BLOG / ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ESHOP

Πρόγραμμα ανταμοιβής πελατών, πως να το εκμεταλλευτείτε

Πρόγραμμα ανταμοιβής πελατών

Πρόγραμμα ανταμοιβής πελατών, το κλειδί για τη μετατροπή των απλών καταναλωτών σε πιστούς πελάτες!

Ας αρχίσουμε από την αρχή! Το να μετατρέψετε τους καταναλωτές σε πιστούς ακόλουθους του brand σας, δεν είναι εύκολη διαδικασία. Γι’ αυτό, χρειάζεται μία σωστή στρατηγική, ώστε να κινητοποιήσετε τους πελάτες να κάνουν επαναλαμβανόμενες αγορές από εσάς. Αυτή είναι μία από τις πιο κουραστικές διαδικασίες, η οποία απαιτεί συγκέντρωση, προσοχή και υπομονή. Έχοντας την σωστή στρατηγική και δυναμική, μπορείτε να μετατρέψετε κάθε πελάτη σε πιστό ακόλουθο του brand. Παρακάτω θα δείτε τα επτά πιο διάσημα προγράμματα ανταμοιβής πελατών, τα οποία μπορούν να σας βοηθήσουν και να αυξήσουν τις πωλήσεις σας, να διατηρήσετε τους πελάτες και να χτίσετε ισχυρότερους δεσμούς μαζί τους.

Τι είναι το πρόγραμμα ανταμοιβής πελατών;

Το loyalty πρόγραμμα επιβραβεύσης ή πρόγραμμα ανταμοιβής πελατών είναι μία στρατηγική μάρκετινγκ που επιβραβεύει τους πιστούς πελάτες και δημιουργεί μια σχέση αλληλεξάρτησης με το brand. Με τη διαδικασία δέσμευσης μέσω επιβραβεύσεων, κάποιος μπορεί εύκολα να αναγνωρίσει την ενίσχυση της αφοσίωσης του πελάτη, πέρα από την συνεχή ανάπτυξη της επιχείρησης σας. Η σκέψη πίσω από ένα αποτελεσματικό πρόγραμμα ανταμοιβής πελατών είναι ότι, όσο πιο πιστός είναι ο πελάτης, τόσες περισσότερες επιβραβεύσεις θα λάβει.

Πρόγραμμα ανταμοιβής πελατών με επιβράβευση σε πόντους

Αυτό το σύστημα εστιάζει και δουλεύει πάνω στην εξής αρχή, «όσο περισσότερο ξοδεύει ένας πελάτης με την αγορά του, τόσο περισσότερους πόντους θα λάβει». Επομένως, κάθε φορά που ο πελάτης κάνει μια συγκεκριμένη αγορά, θα λάβει ένα συγκεκριμένο ποσό πόντων που διαμορφώνεται αποκλειστικά από το ποσό που ξόδεψε με την αγορά του. Αυτό είναι το πιο δημοφιλές πρόγραμμα ανταμοιβής πελατών που μπορεί να εφαρμοστεί σε οποιοδήποτε επιχείρηση.

Loyalty πρόγραμμα πιστότητας πελατών επί πληρωμή

Αυτό το loyalty πρόγραμμα περιλαμβάνει την πρόσκληση των πελατών να δωρίσουν ή να ξοδέψουν ένα μηνιαίο ή ετήσιο ποσό για να συμμετέχουν στο VIP membership club του brand σας. Το loyalty πρόγραμμα επί πληρωμή είναι ένα ισχυρό πρόγραμμα ανταμοιβής πελατών, το οποίο αν χρησιμοποιηθεί σωστά μπορεί να φανεί εξαιρετικά αποτελεσματικό σε σχέση με τα υπόλοιπα προγράμματα πιστότητας πελατών. Για να δουλέψει αποδοτικά, πρέπει να απευθυνθείτε σε ήδη υπάρχοντες ή δυνητικούς πελάτες. Αυτό γιατί οι νέοι πελάτες είναι διστακτικοί στο να συμμετέχουν σε ένα πρόγραμμα επιβραβεύσεων επί πληρωμή, εκτός κι αν είστε ένα ευρέως γνωστό brand. Σε αυτό το σημείο, η αξιοπιστία είναι το κλειδί για την επιτυχία.

Το loyalty πρόγραμμα επί πληρωμή πρέπει να προσφέρει αποκλειστικά προνόμια για τα μέλη, αλλιώς θα χάσει την γοητεία του.

Πρόγραμμα ανταμοιβής πελατών

Φιλανθρωπικό πρόγραμμα ανταμοιβής

Είναι γεγονός ότι δεν προσφέρουν εκπτώσεις όλα τα προγράμματα ανταμοιβής πελατών. Μπορείτε να συμπεριλάβετε όλες εκείνες τις αξίες και το ήθος της επιχείρησης σε ένα πρόγραμμα, με σκοπό είτε να διατηρήσετε τους υπάρχοντες ή να χτίσετε έναν ισχυρότερο δεσμό με τους νεότερους πελάτες σας.

