BLOG / BLOG

Διάρκεια κατασκευής application: πόσος χρόνος απαιτείται;

Διάρκεια κατασκευής application

Όποτε κι αν αποφασίσετε να προβείτε στη δημιουργία mobile app, θα πρέπει να έχετε υπόψιν σας πολλές παραμέτρους. Το σημαντικό είναι ότι χρειάζεται να κατανοήσετε την διαδικασία κατασκευής εφαρμογής για να εκτιμήσετε την χρονική αλληλουχία των ενεργειών που απαιτούνται για την ολοκλήρωσή της. Ο προσεκτικός και λεπτομερής σχεδιασμός είναι απαραίτητος, καθώς κάθε επιχείρηση θέλει να γνωρίζει πότε θα μπορέσει να κυκλοφορήσει την εφαρμογή της στην αγορά.

Αφού ορίσετε τις ανάγκες σας και κατανοήσετε το γενικό χρονολόγιο για τη διάρκεια κατασκευής application, μπορείτε να εκτιμήσετε κατά προσέγγιση τα χρονικά όρια για κάθε στάδιο αυτής της διαδικασίας. Αυτό έχει να κάνει πολύ με το πόσο καλά έχετε οργανώσει, σχεδιάσει και εφαρμόσει την συνολική διαδικασία. Άσχετα από το γεγονός ότι όλες οι εφαρμογές είναι διαφορετικές, υπάρχουν κάποιοι ακρογωνιαίοι λίθοι που εφαρμόζονται σε κάθε περίπτωση.

Διάρκεια κατασκευής application, η διαδικασία

Η κατανόηση της συνολικής διαδικασίας βοηθάει στην κατά προσέγγιση εκτίμηση της διάρκειας κατασκευής application. Καλύπτει στάδια που συνδέονται άμεσα μεταξύ τους και από τα οποία πρέπει να περάσει κάθε εφαρμογή. Παρακάτω θα δείτε αυτά τα στάδια και θα καταλάβετε τι συμβαίνει σε κάθε ένα από αυτά.

Επιχειρηματική ανάλυση εφαρμογής

Σε αυτό το στάδιο, η ομάδα ορίζει τις απαιτήσεις και οργανώνει την διαδικασία για την δημιουργία εφαρμογής. Οι επιχειρηματικοί αναλυτές βοηθούν στο να διαφοροποιήσετε τα απαραίτητα χαρακτηριστικά από εκείνα που θα ήταν καλό να έχει η εφαρμογή, παρέχουν συμβουλές, καταγράφουν τα πάντα για την μελλοντική εφαρμογή, ξεκινώντας από την αρχιτεκτονική back-end και καταλήγοντας στα προσχέδια όλων των βασικών σελίδων. Όλα αυτά γίνονται για να βεβαιωθείτε ότι η τελική λύση που θα σας παρέχουν θα εναρμονίζεται με τους στόχους της επιχείρησης σας.

Ο βασικός σκοπός σε αυτό το στάδιο είναι να ορίσετε και να καταγράψετε όλες τις λεπτομέρειες του project και τα έγγραφα αυτά θα περιγράφουν με λεπτομέρειες όλη τη λειτουργικότητα της εφαρμογής. Περιλαμβάνει, επίσης, mock-ups για τις οθόνες και ιστορίες χρηστών που εξηγούν τη λογική πίσω από όλες σας τις κινήσεις, το πως οι χρήστες θα αλληλεπιδρούν με την εφαρμογή σας, τα στοιχεία UI που θα έχει κ.α.

Σχεδιασμός UX εφαρμογής

Ο σχεδιασμός UX βασίζεται στη διαχείριση των οθονών, των πεδίων, της θέσης των CTAs κ.α. Οργανώνει τη λειτουργία όλων των πραγμάτων στην εφαρμογή και το πως συσχετίζονται όλα μεταξύ τους. Η εταιρία δημιουργίας εφαρμογών σχεδιάζει τη γενική εικόνα της οθόνης και που θα τοποθετηθούν συγκεκριμένα κουμπιά. Ο εξαιρετικός σχεδιασμός UX παρέχει μια ισορροπία ανάμεσα σε αυτό που χρειάζονται οι χρήστες και σε αυτά που θέλετε να πετύχετε στους αρχικούς σκοπούς της επιχείρησης σας. Εκτός από αυτό, οι σχεδιαστές UX είναι υπεύθυνοι για την απλή και εύκολη πλοήγηση που αναζητούν όλοι οι χρήστες.

