BLOG / ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ

Μίνιμαλ σχεδιασμός ιστοσελίδας, απλός αλλά λειτουργικός

Μίνιμαλ σχεδιασμός ιστοσελίδας

Η πανδημία έχει οδηγήσει σε αναθεώρηση των αξιών και πλέον οι άνθρωποι εκτιμούν την απλότητα και, πιο σημαντικά, τις πιο ανέμελες εμπειρίες σε όλα. Σε αυτό το γενικό πλαίσιο, η αρχή “less is more” έχει αποκτήσει πολύ σημαντική διάσταση. Γενικότερα η μίνιμαλ προσέγγιση αγγίζει κάθε πλευρά της ζωής όλων κι ο κόσμος του σχεδιασμού κινείται, επίσης, σε παρόμοια κατεύθυνση. Το ίδιο ισχύει και στα websites, με τον μίνιμαλ σχεδιασμός ιστοσελίδας να είναι πολύ δημοφιλής στις μέρες μας.

Ενώ η δημιουργία ιστοσελίδων εστιάζει όλο και περισσότερο στην εξαιρετική εμπειρία χρήστη, ο μίνιμαλ σχεδιασμός ιστοσελίδας αναζητά νέους τρόπους βελτίωσης των ιστοσελίδων, χωρίς να τις υπερφορτώνει. Η δημιουργία μιας πλατφόρμας, τόσο λειτουργικής με λιγότερα στοιχεία όσο και ελκυστικής, έχει γίνει πλέον προτεραιότητα και ο μινιμαλισμός φαίνεται να αποτελεί μια εξαιρετική τεχνική, ώστε να επιτευχθεί ο παραπάνω στόχος. Γι’ αυτό το λόγο, ο μίνιμαλ σχεδιασμός ιστοσελίδας αναπτύσσεται ταχύτατα σε διάδοση και αναγνωρισιμότητα.

Τι είναι ο μίνιμαλ σχεδιασμός ιστοσελίδας;

Ο μίνιμαλ σχεδιασμός ιστοσελίδας στοχεύει στην απλοποίηση του interface και του περιεχομένου, υποστηρίζοντας κυρίως τις ανάγκες του χρήστη, αντί να εξυπηρετεί μόνο σχεδιαστικούς σκοπούς.

Ο σχεδιασμός ιστοσελίδας με μίνιμαλ στοιχεία έχει αγαπηθεί από πολλές επιχειρήσεις, οι οποίες σαφώς αντιλαμβάνονται ότι, οι πολύ φανταζί και χαοτικές σελίδες και δομές είναι αποπνικτικές για τους χρήστες. Όσο περισσότερα στοιχεία απαιτεί μια ιστοσελίδα, τόσο πιο πιθανό είναι να δημιουργηθούν προβλήματα. Αφαιρώντας περιττά στοιχεία ή περιεχόμενο, οι μίνιμαλ ιστοσελίδες παρέχουν καλύτερη πληροφόρηση και ενισχύουν την εμπειρία των χρηστών.

Ο μινιμαλισμός στη σχεδίαση ιστοσελίδων έχει καταφέρει να αναδειχθεί σε ένα ισχυρό εργαλείο για τη μετάδοση του μηνύματος, όσο το δυνατόν πιο ευθέως. Αυτό όμως δεν είναι το μοναδικό του πλεονέκτημα.

Παρακάτω θα βρείτε μερικά ακόμη πλεονεκτήματα του μίνιμαλ σχεδιασμού ιστοσελίδων.

Υψηλή χρηστικότητα

Ο μίνιμαλ σχεδιασμός ιστοσελίδας συμπορεύεται με την αρχή “τίποτα περιττό”. Κάνοντας τον σχεδιασμό διαφανή και ανοικτό, γίνεται λειτουργικό το αποτέλεσμα. Επομένως, οι χρήστες δεν μπερδεύονται από χιλιάδες περιττές λεπτομέρειες και δε χρειάζεται να ξοδέψουν χρόνο για να καταλάβουν την ιστοσελίδα σας.

