BLOG / DIGITAL MARKETING

Τύποι καταναλωτών στο ηλεκτρονικό εμπόριο: πώς να τους αναγνωρίσετε

Τύποι καταναλωτών στο ηλεκτρονικό εμπόριο

Μπορεί οι τύποι καταναλωτών στο ηλεκτρονικό εμπόριο να ποικίλουν αλλά είναι η ώρα να τους γνωρίσετε!

Είναι πολλά αυτά που πρέπει να σκεφτείτε κατά την κατασκευή eshop, αλλά το πιο σημαντικό είναι να σκέφτεστε πάντα με βάση τον πελάτη. Οι διάφοροι τύποι καταναλωτών στο ηλεκτρονικό εμπόριο έχουν διαφορετικούς στόχους και ακολουθούν διαφορετικό τρόπο σκέψης κατά την πραγματοποίηση των αγορών τους. Παρατηρώντας αυτές τις συμπεριφορές θα μπορέσετε να πάρετε αποφάσεις που θα βελτιώσουν τη χρηστικότητα του ηλεκτρονικού σας καταστήματος. Οι τύποι των καταναλωτών αναλύονται σε πέντε βασικές κατηγορίες. Ας τις γνωρίσουμε!

Τύποι καταναλωτών στο ηλεκτρονικό εμπόριο:

Ο «κυνηγός» των ευκαιριών

Τι παρακινεί τον ‘κυνηγό των ευκαιριών’;

  • Κουπόνια
  • Προσφορές
  • Εκπτωτικοί κωδικοί
  • Εκπτώσεις
  • Δωρεάν μεταφορικά

Οι κυνηγοί των ευκαιριών θα ξοδέψουν χρόνο για να βρουν την καλύτερη προσφορά. Δε δίνουν τόση σημασία στο brand και ψάχνουν τη χαμηλότερη τιμή. Αυτοί που έχουν περισσότερη εμπιστοσύνη στο brand θα συνδεθούν στο ηλεκτρονικό σας κατάστημα μέσω των social media περιμένοντας προσφορές ή κάποιον εκπτωτικό κωδικό. Οι κατευθυντήριες γραμμές ως προς τον UI/UX σχεδιασμό που θα πρέπει να ακολουθήσετε σε κάθε κατασκευή eshop γι’ αυτού του τύπου τους καταναλωτές είναι:

  1. Τα προϊόντα σε έκπτωση πρέπει να φαίνονται ξεκάθαρα – οι κυνηγοί των ευκαιριών θέλουν να μπορούν να εντοπίσουν τις ειδικές προσφορές με το που βρεθούν στην ιστοσελίδα σας
  2. H φόρμα του newsletter να είναι εμφανής σε διάφορα σημεία της ιστοσελίδας
  3. Εύκολη εξαργύρωση κουπονιών
  4. Ορίστε κάποια έκπτωση που θα υφίσταται υπό συγκεκριμένα κριτήρια

Τύποι καταναλωτών στο ηλεκτρονικό εμπόριο

Power shopper (με εστίαση στο προϊόν)

Τι παρακινεί τον power shopper;

  • Συγκεκριμένη ανάγκη (αντικατάσταση ήδη υπάρχοντος προϊόντος ή κάτι εντελώς καινούργιο)
  • Αναγκαιότητα

Ο power shopper έχει ένα συγκεκριμένο προϊόν στο μυαλό του και θέλει να το βρει κάνοντας τις λιγότερες δυνατές κινήσεις. Αν δε βρει αυτό που ψάχνει, θα αποχωρήσει αμέσως από την ιστοσελίδα σας. Οι κατευθυντήριες γραμμές γι’ αυτό το είδος καταναλωτή είναι:

  1. Τοποθετήστε τη μπάρα αναζήτησης σε ένα εμφανές σημείο και κρατήστε τη συνεχώς τοποθετημένη σε διάφορα σημεία της ιστοσελίδας.
  2. Ξεκάθαρη πλοήγηση – διατηρήστε την καθοδήγηση καλά δομημένη και απλή.
  3. Χρησιμοποιείστε απλές και ξεκάθαρες περιγραφές, αναγνωρίσιμα ονόματα και μεγάλες εικόνες, ώστε να μπορούν να επιβεβαιωθούν για το σωστό προϊόν.
  4. Παρέχετε τους ένα βολικό και γρήγορο checkout.

