BLOG / ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ

Ψυχολογία χρωμάτων ιστοσελίδας: τι αντιπροσωπεύει το καθένα

Ψυχολογία χρωμάτων ιστοσελίδας

Ψυχολογία χρωμάτων ιστοσελίδας: Πόσο σημαντικά είναι τα χρώματα για την ιστοσελίδα σας;

Το θέμα της αντίληψης των χρωμάτων πρέπει να παρουσιάζει ενδιαφέρον για όλους όσους ασχολούνται με την οπτική παρουσίαση των ιδεών, ειδικά τους γραφίστες και τους σχεδιαστές UI/UX. Τα λεγόμενα «infographics» (information + graphics) μπορεί να σας βοηθήσουν ιδιαίτερα να τραβήξετε την προσοχή των χρηστών στην ιστοσελίδα σας και ίσως να ήταν μια καλή ιδέα να τα εκμεταλλευτείτε κατά την κατασκευή ιστοσελίδας. Όπως θα έχετε καταλάβει μέχρι τώρα από την αλληλεπίδρασή σας με τους χρήστες, η ψυχολογία των καταναλωτών επηρεάζεται άμεσα από τα ερεθίσματα που λαμβάνουν από την ιστοσελίδα σας και πρέπει να δώσετε ιδιαίτερη σημασία στα χρώματα που θα επιλέξετε, ειδικά κατά τη κατασκευή eshop.

Για να δούμε όμως, τι σημασία παίζουν τα διάφορα χρώματα και ποια ψυχολογία αντικατοπτρίζουν!

Ψυχολογία χρωμάτων ιστοσελίδας: Κόκκινο

Το κόκκινο, το κίτρινο και το πορτοκαλί είναι παραδείγματα θερμών χρωμάτων που συσχετίζονται με τη θερμότητα του ηλίου και της φωτιάς. Ακόμη, τα χρώματα αυτά προκαλούν έντονα συναισθήματα και ενθουσιασμό. Το κόκκινο μπορεί να κάνει κάποιον να θελήσει να τολμήσει και να πάρει ένα ρίσκο, οξύνει τις αισθήσεις και αυξάνει την αρτηριακή πίεση.

Στον τομέα του μάρκετινγκ, επειδή αυξάνει τους καρδιακούς παλμούς, χρησιμοποιείται για παρορμητικούς αγοραστές. Τα εστιατόρια το χρησιμοποιούν για να διεγείρουν την όρεξη του πελάτη και από την άλλη, δημιουργεί μια επείγουσα ανάγκη κατά την περίοδο των εκπτώσεων!

ψυχολογία χρωμάτων ιστοσελίδας

Ψυχολογία χρωμάτων ιστοσελίδας: Κίτρινο

Το κίτρινο μπορεί να προκαλέσει θετικά συναισθήματα, όπως για παράδειγμα την αισιοδοξία, την ελπίδα. Αντίθετα, μπορεί να προκαλέσει συναισθήματα όπως η δειλία και η προδοσία.

Όσον αφορά τη χρήση του στο μάρκετινγκ, το κίτρινο αντιπροσωπεύει τη χαρά και τη νεανική πλευρά του καθενός. Χρησιμοποιείται κυρίως στις βιτρίνες των καταστημάτων για να τραβήξει την προσοχή του καταναλωτή. Επίσης, σαν χρώμα είναι διαυγές και ενθαρρύνει την επικοινωνία.

ψυχολογία χρωμάτων ιστοσελίδας

Ψυχολογία χρωμάτων ιστοσελίδας: Πορτοκαλί

Το πορτοκαλί μας εφοδιάζει με ενέργεια, αρμονία και θαλπωρή. Ακόμη, είναι το χρώμα που χρησιμοποιείται ως προειδοποίηση για κάποιον ενδεχόμενο κίνδυνο. Αντικατοπτρίζει τον ενθουσιασμό και την έξαψη.

Χρησιμοποιείται από τις επιχειρήσεις, διότι βρίσκει εφαρμογή, όπως το κόκκινο, στους παρορμητικούς αγοραστές. Δημιουργεί την ανάγκη για ανάληψη δράσης, είτε την ανάγκη να προβούν στην αγορά ενός προϊόντος είτε να γίνουν συνδρομητές μιας επιχείρησης, ώστε να ενημερώνονται για τα νέα της. Το πορτοκαλί αντιπροσωπεύει συνήθως, ένα φιλικό, χαρούμενο και σίγουρο brand.

