BLOG / ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ

Απλότητα στο σχεδιασμό ιστοσελίδας: είναι το απλό καλύτερο;

Απλότητα στο σχεδιασμό ιστοσελίδας

Γιατί η απλότητα στο σχεδιασμό ιστοσελίδας είναι τόσο δημοφιλής; Σίγουρα όλοι έχετε ακούσει την έκφραση ”Less is More”. Η απλότητα στο σχεδιασμό ιστοσελίδας δεν σημαίνει ότι είναι και εύκολη στη δημιουργία ιστοσελίδας. Στις περισσότερες περιπτώσεις είναι πολύ δύσκολη στην επίτευξη της αλλά φέρνει φοβερά αποτελέσματα. Κεντρίζει την προσοχή των επισκεπτών της ιστοσελίδας σας στο περιεχόμενο σας, βοηθώντας στην βελτίωση εμπειρίας χρήστη που προσφέρει.

Η απλότητα στο σχεδιασμό ιστοσελίδας έχει ρίζες στο μινιμαλισμό. Aπέκτησε δημοφιλία στην σχεδίαση ιστοσελίδων στις αρχές του 2000. Σήμερα η απλότητα στον σχεδιασμό ιστοσελίδας είναι πολλά περισσότερα από ένα ποσοστό κενού χώρου στην σελίδα και ένα CTA. Ας δούμε μερικά παραδείγματα που θα σας βοηθήσουν.

Γιατί απλότητα στο σχεδιασμό ιστοσελίδας;

Στις αναφορές της βιομηχανίας για το UX (usertesting.com) αναφέρεται ότι οι επιχειρήσεις κατανέμουν ολοένα μεγαλύτερο μέρος του προϋπολογισμού τους στην βελτίωση εμπειρίας χρήστη που προσφέρουν. Η εμπειρία του πελάτη γίνεται κινητήριος δύναμη λοιπόν για ανακατασκευή ιστοσελίδων. Oι μηχανές αναζήτησης στέλνουν οργανικό traffic στις ιστοσελίδες. Άλλες μελέτες δείχνουν ότι το χρήσιμο και μοναδικό περιεχόμενο των ιστοσελίδων είναι κορυφαίος παράγοντας για ένα επιτυχημένο site. Έτσι ο καλύτερος τρόπος για να ξεχωρίσεις είναι με την απλότητα στο σχεδιασμό ιστοσελίδας.

Είστε έτοιμοι να προχωρήσετε στην δημιουργία ιστοσελίδας εκ νέου ή στον επανασχεδιασμό της; Δείτε τις παρακάτω συμβουλές για απλότητα στον σχεδιασμό ιστοσελίδας που θα σας εξασφαλίσουν το μέγιστα αποτελέσματα.

Απλότητα στο σχεδιασμό ιστοσελίδας

Βελτίωση εμπειρίας χρήστη

Αρχική σελίδα

Η απλότητα στο σχεδιασμό ιστοσελίδας όσο κι αν ακολουθείται στην περίπτωσή σας, η αρχική σας σελίδα πρέπει να έχει σχεδιαστεί με βάση ένα σκοπό, να δώσει στους επισκέπτες της τις πληροφορίες που ψάχνουν και μετά να τους καθοδηγήσετε εκεί που θέλετε. Καθοδηγήστε τους λοιπόν να κάνουν κάτι στη σελίδα σας, είτε αυτό είναι να εγγραφούν στο email σας είτε να δούνε τα προϊόντα σας. Ενώ η απλότητα στο σχεδιασμό ιστοσελίδας μπορεί να φαίνεται cool, η αποτυχία στο να παρουσιάσετε σωστά το περιεχόμενο σας ή τα CTA σας θα αυξήσει το ποσοστό εγκατάλειψης της.

Διάταξη ιστοσελίδας

Χρησιμοποιήστε τον κανόνα 80/20 στην διάταξη σελίδας. Μόνο το 20% ενός κενού χώρου είναι απαραίτητο για να οδηγήσει τη δράση προς το υπόλοιπο 80%. Όταν σχεδιάζετε την διάταξη ιστοσελίδας γράψτε μία λίστα με τα στοιχεία που θέλετε να περιέχει και βρείτε αυτό το 20% που θέλετε να τραβήξει την προσοχή και σιγουρευτείτε ότι θα έχει εξέχουσα θέση στην σελίδα σας. Συνήθως οι άνθρωποι σκανάρουν μία σελίδα σε γράμμα F, δηλαδή διαβάζουν την αρχή οριζόντια, μετά προχωρούν προς τα κάτω μέχρι την μέση, μετά συνεχίζουν πάλι προς τα δεξιά, και πάλι προς τα κάτω.

Προσβασιμότητα ιστοσελίδας

Είναι τα πιο δημοφιλή μέρη της σελίδας σας δύσκολο να οργανωθούν στις κύριες κατηγορίες σας; Εξετάστε το ενδεχόμενο δημιουργίας περισσότερων σελίδων. Όσες περισσότερες σελίδες και αυθεντικό περιεχόμενο έχετε που να ανήκει σε μία κατηγορία, σε συνδυασμό με μερικές τακτικές για βελτιστοποίηση ιστοσελίδας τόσο το καλύτερο για το SEO.

