BLOG / ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ESHOP

Περιεχόμενο ηλεκτρονικού καταστήματος, πως να το αξιοποιήσετε

Περιεχόμενο ηλεκτρονικού καταστήματος

Ο βασικός στόχος κάθε καταστήματος στο ηλεκτρονικό εμπόριο είναι να πουλήσει τα προϊόντα του, ενώ ταυτόχρονα αποτελεί μία πλατφόρμα όπου μπορείτε να εκθέσετε τα αγαθά σας. Το μόνο που χρειάζεστε είναι να παρουσιάσετε το σωστό περιεχόμενο για να πείσετε τους χρήστες να αγοράσουν τα προϊόντα σας. Παρακάτω λοιπόν, θα βρείτε μερικές βασικές σκέψεις που πρέπει να κάνετε όταν επιλέγετε το περιεχόμενο ηλεκτρονικού καταστήματος.

Γενικές σκέψεις γύρω από το περιεχόμενο ηλεκτρονικού καταστήματος

Η δημιουργία περιεχομένου είναι ένα κομμάτι ζωτικής σημασίας στο online marketing, διότι δίνει φωνή στο προϊόν. Χωρίς δημιουργία περιεχομένου, οι χρήστες δεν μπορούν να αλληλεπιδράσουν με το προϊόν σας, επομένως μειώνεται το ποσοστό μετατροπής του eshop σας.

Για να αποδώσει καρπούς το online marketing, χρειάζεται να αναγνωρίσετε το κοινό σας, όπως επίσης να ορίσετε ένα ξεκάθαρο μήνυμα και τόνο για τον brand. Ως εκ τούτου, πρέπει να λάβετε υπόψη τα παρακάτω κατά τη δημιουργία ηλεκτρονικού καταστήματος:

  1. Δημογραφικά στοιχεία χρηστών
  2. Εμπειρία χρήστη
  3. Ταυτότητα brand
  4. Δυνατά σημεία προϊόντος

Αυτά τα τέσσερα metrics θα σας βοηθήσουν να αναπτύξετε μια επιτυχημένη στρατηγική και να δημιουργήσετε περιεχόμενο που θα προσελκύει επισκεψιμότητα.

Μερικές συμβουλές για να αυξήσετε τις πωλήσεις σας στο ηλεκτρονικό εμπόριο

Εστιάστε στις βασικές ανάγκες του κοινού σας

Μία από τις βασικότερες συμβουλές πωλήσεων είναι ότι το κοινό έρχεται πάντα πρώτο. Αν διαθέτετε μία επιχείρηση στο ηλεκτρονικό εμπόριο, η αναγνώριση και ο εντοπισμός των ενδιαφερόντων των καταναλωτών σας θα είναι θα πρέπει να είναι η βασική σας ασχολία. Μην κάνετε λάθος, το διαδίκτυο σας επιτρέπει να πουλήσετε οτιδήποτε θέλετε χωρίς πολλούς περιορισμούς. Παρόλα αυτά, πρέπει να εξατομικεύσετε το περιεχόμενο για να μεγιστοποιήσετε το ποσοστό μετατροπής.

Ο βασικός στόχος είναι να δημιουργήσετε ένα απρόσκοπτο κανάλι επικοινωνίας, όπου θα μοιράζεστε ιδέες με τους δυνητικούς σας καταναλωτές. Οι έρευνες και τα ερωτηματολόγια είναι τα πιο αποτελεσματικά εργαλεία δέσμευσης, τόσο με τους παλιούς όσο και με τους νέους πελάτες, αφού επιτρέπουν στους χρήστες να μοιράζονται τις σκέψεις τους και να παρέχουν feedback για τις υπηρεσίες σας.

Ορίστε τον τόνο του brand

Κάθε brand χρειάζεται μία φωνή και… φτερά για να πετάξει. Το περιεχόμενο ηλεκτρονικού καταστήματος που έχει ανεπτυχθεί σωστά, μπορεί να προσφέρει στο brand σας έναν ιδιαίτερο τόνο. Συνεπώς, αφού έχετε αναγνωρίσει το κοινό σας, πρέπει να διαλέξετε ένα τόνο φωνής που να ταιριάζει σε αυτό.

