BLOG / BLOG

Σχεδιασμός mobile app UI/UX, απαραίτητος για την επιτυχία

Σχεδιασμός mobile app UI/UX

Γνωρίζετε τι είναι ο κανόνας των 8 δευτερολέπτων; Πώς θα καταφέρετε να τραβήξετε την προσοχή του χρήστη μέσα σε αυτό το σύντομο χρονικό διάστημα; Όταν το εύρος προσοχής των ανθρώπων έχει μειωθεί στα 8 δευτερόλεπτα, οι επιχειρήσεις μπορούν να βασίζονται μόνο στις εξαιρετικές ιδιότητες των mobile apps που έχουν δημιουργήσει. Ας μάθουμε λοιπόν πώς ο σχεδιασμός Mobile App UI/UX εφαρμογών για κινητά σχετίζεται με την επιτυχία του προϊόντος και γίνεται μια από τις καθοριστικές παραμέτρους επιτυχίας.

Οι χρήστες γίνονται όλο και πιο επιλεκτικοί και επικριτικοί πολλές φορές, σχετικά με το σχεδιασμό των apps που χρησιμοποιούν καθημερινά. Όταν όμως γίνεται λόγος για σχεδιασμό app, δεν είναι μόνο τα μερικά δευτερόλεπτα που έχετε για να τραβήξετε την προσοχή τους. Πρόκειται επίσης για την υποστήριξη της συναρπαστικής και ομαλής εμπειρίας που αποκτούν στην εφαρμογή σας. Η λύση για να επιτευχθεί βρίσκεται στο συνδυασμό διαφορετικών προσεγγίσεων, αν και η ευκολία και ο σχεδιασμός ήταν πάντα απαραίτητα για την αφοσίωση των χρηστών.

Τι περιλαμβάνει ο σχεδιασμός UI/UX

Ο σχεδιασμός Mobile App UI/UX είναι μια συνεχής διαδικασία που περιλαμβάνει στοιχεία διεπαφής χρήστη (UI) και εμπειρία χρήστη (UX). Η οπτική εμφάνιση και η δομή της εφαρμογής γίνονται το κύριο επίκεντρο της προσοχής. Οι ειδικοί για το σχεδιασμό UI/UX ενός app στοχεύουν να προσφέρουν μία εφαρμογή που είναι απλή στη χρήση και φαίνεται υπέροχη.

Περιλαμβάνει τη σύνθεση δύο ροών της ίδιας διαδικασίας. Στην πραγματικότητα, αντιμετωπίζονται εικαστικές επιλογές καθώς και οργανώνεται μια σταθερή δομή για να υποστηριχθεί η εμπειρία του χρήστη. Τελικά, ο σχεδιασμός UI για μια εφαρμογή για κινητά έχει να κάνει με την εμφάνιση, ενώ ο σχεδιασμός UX εφαρμογών για κινητά έχει να κάνει με τη λειτουργικότητα.

Πώς λοιπόν θα προσεγγίσετε αυτό το ουσιαστικό κομμάτι της δημιουργίας mobile εφαρμογών;

Σχεδιασμός mobile app UI/UX: στάδια υλοποίησης

Το λανσάρισμα μιας επιτυχημένης εφαρμογής για κινητά δεν είναι ποτέ δυνατή χωρίς να υπάρχει πρώτα ο σχεδιασμός mobile app. Η εταιρία ανάπτυξης εφαρμογών πρέπει να καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να δημιουργήσει μια εξαιρετική εμπειρία χρήστη μέσα σε ένα όμορφο και λειτουργικό προϊόν.

Ανεξάρτητα από τις προδιαγραφές του εκάστοτε project, η εταιρία app development πρέπει να ακολουθήσει τη διαδικασία σχεδίασης UI/UX εφαρμογής για κινητά σύμφωνα με τους γενικούς κανόνες του design. Συνήθως, περιλαμβάνονται όλα τα απαραίτητα βήματα για να επιτύχετε τα επιθυμητά αποτελέσματα σχεδίασης.

Ανάλυση ζητούμενων

Το πρώτο βήμα για να διασφαλίσετε ότι ο σχεδιασμός Mobile App UI/UX θα έχει το μέγιστο αποτέλεσμα, είναι η διεξαγωγή ολοκληρωμένης έρευνας για τα ζητούμενα του project.

