BLOG / DIGITAL MARKETING

Ταχύτητα φόρτωσης ιστοσελίδας και conversion rate

ταχύτητα φόρτωσης ιστοσελίδας

Η ταχύτητα φόρτωσης ιστοσελίδας μπορεί δραστικά να επηρεάσει το conversion rate σας, ή αλλιώς το ποσοστό μετατροπών. Εάν η ιστοσελίδα σας είναι αργή, το πιθανότερο είναι οι επισκέπτες να μην περιμένουν μέχρι να φορτώσει ολόκληρη και απλά να την εγκαταλείψουν. Οι πιθανότητες να δεχθείτε παραγγελίες μειώνονται, όπως και το conversion rate.

Όσο άσχημο κι αν ακούγεται, το θετικό είναι πως δεν είναι μία μη επιστρέψιμη κατάσταση. Μπορείτε, με τη βοήθεια κάποιων βασικών αλλά αναγκαίων βημάτων να βελτιστοποιήσετε το performance της ιστοσελίδας σας.

Παρακάτω θα εστιάσουμε σε αυτούς τους παράγοντες οι οποίοι επηρεάζουν την ταχύτητα φόρτωσης ιστοσελίδας, θα προσπαθήσουμε να βρούμε τη σύνδεση μεταξύ του performance της ιστοσελίδας σας και του conversion rate, το πως υπολογίζεται το conversion rate, πως βρίσκεται ο ιδανικός χρόνος ταχύτητας φόρτωσης ιστοσελίδας, αλλά και πως να βελτιώσετε την ταχύτητα αυτή και να επιτύχετε αύξηση του ποσοστού μετατροπών.

ταχύτητα φόρτωσης ιστοσελίδας

Σημασία Conversion Rate – Ποσοστού Μετατροπών

To Conversion στον κόσμο του ηλεκτρονικού εμπορίου, είναι η αξία στοχευμένων επιθυμητών ενεργειών, που οι χρήστες πραγματοποιούν στην ιστοσελίδα σας. Για παράδειγμα, μπορεί να είναι ο αριθμός των παραγγελιών σε ένα ηλεκτρονικό κατάστημα, τα κλικ σε μία διαφήμιση για αυτούς που χρησιμοποιούν διαφήμιση Google Ads. Ακόμα και τα likes και οι κοινοποιήσεις ενός άρθρου σε ένα blog θα μπορούσαν να σημαίνουν conversion. Αυτό βέβαια εξαρτάται και από τους στόχους που έχετε θέσει κατά στη στρατηγική του μάρκετινγκ.

Με απλά λόγια, είναι μία ενέργεια που θέλετε να πραγματοποιήσει ο επισκέπτης της ιστοσελίδας σας.

Τι είναι το Conversion Rate;

Το Conversion rate (CR) είναι το ποσοστό των επισκεπτών της ιστοσελίδας σας οι οποίοι πραγματοποιούν στοχευμένες επιθυμητές ενέργειες στην ιστοσελίδα σας.

Για να είναι πιο κατανοητό, να πως υπολογίζεται το conversion rate:

CR = (Επισκέπτες οι οποίοι πραγματοποίησαν μία επιθυμητή ενέργεια/ Συνολικοί επισκέπτες ιστοσελίδας)*100%

Αν υποθέσουμε ότι έχετε μηνιαία 1000 επισκέπτες στην ιστοσελίδα σας και 300 από αυτούς αγοράζουν κάτι τότε το conversion rate είναι το ακόλουθο:

Ποσοστό Μετατροπών = 300 / 1000 * 100%
Ποσοστό Μετατροπών = 30%

Οπότε το conversion rate θα είναι 30%.

Όσο μεγαλύτερο είναι το conversion rate, τόσο το καλύτερο. Είναι το πιο σημαντικό κριτήριο για την επιτυχία σε κάθε κατασκευή eshop στο ηλεκτρονικό εμπόριο.

Ταχύτητα φόρτωσης ιστοσελίδας

Πως η ταχύτητα φόρτωσης ιστοσελίδας επηρεάζει το conversion rate

Φανταστείτε ότι κάποιος έχει ένα ηλεκτρονικό κατάστημα, αλλά είναι αργό. Κι εσείς επισκέπτεστε αυτό το eshop. Θέλατε να αγοράσετε κάτι για έναν φίλο σας. Βρίσκετε αυτό το eshop και πατάτε να το ανοίξετε. Περιμένετε να φορτώσει ένα δευτερόλεπτο, δύο, τρία, τέσσερα δευτερόλεπτα… Μην εκπλήσσεστε! Απλά μετρήστε το χρόνο. Πιστεύετε ότι είστε διατεθειμένοι να περιμένετε τόσο; Ίσως δεν είστε. Η πραγματικότητα λέει ότι οι χρήστες δεν διατίθενται να περιμένουν περισσότερο από 3 δευτερόλεπτα και το πιο πιθανό είναι ότι απλά θα αναζητήσουν αυτό που ψάχνουν σε ένα άλλο ηλεκτρονικό κατάστημα.