Εύκολη πλοήγηση

Όσο λιγότερο περιεχόμενο υπάρχει στην ιστοσελίδα, τόσο πιο εύκολη είναι η πλοήγηση. Αν υπάρχουν λιγοστές απαραίτητες επιλογές, είναι πολύ πιο πιθανό οι χρήστες να τις αντιληφθούν ευκολότερα. Εάν όμως υπάρχουν πολλές επιλογές, αυτό θα τους καθυστερήσει στο να διαλέξουν τι θέλουν και, κατά συνέπεια, να πλοηγηθούν απευθείας στην ιστοσελίδα.

Καλύτερη απόδοση ταχύτητας

Οι περίπλοκες και φορτωμένες ιστοσελίδες χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να φορτώσουν. Σε κανέναν δεν αρέσει να περιμένει κι αυτό πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψιν. Ενδεχομένως οι μισοί επισκέπτες να μην είναι ευχαριστημένοι από τον αργό χρόνο φόρτωσης και να σας εγκαταλείψουν για μια άλλη ιστοσελίδα. Με λιγότερη πληροφορία στις σελίδες, ο χρόνος φόρτωσης θα μειωθεί, κάνοντας τους επισκέπτες σας πιο χαρούμενους και μειώνοντας ταυτόχρονα το bounce rate.

Φιλικότητα προς τις υπηρεσίες SEO

Ο γρήγορος χρόνος φόρτωσης είναι ένας από τους κυριότερους παράγοντες για υψηλή κατάταξη στις μηχανές αναζήτησης. Ο μίνιμαλ σχεδιασμός ιστοσελίδας βελτιώνει τη συμβατότητα ανάμεσα σε διαφορετικές οθόνες, κάνοντας με αυτό τον τρόπο τις ιστοσελίδες πιο γρήγορες και φιλικές προς το χρήστη, κάτι που είναι επίσης πολύ σημαντικό για τη βελτιστοποίηση ιστοσελίδων SEO.

Μίνιμαλ σχεδιασμός ιστοσελίδας

Μοναδικό στιλ

Ενώ τα δημοφιλή πρότυπα σχεδιασμού ιστοσελίδων αλλάζουν συνεχώς, τα καθαρά και απλά  layouts ιστοσελίδων ενδεχομένως να μείνουν για πολύ περισσότερο στη μόδα. Ο μίνιμαλ σχεδιασμός ιστοσελίδας βασίζεται κυρίως σε στοιχεία που μπορούν να μεταδώσουν καλύτερα ένα μοναδικό και πρωτότυπο μήνυμα.

Επιπλέον, θα μείνετε ευκολότερα στη μνήμη των επισκεπτών σας μέσω του μίνιμαλ σχεδιασμού, καθώς υπόσχεται μια μοναδική και εξαιρετική εμπειρία.

Μίνιμαλ σχεδιασμός ιστοσελίδας, βασικά χαρακτηριστικά

Η λέξη “μινιμαλισμός” εμφανίζεται πολύ τελευταία. Παρόλα αυτά, είναι δύσκολο να εντοπίσετε κάθε χαρακτηριστικό του μίνιμαλ σχεδιασμού. Για να γίνει ευκολότερα αντιληπτή η όλη ιδέα, δείτε τη λίστα με τα στοιχεία που είναι απαραίτητα για μια μίνιμαλ ιστοσελίδα:

1.  Μη αξιοποιήσιμος χώρος

Ενδεχομένως, η ιδέα του Negative space να είναι το πιο σημαντικό στοιχείο για καθαρό και μίνιμαλ σχεδιασμό ιστοσελίδας. Από το να λειτουργήσει απλά σαν μια βάση για άλλα στοιχεία σχεδιασμού, μπορεί να αξιοποιηθεί και ως ένα αυτόνομο στοιχείο. Γι’ αυτό δεν πρέπει να υποτιμάτε τους κενούς χώρους της διάταξης μίας σελίδας.

Η διάταξη δημιουργεί μία ισορροπημένη εικόνα ανάμεσα στις σελίδες. Κάποιες φορές, ο χώρος που δεν αξιοποιείται δεν είναι στην πραγματικότητα κενός. Μπορεί να είναι μια υφή background, γραφικά ή χρώμα.

Πέρα από τον εμπλουτισμό της διάταξης με μια νότα αισθητικής, ο χώρος αυτός μπορεί εσκεμμένα να οδηγήσει την προσοχή σε συγκεκριμένα μηνύματα ή CTAs. Όταν έχει να κάνει με υλικό κειμένου, ο ελεύθερος χώρος συμβάλλει στην υψηλότερη αναγνωσιμότητα, καθώς διαχωρίζει μεγάλα κείμενα σε μικρότερα κομμάτια.

