BLOG / ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ESHOP

Τύποι ηλεκτρονικού εμπορίου: μια γενική επισκόπηση

Τύποι ηλεκτρονικού εμπορίου

Στο άρθρο αυτό θα μιλήσουμε σχετικά με το ποιοι είναι οι τύποι ηλεκτρονικού εμπορίου, καθώς και για το πως η γνώση ορισμένων μοντέλων μπορεί να βοηθήσει στη σωστή διαχείριση των μελλοντικών σας πωλήσεων. Υπάρχουν 3 κριτήρια με τα οποία μπορούν να διακριθούν οι τύποι ηλεκτρονικού εμπορίου και είναι τα εξής: με βάση τους συμμετέχοντες στη συναλλαγή, τα προϊόντα προς πώληση και το επιχειρηματικό μοντέλο των επιχειρήσεων.

Τύποι ηλεκτρονικού εμπορίου: με βάση τους συμμετέχοντες στην εμπορική συναλλαγή

Σε αυτή την κατηγορία ανήκουν 6 τύποι ηλεκτρονικού εμπορίου.

B2B Business to Business (επιχείρηση προς επιχείρηση)

Όπως υποδηλώνει και το όνομα και οι δύο συμμετέχοντες στο B2B ηλεκτρονικό εμπόριο είναι επιχειρήσεις. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ένας χονδρέμπορος να προμηθεύει έναν λιανοπωλητή.

B2G Business to Government (επιχείρηση προς κυβέρνηση)

Αναφέρουμε το B2G ως μέρος του B2B καθώς η βασική διάκριση γίνεται με βάση ατομικούς και εταιρικούς συμμετέχοντες στο ηλεκτρονικό εμπόριο. Έτσι βλέπουμε τις ιδιωτικές και κυβερνητικές οργανώσεις ως επιχειρήσεις και όχι ως ατομικούς συμμετέχοντες.

B2C Business to Consumer (επιχείρηση προς καταναλωτή)

Ο τύπος B2C είναι ο πιο διαδεδομένος στο ηλεκτρονικό εμπόριο. Οι επιχειρήσεις που πωλούν στους καταναλωτές μέσω διαδικτύου είναι πολυάριθμες και από διάφορους κλάδους. Οι πιο δημοφιλείς κλάδοι είναι αυτοί του φαγητού, της ένδυσης και των καλλυντικών.

C2B Consumer to Business (Καταναλωτής προς επιχείρηση)

Στο μοντέλο C2B, γενικά άτομα, όπως freelancers προσφέρουν αγαθά και υπηρεσίες σε επιχειρήσεις πχ. Ένας φωτογράφος φωτογραφίζει προϊόντα για τον online κατάλογο ενός eshop.

C2C Consumer to Consumer (καταναλωτής προς καταναλωτή)

Σε αυτόν τον τύπο ηλεκτρονικού εμπορίου οι καταναλωτές πουλάνε περιουσιακά τους στοιχεία ή υπηρεσίες online σε άλλους καταναλωτές. Για να διαφημιστούν ή να συνδεθούν με πιθανούς αγοραστές οι καταναλωτές χρησιμοποιούν κάποιον τρίτο (μία ηλεκτρονική αγορά ή μία πλατφόρμα ηλεκτρονικού εμπορίου όπως το ebay ή το amazon).

G2B Government to Business (κυβέρνηση προς επιχείρηση)

Είναι μια ηλεκτρονική εμπορική αλληλεπίδραση μεταξύ κρατικών και ιδιωτικών επιχειρήσεων. Ένα παράδειγμα G2B είναι ένας κυβερνητικός ιστότοπος, όπου οι επιχειρήσεις πηγαίνουν για να πληρώσουν τους φόρους τους. Αυτό το μοντέλο δίνει στις επιχειρήσεις την ευκολία να διαχειρίζονται πληρωμές και νομικές διαδικασίες όπως ανανέωση εγγράφων, μειώνοντας σημαντικά τη γραφειοκρατία.

G2C Government to Consumer (κυβέρνηση προς καταναλωτή)

Οι ηλεκτρονικές συναλλαγές μπορούν να βελτιώσουν την επικοινωνία μεταξύ της κυβέρνησης και των πολιτών. Αυτές οι δραστηριότητες μπορεί να περιλαμβάνουν την ανταλλαγή πληροφοριών, την πληρωμή τελών, ανανέωση αδειών και πολλά άλλα.

τύποι ηλεκτρονικού εμπορίου

Τύποι ηλεκτρονικού εμπορίου: με βάση τα προϊόντα προς πώληση

Αυτή η ταξινόμηση είναι σημαντική καθώς το προφίλ του προϊόντος στο ηλεκτρονικό εμπόριο καθορίζει σε μεγάλο βαθμό το επιχειρηματικό σχέδιο ενός πωλητή.