Είναι δύσκολο να καλυφθούν όλες οι ανάγκες του έργου αν πρώτα δε τις περιγράψετε στην αρχή. Η έρευνα και ανάλυση των ζητούμενων είναι η προτιμότερη διαδικασία. Και αυτό γιατί βοηθά την ομάδα σχεδιασμού να βρίσκεται στην ίδια σελίδα με τον πελάτη και να εργαστούν προς τους καθορισμένους στόχους. Οι υψηλές απαιτήσεις είναι πάντα μια καλή ιδέα, καθώς επικεντρώνονται ειδικά στις προδιαγραφές της επιχείρησης σας και ανοίγουν νέες προσεγγίσεις για την ανάπτυξη προϊόντων.

Προδιαγραφές λειτουργιών και wireframing

Μόλις η εταιρία σχεδιασμού εφαρμογών ενημερωθεί για τα ζητούμενα, θα ξεκινήσει τη διαδικασία για τον καθορισμό των απαραίτητων λειτουργιών. Η ολοκλήρωση αυτών των εργασιών θα πρέπει να γίνεται παράλληλα με τη διαδρομή του χρήστη στην εφαρμογή. Κατά την επιλογή κάποιας λειτουργίας, η ομάδα προγραμματισμού πρέπει να εξετάσει ποιο σχέδιο πρέπει να ολοκληρώσει.

Η χαρτογράφηση της διαδρομής του χρήστη βοηθά στην οπτικοποίηση της συμπεριφοράς του εντός της εφαρμογής και του τι πρέπει να συμπεριληφθεί λειτουργικά. Στόχος η επίτευξη της σωστής ισορροπίας μεταξύ ασφάλειας και χρηστικότητας. Η χαρτογράφηση της διαδρομής του χρήστη δείχνει τη σειρά και καθορίζει τον αριθμό των απαιτούμενων οθονών της εφαρμογής.

Σε αυτό το στάδιο, είναι σημαντικό να εστιάσετε στο σχεδιασμό του UX της εφαρμογής πριν προχωρήσετε στα εικαστικά. Επομένως, το wireframing έρχεται για να καλύψει πρώτα την απεικόνιση της διαδρομής χρήστη και της δομής του πυρήνα της εφαρμογής.

Τα Wireframes περιλαμβάνουν τα σχέδια των οθονών της εφαρμογής όπου παρουσιάζονται τα βασικά στοιχεία των σελίδων και στοιχεία πλοήγησης του χρήστη. Όμως στα σχέδια αυτά δεν περιλαμβάνονται στοιχεία γραφικών, χρωμάτων ή κινούμενων εικόνων. Ο κύριος σκοπός του wireframing είναι να παρουσιάσει λειτουργικότητα χωρίς να εστιάζει στο στυλιστικό αποτέλεσμα της εφαρμογής.

Οπτική απεικόνιση του development της εφαρμογής

Το επόμενο στάδιο της διαδικασίας του σχεδιασμού UI/UX της εφαρμογής, εστιάζει στα οπτικά στοιχεία. Η οπτική επικοινωνία είναι κάτι που κάνει τους χρήστες να κατανοούν και να αντιλαμβάνονται την εφαρμογή σας με τη σωστή προοπτική.

Βοηθά να μεταφερθεί η εμπειρία χρήστη εφαρμογής στο επόμενο επίπεδο, καθώς η εξαιρετική οπτική σχεδίαση επιτρέπει να μεταδίδεται το νόημα και η συνέπεια. Επιπλέον, εστιάζει στη δημιουργία μιας ισχυρής ταυτότητας της επιχείρησής σας.

Η ανάπτυξη της οπτικής της γλώσσας επικοινωνίας ξεκινά με την εισαγωγή του συνδυασμού χρωμάτων, της τυπογραφίας και άλλων γραφικών για την υποστήριξη του στυλ σχεδίασης της εφαρμογής σας. Επίσης, η εταιρία σχεδιασμού εφαρμογών, εργάζεται για τη δημιουργία των βασικών στοιχείων της εφαρμογής που θα χρησιμοποιούνται σε όλες τις οθόνες.

Σχεδιασμός mobile app UI/UX

Διαδικασία σχεδιασμού εικαστικών οθονών

Αυτό είναι ένα από τα πιο σημαντικά βήματα για την οριστικοποίηση των λεπτομερειών της σχεδίασης UI και UX μιας εφαρμογής για κινητά. Η εταιρία σχεδιασμού εφαρμογών έχει την ευκαιρία να συνδυάσει το UI και το UX στις οθόνες.