ψυχολογία χρωμάτων ιστοσελίδας

Ψυχολογία χρωμάτων ιστοσελίδας: Μπλε

Οι καταναλωτές συνδέουν συχνά το μπλε χρώμα με την ηρεμία της θάλασσας ή το γαλάζιο του ουρανού. Έχει τη δυνατότητα να εμπνεύσει εμπιστοσύνη, ασφάλεια, τάξη και καθαρότητα. Προτιμάται περισσότερο από τους άντρες και είναι γνωστό ως ένα «ψυχρό» χρώμα. Επίσης, είναι το περισσότερο χρησιμοποιούμενο χρώμα σε χώρους εργασίας, διότι αυξάνει την παραγωγικότητα.

Στον τομέα του μάρκετινγκ, δημιουργεί στον πελάτη την αίσθηση της ασφάλειας και της εμπιστοσύνης στο brand.

ψυχολογία χρωμάτων ιστοσελίδας

Ψυχολογία χρωμάτων ιστοσελίδας: Πράσινο

Παραδοσιακά, συνδέουμε το πράσινο χρώμα με την ηρεμία των φύλλων, όπως και με την υγεία, τη φύση, την τύχη και τη …ζήλεια. Είναι χρώμα που ανακουφίζει άτομα που αντιμετωπίζουν την κατάθλιψη. Όπως έχει διαπιστωθεί άνθρωποι που εργάζονται σε περιβάλλον που κυριαρχεί το πράσινο χρώμα, αντιμετωπίζουν λιγότερο πόνους στο στομάχι. Ακόμη, χρησιμοποιείται στα γυαλιά νυχτερινής οράσεως, γιατί το ανθρώπινο μάτι είναι ιδιαίτερα ευαίσθητο σ´ αυτό και μπορεί να διακρίνει πολλές αποχρώσεις του.

Τα καταστήματα το χρησιμοποιούν, διότι προκαλεί μια ηρεμία και χαλάρωση στους επισκέπτες τους. Πέρα απ´ αυτό, συμβολίζει το χρήμα και είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με τον πλούτο.

ψυχολογία χρωμάτων ιστοσελίδας

Ψυχολογία χρωμάτων ιστοσελίδας: Μωβ

Το μωβ παραδοσιακά θεωρείται ως το χρώμα που δύσκολα τραβάει την προσοχή. Είναι συνδεδεμένο με την πνευματικότητα, το μυστήριο, την πολυτέλεια και την αλαζονεία.

Όσον αφορά τις επιχειρήσεις, χρησιμοποιείται συνήθως σε προϊόντα ομορφιάς και αντιγήρανσης. Ακόμη, χρησιμοποιείται ως χρώμα για να χαλαρώσει και να ηρεμήσει τον καταναλωτή και αντιπροσωπεύει ένα δημιουργικό και ευφάνταστο brand.

ψυχολογία χρωμάτων ιστοσελίδας

Τελικά ποιο χρώμα είναι το κατάλληλο για τη δική σας ιστοσελίδα;

Μοιραστείτε μαζί μας την ιδέα σας για δημιουργία ιστοσελίδας ή την κατασκευή eshop, και η ομάδα μας θα σας βοηθήσει για την επίτευξη του μέγιστου αποτελέσματος ως προς τις προσδοκίες σας, που θα εκπέμπει το ύφος που επιθυμείτε για τo brand σας. Η σωστή επιλογή της χρωματικής παλέτας που θα χρησιμοποιήσετε για την διαδικτυακή παρουσία σας είναι καθοριστικός παράγοντας για το μέλλον της επιχείρησής σας. Επικοινωνήστε άμεσα με την ομάδα της AppGene ώστε να οδηγήσετε την ιστοσελίδα σας  στην κορυφή της προτίμησης των καταναλωτών!

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Στείλτε μας τις ερωτήσεις σας και εμείς θα επικοινωνήσουμε άμεσα μαζί σας. Αν έχετε μία υπέροχη ιδέα, δώστε μας λίγο χρόνο να την ερευνήσουμε προσεκτικά, ώστε να σας προτείνουμε την καλύτερη λύση.