BLOG / DIGITAL MARKETING

Ικανοποίηση καταναλωτών: 4 απαραίτητες προϋποθέσεις για κάθε ιστοσελίδα

ικανοποίηση καταναλωτών

Πόσο σημαντική είναι η ικανοποίηση καταναλωτών για την διαδικτυακή σας επιχείρηση;

Για να πουλήσετε τα προϊόντα σας με επιτυχία στο διαδίκτυο, πρέπει πρώτα να «πουλήσετε» επιτυχημένα την ιστοσελίδα σας στους πελάτες, ώστε να νιώσουν άνετα να πραγματοποιήσουν αγορές. Το πιο σημαντικό προαπαιτούμενο σε κάθε επιτυχημένη κατασκευή eshop, είναι το να παρέχετε εξαιρετική εμπειρία στο χρήστη που θα οδηγήσει στην ικανοποίηση καταναλωτών.

Περιβάλλον ελκυστικό στην όψη για μέγιστη ικανοποίηση καταναλωτών

Όπως φαντάζεστε, η εμφάνιση, η αίσθηση και η απόδοση του ηλεκτρονικού σας καταστήματος είναι το ίδιο σημαντικά για να κάνετε θετική εντύπωση στον καταναλωτή. Ο σχεδιασμός ιστοσελίδας πρέπει να είναι κομψός, αλλά να δίνει στην ιστοσελίδα την δυνατότητα να παραμένει όσο το δυνατόν γρηγορότερη. Επιπλέον, θα πρέπει να είστε προσεκτικοί με τη χρήση περίπλοκων γραφικών. Η έρευνα σε βάθος του κοινού-στόχου, μπορεί να αποδειχθεί ιδιαίτερα βοηθητική για το δημιουργικό σχεδιασμό ιστοσελίδας.

Η ταχύτητα ανταπόκρισης ιστοσελίδας ή ταχύτητα φόρτωσης ιστοσελίδας και η συμβατότητα της με κινητές συσκευές, δηλαδή το responsiveness, αλλά και η κατασκευή mobile εφαρμογής, είναι ζωτικής σημασίας προαπαιτούμενο για τα δεδομένα στο ηλεκτρονικό εμπόριο στην Ελλάδα. Ένα μεγάλο ποσοστό πελατών  χρησιμοποίησε μια κινητή συσκευή για την αναζήτηση ενός προϊόντος και το μέγεθος αυτό αναμένεται να αυξηθεί στο μέλλον. Άρα, μη λαμβάνοντας υπόψη τη συμβατότητα με κινητές συσκευές, ενδέχεται να χάσετε πολλούς πιθανούς πελάτες.

Ο λεπτομερής και ενημερωμένος κατάλογος οδηγεί σε ικανοποίηση καταναλωτών

Ιδανικά, ο κατάλογος των προϊόντων σας θα πρέπει να παρέχει στους καταναλωτές όλες τις πληροφορίες που χρειάζεται να ξέρουν για κάθε προϊόν που προσφέρετε. Σιγουρευτείτε ότι το άτομο που θα είναι υπεύθυνο για το περιεχόμενο σας, θα διατηρεί συνεχώς σε τάξη τον κατάλογο προϊόντων σας. Έτσι, δε θα πρέπει να υπάρχουν σφάλματα σελίδας και όλα τα προϊόντα θα πρέπει να έχουν λεπτομερείς περιγραφές (με εικόνες ή/και βίντεο), όπως επίσης και ενημερωμένη κατάσταση αποθέματος.

Ακόμη, σκεφτείτε να προσθέσετε μια ενότητα για κριτικές για κάθε προϊόν στο κατάστημα σας. Το 88% των καταναλωτών εμπιστεύονται τις κριτικές σα να ήταν προσωπικές συμβουλές, έτσι τα θετικά σχόλια μπορούν να λειτουργήσουν καταλυτικά για την πραγματοποίηση αγορών. Αυτό βέβαια, έμμεσα σημαίνει ότι θα πρέπει να μετριάζετε τακτικά τις κριτικές και να αντιμετωπίζετε τις αρνητικές.