Είναι οι χρήστες σας νέοι ή ηλικιωμένοι; Θα χρησιμοποιήσετε επίσημο ή ανεπίσημο ύφος; Προφανώς, το περιεχόμενο ηλεκτρονικού καταστήματος θα πρέπει να αντικατοπτρίζει την προσωπικότητα του brand. Για παράδειγμα, ένα ηλεκτρονικό κατάστημα ιατρικού εξοπλισμού θα πρέπει να υιοθετήσει ένα πιο στωικό και επίσημο ύφος.

Περιεχόμενο ηλεκτρονικού καταστήματος

Δημιουργήστε ένα blog για το ηλεκτρονικό κατάστημα σας

Κάθε ηλεκτρονικό κατάστημα χρειάζεται μια ασφαλή ιστοσελίδα κι ένα αφοσιωμένο blog. Οι δημοσιεύσεις blog σε ιστοσελίδες ηλεκτρονικού εμπορίου παρέχουν στους χρήστες πληροφορίες για το ίδιο το κατάστημα. Ποια είναι η επιχείρηση; Ποιες είναι οι βασικές της αξίες; Είναι ερωτήσεις που χρειάζονται ακριβείς απαντήσεις.

Χωρίς blog, το να παρουσιάσετε την επιχείρηση ως ένα ζωντανό οργανισμό, μετατρέπεται σε μεγάλη πρόκληση. Οι χρήστες που ενδιαφέρονται να μάθουν περισσότερα για το κατάστημά σας, δεν θα έχουν πρόσβαση σε αυτές τις πολύτιμες πληροφορίες. Αν δεν έχετε χρόνο και τις κατάλληλες ικανότητες συγγραφής, μπορείτε να το αναθέσετε σε κάποιον ειδικό, ο οποίος θα τρέχει το blog για εσάς. Η ύπαρξη blog βοηθά και στη βελτιστοποίηση SEO οδηγώντας το eshop σας σε αύξηση της οργανικής επισκεψιμότητας.

Συμπεριλάβετε ενημερωτικό περιεχόμενο ηλεκτρονικού καταστήματος διαφορετικών ενδιαφερόντων

Ο όρος “περιεχόμενο” καλύπτει τα πάντα στην ιστοσελίδα σας, από εικόνες μέχρι κείμενα. Κάθε μενού και κουμπί πρέπει να μεταφέρει ένα μήνυμα μέσω χρωμάτων και συνοδευόμενου κειμένου. Αυτή η πρακτική θα πρέπει επίσης να επεκταθεί σε άλλες μορφές media, όπως εικόνες, εικονογραφήσεις και περιεχόμενο βίντεο.

Εστιάστε σε περιεχόμενο ηλεκτρονικού καταστήματος που θα παρέχει πολύτιμες πληροφορίες στο χρήστη. Πάντα να έχετε κατά νου ότι κάθε επισκέπτης ξοδεύει περίπου 15 δευτερόλεπτα σε μία σελίδα, προτού την κλείσει. Επομένως, μην ξοδεύετε χρόνο σε μακροσκελείς περιγραφές. Κρατήστε τα όλα συνοπτικά και σχετικά με την κεντρική ιδέα του προϊόντος στην σελίδα.

Επιπλέον, μην περιορίζετε τις δημοσιεύσεις blog ή τα άρθρα σε περιεχόμενο σύντομης μορφής. Πως θα μπορέσουν οι χρήστες να περιηγηθούν στο περιεχόμενο, εάν ξοδεύουν τόσο λίγο χρόνο μέσα στην εβδομάδα στo eshop σας; Εδώ είναι το μυστικό: οι χρήστες έλκονται από περιεχόμενο εκτεταμένης μορφής, αν θεωρήσουν ότι τους παρέχει επιπρόσθετη αξία από ό,τι τα σύντομα άρθρα. Μία λεπτομερής δημοσίευση που περιγράφει ένα νέο προϊόν θα προσελκύσει περισσότερους αναγνώστες από ένα άρθρο γενικού περιεχομένου.

Χρησιμοποιήστε οπτικά βοηθήματα

Το οπτικό περιεχόμενο παρέχει context. Το γραπτό περιεχόμενο προσδίδει νόημα. Ο συνδυασμός και των δυο προσφέρει τη μέγιστη αξία στον πελάτη. Γι’ αυτό μην περιορίσετε την στρατηγική δημιουργίας περιεχομένου μόνο σε γραπτά κείμενα. Προσθέστε μερικό context χρησιμοποιώντας άλλες μορφές media.

