BLOG / ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ESHOP

Τεχνικές upselling, αυξήστε το κέρδος στο ηλεκτρονικό εμπόριο

Τεχνικές upselling

Τεχνικές Upselling: απογειώστε τις πωλήσεις στο eshop σας! Το upselling είναι μια τεχνική πωλήσεων, στην οποία η εταιρεία προσφέρει στους πελάτες μια εναλλακτική βελτιωμένη εκδοχή του επιλεγμένου προϊόντος. Σκοπός να τους οδηγήσει στο να ξοδέψουν περισσότερα χρήματα, αγοράζοντας τελικά την αναβαθμισμένη υπηρεσία ή προϊόν. Άσχετα με το πως ακούγεται αυτή η τακτική, ο βασικός σκοπός του upselling είναι να προσφέρει στους πελάτες υψηλότερη αξία και να τους κάνει να νιώσουν ότι κατέληξαν σε μια εξαιρετική συμφωνία κι όχι ότι εξαπατήθηκαν. Τελικά, αυτό οδηγεί στην διατήρηση και ικανοποίηση πελατών.

Μην συγχέετε το upselling με το cross-selling. Αντί να προσφέρει αναβάθμιση του ίδιου προϊόντος, η τεχνική cross-selling προτείνει στους χρήστες την προσθήκη ενός επιπλέον σχετικού είδους στην αρχική τους αγορά. Π.χ. στην περίπτωση αγοράς τηλεόρασης, η πρόταση μιας μεγαλύτερης τηλεόρασης ανήκει στις τεχνικές upselling, ενώ η προτροπή για αγορά video games μαζί με τη νέα τηλεόραση αποτελεί τεχνική cross-selling.

Ιδέες και τεχνικές upselling για να εφαρμόσετε στο eshop σας

Ρίξτε μια ματιά σε παραδείγματα διαφόρων τεχνικών upselling:

Αυξήστε το μέγεθος/ Αλλάξτε διαστάσεις

Μία από τις πιο δημοφιλείς και σίγουρες τεχνικές upselling είναι το να προσφέρετε το ίδιο προϊόν, αλλά σε μεγαλύτερο μέγεθος. Ο επισκπέπτης ήδη εχει εκδηλώσει το ενδιαφέρον του για το προϊόν, επομένως γιατί να μη τον δελεάσετε με μια ελαφρώς μεγαλύτερη εκδοχή του;

Αυξήστε την απόδοση

Μία άλλη από τις τεχνικές upselling έχει να κάνει με το να προτείνετε προϊόντα που έχουν ελαφρώς καλύτερη απόδοση, καλύτερα τεχνικά χαρακτηριστικά κ.α.

Προσθήκες πάνω στο υφιστάμενο προϊόν

Αυτή η τεχνική συγκαταλέγεται στις πιο αγαπημένες τεχνικές upselling και χρησιμοποιείται κυρίως στη βιομηχανία ταξιδιών και συγκεκριμένα στις αεροπορικές εταιρείες. Οι περισσότεροι πελάτες θέλουν να αγοράσουν απλά εισιτήρια, αλλά οι αεροπορικές εταιρείες προσφέρουν επιπλέον προσθήκες, με σκοπό να βελτιώσετε την εμπειρία της πτήσης, οδηγώντας σε αγορά πολύ μεγαλύτερης αξίας από εκείνη της τιμής του αρχικού εισιτηρίου.

Ξοδέψτε περισσότερα, λάβετε περισσότερα

Μία άλλη κλασική τακτική upselling είναι να δελεάσετε τους χρήστες να ξοδέψουν λίγα παραπάνω χρήματα, π.χ. αγοράζοντας δύο προϊόντα αντί ενός, ώστε να λάβουν έκπτωση για την αγορά τους. Η συγκεκριμένη τακτική χρησιμοποιείται με μεγάλη επιτυχία από την Amazon.

Δώρα

Το upselling είναι μια εξαιρετική τακτική για τους πελάτες εκείνους που αγοράζουν ένα προϊόν με σκοπό να το προσφέρουν σαν δώρο. Προτείνετε τους χειρόγραφα σημειώματα και άλλες εκπλήξεις που θα τους βοηθήσουν να κάνουν το δώρο πιο εγκάρδιο και εξατομικευμένο και βοηθήστε τους να το προετοιμάσουν. Για να πετύχετε την συγκεκριμένη τακτική, μπορείτε να προσθέσετε τη δυνατότητα παράδοσης σε συγκεκριμένη ημερομηνία, την οποία θα επιλέξει ο πελάτης.

