BLOG / ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ

Σχεδίαση website: Ο παράγοντας των «3C»

Σχεδίαση website και «3C»: Η σημαντικότητά τους στο σχεδιασμό και την ανανέωση website!

Κατά τη σχεδίαση website σας, πέρα από την αισθητική και τις τελευταίες τάσεις, παίζει επίσης ρόλο και το πώς οι χρήστες αντιλαμβάνονται την δομή και το περιεχόμενο και πως αντιδρούν σε αυτό. Η φόρμουλα των «3C» (color, contrast, content) στη σχεδίαση website σας, παίζει σημαντικό ρόλο στη δημιουργία ενός φιλικού προς το χρήστη περιβάλλοντος.

Ο παράγοντας Color (Χρώμα) στη σχεδίαση website

Το χρώμα είναι δύναμη. Μπορεί να αλλάξει τη διάθεση της εικόνας σε μηδενικό χρόνο. Στο σχεδιασμό UI, το χρώμα είναι ένα από τα key steps για ένα δραστικό αποτέλεσμα. Είναι ένα εργαλείο που μπορεί ταυτόχρονα να πραγματοποιεί πολλές εργασίες:

  • Ανάπτυξη της αναγνωρισιμότητας του brand
  • Διατήρηση της αναγνωρισιμότητας
  • Βελτίωση της καθοδήγησης
  • Ικανοποίηση αισθητικών αναγκών
  • Ενδυνάμωση της διαισθητικής αλληλεπίδρασης
  • Διακόσμηση
  • Δημιουργία ενός αρμονικού στυλ.

Ο παράγοντας Contrast (Αντίθεση) στη σχεδίαση website

Η αντίθεση είναι ένας από τους παράγοντες κλειδιά που επηρεάζουν την απεικόνιση και την οπτική ιεραρχία της σελίδας. Είναι αποτελεσματική στο να τραβάει την προσοχή του χρήστη σε συγκεκριμένα στοιχεία, ενισχύοντας με αυτό τον τρόπο την διαισθητική καθοδήγηση και την άνεση κατά τη χρήση μιας σελίδας η οθόνης.

Η αντίθεση μπορεί να βασιστεί σε διάφορα χαρακτηριστικά ανάλογα το χρήστη, συμπεριλαμβάνοντας τα εξής:

  • Χρώμα
  • Μέγεθος
  • Σχήμα

Όταν ακούτε τη λέξη «αντίθεση» το πρώτο πράγμα που φαντάζεστε είναι κάτι μαύρο και άσπρο. Η μονόχρωμη εικόνα χρησιμοποιεί την αντίθεση ως βασικό ενισχυτή. Όπως στην φωτογραφία, η αντίθεση στις επιφάνειες δε βελτιώνει μόνο την αισθητική, αλλά έχει επίσης ένα σημαντικό αντίκτυπο στη διάταξη. Επομένως, η συνετή χρήση αντίθεσης είναι ένας ισχυρός τρόπος να απλοποιήσεις τη χρήση των website και των applications.

Ένα από τα αρχικά ερωτήματα είναι «Τι παλέτα χρωμάτων να επιλέξω; Θα έπρεπε να είναι σκοτεινό με φωτεινά στοιχεία ή το αντίθετο;». Για να βρείτε την απάντηση, πρέπει συνήθως να λάβετε υπόψιν κάποιες σημαντικές πλευρές:

  • Ευκρίνεια. Αυτή η πλευρά περιλαμβάνει την ικανότητα του χρήστη να βλέπει ξεκάθαρα και να διακρίνει όλα τα απαραίτητα δεδομένα στην οθόνη την σελίδα. Η παλέτα χρωμάτων θα πρέπει να υποστηρίζει την εύκολη και διαισθητική καθοδήγηση και με αποτελεσματικό τρόπο να παρουσιάζει τα πιο λειτουργικά στοιχεία της διάταξης.
  • Ευκολία στην ανάγνωση. Αυτή είναι η ικανότητα του χρήστη να διαβάζει εύκολα το κείμενο. Οι δυσκολίες στην ανάγνωση μπορεί να είναι ένας σημαντικός λόγος που οι χρήστες δεν θέλουν να χρησιμοποιούν το site ή το app.
  • Διαθεσιμότητα. Όταν πολλοί χρήστες μπορούν να χρησιμοποιήσουν το προϊόν χωρίς ειδικές οδηγίες. Αυτό σημαίνει ότι η απόφαση να χρησιμοποιήσουν ή να μη χρησιμοποιήσουν το site ή το app θα πρέπει κυρίως να βασίζεται στις ανάγκες των χρηστών, και όχι στις φυσικές τους ικανότητες. Το πρόβλημα σχετικά με την παλέτα χρωμάτων είναι ένας από τους κύριους παράγοντες που επηρεάζουν αυτή την πλευρά.
  • Ταχύτητα ανταπόκρισης. Η ικανότητα του προϊόντος να μετατρέπει ευέλικτα την διάταξη ώστε να ταιριάξει στην κάθε συσκευή. Αυτό συνήθως επηρεάζει αποφασιστικά την χρηστικότητα, αφού οτιδήποτε μοιάζει κομψό, ελκυστικό και κατανοητό σε μια επαγγελματική οθόνη υψηλής ανάλυσης, μπορεί να μετατραπεί σε κάτι κακόγουστο σε μια μικρή οθόνη με χαμηλή ανάλυση.
  • Περιβάλλον. Επίλεξε τη σωστή χρωματική παλέτα και background για το πιθανό περιβάλλον, στο οποίο οι χρήστες θα χρησιμοποιούν συχνά το προϊόν. Σε συνθήκες συνεχούς χρήσης, σε φυσικό φως, ένα σκοτεινό background μπορεί να δημιουργήσει ένα εφέ αντικατοπτρισμού, ειδικά σε γυαλιστερές οθόνες όπως των ταμπλετ και των smartphones.

