BLOG / ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ

UX σχεδιασμός ιστοσελίδων, σημαντικός σε κάθε στάδιο δημιουργίας

UX σχεδιασμός ιστοσελίδων

O UX σχεδιασμός ιστοσελίδων και εφαρμογών και η διαδικασία του UX σχεδιασμού γενικότερα δεν είναι ένα στατικό πλαίσιο που μοιάζει πάντα το ίδιο. Όταν ο σχεδιασμός προσαρμόζεται στις ανάγκες του εκάστοτε project, τότε μπορεί μία επιχείρηση να φέρει τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα.  Μία εταιρία σχεδιασμού ιστοσελίδων και ένας UX designer είναι εκείνοι που μπορούν να σας βοηθήσουν σε αυτό.

Η δημιουργία εφαρμογής ή μίας ιστοσελίδας, δε πρέπει να βασίζεται μόνο στα θέλω μίας επιχείσησης. Θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη τις πραγματικές ανάγκες των χρηστών. Για αυτό το λόγο κάθε τι που δημιουργείται χρειάζεται να περάσει από όλα τα στάδια της διαδικασίας σχεδιασμού.

Κάθε στάδιο θα σας κάνει να σκεφτείτε τα διαφορετικά τμήματα του προϊόντος, ώστε στο τέλος να δημιουργήσετε μία σύνθετη και χρήσιμη εφαρμογή.

Ο ρόλος του UX designer και ο UX σχεδιασμός ιστοσελίδων

Το να είσαι UX designer καθ’ όλη τη διαδικασία δημιουργίας ιστοσελίδας ή εφαρμογής είναι ένας πολύ συνδυαστικός ρόλος ανάμεσα σε διαφορετικά πεδία γνώσεων. Με απλά λόγια ένας UX designer θα πρέπει να έχει αντίληψη γύρω από τις επιχειρήσεις, το μάρκετινγκ, τον προγραμματισμό και την εμπειρία του χρήστη.

Είναι αρμοδιότητα του UX designer να διασφαλίσει τη σωστή επικοινωνία και την κατανόηση των πραγματικών αναγκών, των εμποδίων ή προσδοκιών. Κι όλα τα παραπάνω δεν αναφέρονται μόνο στους τελικούς χρήστες μίας εφαρμογής ή ενός eshop. Αναφέρονται σε όλους τους ενδιαφερόμενους με την ευρύτερη έννοια.

Κατά τη δημιουργία εφαρμογής, ή κατά την κατασκευή eshop ή ιστοσελίδας αντίστοιχα, είναι εύκολο να ξεχάσει κανείς τον πραγματικό σκοπό δημιουργίας. Για αυτό το λόγο είναι καλό να έχετε ένα υπέυθυνο άτομο επί του έργου. Θα πρέπει να το προσέχει και να υπενθυμίζει στην εταιρία κατασκευής ιστοσελίδων ότι δημιουργεί επίσης μια εφαρμογή ή μία ιστοσελίδα για συγκεκριμένο σκοπό και καθορισμένους παραλήπτες.

Ένας UX designer θα πρέπει να έχει ρόλο συντονιστή, σε όλη τη διαδικασία σχεδιασμού ιστοσελίδων και εφαρμογών. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να συμμετέχει σε κάθε στάδιο ανάπτυξης των τελικών προϊόντων.

To ηλεκτρονικό εμπόριο στην Ελλάδα αλλάζει συνεχώς. Στη ψηφιακή αγορά υπάρχουν όλο και περισσότεροι έμπειροι καταναλωτές. Αποκτούν εμπειρία, περιμένουν τη συμμετοχή του σχεδιαστή από τη στιγμή της γέννησης του οράματος μέχρι την κυκλοφορία του τελικού προϊόντος στην αγορά.

UX σχεδιασμός ιστοσελίδων

Συγκέντρωση δεδομένων χρηστών, επιχειρήσεων, αγοράς

Η συγκέντρωση πληροφοριών σχετικά με τους χρήστες, τις ανάγκες τους, τις ανάγκες της επιχείρησης και τον ανταγωνισμό είναι το πρώτο και πιο κρίσιμο βήμα κατά τη δημιουργία εφαρμογής ή την κατασκευή eshop. Είναι επίσης η στιγμή που θα έρθετε σε επαφή με στατιστικά δεδομένα που σχετίζονται με τους πελάτες σας.