Η δυνατότητα να μάθουν περισσότερα σχετικά με το προϊόν και να συμβουλευτούν έναν πωλητή οδηγεί σε ικανοποίηση καταναλωτών

Μαζί με την παροχή πληροφοριών στους πελάτες σχετικά με τα προϊόντα που πωλείτε, μπορείτε να παρέχετε επίσης πληροφορίες σχετικά με την επιχείρηση σας και τις διαδικασίες σας. Όσα περισσότερα μαθαίνουν για σας σχετικά με τα κίνητρα, τις αρχές και τους στόχους της εταιρείας σας, τόσο πιο εύκολο είναι να χτίσετε μαζί τους μια σχέση εμπιστοσύνης για πιο άνετες αγορές. Για να περιγράψετε τις διαδικασίες σας, δημιουργήστε διαφορετικές επιλογές στην ιστοσελίδα σχετικά με τους όρους παράδοσης (περιοχή, κόστη και χρόνος παράδοσης) και την πολιτική επιστροφών.

Επιπλέον, ενεργοποιήστε την υπηρεσία υποστήριξης πελατών είτε μέσω μιας online συνομιλίας είτε μέσω ενός συστήματος ticketing είτε με ένα chatbot. Η ποιοτική υποστήριξη των καταναλωτών μέσω του customer service είναι ένας σημαντικός παράγοντας για τη δημιουργία δεσμών και τη διατήρηση των πελατών.

ικανοποίηση καταναλωτών

Για ικανοποίηση καταναλωτών, χρησιμοποιήστε απλή και φιλική προς τον επισκέπτη διαδικασία πληρωμών

Όταν ένας πελάτης είναι σχεδόν έτοιμος να πραγματοποιήσει μια αγορά, ο σχεδιασμός ιστοσελίδας σας θα πρέπει να του δημιουργεί όσο το δυνατόν λιγότερα εμπόδια, τα οποία θα μπορούσαν να παρέμβουν κατά τη διαδικασία αγοράς, εφόσον μια «περίπλοκη διαδικασία πληρωμής» είναι ο 3ος παγκοσμίως πιο δημοφιλής λόγος που οι καταναλωτές εγκαταλείπουν το καλάθι τους. Βάλτε τα δυνατά σας, ώστε να καλύψετε τις ανάγκες των πελατών και, το πιο σημαντικό, επιτρέψτε την πληρωμή ως επισκέπτης, δηλαδή το guest checkout. Το 31% των χρηστών εγκαταλείπουν το καλάθι τους, όταν η εγγραφή τους στην ιστοσελίδα είναι υποχρεωτικό βήμα για τη διαδικασία πληρωμής.

Είναι επίσης σημαντικό να ενεργοποιήσετε μια μακράς διάρκειας διατήρηση του καλαθιού του επισκέπτη: Ρυθμίστε τη λήξη των cookies της ιστοσελίδας σας, ώστε να διαρκούν ένα μήνα ή περισσότερο, ώστε ένας επισκέπτης που θα γυρίσει αργότερα σ’ αυτήν, να συνεχίσει τις αγορές του βρίσκοντας στο καλάθι του, τα προϊόντα που είχε βάλει στην προηγούμενη του επίσκεψη.

Η ικανοποίηση καταναλωτών του ηλεκτρονικού σας καταστήματος δεν απέχει ιδιαίτερα από την αντίστοιχη προσπάθεια που καταβάλλετε σε ένα φυσικό κατάστημα. Όπως και στο φυσικό κατάστημα, ο πελάτης πρέπει να νιώσει ευπρόσδεκτος κατά την είσοδο του, να είναι σε θέση να εξετάσει το κάθε προϊόν που προσφέρετε, να νιώσει ελεύθερα να ρωτήσει το οτιδήποτε σχετικά με τα προϊόντα ή την επιχείρηση και, σε γενικές γραμμές, να μπορεί να πληρώσει γι’ αυτά με ευκολία.

Δεν έχετε παρά να επικοινωνήστε άμεσα με την ομάδα της AppGene, για οποιαδήποτε απορία σχετικά με το πως να μετατρέψετε κάθε κατασκευή eshop σε μία επιτυχημένη απόφαση, που θα αντικατοπτρίζει την ποιότητα των προϊόντων σας και τη μέγιστη ικανοποίηση καταναλωτών.

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Στείλτε μας τις ερωτήσεις σας και εμείς θα επικοινωνήσουμε άμεσα μαζί σας. Αν έχετε μία υπέροχη ιδέα, δώστε μας λίγο χρόνο να την ερευνήσουμε προσεκτικά, ώστε να σας προτείνουμε την καλύτερη λύση.