BLOG / DIGITAL MARKETING

Εγκατάλειψη καλαθιού: τρόποι ανάκτησης χαμένων πελατών

εγκατάλειψη καλαθιού

Η εγκατάλειψη καλαθιού είναι ένα φαινόμενο που συναντάται στα περισσότερα eshop και είναι αρκετά δαπανηρή για τις επιχειρήσεις. Είναι συγκλονιστικό πόσες είναι χαμένες πωλήσεις που προήλθαν από εγκατάλειψη καλαθιού. Υπάρχουν πολλοί λόγοι που οδηγούν τους χρήστες σε αυτή την ενέργεια, ευτυχώς όμως υπάρχουν και πολλές προσεγγίσεις για να τους ανακτήσετε. Παρακάτω σας προτείνουμε 7 τρόπους για να  φέρετε τους χαμένους πελάτες σας πίσω και να μην τους ξανά χάσετε.

Τρόποι αντιμετώπισης για την εγκατάλειψη καλαθιού σε κάθε κατασκευή eshop:

Προσφορά επιπλέον εκπτώσεων

Η προσφορά καλύτερης τιμής στους υφιστάμενους πελάτες σας, που μπορείτε εύκολα να τους αναγνωρίσετε, είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους για να τους ενθαρρύνετε μετά την εγκατάλειψη καλαθιού να γυρίσουν πίσω και να συνεχίσουν τις αγορές τους. Είναι αρκετά γνωστό ότι κάποια eshop πειραματίζονται με διαφορετικές τιμές για το ίδιο προϊόν βασιζόμενοι σε προηγούμενο ιστορικό αγορών, δημογραφικούς και άλλους παράγοντες. Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε μία στρατηγική newsletter για να ενισχύσετε την επικοινωνία σας με τους πελάτες και να τους προσφέρετε εκπτώσεις, δωρεάν δείγματα για να συνεχίσουν τις αγορές τους.

Απαλλαγή από τα έξοδα αποστολής

Ένα ζήτημα που επηρεάζει την εγκατάλειψη καλαθιού είναι τα έξοδα αποστολής. Ανάλογα με την αξία της αγοράς, το κόστος αποστολής θα μπορούσε να είναι κοντά στην τιμή του αρχικού προϊόντος για να μην τους στείλετε να ψάξουν αλλού να το αγοράσουν. Για να ενθαρρύνετε τον πελάτη σας να ολοκληρώσει την αγορά του μπορείτε σε συνεργασία με την εταιρία κατασκευής eshop που σας έχει αναλάβει, να προγραμματίσετε την εμφάνιση  pop up παραθύρων, που θα εμφανίζονται κάθε φορά που ο πελάτης πάει να φύγει από το καλάθι αγορών προσφέροντας του δωρεάν έξοδα αποστολής.

Χρησιμοποιήστε Google Analytics

Οι πληροφορίες που μπορείτε να αποκομίσετε είναι πολύ σημαντικές. Εξετάστε τον τρόπο που βλέπουν και αλληλεπιδρούν οι επισκέπτες του ιστότοπού σας με τις διάφορες σελίδες σας και θα ανακαλύψετε σε ποιο σημείο χάνονται κατά την διάρκεια των αγορών τους. Το ποσοστό εγκατάλειψης bounce rate είναι εξίσου σημαντικό και σε μία κατασκευή eshop. Η εξέταση των σημείων εγκατάλειψης μπορεί να σας δώσει μια ιδέα, για το γιατί οι πελάτες σας επιλέγουν να φύγουν σε αυτό το σημείο. Είναι επισκέπτες που χρησιμοποιούν κινητές συσκευές; Αυτό μπορεί να υποδεικνύει κάποιο πρόβλημα με το σχεδιασμό ιστοσελίδας ή την προβολή της σε αυτές τις συσκευές. Σκεφτείτε όλα τα πιθανά προβλήματα, όπως ασαφές περιεχόμενο ή σύγχυση στην πλοήγηση.

