BLOG / DIGITAL MARKETING

Loyalty προγράμματα αφοσίωσης πελατών: οφέλη στην κατασκευή eshop

προγράμματα αφοσίωσης πελατών

Tα eCommerce loyalty προγράμματα αφοσίωσης πελατών, επιβραβεύουν τους πελάτες με εκπτώσεις, δώρα, δωρεάν μεταφορικά, κουπόνια και τους δίνουν πρόσβαση σε προϊόντα που δεν έχουν κυκλοφορήσει ακόμα για το ευρύ κοινό. Ως αποτέλεσμα, τα loyalty προγράμματα αφοσίωσης πελατών βοηθούν στο να διατηρήσετε τους πελάτες σας αφού έχετε προχωρήσει στην κατασκευή eshop.

Τα loyalty προγράμματα αφοσίωσης πελατών αυξάνουν τις πωλήσεις σας και εν τέλει βελτιώνουν την επικοινωνία σας με τους πελάτες, δημιουργώντας γερά θεμέλια για μία μακροχρόνια σχέση. Σύμφωνα με τα στατιστικά, κοστίζει 5 φορές λιγότερο να διατηρήσει κανείς τους υπάρχοντες πελάτες, παρά να αποκτήσει καινούργιους. Και το πιο σημαντικό; Οι πελάτες που συμμετέχουν σε loyalty προγράμματα αφοσίωσης πελατών ξοδεύουν 67% περισσότερο απ’ ότι οι νέοι πελάτες!

Τα Loyalty προγράμματα αφοσίωσης πελατών και οι κατηγορίες τους

Loyalty Προγράμματα αφοσίωσης πελατών με βάση τους Πόντους

Ένα πρόγραμμα πόντων είναι ο πιο κοινός τύπος από τα προγράμματα αφοσίωσης πελατών, αλλά και ο πιο απλός σε κάθε κατασκευή eshop. Η φιλοσοφία πίσω από αυτό είναι η εξής: ξοδέψτε περισσότερα για να πάρετε περισσότερα.

Κάθε φορά που ένας καταναλωτής πραγματοποιεί μία συναλλαγή, κερδίζει πόντους. Οι πόντοι ποικίλουν ανάλογα με το διαφορετικό τύπο των συναλλαγών και επιτρέπουν στις επιχειρήσεις να κάνουν πιο ελκυστικά προϊόντα μεγάλης αξίας. Όταν ο καταναλωτής θα συγκεντρώσει συγκεκριμένο αριθμό πόντων, τότε μπορεί να ξεκλειδώσει δώρα και εκπτώσεις.

Loyalty Προγράμματα αφοσίωσης πελατών με βάση τις Αγορές

Στα προγράμματα αγορών, οι καταναλωτές κερδίζουν credit για κάποιο ποσό που ξοδεύουν στην επιχείρηση. Όταν ξοδεύουν περισσότερα, λαμβάνουν μεγαλύτερο credit ώστε αργότερα να μπορούν να κερδίζουν εκπτώσεις, δώρα και άλλα σχετικά. Το πρόγραμμα αγορών επιβραβεύει τις αγορές μεγάλης αξίας και μπορεί να παρακινήσει τους αγοραστές για να αυξήσουν το μέσο όρο χρημάτων των συναλλαγών τους σε κάθε παραγγελία.

Loyalty Προγράμματα αφοσίωσης πελατών με Επίπεδα

Τα προγράμματα που χωρίζουν τους καταναλωτές σε επίπεδα, επιβραβεύουν γενικά την αφοσίωση τους και ενθαρρύνουν μελλοντικές αγορές. Ένα πρόγραμμα αφοσίωσης πελατών αυτού του είδους που τοποθετείται μετά την κατασκευή eshop, δημιουργεί επίπεδα αφοσίωσης. Στο πιο βασικό επίπεδο, το πρόγραμμα βοηθά τον καταναλωτή να μαζεύει πόντους ενώ πραγματοποιεί τις αγορές του. Όσο πιο πολλούς πόντους κερδίζει, τόσο μεγαλύτερη αφοσίωση θα έχει και τόσα περισσότερα επίπεδα θα ξεκλειδώσει για να κερδίσει δώρα.