Πώληση Υλικών αγαθών

Οι online επιχειρήσεις που επιλέγουν να πωλούν υλικά αγαθά είναι λογικό να ανταγωνίζονται τα φυσικά καταστήματα. Τα φυσικά καταστήματα ωστόσο έχουν ένα βασικό πλεονέκτημα, προσφέρουν μια πραγματική αγοραστική εμπειρία στους καταναλωτές. Γι’ αυτό οι επιχειρήσεις του ηλεκτρονικού εμπορίου πρέπει να χρησιμοποιήσουν όσο το δυνατόν καλύτερα τις νέες τεχνολογίες για να γίνουν ανταγωνιστικές. Ακριβείς εικόνες, λεπτομερείς περιγραφές προϊόντων και χρήση τεχνολογίας θα δώσουν ώθηση και προβάδισμα σε αυτές τις επιχειρήσεις.

Πώληση Ψηφιακών αγαθών

Κατά κάποιο τρόπο, η πώληση ψηφιακών προϊόντων ακούγεται δελεαστική καθώς υπάρχουν χαμηλά έξοδα λόγω της απουσίας κόστους αποθέματος και ορίου στην παράδοση. Ωστόσο οι πωλητές ενδέχεται να αντιμετωπίζουν σκληρό ανταγωνισμό με το ελεύθερο περιεχόμενο και λογισμικό που διακινείται στο διαδίκτυο. Θα πρέπει λοιπόν να τονίσουν τα οφέλη από την αγορά ψηφιακών αγαθών έναντι των ελεύθερων αγαθών.

Προσφορά Υπηρεσιών

Οι υπηρεσίες μπορούν επίσης να αγοραστούν και να πωληθούν online. Πχ online σύμβουλοι. Οι επιχειρήσεις αυτές χρειάζονται οπωσδήποτε κάποιο μέσο επικοινωνίας με τους πελάτες τους όπως email ή τηλέφωνο για να διευθετήσουν και να ολοκληρώσουν την συμφωνία. Αν το κέρδος τους βασίζεται στην επαναλαμβανόμενη παροχή υπηρεσιών τότε το μοντέλο των συνδρομητών είναι το ιδανικό για αυτές.

Τύποι ηλεκτρονικού εμπορίου: με βάση τα επιχειρηματικά μοντέλα

Ο τρόπος με τον οποίο οι online πωλητές οργανώνουν την εφοδιαστική τους αλυσίδα αποτελεί βασικό στοιχείου του επιχειρηματικού τους μοντέλου. Με βάση αυτό υπάρχουν 4 κατηγορίες.

Drop shipping

Οι retailers συνεργάζονται με προμηθευτές χονδρικής οι οποίοι αποθηκεύουν το αποθέματα των retailers, και παραδίδουν τα παραγγελθέντα προϊόντα απευθείας στον πελάτη μετά την αγορά. Έτσι οι πωλητές εξοικονομούν το κόστος αποθεμάτων επειδή δεν κρατάνε καθόλου απόθεμα. Οι πωλητές λειτουργούν δηλαδή ως ενδιάμεσοι. Ωστόσο υπάρχουν και μειονεκτήματα, όπως η έλλειψη ελέγχου της εφοδιαστικής αλυσίδας και ο υψηλός ανταγωνισμός. Επιπλέον το drop shipping κάνει αδύνατη την δημιουργία ισχυρού brand name.

Warehousing

Οι retailers αγοράζουν αγαθά από τους κατασκευαστές, διαχειρίζονται την αποθήκευση και οργανώνουν την παράδοση προϊόντων στους πελάτες τους μόνοι τους. Αυτό απαιτεί περισσότερες αρχικές επενδύσεις στην προμήθεια προϊόντων και στη διαχείριση αποθεμάτων, αλλά δίνει ευελιξία.

Ιδιωτική ετικέτα και κατασκευή

Οι retailers μπορούν να αναθέσουν σε τρίτους την κατασκευή και την πώληση των προϊόντων τους κάτω από το εμπορικό τους σήμα.

White labeling

Οι retailers μπορούν να αγοράσουν γενικά προϊόντα από διάφορους κατασκευαστές και να τα πουλήσουν με το δικό τους εμπορικό σήμα.

Η αναζήτηση του ιδανικού τύπου ηλεκτρονικού εμπορίου σε κάθε περίπτωση επηρεάζεται από όλα εκείνα που χαρακτηρίζουν το είδος της συναλλαγής, τα προϊόντα που έχετε προς διάθεση αλλά και το επιχειρηματικό μοντέλο που θα καλύψει τις ανάγκες σας. Στην AppGene, η εξειδικευμένη μας ομάδα μπορεί να σας καθοδηγήσει ώστε να λάβετε την κατάλληλη απόφαση για την επιχείρησή σας και να δημιουργήσει μαζί σας μία κατασκευή eshop που θα σας δώσει τα εφόδια να πετύχετε σε κάθε περίπτωση.

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Στείλτε μας τις ερωτήσεις σας και εμείς θα επικοινωνήσουμε άμεσα μαζί σας. Αν έχετε μία υπέροχη ιδέα, δώστε μας λίγο χρόνο να την ερευνήσουμε προσεκτικά, ώστε να σας προτείνουμε την καλύτερη λύση.