Ένα περίφημο πλεονέκτημα αυτού του προγράμματος είναι η δημιουργία ενός σωστού προγράμματος που θα μπορέσετε να συνδέσετε το ethical policy του brand με τις υπάρχουσες αξίες των πελατών. Έτσι, θα δημιουργήσετε ένα πνεύμα αμοιβαίων αξιών. Αυτοί οι καταναλωτές είναι πολύ πιθανό να αποκτήσουν μαζί σας μια σχέση δέσμευσης.

Loyalty πρόγραμμα ανταμοιβής πελατών με επίπεδα σε μορφή παιχνιδιού

Το πρόγραμμα ανταμοιβής πελατών αυτού του είδους εστιάζει σε διαφορετικά επίπεδα αφοσίωσης. Με αυτό τον τρόπο, το brand κινητοποιεί τους πιο αφοσιωμένους πελάτες να επιδιώξουν μεγαλύτερες επιβραβεύσεις. Μεγαλύτερη αφοσίωση σημαίνει μεγαλύτερες επιβραβεύσεις. Τα δώρα ανά επίπεδο σε ένα πρόγραμμα αφοσίωσης πελατών είναι ο καλύτερος τρόπος να κάνετε τους καταναλωτές σας να συμμετέχουν. Επιπλέον, τα διαφορετικά επίπεδα λειτουργούν υπό την μορφή παιχνιδιού κι αυτό κινητοποιεί τα μέλη σας να θέλουν να ανέβουν σε υψηλότερα επίπεδα. Όσο περισσότερο «παίζει» ο καταναλωτής, τοσο περισσότερο κερδίζει.

Πρόγραμμα ανταμοιβής πελατών προόδου με καθορισμό στόχων

Τα προγράμματα προόδου είναι, με διαφορά, από τα πιο ενθαρρυντικά προγράμματα πιστότητας. Σε αυτό το λογισμικό επιβράνευσης πελατών, όσο περισσότερο οι καταναλωτές πιστεύουν ότι βρίσκονται κοντά στο να επιτύχουν τον στόχο τους, τόσο περισσότερο αφοσιώνονται στο σκοπό. Συνεπώς, χωρίς να το καταλάβουν, διπλασιάζουν τις προσπάθειές τους για να επιτύχουν τους στόχους που έχουν τεθεί.

Πιο συχνά, αυτό θεωρείται ως το φαινόμενο της χρηματοδοτούμενης πρόοδου. Είναι ένα αποτελεσματικό ψυχολογικό έναυσμα. Κάποιος μπορεί να αξιοποιήσει τα προγράμματα ανταμοιβής πελατών για να ενθαρρύνει τους καταναλωτές του να συμμετέχουν και να ενισχύσει τη δέσμευση μαζί τους.

Πρόγραμμα ανταμοιβής πελατών

Διαχείρηση πιστότητας πελατών με πρόγραμμα κοινότητας

Μιλώντας για προγράμματα ανταμοιβής πελατών και αφήνοντας απ΄ έξω τα Sephora, αποτελεί φάουλ. Τα Sephora χρησιμοποιούν αποτελεσματικά ένα πρόγραμμα κοινότητας, το οποίο κατέχει ένα ολιστικό πρόγραμμα αφοσίωσης, το οποίο προσφέρει αρκετά μοναδικά και επωφελή προνόμια στους καταναλωτές του.

Συνδρομητικό προγράμμα αφοσίωσης πελατών

Τέλος, αξίζει να αναφερθεί, το συνδρομητικό πρόγραμμα. Είναι ένα σχετικά καινούργιο είδος προγράμματος πιστότητας. Το πρόγραμμα αυτό, σε αντίθεση με τις παραδοσιακές μεθόδους των προγραμμάτων ανταμοιβής πελατών, εγγυάται προνόμια στους καταναλωτές, εφόσον γίνουν συνδρομητές του brand. Υπάρχουν παραδείγματα επιχειρήσεων, που προσφέρουν επιπρόσθετες εκπτώσεις κατά την εγγραφή στο πρόγραμμα.

Συνοψίζοντας

Αναζητάτε τρόπους ενδυνάμωσης της σχέσης σας με τους πελάτες της επειχήρησής σας; Λαμβάνοντας υπόψιν την κουλτούρα της καταναλωτικής συμπεριφοράς των πελατών και τις παραπάνω προτάσεις από την ομάδα της AppGene, είναι ξεκάθαρο ότι με το σωστό κίνητρο και στρατηγική, θα καταφέρετε να χτίσετε ένα αποτελεσματικό πρόγραμμα ανταμοιβής πελατών. Το κλειδί εδώ είναι πάντα να γνωρίζετε τους πελάτες σας και το τι ζητούν από εσάς.

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Στείλτε μας τις ερωτήσεις σας και εμείς θα επικοινωνήσουμε άμεσα μαζί σας. Αν έχετε μία υπέροχη ιδέα, δώστε μας λίγο χρόνο να την ερευνήσουμε προσεκτικά, ώστε να σας προτείνουμε την καλύτερη λύση.