Τεχνικές upselling

Τεχνικές upselling, χρήσιμα tips για επιτυχία

Παρακάτω θα βρείτε μια λίστα με συμβουλές που πρέπει να έχετε κατά νου, όταν σχεδιάζετε τη στρατηγική upselling για το ηλεκτρονικό σας κατάστημα:

  • Το upselling αποδίδει μόνο όταν οι χρήστες νιώθουν ότι έχουν κάτι να κερδίσουν μέσα από την αγορά.
  • Βεβαιωθείτε ότι οι τεχνικές upselling που θέλετε να χρησιμοποιήσετε, εφαρμόζονται στη συγκεκριμένη περίπτωση και ανταποκρίνονται στις δυνητικές ανάγκες των πελατών.
  • Επιλέξτε με πολύ προσοχή τη στιγμή που θα εφαρμόσετε το upselling. Η σελίδα που προσφέρει λεπτομέρειες για το προϊόν και οι χρήστες μαθαίνουν περισσότερα γι’ αυτό, αποτελεί συνήθως μια καλή επιλογή. Μια άλλη επιλογή είναι το καλάθι προϊόντων προτού οι χρήστες λάβουν την τελική απόφαση να προχωρήσουν στην αγορά.
  • Κρατήστε το εύρος τιμών σε λογικά επίπεδα. Μην προσπαθήσετε να πουλήσετε στους πελάτες προϊόντα και υπηρεσίες πολύ μεγαλύτερης αξίας από εκείνα που είχαν αρχικά επιλέξει.
  • Σκεφτείτε το ενδεχόμενο να αντιπαραβάλλετε πλάι-πλάι τα δύο προϊόντα, δείχνοντας ξεκάθαρα τη σύγκριση και την αυξημένη αξία που μπορεί να προσφέρει το ακριβότερο προϊόν.
  • Μη γίνετε ποτέ πιεστικοί και επιθετικοί με τις επιπλέον προσφορές. Παρουσιάστε τις σαν επιπρόσθετες επιλογές, αλλά επιτρέψτε στους πελάτες να πάρουν μόνοι τους την απόφαση και δεχτείτε το “όχι” σαν απάντηση.
  • Μη το παρακάνετε προσφέροντας πάρα πολλές διαφορετικές επιλογές στους πελάτες. Αν π.χ. προσφέρετε 5 επιπλέον προϊόντα, το παράδοξο της επιλογής θα μπει στο παιχνίδι και υπάρχει μεγάλη πιθανότητα ο πελάτης να μη διαλέξει κανένα από αυτά.
  • Σκεφτείτε τρόπους με τους οποίους θα διατηρήσετε και θα ανταμείψετε τους πελάτες που ξοδεύουν περισσότερα χρήματα στην ιστοσελίδα σας, προσφέροντας τους εκπτώσεις ή κουπόνια για μελλοντικές αγορές.

Συνοψίζοντας

Οι τεχνικές upselling μπορούν να συμβάλλουν σημαντικά στην αύξηση κέρδους στο ηλεκτρονικό εμπόριο. Έχετε μόνο κατά νου ότι οι καταναλωτές πλέον έχουν παρά πολλές επιλογές. Oπότε επιλέξτε με σύνεση και προσοχή τη στιγμή που θα εφαρμόσετε το upselling, καθώς και τη γλώσσα με την οποία θα εκφραστείτε, αν δε θέλετε να σας εγκαταλείψουν για τον ανταγωνισμό. Εκμεταλλευτείτε τις παραπάνω συμβουλές από την έμπειρη ομάδα της AppGene και τα αποτελέσματα θα φανούν άμεσα! Επικοινωνήστε μαζί μας για υπηρεσίες Digital Marketing.

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Στείλτε μας τις ερωτήσεις σας και εμείς θα επικοινωνήσουμε άμεσα μαζί σας. Αν έχετε μία υπέροχη ιδέα, δώστε μας λίγο χρόνο να την ερευνήσουμε προσεκτικά, ώστε να σας προτείνουμε την καλύτερη λύση.