Ο παράγοντας Content (Περιεχόμενο) στη σχεδίαση website

Το design δε σημαίνει σχεδόν τίποτα χωρίς το περιεχόμενο. Παίζει σημαντικό ρόλο στην χρηστικότητα: εικόνες είναι αντικείμενα, προσφέρουν βασικά δεδομένα για να website ή app, ενώ το κείμενο είναι ένα καθολικό εργαλείο για αλληλεπίδραση με τους χρήστες.

Υπάρχουν πολλά είδη περιεχομένου, όπως:

  • Φωτογραφίες. μπορείς να προσθέσεις θεματικές εικόνες, εικόνες τίτλων για άρθρα σε μπλοκ κτλ.
  • Illustrations. Εκπροσωπούν μια διάσημη τάση στο UI design, καθώς μπορούν να παρέχουν πληροφορίες και να είναι ταυτόχρονα πρωτότυπες.
  • Hero Banners. Είναι μεγάλες εικόνες που συνήθως είναι τα πρώτα οπτικά στοιχεία που τραβούν την προσοχή του χρήστη στα πρώτα δευτερόλεπτα αλληλεπίδρασης. Παρουσιάζουν με έναν ελκυστικό τρόπο το κεντρικό περιεχόμενο της σελίδας.
  • Σύμβολα. Eίναι μικρές αλλά σημαντικές φωτογραφίες που ενισχύουν την ανταλλαγή δεδομένων μεταξύ των δύο πλευρών. Παίζουν ρόλο κλειδί στην καθαρή και διαισθητική καθοδήγηση.
  • Talismans. Εικόνες, συνήθως προσωποποιημένες που στις περισσότερες περιπτώσεις εκπροσωπούν ενα brand name, προϊόν ή αναγνώριση υπηρεσίας. Επίσης, γίνεται το σύμβολο που χρησιμοποιείται στο app, στο site, στην συσκευασία και στα υλικά προώθησης. Μπορούν να προσθέσουν κάτι θετικό στην αλληλεπίδραση και να ενισχύσουν την αναγνωρισιμότητα του brand.
  • Στοιχεία οπτικής ταυτοποίησης. Είναι διάφορα οπτικά σημάδια branding, όπως τα λογότυπα ή η εταιρική ταυτότητα.
  • Κείμενα. Άλλο οπτικό στοιχείο του design. Πρέπει να υποστηρίζει την ίδια φιλοσοφία όπως κάθε άλλο μέρος της διάταξης. Όλα πρέπει να είναι τοποθετημένα στην οθόνη ή την σελίδα ώστε να είναι λειτουργικά και στοχευμένα. Όλα πρέπει να λειτουργούν για τον χρήστη.
  • Βίντεο. Δημιουργικά βίντεο είναι ένας καλός τρόπος να προσελκύσετε την προσοχή των πελατών. Το βίντεο κάνει την παρουσίαση δυνατή και αξιόλογη, ειδικά όταν βασίζεται σε γραφικά υψηλής ποιότητας.

Δώστε προσοχή στο πως τα «3C» λειτουργούν ανάλογα με τις ανάγκες του δικού σας website. Αν αναζητάτε μοναδική κατασκευή και σχεδίαση website, θέλετε να ενισχύσετε την ικανοποίηση χρήστη και να επιτύχετε τους στόχους της επιχείρησης σας, επικοινωνήστε με την ομάδα της AppGene για κατασκευή ιστοσελίδας με στόχο την μεγαλύτερη προβολή και την αλληλεπίδραση των πελατών με την επιχείρηση σας.

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Στείλτε μας τις ερωτήσεις σας και εμείς θα επικοινωνήσουμε άμεσα μαζί σας. Αν έχετε μία υπέροχη ιδέα, δώστε μας λίγο χρόνο να την ερευνήσουμε προσεκτικά, ώστε να σας προτείνουμε την καλύτερη λύση.