BLOG / BLOG

Freemium μοντέλο εφαρμογής, τι είναι και γιατί να το επιλέξετε

freemium μοντέλο εφαρμογής

Τις περισσότερες εφαρμογές στο AppStore μπορείτε να τις κατεβάσετε δωρεάν. Tο freemium μοντέλο εφαρμογής παρέχει την ίδια δυνατότητα. Μπορεί να φαίνεται λίγο παράλογο, αλλά η κατασκευή mobile εφαρμογής, την οποία θα προσφέρετε δωρεάν, είναι ένας εξαιρετικός τρόπος να βγάλετε χρήματα. Όμως το να προσφέρετε δωρεάν την εφαρμογή σας, απαιτεί σωστή στρατηγική για το πως θα τη μετατρέψετε σε πηγή εσόδων. Η τιμολογιακή πολιτική που θα ακολουθήσετε για τη διάθεση του app σας στα Stores, θα πρέπει να γίνει με πολλή προσοχή και σύνεση. Παρακάτω αναπτύσσουμε μία από τις επιλογές διάθεσης, αυτή του fremium μοντέλου.

Ας δούμε τους λόγους γιατί να χρησιμοποιήσετε το freemium μοντέλο εφαρμογής και τι θα σας προσφέρει.

Τι είναι το freemium μοντέλο εφαρμογής;

Το freemium μοντέλο εφαρμογής είναι μια δημοφιλής στρατηγική τιμολόγησης και προσέλκυσης πελατών. Οι χρήστες μπορούν να κατεβάσουν τις freemium εφαρμογές χωρίς κόστος, επιτρέποντας τους την πρόσβαση σε βασικά στοιχεία. Αν οι χρήστες επιθυμούν την πρόσβαση σε επιπλέον στοιχεία, πρέπει να πληρώσουν για την premium εκδοχή της εφαρμογής. Συνήθως, το freemium μοντέλο εφαρμογής δίνει μια ολιγοήμερη δωρεάν δοκιμή της premium εκδοχής στους χρήστες, για να δείξει την αξία του και να κάνει τους χρήστες να μη μπορούν να αποχωριστούν τις premium δυνατότητες.

5 παραδείγματα που χρησιμοποιούν το freemium μοντέλο εφαρμογής

Η διάθεση mobile εφαρμογής freemium έχει χρησιμοποιηθεί με επιτυχία από πολλές εφαρμογές. Πέντε δημοφιλή παραδείγματα είναι:

  1. Dropbox – Πλατφόρμα αποθήκευσης αρχείων στο cloud που στην premium εκδοχή προσφέρει περισσότερο χώρο αποθήκευσης.
  2. Evernote – Εφαρμογή για σημειώσεις και οργάνωση που προσφέρει premium στοιχεία, όπως τη δυνατότητα να αναζητήσετε, να προσθέσετε σχόλια σε PDF και να σαρώσετε επαγγελματικές κάρτες.
  3. Spotify – Πλατφόρμα για streaming μουσικής και podcast, που προσφέρει επί πληρωμή τη δυνατότητα να ακούτε τα αγαπημένα σας τραγούδια χωρίς διακοπή από διαφημίσεις, προσφέροντας επίσης, αποκλειστικό περιεχόμενο.
  4. Zapier – Εφαρμογή αυτοματοποίησης εργασιών με περιορισμένο αριθμό διαθεσίμων εργασιών στη δωρεάν εκδοχή.
  5. LogMeIn – Εφαρμογή που προσφέρει απομακρυσμένη πρόσβαση στον υπολογιστή σας με τη δυνατότητα πληρωμής ώστε να έχετε απομακρυσμένη πρόσβαση σε πολλαπλούς υπολογιστές, όπως επίσης και τη δυνατότητα χρήσης του LastPass, εφαρμογή διαχείρισης κωδικών.