Και σκεφτείτε, υπάρχουν χιλιάδες άνθρωποι σαν εσάς, που θα κάνουν ακριβώς το ίδιο. Είναι οι επισκέπτες αλλά και οι μελλοντικοί πιθανοί πελάτες. Μπορεί να αγοράσουν προϊόντα, μπορεί και όχι. Ας πούμε για παράδειγμα ότι το σύνολο των επισκεπτών είναι 3000 άτομα. Το conversion rate της ιστοσελίδας εάν η ιστοσελίδα φόρτωνε γρήγορα υπολογίζεται κάπως έτσι:

3000 επισκέπτες επισκέπτονται στην ιστοσελίδα σας.
Ίσως οι 700 αγοράσουν κάτι.

Ποσοστό μετατροπών =700 / 3000 * 100% = 23%

Τι αλλάζει για 3 δευτερόλεπτα

Στην πραγματικότητα, εάν η ταχύτητα φόρτωσης ιστοσελίδας είναι αργή, και φορτώνει σε περισσότερο από 3 δευτερόλεπτα, τότε τα ποσοστά αλλάζουν κάπως έτσι:

3000 επισκέπτες επισκέπτονται στην ιστοσελίδα σας.

Σύμφωνα με σχετικές έρευνες, το 40% των αποφασισμένων αγοραστών δε θα περιμένουν τη σελίδα να φορτώσει πλήρως. Οπότε ο αριθμός παραγγελιών μειώνεται:

Αριθμός παραγγελιών= 700 πιθανές παραγγελίες – 40% πιθανές παραγγελίες;
Αριθμός παραγγελιών = 700 -280 = 420 παραγγελίες

Ποσοστό Μετατροπών =420 / 3000 * 100% = 14%.

Καταστάσεις τέτοιου είδους είναι πολύ συχνές, ειδικά σε ώρες αιχμής, όταν υπάρχουν γιορτές και εκπτώσεις, όταν ο αριθμός επισκεπτών γίνεται τεράστιος. Πολλές φορές θα έχετε δει σελίδες να πέφτουν και να μην αντέχουν την πλήρη φόρτωση.

Ταχύτητα φόρτωσης ιστοσελίδας

Πως η ταχύτητα φόρτωσης ιστοσελίδας επηρεάζει την συμπεριφορά των χρηστών

Εάν η ταχύτητα φόρτωσης ιστοσελίδας είναι αργή, τότε η επιχείρηση χάνει χρήματα με γρήγορο ρυθμό, όπως έχει αποδειχθεί.

57% των επισκεπτών οι οποίοι επισκέφτηκαν την ιστοσελίδα μέσω του κινητού τους, την εγκαταλείπουν εάν η ταχύτητα φόρτωσης ιστοσελίδας είναι πάνω από 3 δευτερόλεπτα.

Εάν ο χρόνος φόρτωσης μίας συγκεκριμένης σελίδας αυξηθεί κατά ένα δευτερόλεπτο, σύμφωνα με σχετικές έρευνες συμβαίνουν τα παρακάτω:

  • τα page views μειώνονται κατά 11%;
  • μειώνεται ο αριθμός των ικανοποιημένων επισκεπτών κατά 16%;
  • Μειώνεται το conversion rate (CR) κατά 7 %.

Πώς μπορώ να βρω την ταχύτητα φόρτωσης ιστοσελίδας;

Προτού αποφασίσετε πως χρειάζεται να κάνετε πιο γρήγορη την ιστοσελίδα σας, θα πρέπει να ελέγξετε για την ταχύτητα φόρτωσης ιστοσελίδας αλλά και το πόσο φιλική είναι ως προς τις φορητές συσκευές. Ένα πολύ χρήσιμο δωρεάν εργαλείο που μπορεί να σας βοηθήσει είναι το Google PageSpeed Insights.

Το τεστ της Google θα σας δείξει το επίπεδο του mobile friendliness ιστοσελίδας, αλλά και πόσο καλά φορτώνονται οι σελίδες. Μπορείτε να δείτε τα αποτελέσματα σε χρώμα και σημεία. Εάν το χρώμα είναι πράσινο, τότε είστε σε καλό δρόμο. Εάν είναι κόκκινο τότε οπωσδήποτε πρέπει να κάνετε κάποιες βελτιώσεις.

