BLOG / DIGITAL MARKETING

Αλγόριθμοι social media: Πως λειτουργούν;

Αλγόριθμοι social media

Αλγόριθμοι social media: ανακαλύψτε τον τρόπο που λειτουργούν και απογειώστε την επιχείρησή σας!

Δεδομένου ότι υπάρχουν 3.2 δις social media χρήστες παγκοσμίως, η ισχυρή παρουσία στα social media είναι ζωτικής σημασίας για την επιτυχία της επιχείρησης σας. Αλλά για να γίνει αυτό θα πρέπει πρώτα να έχετε κατανοήσει τις αρχές που ακολουθούν οι Αλγόριθμοι social media και πως λειτουργούν.

Γιατί είναι σημαντικοί οι Αλγόριθμοι social media;

Τα social media δεν σας δίνουν μόνο την ευκαιρία να αλληλεπιδράσετε με πιθανούς πελάτες, αλλά και να προσελκύσετε κοινό στην ιστοσελίδα σας. Πως ξέρετε ότι το περιεχόμενο που δημοσιεύετε στα social media το βλέπουν οι χρήστες που ακολουθούν τη σελίδα σας; Εδώ εισέρχονται στο παιχνίδι οι κανόνες που ακολουθούν τα  social media. Οι Αλγόριθμοι social media είναι ένας τρόπος ταξινόμησης των δημοσιεύσεων που θα δουν οι χρήστες στην αρχική τους σελίδα, που καθορίζεται από την σχετικότητα του περιεχομένου και τον χρόνο δημοσίευσης τους. Με άλλα λόγια, τα social media δίνουν προτεραιότητα στο ποιο περιεχόμενο βλέπει ένας χρήστης στη ροή των κοινωνικών μέσων ενημέρωσης.

Εάν θέλετε να ενισχύσετε την στρατηγική digital marketing της επιχείρησής σας, θα πρέπει να λάβετε υπόψη το ρόλο που έχουν οι αλγόριθμοι social media σε κάθε πλατφόρμα. Παρακάτω έχουμε μερικές συμβουλές για εσάς!

Αλγόριθμοι social media

Αλγόριθμοι Facebook πως λειτουργούν

Ο αλγόριθμος του Facebook δίνει προτεραιότητα στις ενεργές αλληλεπιδράσεις, όπως σχόλια και κοινοποιήσεις, σε αντίθεση με τα like καθώς θεωρεί πως απαιτούν περισσότερη προσπάθεια από τους χρήστες. Επιπλέον δίνει προβάδισμα σε περιεχόμενο που θεωρεί χρήσιμο και ενδιαφέρον για αυτούς σε σχέση με αυτό που δημοσιεύτηκε πιο πρόσφατα. Αυτό εντείνει την ανάγκη των επιχειρήσεων να ενθαρρύνουν τις αλληλεπιδράσεις των χρηστών τους. Το Facebook θέτει σε προτεραιότητα στον αλγόριθμο το περιεχόμενο που:

  • Πυροδοτεί την αλληλεπίδραση χρηστών μέσω like και comment
  • Μοιράζεται μέσω του Facebook Messenger για ξεκινήσει μια συζήτηση μεταξύ φίλων
  • Ενισχύει την αλληλεπίδραση σε δημοσιεύσεις που περιέχουν αντιδράσεις από φίλους όταν δημοσιεύονται

Αλγόριθμοι social media

Αλγόριθμοι Instagram πως λειτουργούν

Με το 71% των επιχειρήσεων να χρησιμοποιεί το Instagram δείχνει την ανάγκη της επιχείρησης σας να βρίσκεται ψηλά στον αλγόριθμο που τροφοδοτεί την ροή  δημοσιεύσεων του Instagram. Αυτό που εμφανίζεται πρώτα στην ροή του κάθε χρήστη βασίζεται κυρίως στην δραστηριότητα του, δηλαδή αυτά που το Instagram πιστεύει ότι θέλει να δεί και όχι στις πιο πρόσφατες δημοσιεύσεις. Μπορεί η πιθανότητα να βρεθείτε στην ροή των  χρηστών του Instagram να μοιάζει τρομακτική αλλά τα παρακάτω tip θα σας βοηθήσουν:

  • Δημοσιεύστε συνεχώς Instagram stories
  • Δημοσιεύστε περισσότερα video
  • Χρησιμοποιήστε το Live feature πιο συχνά
  • Δημοσιεύστε σε ώρες αιχμής

