BLOG / ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ESHOP

Ποιες είναι οι κατηγορίες ηλεκτρονικού εμπορίου και σε τι διαφέρουν;

κατηγορίες ηλεκτρονικού εμπορίου

Τι είναι το ηλεκτρονικό εμπόριο;

Ο πιο απλός ορισμός του ηλεκτρονικού εμπορίου είναι η αγορά και η πώληση αντικειμένων ή υπηρεσιών στο διαδίκτυο. Υπάρχουν διάφοροι τύποι επιχειρησιακών μοντέλων στο ηλεκτρονικό εμπόριο, δηλαδή κατηγορίες ηλεκτρονικού εμπορίου που περιλαμβάνουν διάφορα ζεύγη από καταναλωτές, επιχειρήσεις και κράτος.

Αν ενδιαφέρεστε να προχωρήσετε στην κατασκευή eshop, τότε δεν είστε οι μόνοι: είναι τόσο ανταγωνιστικό όσο και κερδοφόρο! Παρόλα αυτά, με το σωστό προϊόν και το σωστό επιχειρησιακό μοντέλο μπορείτε να μετατρέψετε την ιδέα σας σε επιτυχία.

Ποιές είναι όμως οι κατηγορίες ηλεκτρονικού εμπορίου και πως μπορείτε να επιλέξετε ποια ταιριάζει περισσότερο στις ανάγκες σας; Ας δούμε παρακάτω πιο αναλυτικά.

Κατηγορίες ηλεκτρονικού εμπορίου: Τι είναι το Β2B;

Το μοντέλο Business-to-Βusiness περιλαμβάνει μια επιχείρηση, η οποία πουλάει το προϊόν ή τις υπηρεσίες της σε μια άλλη επιχείρηση. Αυτές οι επιχειρήσεις λειτουργούν βασικά ως παροχείς υπηρεσιών, όπως οι εταιρείες λογισμικού, αλλά επίσης μπορούν να παρέχουν προϊόντα, όπως ηλεκτρονικές συσκευές ή έπιπλα γραφείου.

Το κόστος εκκίνησης για μια B2B επιχείρηση μπορεί να είναι υψηλό, αλλά η αγορά τείνει να είναι προβλέψιμη και σταθερή γεγονός το οποίο μειώνει το ρίσκο. Δυστυχώς, αυτό συνδέεται και με μια συγκεκριμένη ομάδα πελατών. Επιπλέον, οι αποφάσεις δε λαμβάνονται από ένα άτομο και επειδή συνήθως εμπλέκονται πολλά, η διαδικασία της αγοράς μπορεί να είναι χρονοβόρα. Το εφησυχαστικό εδώ είναι ότι από τη στιγμή που θα «κερδίσεις» μια επιχείρηση, η εμπιστοσύνη μεταξύ σας είναι υψηλή.

κατηγορίες ηλεκτρονικού εμπορίου

Κατηγορίες ηλεκτρονικού εμπορίου : Τι είναι το B2C;

Στις κατηγορίες ηλεκτρονικού εμπορίου ανήκει και η μορφή Business-to-Customer που είναι και η πιο κοινή μορφή επιχείρησης. Ακολουθεί τo παραδοσιακό μοντέλο λιανικής πώλησης όπου οι επιχειρήσεις πωλούν τα προϊόντα απευθείας στον τελικό χρήστη.

Το B2C περιλαμβάνει μικρότερα ποσά από το B2B, τόσο στο ποσό εκκίνησης της επιχείρησης όσο και στις πωλήσεις. Η διαδικασία αγοράς είναι πιο σύντομη και οι αποφάσεις αγορών είναι συνήθως βασισμένες στο συναίσθημα, επιτρέποντας τις αυθόρμητες αγορές. Το μειονέκτημα στην περίπτωση αυτή είναι η χαμηλή εμπιστοσύνη των καταναλωτών. Τα άτομα συνήθως αγοράζουν ένα προϊόν και μπορεί να μην επιστρέψουν ποτέ στην επιχείρηση, ακόμη κι αν είναι ικανοποιημένοι με την αγορά τους.

Κατηγορίες ηλεκτρονικού εμπορίου: Τι είναι το C2C;

Το επιχειρησιακό μοντέλο Consumer-to-Consumer σημαίνει ότι μεμονωμένα άτομα πωλούν απευθείας τα προϊόντα τους ο ένας στον άλλο, συνήθως μέσα από μία ιστοσελίδα κάποιου τρίτου ατόμου. Αυτές οι ιστοσελίδες συνήθως χρεώνουν μια μικρή προμήθεια για τη φιλοξενία της συναλλαγής. Οι επιχειρήσεις C2C συνήθως λειτουργούν και ως Β2C.

