BLOG / BLOG

Δημιουργία ιατρικής εφαρμογής: Ό,τι πρέπει να γνωρίζετε

Δημιουργία ιατρικής εφαρμογής

Σύμφωνα με το statista, οι ιατρικές εφαρμογές ή εφαρμογές φαρμάκων είναι από τις 10 πιο δημοφιλείς κατηγορίες εφαρμογών για κινητά που χρησιμοποιούν οι ενήλικες. Περίπου το 21% των ερωτηθέντων της σχετικής έρευνας αναφέρουν ότι έχουν χρησιμοποιήσει κάποιου είδος ιατρική εφαρμογή παρακολούθησης λήψης φαρμάκων ή υπενθύμισης τουλάχιστον μία φορά. Για έναν πάροχο ιατρικής περίθαλψης, η δημιουργία ιατρικής εφαρμογής σημαίνει μεγαλύτερος έλεγχος στη διαχείριση φαρμάκων των ασθενών και ως εκ τούτου καλύτερη και ασφαλέστερη φροντίδα.

Ποιά είναι όμως τα χαρακτηριστικά που μπορούν να αποτελέσουν μέρος μιας πολυλειτουργικής ιατρικής εφαρμογής και γιατί αυτού του είδους η εφαρμογή μπορεί να είναι αποτελεσματική στη θεραπεία ασθενών; Ας δούμε πιο αναλυτικά!

Δημιουργία ιατρικής εφαρμογής με προγραμματισμό λήψης φαρμάκων

Ο ψηφιακός προγραμματισμός λήψης φαρμάκων θα πρέπει να αποτελεί το βασικό χαρακτηριστικό της ιατρικής εφαρμογής. Για λόγους ασφαλείας, ο αρχικός σχεδιασμός θα πρέπει να δημιουργηθεί σε συνεργασία ενός επαγγελματία υγείας και του κατάλληλου προγραμματιστή. Στη συνέχεια μπορεί να χρησιμοποιηθεί από τον ασθενή και παράλληλα να δέχεται επεξεργασία από τον ιατρό. Με αυτόν τον τρόπο οι ιατροί και οι ασθενείς θα βρίσκονται στην ίδια σελίδα. Εάν μετά από προσωπική ή ηλεκτρονική επίσκεψη ένας ασθενής χρειάζεται προσαρμογή της δόσης του φαρμάκου ή αλλαγή φαρμάκων θα μπορεί να επικοινωνήσει με τον θεράποντα ιατρό και να ανανεώσουν τον προγραμματισμό ώστε να είναι ενημερωμένος.

Δημιουργία ιατρικής εφαρμογής για υπενθύμιση φαρμάκων

Σε αντίθεση με έναν ασθενή που έχει να πάρει μόνο έναν ή δύο τύπους φαρμάκων, ένας ασθενής με ένα πιο σύνθετο πρόγραμμα φαρμακευτικής αγωγής μπορεί να έχει δυσκολίες να θυμηθεί τι φάρμακο θα πρέπει να πάρει και πότε. Αυτοί οι ασθενείς θα επωφεληθούν από υπενθυμίσεις και ειδοποιήσεις που εμφανίζουν το όνομα και την δοσολογία του φαρμάκου. Μπορεί επίσης να προβληθεί και η εικόνα του φαρμάκου. Με αυτό τον τρόπο ακόμα και ένα άτομο με κάποια νόσο που δεν του επιτρέπει να διαβάσει, δε θα κάνει λάθος. Οι ειδοποιήσεις, εκτός από την πρόσληψη φαρμάκων μπορούν να υπενθυμίζουν επίσης στον χρήστη και την ανανέωση τους. Μέσω ενός αλγορίθμου μπορούν να υπολογίσουν την ημερομηνία που το απόθεμα θα εξαντληθεί και να τους προειδοποιεί εκ των προτέρων.

Δημιουργία ιατρικής εφαρμογής

Δημιουργία ιατρικής εφαρμογής με έλεγχο αλληλεπίδρασης φαρμάκων

Ένα άλλο χαρακτηριστικό που μπορεί να βοηθήσει ασθενείς που λαμβάνουν φαρμακευτική αγωγή είναι ο ελεγκτής αλληλεπίδρασης φαρμάκων. Όταν ένας επαγγελματίας υγείας ή ένας ασθενής προσθέσει ένα νέο φάρμακο στην  ήδη υπάρχουσα λίστα, ο ελεγκτής της αλληλεπίδρασης εκτελεί αυτόματα ένα τεστ. Έτσι σε περίπτωση που η νέα καταχώρηση είναι μη συμβατή με την προηγούμενη φαρμακευτική αγωγή εμφανίζεται ένα προειδοποιητικό μήνυμα. Επιπλέον οι ασθενείς θα μπορούν να προσθέσουν την κατάσταση υγείας τους όπως αλλεργίες, εγκυμοσύνη και να κάνουν έλεγχο για ποια φάρμακα είναι ασφαλή για πρόσληψη και ποια θα πρέπει να αποφύγουν.