Τύποι καταναλωτών στο ηλεκτρονικό εμπόριο: Ο ερευνητής

Τι κινητοποιεί τον ‘ερευνητή’;

  • Συγκεκριμένος στόχος, αλλά όχι κάποιο συγκεκριμένο προϊόν ή brand
  • Το να συγκεντρώσει όσο το δυνατόν περισσότερες πληροφορίες

Ο ερευνητής κινείται ώστε να συγκεντρώσει πληροφορίες για τα προϊόντα και τις τιμές. Η αναζήτηση μπορεί να διαρκέσει μέρες ή μήνες. Οι κατευθυντήριες γραμμές ως προς τον σχεδιασμό σε κάθε κατασκευή eshop είναι:

  1. Λεπτομερής περιγραφή των προϊόντων
  2. Παρέχετε τους link για παρόμοια προϊόντα μ’ αυτό που αναζητούν
  3. Αξιολογήσεις και κριτικές – βασίζονται σ’ αυτές για την τελική τους απόφαση.
  4. Χρησιμοποιήστε ένα «επίμονο» καλάθι αγορών, ώστε να τους δοθεί το περιθώριο να σκεφτούν την απόφαση τους και να επιστρέψουν σε εσάς αργότερα.

Ο περιπλανώμενος καταναλωτής

Τι κινητοποιεί τον περιπλανώμενο αγοραστή;

  • Καμία συγκεκριμένη ανάγκη ή επιθυμία

Δεν έχουν κάποιο συγκεκριμένο στόχο ή προϊόν κατα νου, όποτε είναι δύσκολο να τους μετατρέψετε σε πελάτες. Μελετούν τα προϊόντα χωρίς πρόθεση να αγοράσουν κάτι. Οι κατευθυντήριες γραμμές γι’ αυτού του τύπου τους καταναλωτές είναι:

  1. Ο σχεδιασμός της ιστοσελίδας σας πρέπει να είναι οπτικά ελκυστικός – βοηθά ιδιαίτερα στη διάδοση του brand σας μέσω του world of mouth communication.
  2. Κινείστε το ενδιαφέρον τους. Είναι εκείνοι που θα αξιολογήσουν τα προϊόντα σας και θα γράψουν κριτικές.

Ο αφοσιωμένος καταναλωτής

Τύποι καταναλωτών στο ηλεκτρονικό εμπόριο

Τι παρακινεί τον αφοσιωμένο καταναλωτή;

  • Ευχάριστες εμπειρίες με το κατάστημα
  • Ποιότητα

Αποτελούν την κυριότερη πηγή των πωλήσεων. Η τιμή έχει δευτερεύουσα σημασία γι’ αυτούς, βάζουν την ποιότητα πάνω από την τιμή. Οι κατευθυντήριες γραμμές ως προς τον σχεδιασμό ιστοσελίδας για τους αφοσιωμένους καταναλωτές είναι:

  1. Ενθαρρύνετε τους με το να μπορούν να αποθηκεύουν το καλάθι αγορών τους και δημιουργήστε λίστες συχνών αγορών
  2. Επιβραβεύστε την αφοσίωση τους, μέσα από loyalty προγράμματα αφοσίωσης πελατών. Τους κάνει να νιώθουν σημαντικοί κι έτσι τους παρακινείτε να επιστρέψουν.

Πώς να τους ευχαριστήσετε όλους; 

Με το να γνωρίζετε τους τύπους καταναλωτών, τις ανάγκες τους και τον τρόπο που σκέφτονται, βάζετε τον εαυτό σας στη θέση τους και καταλαβαίνετε αν ικανοποιείτε όλες αυτές τις διαφορετικές ανάγκες. Για την κατασκευή ιστοσελίδας ή την κατασκευή eshop με στόχο την ικανοποίηση πελατών και το μέγιστο κέρδος, μη διστάσετε να επικοινωνήσετε με την ομάδα της AppGene. Η εξειδικευμένη ομάδα μας θα σας βοηθήσει στον καθορισμό της κατάλληλης στρατηγικής ώστε να οδηγήσετε την επιχείρησή σας στο μέγιστο αποτέλεσμα.

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Στείλτε μας τις ερωτήσεις σας και εμείς θα επικοινωνήσουμε άμεσα μαζί σας. Αν έχετε μία υπέροχη ιδέα, δώστε μας λίγο χρόνο να την ερευνήσουμε προσεκτικά, ώστε να σας προτείνουμε την καλύτερη λύση.