Στο μοντέλο C2C αυξάνεται ραγδαία η πώληση μεταχειρισμένων αντικειμένων, τα οποία βοηθούν το περιβάλλον, αλλά μαζί υπάρχει κι μια αβεβαιότητα σχετικά με την ποιότητα του προϊόντος και στις περισσότερες  περιπτώσεις δεν υπάρχει η επιλογή επιστροφής χρημάτων. Αν και το κόστος προμήθειας της ιστοσελίδας είναι υψηλό, θα μειωθεί κι άλλο το περιθώριο κέρδους.

Κατηγορίες ηλεκτρονικού εμπορίου: Τι είναι το C2B;

Στις κατηγορίες ηλεκτρονικού εμπορίου συγκαταλέγεται και η μορφή Customer-to-Business, η οποία περιλαμβάνει για παράδειγμα φωτογράφους να πωλούν τις φωτογραφίες τους σε ιστοσελίδες και bloggers να ποστάρουν μια φωτογραφία με τα προϊόντα μιας επιχείρησης, με αντάλλαγμα κάποιο χρηματικό ποσό.

Παρόλο που υπάρχει μια ανασφάλεια στο freelancing, έχει ευέλικτο ωράριο και πρόσβαση σε παγκόσμιες ευκαιρίες απασχόλησης. Το συγκεκριμένο μοντέλο απαιτεί υψηλότερες επικοινωνιακές ικανότητες από το κανονικό, για να διασφαλίσετε την ομαλή του λειτουργία και κερδοφορία. Εδώ σίγουρα θα χρειαστείτε τη δημιουργία ιστοσελίδας ώστε να μπορείτε να παρουσιάσετε την υπηρεσία που προφέρετε προς τις επιχειρήσεις.

Κατηγορίες ηλεκτρονικού εμπορίου: Τι είναι το B2G;

Το Business-to-Government είναι μια υποκατηγορία του μοντέλου B2B, αλλά αυτές οι επιχειρήσεις έχουν συνήθως μακροχρόνια συμβόλαια με την κυβέρνηση. Η υπηρεσία που παρέχεται μπορεί να αφορά ασφάλεια ιστοσελίδας, όπου το κοινό μπορεί να υποβάλλει αιτήσεις σε κρατικές υπηρεσίες ή να αφορά σχεδίαση βάσεων δεδομένων για κυβερνητικές υπηρεσίες και πολλά πολλά άλλα.

Κατηγορίες ηλεκτρονικού εμπορίου: Τι είναι το C2G;

Το επιχειρησιακό μοντέλο Consumer-to-Government είναι εκείνο όπου το κοινό αλληλεπιδρά με την κυβέρνηση διαδικτυακά. To C2G περιλαμβάνει επίσημες ιστοσελίδες πληροφοριών και πόρταλ φορολογικών πληρωμών.

Συνοψίζοντας

Είναι γεγονός ότι το ηλεκτρονικό εμπόριο ανθίζει και μάλιστα με ραγδαίους ρυθμούς στην Ελλάδα. Κάθε επιχείρηση που θα ήθελε να δει τα κέρδη της να αυξάνονται και τα προϊόντα της να γίνονται γνωστά εντός και εκτός εθνικών συνόρων, θα πρέπει να προβεί άμεσα σε δράση.

Εάν έχετε απορίες σχετικά με τις κατηγορίες ηλεκτρονικού εμπορίου καθώς και τις επιλογές τις οποίες έχετε για να αναδείξετε το επιχειρηματικό σας όραμα, επικοινωνήστε άμεσα με την ομάδα της AppGene. Η εξειδικευμένη ομάδα μας θα σας προτείνει την κατάλληλη λύση για τις ανάγκες της επιχείρησής σας, είτε αυτό αφορά την κατασκευή eshop είτε τον σχεδιασμό και κατασκευή ιστοσελίδας. Ακόμα η προώθηση social media και οι υπηρεσίες digital marketing θα μπορούσαν να βοηθήσουν τη δημοτικότητα της επιχείρησης σας!

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Στείλτε μας τις ερωτήσεις σας και εμείς θα επικοινωνήσουμε άμεσα μαζί σας. Αν έχετε μία υπέροχη ιδέα, δώστε μας λίγο χρόνο να την ερευνήσουμε προσεκτικά, ώστε να σας προτείνουμε την καλύτερη λύση.