Freemium μοντέλο εφαρμογής, πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα

Όπως όλα στη ζωή, έτσι και το freemium μοντέλο εφαρμογής έχει κάποια πλεονεκτήματα και κάποια μειονεκτήματα. Παρακάτω θα βρείτε μερικά σημεία, τα οποία θα πρέπει να προσέξετε αν σκέφτεστε να δημιουργήσετε μια εφαρμογή και να ακολουθήσετε το freemium μοντέλο διάθεσης στα Stores.

Πλεονεκτήματα freemium μοντέλου εφαρμογής

  • Κανένα εμπόδιο στη χρήση. Στις μέρες μας υπάρχουν πολλές διαθέσιμες εφαρμογές στην αγορά. Οι δωρεάν εφαρμογες προσελκύουν δυνητικούς πελάτες που αναζητούν λύση στο προβλημα τους και μπορούν να δοκιμάσουν την εφαρμογή σας χωρίς κόστος ή δεσμεύσεις.
  • Γρηγορότερη αύξηση χρηστών. Όταν προσφέρετε τη mobile εφαρμογή σας δωρεάν, έχετε περισσότερες πιθανότητες να τη δοκιμάσουν περισσότεροι χρήστες. Εφόσον παρουσιάσετε την αξία της, μπορείτε τότε να χτίσετε το brand awareness, ενώ μετατρέπετε τους χρήστες σε επί πληρωμή πελάτες.
  • Μειωμένο κόστος. Έχετε την επιλογή να προσφέρετε την υποστήριξη ως υπηρεσία premium, μειώνοντας έτσι τα λειτουργικά κόστη και τα κόστη συντήρησης για τους χρήστες της δωρεάν εκδοχής της εφαρμογής.
  • Αναπτύσσετε μια σχέση εμπιστοσύνης με τους χρήστες. Όταν οι χρήστες νιώθουν άνετα χρησιμοποιώντας το δωρεάν προϊόν σας και αποτελεί κομμάτι της ρουτίνας τους, δε θα σας αλλάξουν για μια άλλη εφαρμογή.

Μειονεκτήματα του freemium μοντέλου εφαρμογής

  • Περισσότερος χρόνος για να φτάσετε στο break even. Η κατασκευή mobile εφαρμογής κοστίζει χρήματα. Οι χρήστες μπορεί να μην πληρώνουν για την δωρεάν εκδοχή, αλλά εσείς το κάνετε.
  • Οι χρήστες μπορεί να μην αντιληφθούν την αξία της premium εκδοχής. Για να λειτουργήσει το freemium λογισμικό και να βάλετε χρήματα, χρειάζεται να καταλάβουν αρκετοί χρήστες την αξία της premium εκδοχής και να μπουν στη διαδικασία να πληρώσουν γι’ αυτήν. Αν δε βρείτε τρόπο να τους δελεάσετε, δε θα το κάνουν.
  • Περιορισμοί στην τιμολόγηση. Η προσφορά δωρεάν εκδοχής της εφαρμογής, μπορεί να σας περιορίσει στη χρέωση της premium εκδοχής. Αν χρειάζεται να αυξήσετε την τιμή της συνδρομής, ώστε να έχετε κέρδος, πρέπει να το λάβετε υπόψιν σας.

Γιατί να χρησιμοποιήσετε το freemium μοντέλο εφαρμογής;

Παρόλο που υπάρχουν αρκετοί πειστικοί λόγοι για να χρησιμοποιήσετε το freemium μοντέλο εφαρμογής, δεν είναι η σωστή επιλογή για όλες τις εφαρμογές. Η δωρεάν εκδοχή της εφαρμογής σας μπορεί να λύσει το πρόβλημα (ή προβλήματα) ενός χρήστη. Για να θελήσουν οι χρήστες να αναβαθμίσουν τη συνδρομή τους σε premium, πρέπει πρώτα να δουν την αξία που τους προσφέρει η δωρεάν εκδοχή. Αν δεν είναι ευχαριστημένοι από αυτήν, δεν θα μετατραπούν σε premium χρήστες.