Ας δούμε όμως τώρα πως θα μπορούσατε να βελτιώσετε το performance της ιστοσελίδας σας και να αυξήσετε το ποσοστό μετατροπών στη συνέχεια.

Απαραίτητα βήματα για να βελτιώσετε την ταχύτητα φόρτωσης ιστοσελίδας.

Παρακάτω ακολουθούν τα στοιχεία εκείνα που θα πρέπει να δώσετε προσοχή.

Βελτιστοποίηση του κώδικα

Αυτό το βήμα περιλαμβάνει πολλές τεχνικές βελτιώσεις. Ο κώδικας θα πρέπει με τη βοήθεια του κατάλληλου ειδικού να συμπιεστεί για να γίνει πιο μικρός και εν τέλει η ιστοσελίδα σας ταχύτερη.

Συμπίεση φωτογραφιών

Μεγάλες και βαριές φωτογραφίες επηρεάζουν την ταχύτητα φόρτωσης ιστοσελίδας. Θα πρέπει αυτές οι φωτογραφίες με τη χρήση των κατάλληλων εργαλείων να συμπιεστούν ώστε να γίνουν μικρότερες σε μέγεθος για να αποκτήσετε ακόμα καλύτερη ταχύτητα.

Links φιλικά για τις μηχανές αναζήτησης

Η ίδια κατάσταση με τις φωτογραφίες ισχύει και με τα links. Θα πρέπει να φαίνονται καλά και να οδηγούν στο σωστό μέρος. Εάν έχετε πολλές ανακατευθύνσεις θα πρέπει να τις μειώσετε, καθώς θα χρειάζεται λιγότερη ώρα να βρεθεί μία σελίδα και να φορτώσει. Η βελτιστοποίηση ιστοσελίδας SEO είναι απαραίτητη για να επιτύχετε τη μέγιστη ταχύτητα φόρτωσης ιστοσελίδας.

Αποφύγετε bad requests

Σελίδες error 404 και άλλες σελίδες με παρόμοιους τύπους error, θα πρέπει να μην υπάρχουν στην ιστοσελίδα σας. Όταν ο χρήστης αναζητά μία σελίδα, ο σύνδεσμος δε λειτουργεί και οδηγείται σε αδιέξοδο. Θα πρέπει να ελεγχθεί όλο τo website σας για τέτοιες σελίδες.

ταχύτητα φόρτωσης ιστοσελίδας

Responsive σχεδιασμός ιστοσελίδας και mobile έκδοση ιστοσελίδας

Όπως όλοι γνωρίζουμε, περισσότεροι από 70% των χρηστών επισκέπτονται την ιστοσελίδα μας από φορητές συσκευές.
Η ιστοσελίδα σας θα πρέπει να είναι έτοιμη για αυτό και να είναι responsive, δηλαδή ειδικά σχεδιασμένη ώστε να λειτουργεί σωστά στα κινητά. Με αυτό τον τρόπο η ταχύτητα φόρτωσης ιστοσελίδας θα είναι πολύ πιο γρήγορη.

Σύνοψη

Είναι πλέον ξεκάθαρα φανερό πως το conversion rate εξαρτάται από την ταχύτητα φόρτωσης ιστοσελίδας. Όσο πιο γρήγορο είναι το website σας, τόσες περισσότερες πιθανότητες υπάρχουν για να έχετε υψηλό ποσοστό μετατροπών.

Στην AppGene μπορούμε να σας βοηθήσουμε με όλα τα απαραίτητα βήματα που θα πρέπει να ακολουθήσετε, ώστε να εξασφαλίσετε την πιο γρήγορα ταχύτητα φόρτωσης ιστοσελίδας αλλά και να αυξήσετε το ποσοστό μετατροπών σε κάθε κατασκευή eshop. Η βελτιστοποίηση ιστοσελίδων SEO, ένας responsive σχεδιασμός ιστοσελίδας, αλλά και η επίβλεψη και επίλυση των τεχνικών προβλημάτων είναι στοιχεία απαραίτητα για να επιτύχετε το μέγιστο αποτέλεσμα για την ιστοσελίδα αλλά και την επιχείρησή σας.

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Στείλτε μας τις ερωτήσεις σας και εμείς θα επικοινωνήσουμε άμεσα μαζί σας. Αν έχετε μία υπέροχη ιδέα, δώστε μας λίγο χρόνο να την ερευνήσουμε προσεκτικά, ώστε να σας προτείνουμε την καλύτερη λύση.