BLOG / ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΟΤΗΤΑ

Υγιείς τρόποι χρήσης τεχνολογίας, καλύτερη υγεία!

υγιείς τρόποι χρήσης τεχνολογίας

Αναρωτιέστε ποιοι είναι οι υγιείς τρόποι χρήσης τεχνολογίας; Η τεχνολογία έχει αλλάξει όλες τις πλευρές του επαγγελματικού και προσωπικού τρόπου ζωής μας. Όσο η τεχνολογία βελτιώνεται, τα επίπεδα άνεσης βελτιώνονται επίσης με αποτέλεσμα την αδράνεια που οδηγεί σε διάφορα προβλήματα υγείας. Η τεχνολογία μας βοηθάει αν την χρησιμοποιούμε με έναν ασφαλή τρόπο.

Το πρόβλημα όμως αυξάνεται όταν ξοδεύουμε πολύ χρόνο και ουσιαστικά εξαρτιόμαστε από την τεχνολογία παραπάνω από το κανονικό. Μπορεί να χρησιμοποιείτε λάπτοπ, smartphones και τάμπλετ στην καθημερινότητά σας. Yπάρχουν όμως ασφαλείς τρόποι να τα χρησιμοποιείτε και να παραμένετε υγιής σωματικά και ψυχικά.

Υγιείς τρόποι χρήσης τεχνολογίας: Προσέξτε την στάση του σώματος

υγιείς τρόποι χρήσης τεχνολογίας

Οι περισσότεροι άνθρωποι αισθάνονται πόνο στην πλάτη μετά από αρκετή ώρα μπροστά τον υπολογιστή ή το κινητό. Αυτό συμβαίνει επειδή η στάση του σώματος σας δεν είναι καλή κατά την παραμονή σας μπροστά στην οθόνη. Αν δεν βελτιώσετε και προσέξετε την στάση σας, τότε θα έχετε αρνητικό αντίκτυπο. Το πιο πιθανό είναι ο τρόπος στάσης να οδηγήσει σε διάφορα προβλήματα υγείας. Να θυμάστε πάντα να χρησιμοποιείτε με υγιή τρόπο την τεχνολογία και να μη το παρακάνετε.

  • Μη σκύβετε πάνω από τις οθόνες των κινητών για παρατεταμένο χρονικό διάστημα. Προσπαθήστε να τοποθετείτε το κινητό ευθεία όπως στην κανονική γραμμή όραση σας.
  • Προσπαθήστε να κρατάτε το κεφάλι και το λαιμό όσο ευθεία γίνεται με τη σπονδυλική σας στήλη. Αν σκύβετε το κεφάλι σας μπροστά από το σώμα σας για να δείτε την οθόνη. Αυτό θα επιβαρύνει το κεφάλι σας και θα οδηγήσει σε πόνους στην πλάτη και στο λαιμό.

Προσέξτε τη φωτεινότητα και τα χρώματα της οθόνης σας

υγιείς τρόποι χρήσης τεχνολογίας

Τα μπλε φώτα της οθόνης σας μπορούν να σας προκαλέσουν διάφορα προβλήματα με τον ύπνο, διότι τα συγκεκριμένα φώτα επηρεάζουν την ορμόνη του ύπνου, την μελατονίνη. Είναι συνετό να χαμηλώνετε την φωτεινότητα της οθόνης σας και να προσπαθείτε να σταματάτε τη χρήση κινητών και laptop δύο ώρες πριν πάτε για ύπνο. Θα σας βοηθήσει να κοιμηθείτε καλύτερα. Προσπαθήστε να κάνετε το φως της οθόνης σας πιο ήπιο και πιο εύκολο στην επαφή με τα μάτια.

Τα τελευταία μοντέλα των κινητών διαθέτουν λειτουργία προστασίας των ματιών για να ρυθμίζουν τα επιβλαβή φώτα που προέρχονται από τις οθόνες. Αν είστε χρήστης προσωπικού υπολογιστή, μπορείτε να χρησιμοποιείτε συγκεκριμένο είδος λογισμικό, το οποίο αυτόματα θα προσαρμόζει το χρώμα της οθόνης σας. Αυτό θα σας βοηθήσει να κάνετε υγιή χρήση της τεχνολογίας.

Υγιείς τρόποι χρήσης τεχνολογίας: Κάνετε διαλείμματα για ξεκούραση

Αν χρησιμοποιείτε τον υπολογιστή ή το κινητό σας για μεγάλα χρονικά διαστήματα, τότε θα έπρεπε να το σταματήσετε ή να κάνετε μικρά διαλείμματα στο ενδιάμεσο, σε περίπτωση που εργάζεστε. Αυτό διότι οι μεγάλες περίοδοι χρήσης αυτών των συσκευών συνδέονται με κάποια σοβαρά προβλήματα υγείας, όπως οι πονοκέφαλοι, η θολή όραση, προβλήματα συγκέντρωσης και άλλα. Γι’ αυτό, αν είναι σημαντικό για σας να δουλεύετε μέσω ηλεκτρονικού υπολογιστή, τότε θα πρέπει να κάνετε αρκετά διαλείμματα για να διευκολύνετε τα μάτια και τον εγκέφαλο σας.

Μην αφήνετε την τεχνολογία να σας αποσπά την προσοχή

Αν είστε ένας συχνός χρήστης των τεχνολογικών gadget, μπορεί να νιώθετε μια διαρκή επιθυμία να ελέγχετε το κινητό ή το λάπτοπ σας ακόμη κι αν ξέρετε ότι δεν υπάρχει κάτι νέο να δείτε. Αυτό προκαλείται λόγω της ορμόνης ντοπαμίνης, η οποία είναι ιδιαίτερα εθιστική και ελευθερώνεται όταν χρησιμοποιούμε ηλεκτρονικές συσκευές. Μπορεί να επηρεάσει την καθημερινή ρουτίνα εργασίας σας, όπως επίσης και την επαγγελματική ζωή σας. Μη χρησιμοποιείτε αυτές τις συσκευές άσκοπα. Προσπαθήστε να τις χρησιμοποιείτε με κάποιο όριο.

Διαβάστε επίσης για τον Κανόνα 90/8/7/3: το κλειδί για την αύξηση παραγωγικότητας!

Υγιείς τρόποι χρήσης τεχνολογίας: Χρησιμοποιείστε την τεχνολογία για να παραμείνετε υγιείς

Είναι γεγονός ότι η τεχνολογία μπορεί να σας κρατήσει υγιείς λόγω των τόσων πολλών εφευρέσεων που σας βοηθούν να αναλύσετε και να βελτιώσετε την υγεία σας και που θα μπορούσατε επίσης να δοκιμάσετε αν το επιθυμείτε.

Κλείνοντας

Η υγεία μας βρίσκεται στην πρώτη θέση και η χρήση ηλεκτρονικών συσκευών είναι εδώ για να διευκολύνει τη ζωή μας και όχι να την δυσκολέψει. Εφαρμόστε τις παραπάνω συμβουλές από την ομάδα της AppGene, για να βελτιώσετε και να ενισχύσετε παραγωγικά την καθημερινότητά σας!

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Στείλτε μας τις ερωτήσεις σας και εμείς θα επικοινωνήσουμε άμεσα μαζί σας. Αν έχετε μία υπέροχη ιδέα, δώστε μας λίγο χρόνο να την ερευνήσουμε προσεκτικά, ώστε να σας προτείνουμε την καλύτερη λύση.