Επιπλέον, η πρόταση αξίας το να γίνει κάποιος premium χρήστης πρέπει να είναι ξεκάθαρη και πειστική. Τα στοιχεία premium πρέπει να προσφέρουν στους χρήστες κάτι, το οποίο να επιθυμούν, αλλά δε μπορούν να έχουν στην δωρεάν εκδοχή.

Τέλος, τα νούμερα πρέπει να υποστηρίζουν την προσέγγιση του freemium μοντέλου. Ρίξτε μια ματιά στα οριακά κόστη από την παροχή της εφαρμογής σε κάθε επιπλέον χρήστη. Υπολογίστε την αξία της διάρκειας ζωής των επί πληρωμή πελατών και το ποσοστό μετατροπής. Αν τα οριακά σας κόστη είναι χαμηλά, το freemium μοντέλο εφαρμογής είναι μια καλή επιλογή.

freemium μοντέλο εφαρμογής

Σε ποια είδη mobile εφαρμογών λειτουργεί καλύτερα το freemium μοντέλο τιμολογιακής πολιτικής;

Το freemium μοντέλο εφαρμογής λειτουργεί πιο αποτελεσματικά σε εφαρμογές που απευθύνονται σε μια μεγάλη αγορά και έχουν χαμηλό κόστος παροχής στους χρήστες. Το freemium ποσοστό μετατροπής θα διαφέρει ανάλογα με τον τύπο της εφαρμογής, αλλά συνήθως είναι υψηλό. Όσο πιο περιορισμένη η αγορά στην οποία απευθύνεστε, τόσο χαμηλότερες οι πιθανότητες να πετύχετε με το freemium μοντέλο. Όσο μεγαλύτερη η αγορά στην οποία δραστηριοποιείστε και όσο πιο χαμηλά τα κόστη ανάπτυξης, τόσο καλύτερα θα λειτουργήσει το συγκεκριμένο μοντέλο.

Freemium μοντέλο εφαρμογής VS Free trial

Αν αναρωτιέστε ποια είναι η διαφορά ανάμεσα στο freemium μοντέλο εφαρμογής και στην δωρεάν δοκιμή, δεν είστε οι μόνοι. Η δωρεάν δοκιμή ενός app παρέχει στους χρήστες πλήρη πρόσβαση σε όλα τα στοιχεία του προϊόντος, για περιορισμένο χρόνο. Εν αντιθέσει, το freemium μοντέλο εφαρμογής, δίνει τη δυνατότητα πλήρους πρόσβασης για περιορισμένο χρόνο, αλλά με στοιχεία που διατίθενται δωρεάν και μπορεί ο χρήστης να χρησιμοποιεί επ’ αόριστον.

Στο τέλος της δωρεάν περιόδου του freemium app, οι χρήστες μπορούν να πληρώσουν και να συνεχίσουν να απολαμβάνουν τις premium δυνατότητες. Διαφορετικά μπορούν να συνεχίσουν να χρησιμοποιούν την εφαρμογή δωρεάν, αλλά με περιορισμένες δυνατότητες.

Με λίγα λόγια

Το freemium μοντέλο εφαρμογής μπορεί να είναι πολύ αποτελεσματικό για αύξηση κέρδους κατά την κατασκευή application όταν όμως χρησιμοποιείται στις σωστές περιπτώσεις. Αν έχετε αποφασίσει πως θέλετε να μετατρέψετε την ιδέα σας σε application, επικοινωνήστε με την AppGene. Η εξειδικευμένη ομάδα μας μπορεί να σας καθοδηγήσει ώστε να επιλέξετε το καλύτερο μοντέλο τιμολογιακής πολιτικής για τη διάθεση του mobile app σας στο κοινό!

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Στείλτε μας τις ερωτήσεις σας και εμείς θα επικοινωνήσουμε άμεσα μαζί σας. Αν έχετε μία υπέροχη ιδέα, δώστε μας λίγο χρόνο να την ερευνήσουμε προσεκτικά, ώστε να σας προτείνουμε την καλύτερη λύση.