Αυτό το μοντέλο βοηθά τους καταναλωτές να βλέπουν προσιτούς στόχους για να πραγματοποιούν αγορές και ενθαρρύνει τις νέες αγορές για να φτάσουν οι καταναλωτές σε μεγαλύτερο επίπεδο αφοσίωσης. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ένα πρόγραμμα που χωρίζεται στα επίπεδα Basic, Silver και Gold.

Loyalty Προγράμματα αφοσίωσης πελατών με Συνδρομή

Τα προγράμματα με συνδρομή, ή τα VIP member clubs, επιτρέπουν στους καταναλωτές να πληρώνουν ένα μηνιαίο ή ετήσιο ποσό, ώστε να έχουν πρόσβαση σε δώρα επιβράβευσης και εκπτώσεις. Αυτά τα πλεονεκτήματα τυπικά δίνονται μόνο σε συνδρομητικά μέλη.

Τα προγράμματα συνδρομής έχουν νόημα όταν το κόστος δίνει τόση αξία που δικαιολογεί και υπερκαλύπτει το κόστος συνδρομής του πελάτη. Οι επιχειρήσεις θα πρέπει να λάβουν υπόψη τέτοιου είδους προγράμματα αφοσίωσης πελατών εάν οι πελάτες τους είναι άνθρωποι που μπορούν να υποστηρίξουν κάποια επιπλέον έξοδα.

Value-based Loyalty Προγράμματα αφοσίωσης πελατών

Τα Value-based προγράμματα αφοσίωσης πελατών, είναι τα πιο δύσκολα για να εφαρμόσετε. Τέτοιου είδους προγράμματα θα πρέπει να ταιριάζουν με τις πεποιθήσεις και τις αξίες των καταναλωτών για ένα μεγαλύτερο σκοπό.

Για παράδειγμα, για κάθε 50ευρώ που ξοδεύει ένας καταναλωτής, η επιχείρηση θα μπορούσε να δίνει 5 ευρώ σε φιλανθρωπικούς σκοπούς. Εάν γίνει σωστά, αυτή η προσέγγιση βοηθά τις επιχειρήσεις να συνδεθούν με τους πελάτες τους σε ένα πιο βαθύ επίπεδο, εστιάζοντας σε συναισθηματικούς και ηθικούς δεσμούς. Μπορεί να μην ταιριάζει σε κάθε είδους επιχείρηση, αλλά μπορεί να κάνει τη διαφορά εάν εφαρμοστεί σωστά.

Loyalty Προγράμματα αφοσίωσης πελατών με δίκτυο συνεργατών

Τα προγράμματα που υποστηρίζονται από ένα δίκτυο συνεργατών ξεκινούν όταν δύο επιχειρήσεις αποφασίζουν να προσφέρουν πλεονεκτήματα η μία στα μέλη της άλλης.  Σε αυτό το παράδειγμα, οι πελάτες μέλη που είναι πιστοί στην μία επιχείρηση, θα λαμβάνουν δώρα και άλλα από μία άλλη παρόμοια ή συνεργαζόμενη επιχείρηση.

Τα προγράμματα με δίκτυο συνεργατών, δίνουν στους καταναλωτές περισσότερες ευκαιρίες και πρόσβαση στα προϊόντα της συνεργαζόμενης εταιρίας. Αυτή η κατηγορία βοηθά τις επιχειρήσεις να χτίζουν τις σχέσεις τους με άλλες επιχειρήσεις και τους πελάτες τους παράλληλα με αυτές των δικών τους πελατών.

Loyalty Προγράμματα αφοσίωσης πελατών Game

Tα Game προγράμματα αφοσίωσης πελατών χρησιμοποιούν διασκεδαστικούς και διαδραστικούς τρόπους για να αλληλεπιδράσουν με τους καταναλωτές ενώ ενθαρρύνουν τις επαναλαμβανόμενες αγορές.