Σε γενικές γραμμές, ο σχεδιασμός UX έχει να κάνει με τη δημιουργία της αλυσίδας ενεργειών που απαιτούνται από τους χρήστες για να ολοκληρώσουν μία ή παραπάνω εργασίες και με το να τους δώσετε όλες τις απαραίτητες εξουσίες για να πετύχουν συγκεκριμένα αποτελέσματα, όπως το να καταχωρήσουν μια παραγγελία ή να προσθέσουν μέθοδο πληρωμής, π.χ. πιστωτική κάρτα.

Σχεδιασμός UI εφαρμογής

Σε αυτό το στάδιο, οι σχεδιαστές φέρουν σε πέρας ένα ελκυστικό design, όπως το συνολικό ύφος των οπτικών μέσων, το βασικό χρώμα της εφαρμογής, εικόνες, animations, στοιχεία στα οποία έχει προτεραιότητα η ευκρίνεια και η αποτελεσματικότητα. Εφόσον όλα τα στοιχεία πρέπει να έχουν μια συνοχή και να συμφωνούν με τη γενική εικόνα της εφαρμογής, η εταιρία κατασκευής εφαρμογών επιλέγει χρώματα, υφές και σχήματα που να επιτυγχάνουν αυτό το αποτέλεσμα.

Επιπλέον, οι σχεδιαστές UI της εταιρίας προσπαθούν να επιτύχουν τη συνεπή και δομημένη λειτουργικότητα της εφαρμογής σε διαφορετικά λειτουργικά συστήματα, αξιοποιώντας τα πλεονεκτήματα τόσο της mobile, όσο και της web πλατφόρμας.

Ανάπτυξη back-end

Η ομάδα προγραμματισμού back-end είναι υπεύθυνη για τη δημιουργία της αρχιτεκτονικής back-end, όπως είναι ο server της εφαρμογής και η βάση δεδομένων. Κάθε δυναμική εφαρμογή απαιτεί συγχρονισμό δεδομένων, ικανότητα αποθήκευσης και τη δυνατότητα να συμβαδίζει με διαφορετικές μεθόδους.

Ανάπτυξη front-end

Η βασική εργασία της ομάδας προγραμματισμού front-end είναι να διαμορφώσει το interface της εφαρμογής. Έχοντας στα χέρια της τα στοιχεία γραφικών, που έχουν δημιουργηθεί από τις ομάδες UI και UX, προσπαθούν να απεικονίσουν την εμφάνιση της εφαρμογής, φτάνοντας τη όσο πιο κοντά γίνεται στην αρχική ιδέα. Αυτό είναι, αδιαμφισβήτητα, το βασικό κομμάτι της διαδικασίας προγραμματισμού, από την οπτική της επιχείρησης στην πολύ ανταγωνιστική σημερινή αγορά.

Η mobile εφαρμογή μπορεί να αντιμετωπίσει αρκετούς περιορισμούς στη λειτουργικότητα ή ακόμα και προβλήματα στο back-end και, παρόλα αυτά, να είναι επιτυχημένη. Την ίδια στιγμή, εφαρμογές που καθυστερούν να φορτώσουν ή έχουν κακοσχεδιασμένο interface, έχουν αποτύχει από το ξεκίνημα τους.

Testing και κυκλοφορία

Για να κυκλοφορήσει το mobile app σας στην αγορά, πρέπει πρώτα να δοκιμαστεί και να ελεγχθεί. Ο έλεγχος αυτός περιλαμβάνει χειροκίνητη και αυτοματοποιημένη διασφάλιση ποιότητας, όπως επίσης και συγκέντρωση feedback από τους χρήστες. Η δοκιμή προσφέρει σημαντικές λεπτομέρειες που ίσως να μην είχατε λάβει υπόψιν σας διαφορετικά.

Υποστήριξη και συντήρηση μετά την κυκλοφορία

Η υποστήριξη και συντήρηση της εφαρμογής μετά την κυκλοφορία της είναι μια λειτουργία που περιλαμβάνει υποστήριξη και προσεκτική παρατήρηση της εφαρμογής από την ομάδα, ώστε να εντοπιστούν και να αποφευχθούν ανεπιθύμητες συμπεριφορές. Αυτό το στάδιο δε μπορεί να παραληφθεί, υπό τον όρο ότι η εταιρεία ενδιαφέρεται για την εξαιρετική εμπειρία χρηστών και την δημιουργία μακροχρόνιων σχέσεων μαζί τους.