2. Οπτικά στοιχεία

Μεγάλα, εντυπωσιακά και εκθαμβωτικά οπτικά στοιχεία είναι αυτά που μπορούν να δώσουν μια ζωντάνια στη μίνιμαλ ιστοσελίδα σας. Η ενσωμάτωση ελκυστικών φωτογραφιών ή βίντεο είναι ο καλύτερος τρόπος να δεσμευτείτε συναισθηματικά με το κοινό σας. Έτσι, θα έχετε υψηλότερες πιθανότητες να κάνετε μια καλή πρώτη εντύπωση και να παροτρύνετε τους χρήστες να σας θυμούνται, εξαιτίας των συναισθημάτων που θα τους προκαλέσετε. Βεβαιωθείτε όμως, ότι χρησιμοποιείτε οπτικά στοιχεία υψηλής ποιότητας και ανάλυσης.

Εκτός από εικόνες και βίντεο, υπάρχει ένας ακόμα τρόπος να βελτιώσετε τον μίνιμαλ σχεδιασμό ιστοσελίδας. Τα μοντέρνα γραφικά είναι ένας εξαιρετικός σύμμαχος για τις καλύτερες μίνιμαλ ιστοσελίδες.

Μίνιμαλ σχεδιασμός ιστοσελίδας

3. Τυπογραφία

Με το κατάλληλο ύφος, μέγεθος, διάταξη κενών και χρώμα, η τυπογραφία μπορεί να έχει ισχυρό αντίκτυπο. Έντονες γραμματοσειρές επικεφαλίδας σεταρισμένες με μικρότερο σώμα κειμένου, δημιουργούν μια ξεκάθαρη ιεραρχία που συμβάλλει στην εύκολη πλοήγηση και κατανόηση, ενισχύοντας την αναγνωσιμότητα.

Εκτός από το να τραβάει την προσοχή, η τυπογραφία μεταδίδει αποτελεσματικά το μήνυμα, προσδίδοντας ένα επιπλέον νόημα στα οπτικά σας στοιχεία και τον κενό χώρο.

4. Χρώμα

Ο μίνιμαλ σχεδιασμός ιστοσελίδας συνήθως αξιοποιεί ένα περιορισμένο φάσμα χρωμάτων. Παρόλα αυτά, το χρώμα λειτουργεί ως μεσάζοντας ανάμεσα στο χώρο, τα οπτικά στοιχεία και την τυπογραφία, δημιουργώντας μια ομαλή και συνεπή οπτική εμπειρία. Ανάλογα με το τι στόχους έχετε θέσει, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε χρώματα που θα προκαλέσουν τα ανάλογα συναισθήματα στους χρήστες.

Με λίγα λόγια

Ο μίνιμαλ σχεδιασμός ιστοσελίδας δεν είναι τόσο απλός, όσο φαίνεται. Κατά το σχεδιασμό μιας μίνιμαλ ιστοσελίδας, πρέπει να είστε πολυ προσεκτικοί με το τι θα συμπεριλάβετε, καθώς οι χρήστες είναι αυστηροί και το παραμικρό λάθος μπορεί να σας στερήσει την προσοχή τους και τη δημιουργία δεσμού μεταξύ σας. Εάν επιθυμείτε να δημιουργήσετε τη δική σας ιστοσελίδα ή ανακατασκευή ιστοσελίδας εκ νέου, επικοινωνήστε με την AppGene! Η εξειδικευμένη ομάδα μας θα σας βοηθήσει παρέχοντάς σας οποιαδήποτε χρήσιμη πληροφορία σχετικά με σχεδίαση ιστοσελίδας και ηλεκτρονικού καταστήματος, μετατρέποντας τους επιχειρηματικούς σας στόχους σε πραγματικότητα.

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Στείλτε μας τις ερωτήσεις σας και εμείς θα επικοινωνήσουμε άμεσα μαζί σας. Αν έχετε μία υπέροχη ιδέα, δώστε μας λίγο χρόνο να την ερευνήσουμε προσεκτικά, ώστε να σας προτείνουμε την καλύτερη λύση.