Παρόλα αυτά, τίποτα δεν μπορεί να αντικαταστήσει την εφαρμογή διαφόρων τεστ που θα βοηθήσουν άμεσα να αποφασίσετε το ποιο θα είναι το κοινό που απευθύνεστε.

Στάδιο ανάλυσης – δημιουργία personas και η σημασία στο UX

Αφού αποφασίσετε το ποιος θα είναι ο χρήστης της ιστοσελίδας, του eshop ή της mobile εφαρμογής σας, είναι καιρός να περάσετε στο επόμενο στάδιο. Θα κλειθείτε να ανακαλύψετε τις ανάγκες του, σε τι δυσκολεύεται και τι είναι ευχάριστο για εκείνον. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε διάφορα εργαλεία για να κάνετε αυτή την εργασία ευκολότερη. Ένα από αυτά είναι η δημιουργία persona καταναλωτή με τη βοήθεια που θα σας παρέχει η εταιρία κατασκευής ιστοσελίδων. Όλη η ομάδα της επιχείρησης θα πρέπει να συμμετέχει στη διαδικασία με σκοπό να σκιαγραφηθεί όσο το δυνατόν καλύτερα ο τελικός χρήστης.

Persona είναι η αναπαράσταση ενός χρήστη της ιστοσελίδας ή της εφαρμογής σας που έχει κάποιες ανάγκες, χαρακτηριστικά, προσδοκίες και προβλήματα που σχετίζονται με αυτόν. θα πρέπει να εστιάζεται η έμφαση στους στόχους ή στο πρόβλημα που θέλουν να λύσουν, δημιουργώντας σχήματα για μια συγκεκριμένη ομάδα χρηστών.

Μπορείτε να δημιουργήσετε personas βασισμένες στα αποτελέσματα της σχετικής έρευνας που θα διεξάγετε. Βέβαια, είτε διαθέτετε δεδομένα είτε όχι, μπορείτε να δημιουργήσετε μία δυνητική εικόνα χρήστη και να την τεστάρετε στο μέλλον.

UX σχεδιασμός ιστοσελίδων

UX σχεδιασμός ιστοσελίδων και αρχιτεκτονική σύνδεση πληροφοριών

Είναι η στιγμή να σκεφτείτε πως θα πραγματοποιηθούν οι συνδέσεις ανάμεσα στις λειτουργίες του προϊόντος. Ένα καλό σημείο έναρξης θα ήταν το να γνωρίζετε το τρόπο που θα πλοηγηθεί ο χρήστης σε όλη την εφαρμογή και να βρει αυτό που χρειάζεται.

Ο UX σχεδιασμός ιστοσελίδων θα σας βοηθήσει να σχεδιάσετε την διαδρομή για κάθε δυνητικό χρήστη. Σκοπός είναι να βρει αυτό που χρειάζεται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Επίσης, αυτή είναι μια καλή στιγμή να σκεφτείτε το περιεχόμενο που θα εμφανίζεται σε κάθε οθόνη.

Χρήση Wireframing, σημαντικό για τον UX σχεδιασμό ιστοσελίδων

Η χρήση προσχεδίων είναι το κερασάκι στην τούρτα αναφορικά με το τι χρειάζονται οι χρήστες. Με τη βοήθεια απλών σχεδιαγραμμάτων του interface, μπορεί να καθοριστεί ολόκληρος ο σχεδιασμός ιστοσελίδας. Τα wireframes μπορούν να φανούν πολύ χρήσιμα για πως τη λειτουργία της ιστοσελίδας, για το πως θα είναι κατανεμημένα τα μεμονωμένα στοιχεία στο περιβάλλον της ιστοσελίδας ή εφαρμογής κ.α.

Είναι σαν ένας χάρτης της ιστοσελίδας ή της εφαρμογής που σας επιτρέπει να κατανοήσετε σε βάθος το πως λειτουργεί, εστιάζοντας καθαρά στις λειτουργίες του προιόντος. Ο UX σχεδιασμός ιστοσελίδων χρησιμοποιεί πολύ συχνά wireframes, τα οποία είναι καθαρά και απλά, ώστε τα γραφικά να μην αποσπάσουν την προσοχή δημιουργώντας λάθος συμπεράσματα.