Πλοήγηση και οργάνωση περιεχομένου ιστοσελίδας

Η οργάνωση ιστοσελίδας είναι εύκολη αν έχετε σχετικά μικρή σελίδα ή λίγα προϊόντα να παρουσιάσετε. Όταν οι σελίδες ενός ιστότοπου αντιστοιχούν σε εκατοντάδες διευθύνσεις URL, η οργάνωση του περιεχομένου μπορεί να γίνει λίγο δύσκολη. Για να αρχίσετε την οργάνωση, σκεφτείτε πώς θα ταξινομούσατε ιδανικά το περιεχόμενο της σελίδας σας αν ήταν μία συρταροθήκη. Ένα καλό τέχνασμα είναι να γράψετε ή να χαρτογραφήσετε ένα sitemap του ιστότοπου σας για να δείτε πως μπορεί να οργανωθεί. Η πλοήγηση και η οργάνωση περιεχομένου είναι ο ιδανικός χώρος για να ξεκινήσετε τα Α/Β τεστ. Έτσι θα προσδιορισθεί το περιεχόμενο που φέρνει τους περισσότερους επισκέπτες στην σελίδα σας.

Επικεφαλίδες, Τίτλοι και Παράγραφοι

Ενώ μία απλή στον σχεδιασμό ιστοσελίδα μπορεί να περιέχει λιγότερες λέξεις από μία κανονική σελίδα, οι λέξεις παίζουν σημαντικό ρόλο. Οι μηχανές αναζήτησης χρησιμοποιούν λέξεις και φράσεις για να ανιχνεύσουν και να καταχωρήσουν τις σελίδες σας, και πολλές μελέτες δείχνουν ότι post με 1000 λέξεις και παραπάνω έχουν καλύτερη κατάταξη. Μπορείτε να έχετε απλότητα στο σχεδιασμό ιστοσελίδας και μεγάλο αριθμό λέξεων χρησιμοποιώντας μερικές τεχνικές διάταξης:

• Κρατήστε τον τίτλο ή την επικεφαλίδα μέχρι 5 λέξεις
• Χρησιμοποιήστε μικρές εύκολες στην ανάγνωση παραγράφους

Γραφικά και εικόνες

Οι απλοί ιστότοποι χρησιμοποιούν εικόνες υψηλής ποιότητας και γραφικά που εκφράζουν ένα νόημα. Είναι ώρα να επενδύσετε σε ποιοτικές εικόνες που θα προσελκύσουν επισκέπτες και θα τους κάνουν να αλληλεπιδράσουν με το περιεχόμενο της σελίδας σας. Αν έχετε τον προϋπολογισμό και μπορείτε, δημιουργήστε το δικό σας οπτικό περιεχόμενο και θα ξέρετε ότι είναι μοναδικό.

Απλότητα στο σχεδιασμό ιστοσελίδας

Μην θυσιάσετε τη λειτουργικότητα

Όταν πρόκειται για πλοήγηση αναζητήστε μία ποικιλία επιλογών. Οι καρτέλες, τα πτυσσόμενα μενού και το scrolling των εικόνων μπορούν να αποδώσουν καθαρότητα σε έναν χώρο χωρίς να θυσιάσουν τη λειτουργικότητα.

Η ανάγκη για ταχύτητα φόρτωσης ιστοσελίδας

Οι ιστοσελίδες με βαριές εικόνες μπορούν να επιβραδύνουν το χρόνο φόρτωσης ιστοσελίδας και να απομακρύνουν επισκέπτες και να αποθαρρύνουν τις μηχανές αναζήτησης. Μπορείτε να βρείτε πληθώρα εργαλείων για να συμπιέσετε εικόνες ή να απευθυνθείτε σε κάποιον ειδικό..

Προσοχή στην ουδέτερη τυπογραφία/ γραμματοσειρά ιστοσελίδας

Μαζί με την απλότητα στο σχεδιασμό ιστοσελίδας αποφύγετε τα ουδέτερα χρώματα που δεν κεντρίζουν το ενδιαφέρον. Κοιτάξτε τα χρώματα του brand σας και διαλέξτε χρώματα που να έχουν μεγαλύτερο ποσοστό μετατροπών. Κατόπιν συνεργαστείτε με τους σχεδιαστές σας για να διασφαλίσετε ότι οι γραμματοσειρές σας και τα σημαντικά μηνύματα δεν μπερδεύονται με το φόντο.

Συνοψίζοντας, είναι κατανοητό πως η απλότητα στο σχεδιασμό ιστοσελίδας παίζει σημαντικό ρόλο για την εμπειρία του χρήστη. Στην AppGene, η εξειδικευμένη μας ομάδα σε θέματα γύρω από τη σχεδίαση ιστοσελίδων και την κατασκευή eshop, θα σας βοηθήσει να δημιουργήσετε την σελίδα που ονειρεύεστε και θα κρατήσει το ενδιαφέρον του επισκέπτη.

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Στείλτε μας τις ερωτήσεις σας και εμείς θα επικοινωνήσουμε άμεσα μαζί σας. Αν έχετε μία υπέροχη ιδέα, δώστε μας λίγο χρόνο να την ερευνήσουμε προσεκτικά, ώστε να σας προτείνουμε την καλύτερη λύση.