Χρησιμοποιήστε αποτελεσματικές υπηρεσίες SEO για βελτιστοποίηση ιστοσελίδας

Η βελτιστοποίηση ιστοσελίδων SEO είναι μία τεχνική βελτίωσης της κατάταξης της ιστοσελίδας σας στα αποτελέσματα αναζητήσεων. Πόσες φορές έχετε επισκεφτεί την δεύτερη σελίδα αποτελεσμάτων στο Google; Πιθανότατα, όχι πολλές.

Η πραγματικότητα είναι ότι ο αλγόριθμος κατάταξη της Google θέτει υψηλότερα τις πιο σημαντικές πηγές για τους πελάτες, ωθώντας τις στα κορυφαία αποτελέσματα αναζητήσεων. Επομένως, το ηλεκτρονικό σας κατάστημα θα παραμείνει στην αφάνεια αν δε χρησιμοποιήσετε την κατάλληλη στρατηγική SEO.

Η πιο συνήθης τακτική SEO είναι η βελτιστοποίηση λέξεων κλειδιά. Κάθε αναζήτηση στο Google ξεκινά με μία λέξη ή φράση κλειδί. Επομένως, μπορείτε να βελτιώσετε την κατάταξη της ιστοσελίδας σας, αν ασχοληθείτε μόνο με τις σχετικές λέξεις κλειδιά για το δικό σας κοινό.

Επιπλέον, η landing page σας θα πρέπει επίσης να λαμβάνει την ίδια προσοχή SEO, όσο το blog σας. Η βελτιστοποίηση landing page περιλαμβάνει το να βρείτε τις πιο σχετικές λέξεις κλειδιά για τα προϊόντα σας και να την συμπεριλάβετε σε διαφορετικά σημεία μέσα στην ιστοσελίδα.

Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι το περιεχόμενο ηλεκτρονικού καταστήματος θα καταταχθεί υψηλότερα, αν παρέχετε αξία και βελτιστοποιήσετε τις σωστές λέξεις κλειδιά. Χρησιμοποιήστε εργαλεία αναζήτησης λέξεων κλειδιά για να δημιουργήσετε την στρατηγική δημιουργίας περιεχομένου.

Βελτιώστε τη mobile εμπειρία χρήστη

Η εμπειρία χρήστη είναι ζωτικής σημασίας για την πλοήγηση στα ηλεκτρονικά καταστήματα. Οι χρήστες προτιμούν να αγοράσουν προϊόντα από τις ιστοσελίδες που δεν τους προκαλούν επιπλέον στρες. Δίνουν σημασία στα χρώματα, την δομή της ιστοσελίδας και την ευκολία στη χρήση. Επίσης, οι γρήγοροι χρόνοι φόρτωσης λειτουργούν σα μαγνήτες  για την ικανοποίηση καταναλωτών. 

Παρόλα αυτά, οι περισσότερες επιχειρήσεις δίνουν τόσο μεγάλη σημασία στην δημιουργία περιεχομένου ηλεκτρονικού καταστήματος, που ξεχνούν κάτι πολύ σημαντικό: οι περισσότεροι χρήστες πλοηγούνται στο διαδίκτυο από τις κινητές τους συσκευές. Και κάτι που μπορεί να μοιάζει υπέροχο ένα desktop, μπορεί να εμφανίζεται τελείως διαφορετικά σε ένα smartphone.

Κατά συνέπεια, πρέπει να ασχοληθείτε σοβαρά και με το περιβάλλον της ιστοσελίδας σας σε κινητές συσκευές. Διαφορετικά, υπάρχει κίνδυνος να χάσετε περισσότερους από τους μισούς δυνητικούς σας πελάτες.

Προσφέρετε όσο το δυνατόν περισσότερες λεπτομέρειες

Οι πελάτες θέλουν να λαμβάνουν τις περισσότερες δυνατές πληροφορίες, προτού οδηγηθούν στην διαδικασία πληρωμής. Και αν δεν υπάρχει καμία περιγραφή κειμένου για το περιεχόμενο σας, θα χρειαστεί να καταβάλλετε επιπρόσθετη προσπάθεια για να τους πείσετε να αγοράσουν το προϊόν.

Επομένως, προσφέρετε λεπτομέρειες σχετικά με τα προϊόντα στο κατάστημα σας. Γίνετε συγκεκριμένοι, χρησιμοποιήστε περιεχόμενο media υψηλής ανάλυσης και τις σωστές λέξεις κλειδιά.

