BLOG / ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ

Δημοφιλείς όροι UI/UX και η σημασία τους

Δημοφιλείς όροι UI/UX

Δημοφιλείς όροι UI/UX: Πόσους από αυτούς γνωρίζετε; Για παράδειγμα γνωρίζετε τι σημαίνει CJM; Ή τι σημαίνει SVG; Αν και αυτές οι συντομεύσεις μπορεί να μπερδέψουν ορισμένους, η σχεδίαση ιστοσελίδων και εφαρμογών δεν μπορεί να γίνει χωρίς αυτές.

Οι εταιρίες πρέπει να κατανοήσουν τι ακριβώς ζητά ο πελάτης, να ανταλλάξουν συγκεκριμένο λεξιλόγιο με τους συναδέλφους τους κατά τη διαδικασία σχεδιασμού, να διαβάσουν επαγγελματικό υλικό κ.λπ. Το ίδιο θα χρήσιμο είναι και για τους πελάτες που επιθυμούν την κατασκευή eshop ή ιστοσελίδας και θέλουν να επικοινωνήσουν με την εταιρία κατασκευής ιστοσελίδων.

Καταλαβαίνετε το νόημα: είναι σχεδόν αδύνατο να είναι κάποιος να μπει στη διαδικασία της κατασκευής ιστοσελίδων ή eshop χωρίς να αντιλαμβάνεται τη γλώσσα της τεχνολογίας.

Για να σας βοηθήσουμε σε αυτό το τεχνολογικό ταξίδι, η ομάδα μας συγκέντρωσε για εσάς την σημασία που έχουν 20 όροι πληροφορικής που θα πρέπει οπωσδήποτε να γνωρίζετε. Ας τους δούμε με τη σειρά!

Δημοφιλείς όροι UI/UX

Τι είναι User experience;

Το User Experience είναι ο πρώτος από τη λίστα με τους όρους UI/UX που θα αναλύσουμε. Μπορεί να έχετε ακούσει τον όρο User Experience πολλές φορές στο παρελθόν, καθώς είναι πολύ γνωστός και ως UX. Αλλά τι σημαίνει User Experience;

Σε μία γενικότερη αίσθηση, User Experience είναι η γενικότερη αντίληψη και εμπειρία ενός χρήστη για κάποιο προϊόν, από μία mobile εφαρμογή ως και μία εταιρία στο σύνολο.

To User Experience ουσιαστικά είναι το πώς ένας χρήστης αντιλαμβάνεται το προϊόν και εάν είναι ή όχι ικανοποιημένος με αυτό.

  • Είναι το προϊόν εύκολο στη χρήση;
  • Προσφέρει η σχεδίαση ευκολία και λύνει το πρόβλημα του χρήστη;
  • Είναι οπτικά ευχάριστο; Αυτές είναι οι ερωτήσεις είναι σημαντικές για κάποιον που ενδιαφέρεται για την ικανοποίηση των χρηστών.

Δημοφιλείς όροι UI/UX

Τι είναι User interface

Οι δημοφιλείς όροι UI/UX συνεχίζουν με το τι είναι User interface. Ο όρος αυτός δεν είναι λιγότερο δημοφιλής από τον όρο user experience που εξηγήσαμε πιο πάνω. User interface σημαίνει το interface που βλέπει ο χρήστης, δηλαδή ο,τιδήποτε μπορεί να αντιληφθεί το μάτι του σε ένα προϊόν.

User interface είναι ουσιαστικά η οπτική πτυχή ενός σχεδίου και περιλαμβάνει στοιχεία όπως η τυπογραφία, τα χρώματα, τις εικόνες, τις εικονογραφήσεις κ.λπ. Σε σύγκριση με το User Experience UX, το User interface UI δεν αφορά τη λογική πίσω από το σχεδιασμό του προϊόντος, αλλά την εμφάνισή του. Ενώ το User Experience UX αναφέρεται κυριολεκτικά στη συνολική εμπειρία που αποκομίζει ο χρήστης με μια συγκεκριμένη λύση, το User interface UI χρήστη είναι ένα οπτικό σημείο επαφής: η οθόνη μιας εφαρμογής ή η σελίδα ενός ιστότοπου.

Τι είναι Interaction design

Interaction design ή αλλιώς IXD είναι η πρακτική της σχεδίασης διαδραστικών προϊόντων. Μπορεί να ακούγεται πολύ απλό, αλλά τι σημαίνει στην πραγματικότητα το interaction design;

Το interaction design λαμβάνει υπόψη την κάθε στιγμή της αλληλεπίδρασης: όλα τα clicks, τα taps, την πλοήγηση, τα animations και ό,τι συμπεριλαμβάνεται σε αυτά.