Είναι προφανές ότι η ποιότητα απαιτεί χρόνο. Όλες οι mobile εφαρμογές είναι υποχρεωμένες να έχουν εξαιρετική απόδοση. Κάθε εφαρμογή έχει διαφορετικά σχήματα και μεγέθη, οπότε είναι δύσκολο να δοθεί μια απάντηση για τη διάρκεια κατασκευής application. Παρόλα αυτά, υπάρχει ένας τρόπος να γενικεύσουμε τον απαιτούμενο χρόνο για την κατασκευή εφαρμογής.

Διάρκεια κατασκευής application

Διάρκεια κατασκευής application και στάδια υλοποίησης

Στάδιο οργάνωσης

Είναι ένα θεμελιώδες στάδιο, το οποίο δεν μπορεί να συνδυαστεί με κάποιο άλλο για προφανείς λόγους. Ο σχεδιασμός απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή σε δύο πλευρές: τον πελάτη και την εταιρία δημιουργίας app. Αυτό το στάδιο είναι το κλειδί για όλη την επιτυχία του project, επειδή βοηθάει να δημιουργήσετε ρεαλιστικές προσδοκίες για τον προϋπολογισμό και την πορεία του προγραμματισμού.

Επιχειρηματική ανάλυση

Η επιχειρηματική ανάλυση παίρνει κάποιες εβδομάδες, κατά τις οποίες οι ειδικοί στην ανάλυση επιχειρήσεων κι ενδεχομένως κι ο project manager, θα συνεργαστούν με τους πελάτες για να βρεθούν οι καλύτερες λύσεις. Όλα ξεκινούν με την αποσαφήνιση των προσδοκιών και τον καθορισμό του πως θα εφαρμοστούν οι προσδοκίες αυτές. Αυτό το στάδιο εστιάζει στον καθορισμό των στοιχείων που θα είναι διαθέσιμα για τους χρήστες μετά την κυκλοφορία της εφαρμογής.

Για παράδειγμα, αν πρόκειται για εφαρμογή υπηρεσιών παράδοσης φαγητού, τα απαραίτητα στοιχεία είναι ο κατάλογος με τα προϊόντα, η ικανότητα να μπορούν να κάνουν παραγγελία, να εισάγουν διεύθυνση παράδοσης, να πληρώσουν για την παραγγελία και να μπορούν να την παρακολουθήσουν. Κάποια επιπλέον στοιχεία λειτουργικότητας είναι οι προσφορές της ημέρας, κουπόνια κ.α.

Στάδιο σχεδιασμού εφαρμογής

Ο σχεδιασμός απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή, καθώς ο σχεδιασμός UX μπορεί να ξεκινήσει μόνο αφού έχει ολοκληρωθεί ο σχεδιασμός UI. Επομένως, η απάντηση για την ακριβή διάρκεια κατασκευής application θα καθοριστεί από τα παρακάτω στάδια.

Οι σχεδιαστές UX θα αποφασίσουν πως θα λειτουργεί το interface του χρήστη, ποιες οθόνες και κουμπιά θα προστεθούν, υπό τον όρο ότι η εμπειρία χρήστη θα προσφέρει απλή και ξεκάθαρη πλοήγηση.

Ο καλός σχεδιασμός UX έχει να κάνει με τον τρόπο που αλληλεπιδρούν οι χρήστες με την εφαρμογή και με ποιο τρόπο επιτυγχάνεται αυτή η αλληλεπίδραση. Ο σχεδιασμός UX παρέχει την πρώτη εικόνα της μελλοντικής εφαρμογής και συνήθως χρειάζονται κάποιες εβδομάδες για να καθοριστεί όλη η λειτουργικότητα.

Ενώ οι σχεδιαστές UX ασχολούνται με τον τρόπο που λειτουργεί η εφαρμογή, οι σχεδιαστές UI ασχολούνται με το τι βλέπουν οι πελάτες. Το στάδιο του UI σχεδιασμού χρειάζεται ένα διάστημα κατά το οποίο οι σχεδιαστές δημιουργούν ένα εξαιρετικό και ελκυστικό interface εφαρμογής. Χρειάζεται να δώσουν ιδιαίτερη σημασία στο να συνδυαστούν σωστά μεταξύ τους όλα τα χρώματα και οι υφές και να χρησιμοποιηθούν οι κατάλληλες εικόνες για ένα αρμονικό αποτέλεσμα.

Στάδιο προγραμματισμού

Μέχρι στιγμής, έχετε μια πρόχειρη εκτίμηση για τη διάρκεια κατασκευής application. Το επόμενο στάδιο περιλαμβάνει τη μετατροπή των εικαστικών σε κώδικα. Γίνονται παράλληλα ανάπτυξη back-end, front-end και τον έλεγχος για να μειωθεί ο χρόνος για τη διάρκεια κατασκευής application.