Δημιουργία ιατρικής εφαρμογής με λειτουργία απομακρυσμένης συνταγογράφησης

Η ανανέωση συνταγής μέσω μιας εφαρμογής σημαίνει εξοικονόμηση χρόνου τόσο για τους ασθενείς όσο και για τους ιατρούς. Αφού λάβει υπενθύμιση για την λήξη της φαρμακευτικής του αγωγής ο ασθενής μπορεί να ζητήσει από τον ιατρό μέσω της συμπλήρωσης μιας φόρμας να ανανεώσει την συνταγή. Ο ιατρός θα λάβει την αίτηση και αν κρίνει ότι χρειάζεται θα επικοινωνήσει με τον ασθενή, αλλιώς θα στείλει την καινούργια μέσω της εφαρμογής. Έτσι ο ασθενής θα μπορεί να την εκτυπώσει ή να την δείξει κατευθείαν στο φαρμακείο από την οθόνη του κινητού του.

Αναζήτηση φαρμάκων βάση τιμής και τοποθεσίας

Οι αυτόνομες εφαρμογές φαρμάκων που επιτρέπουν την αναζήτηση για το πλησιέστερο φαρμακείο με τα απαραίτητα φάρμακα σε απόθεμα είναι αρκετά χρήσιμες για κάθε άνθρωπο. Ωστόσο όταν συνδυάζεται με τον σχεδιασμό λήψης φαρμάκων η αναζήτηση γίνεται πιο βολική. Οι ασθενείς δεν χρειάζεται να θυμούνται και να αναζητούν τα φάρμακα στην εφαρμογή καθώς είναι ήδη καταχωρημένα μέσα και απλά να τα αναζητούν βάση των παραμέτρων τιμής και απόστασης.

Δημιουργία ιατρικής εφαρμογής

Δημιουργία ιατρικής εφαρμογής με ταυτοποίηση φαρμάκων

Δεν είναι κάτι ασυνήθιστο να βρούμε χάπια χωρίς ετικέτα, ένα κουτί με ξεθωριασμένη περιγραφή ή ένα ξεχασμένο χάπι και να μην έχουμε ιδέα τι χάπι είναι.  Εδώ λοιπόν έρχεται η αναγνώριση φαρμάκων μέσω εφαρμογής για κινητά που μπορεί να βοηθήσει τους ασθενείς σε αυτή την κατάσταση. Αυτό μπορεί να γίνει με δύο τρόπους που διαφέρουν ως προς το κόστος δημιουργίας τους και την φιλικότητα προς τον χρήστη. Ο πρώτος όχι και τόσο βολικός είναι χειροκίνητα, βάζοντας κάποια χαρακτηριστικά όπως: μέγεθος, χρώμα, σχήμα. Η εφαρμογή στην συνέχεια θα ψάξει την βάση δεδομένων της και θα παρουσιάσει τα αποτελέσματα της αναζήτησης. Ο δεύτερος, είναι πιο φιλικός ως προς τον χρήστη.  Στηριζόμενη σε αλγόριθμους ανάλυσης εικόνας, η εφαρμογή θα ζητήσει να ανεβάσετε την φωτογραφία του χαπιού και στη συνέχεια θα αναζητήσει μια παρόμοια εικόνα στην οπτική βάση δεδομένων της.

Οι ιατρικές εφαρμογές μπορούν να αποτελέσουν ένα πολυλειτουργικό εργαλείο, με αποτέλεσμα η δημιουργία ιατρικής εφαρμογής να είναι απόλυτα χρήσιμη και κερδοφόρα. Ειδικά με την προσθήκη διαφόρων υποστηρικτών χαρακτηριστικών, μία ιατρική εφαρμογή μπορεί να βοηθήσει τους ασθενείς, αλλά και τους ιατρούς και όσους εργάζονται στον κλάδο για μια πιο αποτελεσματική παροχή περίθαλψης.

Στην AppGene αναλαμβάνουμε να σας καθοδηγήσουμε σε όλες τις διαδικασίες για την δημιουργία ιατρικής εφαρμογής ώστε να έχετε τα μέγιστα αποτελέσματα για εσάς και την επιχείρηση σας, σεβόμενοι πάντα τις ανάγκες σας και δίνοντας απόλυτη σημασία στον ανθρώπινο παράγοντα. Επικοινωνήστε μαζί μας άμεσα!

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Στείλτε μας τις ερωτήσεις σας και εμείς θα επικοινωνήσουμε άμεσα μαζί σας. Αν έχετε μία υπέροχη ιδέα, δώστε μας λίγο χρόνο να την ερευνήσουμε προσεκτικά, ώστε να σας προτείνουμε την καλύτερη λύση.