Ο βασικός κανόνας είναι ότι ο σχεδιασμός της οθόνης πρέπει να αντικατοπτρίζει τις ανάγκες, τις δυνατότητες και τις εργασίες των χρηστών. Δημιουργείται εντός των φυσικών περιορισμών που επιβάλλονται από τις συσκευές όπου θα εμφανίζεται. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει κάποια πολυπλοκότητα, καθώς οι σχεδιαστές UI/UX πρέπει να μεγιστοποιήσουν την εμπειρία χρήστη ανεξάρτητα από το μέγεθος της οθόνης στην οποία βρίσκεται το περιεχόμενο της εφαρμογής. Επιπλέον, πρέπει να λαμβάνονται υπόψη όλες οι προδιαγραφές που σχετίζονται με τα διαφορετικά χαρακτηριστικά των εφαρμογών iOS και Android.

Ανάπτυξη Prototype Εφαρμογής

Η ομάδα ανάπτυξης πρέπει να εκτελέσει μια σειρά από εργασίες προτού μπορέσει να ξεκινήσει πραγματικά την ανάπτυξη του κώδικα της εφαρμογής. Τα στάδια έρευνας και σχεδιασμού βοηθούν στην περιγραφή της διαδικασίας και στην πρόληψη απροσδόκητων αποτελεσμάτων, κρίσιμων λαθών και ακόμη και αποτυχίας του έργου. Η ανάπτυξη ενός prototype είναι ένα από τα βήματα για την επιβεβαίωση της σωστής κατεύθυνσης της συνολικής διαδικασίας ανάπτυξης και την ανακάλυψη νέων ευκαιριών.

Η δημιουργία prototype της εφαρμογής περιλαμβάνει τη διαδραστική επίδειξη για την παρουσίαση της σχεδίασης, της λειτουργικότητας και των ροών χρηστών της εφαρμογής. Τα πρωτότυπα των εφαρμογών αναπτύσσονται εξ ολοκλήρου με σχεδιασμό και δεν απαιτούν πραγματικό προγραμματισμό.

Σχεδιασμός mobile app UI/UX

Οργάνωση και Καταγραφή αρχείων σχεδιασμού

Η καταγραφή και η οργάνωση των αρχείων του σχεδιασμού είναι εξίσου σημαντική με την ενασχόληση με το στυλ σχεδίασης, τα στοιχεία ή τη διαδρομή του χρήστη. Η σωστή ισορροπία μεταξύ των γραπτών απαιτήσεων και γραφικών επιτρέπει στην ομάδα να μετατρέψει την ιδέα της στο επιθυμητό προϊόν.

Συνοψίζοντας

Ο σχεδιασμός Mobile App UI/UX είναι πολύ σημαντικός για την επιτυχία της εφαρμογής κάθε επιχείρησης. Επηρεάζει δραματικά την εμπειρία του χρήστη και επιτρέπει ομαλές αλληλεπιδράσεις με το κοινό-στόχο. Η εμφάνιση και η απόδοση της εφαρμογής παίζει σημαντικό ρόλο στον τρόπο αλληλεπίδρασης των χρηστών μαζί της. Η ισχυρή αλληλεπίδραση και η εξαιρετική εμπειρία του χρήστη συμβάλλουν σημαντικά στη διατήρηση της αφοσίωσης του πελάτη σας.

Επομένως, η διαδικασία του σχεδιασμού UI/UX είναι απαραίτητη για τη διαδικασία ανάπτυξης κάθε εφαρμογής. Ίσως χρειαστεί από πλευράς σας ιδιαίτερη προσοχή για την επιλογή συνεργάτη που θα μπορεί να σας καθοδηγήσει στα επιθυμητά αποτελέσματα.

Εάν επιθυμείτε να υλοποιήσετε οποιαδήποτε ιδέα και να δημιουργήσετε τη δική σας εταιρική εφαρμογή, επικοινωνήστε άμεσα με την AppGene. Η ομάδα μας θα σας βοηθήσει να πραγματοποιήσετε οποιαδήποτε έρευνα, να καθορίσετε τρόπους για να προσελκύσετε τους χρήστες και να σχεδιάσετε μία mobile εφαρμογή που θα επιβληθεί του ανταγωνισμού της αγοράς.

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Στείλτε μας τις ερωτήσεις σας και εμείς θα επικοινωνήσουμε άμεσα μαζί σας. Αν έχετε μία υπέροχη ιδέα, δώστε μας λίγο χρόνο να την ερευνήσουμε προσεκτικά, ώστε να σας προτείνουμε την καλύτερη λύση.