Οι επιχειρήσεις που χρησιμοποιούν τα παιχνίδια, μετατρέπουν τα προγράμματα αφοσίωσης πελατών σε μία αποστολή που πρέπει να επιτύχουν! Οι επιχειρήσεις μπορούν να δημιουργήσουν μία διασκεδαστική και απολαυστική εμπειρία για τους καταναλωτές ώστε να κερδίζουν πλεονεκτήματα για την αφοσίωσή τους, όπως εκπτώσεις, δώρα και άλλα.

Hybrid Loyalty Προγράμματα αφοσίωσης πελατών

Τα Hybrid Loyalty Προγράμματα αφοσίωσης πελατών είναι ένας συνδυασμός δύο ή παραπάνω προγραμμάτων. Ο πιο γνωστός συνδυασμός είναι αυτός του συστήματος με πόντους ενώ ταυτόχρονα υπάρχουν επίπεδα. Ωστόσο οι επιχειρήσεις μπορούν να συνδυάσουν κάποια άλλα προγράμματα ανάλογα με τους πελάτες που έχουν αλλά και τις ανάγκες τους.

Που είναι αναγκαίο ένα πρόγραμμα αφοσίωσης πελατών;

Σε επιχειρήσεις που λαμβάνουν συνεχείς παραγγελίες

Τα Loyalty προγράμματα αφοσίωσης πελατών λειτουργούν καλύτερα όταν οι καταναλωτές πραγματοποιούν ήδη συναλλαγές σε τακτική βάση. Κάπως έτσι είναι και οι πελάτες σε ένα καφέ, όπου κουβαλούν μαζί τους την κάρτα μέλους στο πορτοφόλι τους. Εάν δεν παίρνουν τακτικά καφέ, τότε το να είναι μέλη δεν έχει καμία αξία.

Σε επιχειρήσεις που έχουν καταναλωτές που επηρεάζονται από τις τιμές

Οι καταναλωτές που επηρεάζονται από τις τιμές ανταποκρίνονται καλύτερα σε επιβραβεύσεις από εκείνους που ξοδεύουν πολλά χρήματα. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι οι επιχειρήσεις με μεγαλύτερο μέσο όρο αξίας συναλλαγών δε μπορούν να υιοθετήσουν προγράμματα αφοσίωσης πελατών.

Γενικά θα πρέπει η επιχείρησή σας να κάνει σαφές το εάν οι καταναλωτές θα δουν την αξία που θα λάβουν από το πρόγραμμα που δημιουργήσατε. Εάν οι εκπτώσεις σας παρακινούν τους πελάτες που δε θα ψώνιζαν να ψωνίσουν, τότε τα έχετε καταφέρει!

Σε επιχειρήσεις με ανταγωνιστές

Τα Loyalty προγράμματα αφοσίωσης πελατών δίνουν στην εταιρία σας ένα επιπλέον πλεονέκτημα σε σχέση με τους ανταγωνιστές σας. Σας κάνουν να ξεχωρίζετε από τον ανταγωνισμό και δίνουν στους πελάτες σας λόγο για να παραμείνουν πιστοί σε εσάς, αντί να πραγματοποιήσουν συναλλαγές με κάποιον από τους ανταγωνιστές σας.

Καθώς το online marketplace μεγαλώνει συνεχώς, οι επιχειρήσεις θα πρέπει να βρίσκουν τρόπους ώστε να διαφοροποιούνται προσδίδοντας αξία τους πιστούς πελάτες τους. Στην AppGene μπορούμε να σχεδιάσουμε μαζί σας κάποιο από τα προγράμματα αφοσίωσης πελατών που ταιριάζει στην επιχείρησή σας και να το εφαρμόσουμε ώστε να αυξήσουμε τις πωλήσεις και να σας βοηθήσουμε να χτίσετε μία σχέση εμπιστοσύνης ανάμεσα σε εσάς και τους πελάτες σας.

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Στείλτε μας τις ερωτήσεις σας και εμείς θα επικοινωνήσουμε άμεσα μαζί σας. Αν έχετε μία υπέροχη ιδέα, δώστε μας λίγο χρόνο να την ερευνήσουμε προσεκτικά, ώστε να σας προτείνουμε την καλύτερη λύση.