Αλγόριθμοι social media

Αλγόριθμοι Youtube πως λειτουργούν

Όσον αφορά το Youtube κάποια στοιχεία όπως το περιεχόμενο του video,  η διάρκεια του, το πότε το δημοσιεύσατε, ποιες λέξεις κλειδιά χρησιμοποιήσατε, επηρεάζουν όχι μόνο το video αλλά και το πόσο καλά κατατάσσεται στον αλγόριθμο του Youtube. Σύμφωνα με τον αλγόριθμο ένα video κερδίζει μία προβολή όταν παρακολουθείτε για 30 δευτερόλεπτα ή περισσότερο. Έτσι πρωταρχικός στόχος σας θα πρέπει να είναι η δημιουργία περιεχομένου που οι άλλοι θα θέλουν να δουν. Επιπλέον το Youtube παρακολουθεί τους χρήστες του, που σημαίνει ότι γνωρίζει ποια video και κανάλια προτιμούν να παρακολουθούν.

Σύμφωνα με το Youtube, αυτά είναι κάποια από τα στοιχεία που καθορίζουν τις επιλογές του αλγορίθμου:

  • Τι βλέπουν οι χρήστες σε αντίθεση με το τι δεν βλέπουν
  • Πόσο χρόνο αφιερώνουν οι χρήστες για να δουν το video σας
  • Πόσο καινούργιο είναι ένα βίντεο
  • Πόσο συχνά ένα κανάλι δημοσιεύει περιεχόμενο

Αλγόριθμοι social media

Αλγόριθμοι LinkedIn πως λειτουργούν

Ομοίως με τις άλλες πλατφόρμες, ο αλγόριθμος του LinkedΙn έχει δύο κύριους στόχους: να δώσει προτεραιότητα στο σχετικό περιεχόμενο και να προωθήσει την αλληλεπίδραση.

3 βήματα για να ανεβείτε στην κατάταξη του αλγορίθμου του LinkedIn:

  • Προσωπική σύνδεση: Το LinkedΙn λαμβάνει υπόψη με ποιους έχουν αλληλεπιδράσει οι χρήστες μέσω μηνυμάτων, σχολίων και αντιδράσεων. Επίσης λαμβάνει υπόψη πληροφορίες από το προφίλ όπως ενδιαφέροντα, ικανότητες και με ποιους οι χρήστες συνεργάζονται.
  • Συσχετισμός με βάση το ίδιο ενδιαφέρον: Μπορεί να γνωρίζετε κάποιον προσωπικά αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι σας ενδιαφέρει και το ίδιο περιεχόμενο. Γιαυτό ο αλγόριθμος του LinkedIn κοιτάει την συσχέτιση που υπάρχει μεταξύ μιας δημοσίευσης και των ενδιαφερόντων κάποιου, με βάση τις ομάδες στις οποίες συμμετέχει, τα hashtags, τους ανθρώπους και τις σελίδες που ακολουθεί.
  • Πιθανότητα αλληλεπίδρασης: Ο αλγόριθμος του LinkedIn υπολογίζει την πιθανότητα να μοιραστείτε, να σχολιάσετε ή να αντιδράσετε σε ένα post. Αυτό βασίζεται στο περιεχόμενο που σας άρεσε, μοιραστήκατε ή σχολιάσατε καθώς και με ποιους αλληλεπιδράτε πιο συχνά.

Δώστε προσοχή στο πως οι Αλγόριθμοι social media λειτουργούν για να διαλέξετε το κατάλληλο περιεχόμενο για κάθε πλατφόρμα. Στην AppGene, η ειδικευμένη ομάδα μας σε θέματα γύρω από διαχείριση και προώθηση social media, αναλαμβάνει το σχεδιασμό της κατάλληλης στρατηγικής digital marketing, για την καθημερινή διαχείριση και προώθηση των σελίδων σας,  με στόχο την μεγαλύτερη προβολή και την αλληλεπίδραση των πελατών με την επιχείρηση σας.

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Στείλτε μας τις ερωτήσεις σας και εμείς θα επικοινωνήσουμε άμεσα μαζί σας. Αν έχετε μία υπέροχη ιδέα, δώστε μας λίγο χρόνο να την ερευνήσουμε προσεκτικά, ώστε να σας προτείνουμε την καλύτερη λύση.