Τι είναι Wireframe

To wireframe είναι το βασικό σχέδιο μίας σελίδας ή μίας οθόνης. Το wireframe δείχνει τη διάταξη των επιμέρους στοιχείων που απαρτίζουν μία σελίδα καθώς και τη σχέση μεταξύ τους. Η διαδικασία του wireframing συμβαίνει σε κάθε πρώιμο στάδιο της διαδικασίας σχεδιασμού ιστοσελίδων, εφαρμογών, προϊόντων κτλ.

Συνήθως, τα wireframes δεν παρουσιάζουν πολλές λεπτομέρειες. Είναι περισσότερο ασπρόμαυρα, χωρίς κείμενο και illustrations. Γιατί; Η απάντηση είναι για να μπορούμε να εξοικονομήσουμε χρόνο κατά την απόφαση σχετικά με τη δομή ενός προϊόντος και στη λήψη βελτιώσεων προτού δημιουργηθούν διαφορετικά elements.

Τι είναι Prototype

Το επόμενο στη λίστα ‘δημοφιλείς όροι UI/UX’ είναι η σημασία του prototype. Ενώ το wireframe είναι συνήθως ένα low-fidelity μοντέλο, το prototype είναι ένα high-fidelity.

Συνήθως, τα prototypes έχουν πιο λεπτομερές look στα οπτικά χαρακτηριστικά του UI και επιτρέπουν την αλληλεπίδραση με το σχέδιο.

Τι είναι Call to action

Call to action ή αλλιώς CTA είναι ένα στοιχείο σχεδιασμού που ενθαρρύνει τους χρήστες να προβούν σε μια συγκεκριμένη ενέργεια σε σχέση με κάποιο προϊόν. Ένα call to action button μπορεί να περιλαμβάνει το κάλεσμα για αγορά ενός προϊόντος, το κάλεσμα σε επικοινωνία με την εταιρεία, το κάλεσμα για το κατέβασμα μιας εφαρμογής και άλλα.

Η απάντηση λοιπόν στο τι είναι Call to action σχετίζεται συνήθως με έναν σύνδεσμο. Για να καλεστεί ο χρήστης να κάνει κλικ, οι παροτρύνσεις για δράση συχνά μοιάζουν με κουμπιά.

Τι είναι Negative space

Negative space είναι ο αρνητικός χώρος, που μερικές φορές ονομάζεται επίσης και λευκός χώρος, και αποτελεί μέρος του σχεδίου που δεν έχει κανένα στοιχείο. Με άλλα λόγια, είναι μια άδεια περιοχή. Το Negative space είναι απαραίτητο για τη διευκόλυνση της πλοήγησης, βελτιώνοντας παράλληλα τη χρηστικότητα ενός προϊόντος συνολικά. Ένα σχέδιο που είναι πολύ φορτωμένο με στοιχεία μπορεί να είναι αποτρεπτικό για τους χρήστες.

Τι είναι Design system

Design system είναι ένα σύστημα σχεδίασης, δηλαδή ένα σύνολο από στυλ με οδηγίες, στοιχεία και αρχές τα οποία πρέπει να χρησιμοποιηθούν για κάποιο συγκεκριμένο brand ή περίπτωση.

Η σημασία του Design system συνδέεται με το ότι Βοηθά στη δημιουργία ενοποιημένων και σχεδίων με συνέπεια, που ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις του πελάτη. Τα Design systems είναι ιδιαίτερα σημαντικά όταν πρόκειται για ενημέρωση συγκεκριμένων στοιχείων ή κατά την εργασία με μεγάλες ομάδες.

Τι είναι Flowchart

Flowchart είναι ένα διάγραμμα ροής. Ουσιαστικά flowchart είναι ένας τρόπος οπτικοποίησης των ροών και των αλληλεπιδράσεων των χρηστών. Παρουσιάζει τη σειρά των βημάτων που θα κάνει ένας χρήστης μαζί με τα πιθανά αποτελέσματα κάθε ενέργειας και τη σχέση μεταξύ τους. Ένα flowchart περιλαμβάνει ένα σύστημα συμβόλων που βοηθούν στην κατανόηση του σχήματος. Για παράδειγμα, τα βήματα στα πλαίσια με στρογγυλεμένες άκρες είναι η αρχή και το τέλος της διαδικασίας, ενώ τα ορθογώνια αντιπροσωπεύουν τις μεταβατικές ενέργειες.

