δυνατό κείμενο. Χρησιμοποιεί ένα μόνο χρώμα αλλά και πάλι είναι πολύ έντονη η δύναμή του.

Παρουσιάζοντας το brand και εμφανίζοντας το στο λογότυπο είναι ένας δυνατός τρόπος να δημιουργήσετε ένα επιδραστικό λογότυπο, το οποίο μπορεί να μείνει στη μνήμη των καταναλωτών.

Εταιρική ταυτότητα: Μιλήστε περισσότερο για το brand

Χρησιμοποιείστε την εταιρική σας ταυτότητα για να μιλήσετε περισσότερο για το brand σας. Μπορεί να είναι μία απλή εικόνα που μπορεί να μιλήσει περισσότερο για το brand. Έχουμε δει πάρα πολλά παραδείγματα που δείχνουν δημιουργικά λογότυπα.

Ένα τέτοιο παράδειγμα είναι η Arrow, ένα διάσημο brand πουκάμισων. Παρακάτω μπορείτε να δείτε το λογότυπό τους.

Αυτή την εταιρική ταυτότητα μπορείτε να τη βρείτε σε κάθε προϊόν που μπορείτε να αγοράσετε από το συγκεκριμένο brand. Ένα καλό λογότυπο μπορεί να χρησιμοποιηθεί με επιτυχία και στις συσκευασίες, και στις διαφημίσεις και στα προϊόντα. Σε πολλές περιπτώσεις μπορεί να χρησιμοποιηθεί ακόμα και στα γραφεία και τα κτίρια, ώστε να δείχνει ποιο είναι το brand σας. Ένα τέτοιο παράδειγμα είναι και τα κεντρικά της Puma, όπως μπορείτε να δείτε και παρακάτω:

Εταιρική ταυτότητα

Εταιρική ταυτότητα: Eπικοινωνήστε το λογότυπό σας

Χρησιμοποιήστε το λογότυπό σας ως το σημείο εκκίνησης για να παρουσιάσετε τα προϊόντα σας στην αγορά. Διαφημίσεις, βίντεο, δελτία θα πρέπει όλα να εμπεριέχουν το λογότυπό σας. Όσο περισσότεροι άνθρωποι δουν την εταιρική ταυτότητα, τόσο πιο πολλοί θα τη θυμούνται.

Το λογότυπο επίσης προσφέρει την ιστορία ενός brand, αναγράφοντας τη χρονολογία ίδρυσής του.

Ένα ακόμη παράδειγμα του να έχει κανείς ένα φοβερό σχέδιο στο λογότυπο αλλά να μην καταφέρνει να το συσχετίσει με το brand άμεσα είναι και η Starbucks.

Εταιρική ταυτότητα

Πρόκειται για ένα περίπλοκο λογότυπο, όπου πολλοί άνθρωποι δυσκολεύονται να το απομνημονεύσουν. Βέβαια αυτά τα brands έχουν καταφέρει να γίνουν πάρα πολύ δημοφιλή, αλλά δεν είχαν ένα απόλυτα αντιπροσωπευτικό λογότυπο.

Τελευταίες σκέψεις

Το να αποκτήσετε τη σωστή εταιρική ταυτότητα μπορεί να είναι μία διαδικασία με προκλήσεις. Ωστόσο όλοι έχουμε διαπιστώσει πόση δύναμη μπορεί να κρύβει ένα από αλλά δημιουργικό λογότυπο. Τα μεγάλα brands έχουν αναπτυχθεί διότι σκέφτηκαν έξω από το κουτί όσον αφορά το σχεδιαστικό κομμάτι.

Για τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στο ηλεκτρονικό εμπόριο και επιλέγουν την κατασκευή eshop είναι πάρα πολύ σημαντικό να έχουν μία δημιουργική εταιρική ταυτότητα. Η επιχείρησή σας θα αποκτήσει ένα μοναδικό αποτύπωμα που θα θυμούνται οι πελάτες στο διαδίκτυο, ενώ παράλληλα η εταιρική ταυτότητα θα αποτελέσει το σημείο αναφοράς για τη στρατηγική διαφήμισης και προώθησης digital marketing.

Στην AppGene μπορούμε να δημιουργήσουμε για εσάς μία νέα εταιρική ταυτότητα ή να ανανεώσουμε την ήδη υπάρχουσα, που θα βοηθήσει στη δημιουργία μίας ξεχωριστής και αντιπροσωπευτικής εικόνας για την επιχείρησή σας σε κάθε κατασκευή eshop.

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Στείλτε μας τις ερωτήσεις σας και εμείς θα επικοινωνήσουμε άμεσα μαζί σας. Αν έχετε μία υπέροχη ιδέα, δώστε μας λίγο χρόνο να την ερευνήσουμε προσεκτικά, ώστε να σας προτείνουμε την καλύτερη λύση.