Πραγματοποίηση test για μία μοναδική εμπειρία χρήστη

Αυτό το στάδιο υπάρχει για να επιβεβαιώσει ότι έχουν δοθεί λύσεις κατά την αλληλεπίδραση των χρηστών με τα προσχέδια. Προκειμένου να δημιουργήσετε μια εξαιρετική ιστοσελίδα ή εφαρμογή, είναι απαραίτητο να γίνουν πολλαπλά τεστ. Έτσι διασφαλίζεται ότι η ιστοσελίδα ή η εφαρμογή σας έχει καταφέρει να είναι λειτουργική, δημιουργώντας μία μοναδική εμπειρία χρήστη.

UX σχεδιασμός ιστοσελίδων και Graphic design

Με βάση τα wireframes και τα δεδομένα χρηστών, οι UI designers μπορούν να προετοιμάσου μια οπτική αναπαράσταση των οθονών της εφαρμογής – ιστοσελίδας. Εκτός από τις αισθητικές αξίες, λαμβάνουν επίσης υπόψιν τους επιχειρηματικούς στόχους της ιστοσελίδας. Οι ανάγκες των χρηστών και η συνολική πλοήγηση ανάμεσα στις μεμονωμένες οθόνες είναι εξίσου σημαντικές. Γι’ αυτό το λόγο, η συνεργασία των UI και UX designers είναι σημαντική, ώστε να πετύχετε τo επιχειρηματικό όραμα της επιχείρησής σας.

Επιβεβαίωση/ Επαλήθευση λειτουργιών

Το επόμενο βήμα είναι ο έλεγχος λειτουργικότητας, που μπορεί να υλοποιηθεί και πάλι με τη βοήθεια του UX designer. Το να ζητήσετε feedback, προτού εφαρμόσετε μια λύση, είναι μία καλή τακτική.  Αυτό γιατί ακόμα οποιαδήποτε αλλαγή είναι πιο εύκολη και μπορεί να εφαρμοστεί γρηγορότερα απ’ ό,τι στα επόμενα στάδια. Ακόμα, ο έλεγχος λειτουργικότητας σας δίνει περισσότερες πιθανότητες επιτυχίας.

UX σχεδιασμός ιστοσελίδων

Εφαρμογή

Είναι καιρός να εφαρμόσετε στο τελικό προιόν όλα αυτά που προήλθαν από τα τεστ και τα προηγούμενα στάδια της εφαρμογής. Σε αυτό το στάδιο, η συνεργασία μεταξύ UX designer και προγραμματιστή θα πρέπει να περιλαμβάνει εξαιρετική επικοινωνία. Μόνο έτσι θα δημιουργήσετε ένα προϊόν που θα ανταποκρίνεται στις ανάγκες, τόσο της επιχείρησης όσο και των χρηστών.

Με λίγα λόγια

Ο UX σχεδιασμός ιστοσελίδων και εφαρμογών και η διαδικασία δημιουργίας ψηφιακών προϊόντων, δεν είναι εύκολη υπόθεση. Η χρηση του UX σχεδιασμού είναι απαραίτητη σε κάθε στάδιο της διαδικασίας.

Εάν έχετε αποφασίσει τη δημιουργία εφαρμογής, την κατασκευή ιστοσελίδων ή την κατασκευή eshop, και θέλετε ένα μοναδικό αποτέλεσμα που θα αγαπήσουν οι χρήστες τότε σας έχουμε τη λύση. Ο UX σχεδιασμός ιστοσελίδων αποτελεί μέρος της καθημερινής μας ενασχόλησης. Η εξειδικευμένη ομάδα της AppGene με χρόνια εμπειρία στη σχεδίαση ιστοσελίδων και εφαρμογών μπορεί να σας βοηθήσει να υλοποιήσετε τους παραπάνω στόχους, για ένα εξαιρετικό αποτελεσμα εμπειρίας χρήστη!

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Στείλτε μας τις ερωτήσεις σας και εμείς θα επικοινωνήσουμε άμεσα μαζί σας. Αν έχετε μία υπέροχη ιδέα, δώστε μας λίγο χρόνο να την ερευνήσουμε προσεκτικά, ώστε να σας προτείνουμε την καλύτερη λύση.