Περιεχόμενο ηλεκτρονικού καταστήματος

Χρησιμοποιήστε e-mail marketing για ενίσχυση δέσμευσης με τους πελάτες

Το email marketing είναι μια στρατηγική περιεχομένου που χρησιμοποιείται από οποιαδήποτε επιχείρηση η οποία ενδιαφέρεται να πουλήσει τα προϊόντα της στο ηλεκτρονικό εμπόριο. Παρακάτω θα βρείτε τις διαφορετικές κατηγορίες email marketing που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε στο ηλεκτρονικό σας κατάστημα:

  1. Email καλωσορίσματος. Όπως μαρτυρά και το όνομα, το μήνυμα αυτό καλωσορίζει τον πελάτη στην ιστοσελίδα σας.
  2. Προωθητικά emails. Αυτού του είδους τα μηνύματα αποστέλλονται όταν υπάρχουν νέα διαθέσιμα προϊόντα. Τα ηλεκτρονικά καταστήματα μπορούν επίσης να χρησιμοποιούν αυτή τη μέθοδο για να ανακοινώσουν εκπτώσεις, προσφορές και κουπόνια.
  3. Email υπενθύμισης καλαθιού. Οι χρήστες αφήνουν πράγματα στο καλάθι τους για διάφορους λόγους. Μερικές φορές, ξεχνούν να ολοκληρώσουν την αγορά τους προτού κλείσουν την καρτέλα. Στέλνοντας τους μία υπενθύμιση, τραβάτε την προσοχή τους για άλλη μια φορά στο προϊόν.
  4. Trigger emails. Το triggered marketing περιλαμβάνει τη χρήση αυτοματοποιημένων μηνυμάτων, ώστε να απαντήσετε σε συγκεκριμένες ενέργειες των πελατών. Για παράδειγμα, ένα συγχαρητήριο μήνυμα για τα γενέθλια του πελάτη.
  5. Επαναληπτικά emails. Μετά από κάθε αγορά, οι περισσότεροι πελάτες δεν θα επιστρέψουν ξανά στην ιστοσελίδα σας. Τα επαναληπτικά emails κρατούν την επαφή των πελατών με εσάς, αυξάνοντας το ποσοστό διατήρησης τους.

Δημιουργήστε σχέση εμπιστοσύνης με τους πελάτες

Όλοι οι πελάτες αναζητούν ένα ηλεκτρονικό κατάστημα, το οποία μπορούν να εμπιστευθούν. Σκεφτείτε το: πάντα ελέγχετε την αξιοπιστία μιας ιστοσελίδας προτού αγοράσετε τα προϊόντα της. Αυτό εξηγεί γιατί οι πελάτες προτιμούν να αγοράσουν τα αγαθά και τις υπηρεσίες τους από αξιόπιστα brands. Τα πιο αποτελεσματικά tips για να αυξήσετε τις πωλήσεις, ενισχύοντας την εμπιστοσύνης είναι:

  1. Πάντα να κάνετε αυτό που τους υπόσχεστε.
  2. Δημοσιεύστε μόνο τεκμηριωμένο και ενημερωτικό περιεχόμενο στο blog σας.
  3. Χρησιμοποιήστε τεχνικές
  4. Χρησιμοποιήστε τα σωστά

Με λίγα λόγια

Το περιεχόμενο ηλεκτρονικού καταστήματος μπορεί να ενισχύσει ορατά τις πωλήσεις σας στο ηλεκτρονικό εμπόριο, αν ακολουθήσετε την σωστή στρατηγική. Εστιάστε στην προσωπικότητα του brand και τα δημογραφικά στοιχεία των χρηστών, όταν δημιουργείτε περιεχόμενο. Εξατομικεύσετε το πάνω στις ανάγκες των χρηστών σας για να έχετε πολύ μεγαλύτερο αντίκτυπο. Εκμεταλλευτείτε όλες τις παραπάνω συμβουλές από την ομάδα της AppGene και δείτε τις πωλήσεις σας να ανεβαίνουν!

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Στείλτε μας τις ερωτήσεις σας και εμείς θα επικοινωνήσουμε άμεσα μαζί σας. Αν έχετε μία υπέροχη ιδέα, δώστε μας λίγο χρόνο να την ερευνήσουμε προσεκτικά, ώστε να σας προτείνουμε την καλύτερη λύση.