Έλεγχος

Το βασικό κομμάτι της φάσης ελέγχου είναι να διεξαχθεί παράλληλα με τον προγραμματισμό, καθώς οι προγραμματιστές τελειώνουν με τα στοιχεία και αμέσως στέλνουν τον κώδικα στην ομάδα διασφάλισης ποιότητας. Αυτό που έχει σημασία είναι στην τελική εκδοχή της εφαρμογής όλα τα στοιχεία να είναι συνδεδεμένα και να συνεργάζονται αρμονικά. Η εκδοχή της εφαρμογής που θα κυκλοφορήσει, θα δοκιμαστεί για τις επόμενες εβδομάδες και οι προγραμματιστές θα ασχοληθούν με τα σφάλματα που θα αντιμετωπίσουν οι testers.

Ακόμα και κατά το τελικό στάδιο ελέγχου, η ομάδα προγραμματισμού πρέπει να είναι έτοιμη να εργαστεί όσο και κατά τη διάρκεια της φάσης ενεργού προγραμματισμού. Σε αυτή τη φάση, οι ρόλοι των δοκιμαστών και των προγραμματιστών έχουν αλλάξει και οι δοκιμαστές αναθέτουν δουλειά στους προγραμματιστές κι όχι το αντίθετο.

Οριστικοποίηση και κυκλοφορία

Η τελική προετοιμασία είναι μια σημαντική στιγμή για να οριστικοποιήσετε τις λεπτομέρειες, να διορθώσετε σφάλματα και να κυκλοφορήσετε την εφαρμογή σας στο AppStore και το Google Play. Η ίδια η κυκλοφορία είναι μια ιδιαίτερα περίπλοκη διαδικασία που μπορεί να χρειαστεί χρόνο. Ακόμα και αξιόπιστες εταιρίες αποτυγχάνουν συχνά να περάσουν τη διαδικασία δημιουργίας προφιλ και τον έλεγχο του AppStore και του Google Play, λόγω διαφόρων παραγόντων ή απλών σφαλμάτων. Αναλογιζόμενοι τον όγκο των αιτημάτων καθημερινά σε αυτές τις δύο πλατφόρμες, καταλαβαίνετε ότι μπορεί να χρειαστούν μέρες ή και εβδομάδες για να ολοκληρωθεί η διαδικασία.

Υπάρχει πιθανότητα το άτομο ή το αυτοματοποιημένο εργαλείο επανελέγχου να εντοπίσει κάτι στην εφαρμογή που να μην συνάδει με τους κανόνες. Αυτό μπορεί να είναι οτιδήποτε, από το εικονίδιο της εφαρμογής μέχρι χαμηλή ασφάλεια συναλλαγών εντός της εφαρμογής. Σε οποιαδήποτε περίπτωση, οι προγραμματιστές εφαρμογών θα πρέπει να υπολογίσουν κι αυτό το χρονικό διάστημα που απαιτείται για να περάσει η εφαρμογή το στάδιο επανελέγχου ή το χρόνο που απαιτείται για διόρθωση σφαλμάτων.

Οι εύκολες, οι μέτριες και οι πιο περίπλοκες περιπτώσεις κατασκευής app

Από άποψη προγραμματισμού, η δημιουργία application αποτελεί την πιο πολύπλοκη διαδικασία. Ανάλογα με την δυσκολία του project και τις φιλοδοξίες της επιχείρησης ο χρόνος μπορεί να αλλάξει ανάλογα. Το σημαντικό εδώ είναι ότι η απάντηση για την διάρκεια κατασκευής application συνήθως εξαρτάται από την πολυπλοκότητα του project.  

Συνοψίζοντας

Η διάρκεια κατασκευής application είναι κάτι που δεν μπορεί να απαντηθεί από την πρώτη σας συνάντηση με την ομάδα προγραμματισμού. Όταν όμως συζητήσετε και ορίσετε όλες σας τις απαιτήσεις και προσδοκίες, τότε βρίσκεστε πολύ κοντά στην απάντηση. Η έμπειρη ομάδα της AppGene μπορεί να σας βοηθήσει με τη δημιουργία mobile app μετατρέποντας την ιδέα σας σε μία επιτυχημένη εφαρμογή!

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Στείλτε μας τις ερωτήσεις σας και εμείς θα επικοινωνήσουμε άμεσα μαζί σας. Αν έχετε μία υπέροχη ιδέα, δώστε μας λίγο χρόνο να την ερευνήσουμε προσεκτικά, ώστε να σας προτείνουμε την καλύτερη λύση.