Retargeting στα social media

Το retargeting στα social media τείνει να είναι μία επιτυχημένη μέθοδος προσέλκυσης προηγούμενων επισκεπτών στον ιστότοπο σας. Το κοινό στα social media μπορεί να χωριστεί για να κάνετε πιο προσωποποιημένη προσέγγιση ανάλογα με το target group που ανήκει και έτσι να τους δελεάσετε να γυρίσουν. Αυτή η μορφή διαφήμισης είναι πιο επιτυχής καθώς ταιριάζει με τα ενδιαφέροντα των πελατών σας. Για τους πιθανούς αγοραστές που δεν ολοκλήρωσαν τη διαδικασία αγορών, η διαφήμιση μπορεί να είναι ακριβώς αυτό που χρειάζονται για να την ολοκληρώσουν.

εγκατάλειψη καλαθιού

Επανασχεδιάστε το καλάθι αγορών

Αν στοχεύετε να μειώσετε την εγκατάλειψη καλαθιού, η βελτίωση της αγοραστικής εμπειρίας είναι μία κρίσιμη πτυχή που δεν πρέπει να παραβλεφθεί. Ακόμα και η παραμικρή λεπτομέρεια μπορεί να προκαλέσει εγκατάλειψη καλαθιού π.χ ένα πρόβλημα στην εισαγωγή κάρτας μιας κατά τα άλλα τυποποιημένης διαδικασίας ή προβλήματα στην σχεδίαση μπορεί να οδηγήσουν έναν ανυπόμονο πελάτη στην εγκατάλειψη της προσπάθειας. Κάνοντας την αλληλεπίδραση των πελατών με τον ιστότοπο σας πιο συναρπαστική και την βελτίωση της λειτουργικότητας του καλαθιού αγορών μπορείτε να φέρετε πίσω τους χαμένους σας πελάτες.

Λάβετε έγκαιρα τα email των πελατών σας

Αναζητήστε ευκαιρίες για να εγγράψετε τους πελάτες σας το συντομότερο δυνατόν. Σε περίπτωση λοιπόν που αντιμετωπίζετε εγκατάλειψη καλαθιού, αυτό δημιουργεί πολλές ευκαιρίες να το διορθώσετε. Για παράδειγμα επιτρέπει την αυτόματη αποστολή email, το retargeting και πολλά άλλα. Υπολογίζεται ότι 18 δις ετησίως χάνονται από την εγκατάλειψη καλαθιού, οπότε το να μπορείτε να έρθετε σε επαφή με τους πελάτες σας για να δείτε τι πρόβλημα αντιμετώπισαν  είναι ανεκτίμητο.

εγκατάλειψη καλαθιού

Χρησιμοποιήστε live chat

Σκεφτείτε να έχετε την δυνατότητα live chat στον ιστότοπο σας κατά τις ώρες λειτουργίας της αγοράς. Μπορεί να σας ακούγεται ακριβό ωστόσο οδηγεί σε μεγάλη πτώση στα ποσοστά εγκατάλειψης καλαθιού ειδικά κατά την διαδικασία αγορών. Παρέχει εξυπηρέτηση ακριβώς την στιγμή που οι πελάτες σας το έχουν ανάγκη και θα μπορούσε να οδηγήσει να παραμείνουν εφόρου ζωής.

Σε αυτό το άρθρο παρουσιάσαμε 7 τρόπους που θα μπορούσαν να σας βοηθήσουν στην μείωση της εγκατάλειψης καλαθιού, υπάρχουν όμως ακόμα περισσότεροι. Αν δεν θέλετε να βλέπετε τους πελάτες σας να εγκαταλείπουν το eshop σας, επικοινωνήστε μαζί μας στην AppGene. Η εξειδικευμένη ομάδα μας σε θέματα που αφορούν ανακατασκευή eshop θα σας βοηθήσουν να φέρετε πίσω τους χαμένους πελάτες σας και να αυξήσετε την κερδοφορία της επιχείρησης σας.

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Στείλτε μας τις ερωτήσεις σας και εμείς θα επικοινωνήσουμε άμεσα μαζί σας. Αν έχετε μία υπέροχη ιδέα, δώστε μας λίγο χρόνο να την ερευνήσουμε προσεκτικά, ώστε να σας προτείνουμε την καλύτερη λύση.