Τι είναι Accessibility

Accessibility είναι η προσβασιμότητα. Ουσιαστικά η σημασία του Accessibility συνδέεται με το ότι είναι μία από τις κύριες αρχές του UI σχεδιασμού. Εστιάζει στη δημιουργία ενός προϊόντος όπου θα είναι διαθέσιμο και εύκολο στη χρήση από όσους περισσότερους ανθρώπους είναι εφικτό. Φυσικά σε αυτό το στόχο συμπεριλαμβάνονται και οι χρήστες που αντιμετωπίζουν κάποια ειδική ανάγκη ή έχουν κάποια ιδιαιτερότητα.

Ποιες είναι οι πιο κοινές πρακτικές accessibility design;

  • Το να μη βασίζεται κάποιος μόνο στο χρώμα για τη μετάδοση των πληροφοριών
  • Η Εξασφάλιση επαρκούς αντίθεσης μεταξύ του κειμένου και του φόντου του
  • Η Υποστήριξη πλοήγησης με πληκτρολόγιο
  • Η Σήμανση των επικεφαλίδων

Τι είναι Gestalt principles

Gestalt principles είναι οι αρχές που εστιάζουν στο πως ο χρήστης αντιλαμβάνεται τα στοιχεία ενός σχεδίου. Οι άνθρωποι συνήθως δε βλέπουν αντικείμενα μεμονωμένα αλλά προτιμούν να κάνουν συνδυασμούς μεταξύ στοιχείων και να παρατηρούν τα patterns που δημιουργούνται.

Οι designers συνήθως χρησιμοποιούν τα Gestalt principles για να οργανώσουν τα διαφορετικά elements στο User Interface τους, με τέτοιο τρόπο ώστε να είναι οπτικά ελκυστικό, εύκολο στην κατανόηση και την πλοήγηση.

Κάποιες από τις αρχές των Gestalt principles είναι η εγγύτητα, η οποία έχει να κάνει με την ομαδοποίηση των στοιχείων για να δείξουμε ότι σχετίζονται μεταξύ τους ή η αρχή figure-ground, που λέει ότι αντιλαμβανόμαστε τα αντικείμενα είτε στο foreground είτε στο background.

Δημοφιλείς όροι UI/UX: Τι είναι Dots per inch

Dots per inch ή DPI είναι ο τρόπος μέτρησης της πυκνότητας μιας εικόνας. Αυτό το όνομα προέρχεται από την εκτύπωση: DPI είναι ο αριθμός των σταγόνων μελανιού που χρησιμοποιούνται για μία ίντσα εκτύπωσης. Όσο περισσότερες κουκκίδες, τόσο καλύτερη ποιότητα.

Τι είναι Scalable vector graphics

Scalable vector graphics ή SVG είναι ένα vector format εικόνας βασισμένο στη γλώσσα XML. Αυτό το format είναι ιδανικό για 2D εικόνες και vectors.

Οι εικόνες SVG αποτελούνται από pixel και, ως εκ τούτου, μπορούν να αλλάξουν εύκολα το μέγεθος. Λόγω αυτής της ποιότητας, τα Scalable vector graphics χρησιμοποιούνται συχνά για λογότυπα.

Δημοφιλείς όροι UI/UX: Τι είναι Minimum viable product

Minimum viable product ή MVP είναι η πρώιμη έκδοση ενός προϊόντος που περιέχει μόνο το ελάχιστο σύνολο χαρακτηριστικών που είναι απολύτως απαραίτητα για την παρουσίαση της αξίας του προϊόντος αυτού στους χρήστες.

Η σημασία του Minimum viable product ή MVP χρησιμοποιείται συνήθως σε startups. Χρησιμοποιώντας αυτήν την ιδέα, οι επιχειρήσεις μπορούν να δοκιμάσουν και να αξιολογήσουν την ιδέα τους χωρίς υπερβολικό οικονομικό κίνδυνο. Μόλις οι ιδιοκτήτες και οι επενδυτές μελετήσουν πώς αντιδρούν οι πελάτες στην πρώιμη έκδοση του προϊόντος, μπορούν να αποφασίσουν για περαιτέρω ανάπτυξη.

Δημοφιλείς όροι UI/UX

Τι είναι Customer journey map

Customer journey map ή CJM είναι μία απεικόνιση των βημάτων που περνά ένας πελάτης κατά την αλληλεπίδραση του με ένα προϊόν.

Περιλαμβάνει κάθε σημείο επαφής που μπορεί να έχει ο πελάτης με ένα brand, από το να το ακούσει στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μέχρι τις εντυπώσεις του μετά τη χρήση του προϊόντος. Η κύρια ιδιαιτερότητα του Customer journey map είναι ότι δεν απεικονίζει απλώς την αλληλεπίδραση του χρήστη με ένα προϊόν αλλά και τα συναισθήματα, τις αντιδράσεις και τους στόχους του.

Τι είναι API / Application programming interface

API ή Application programming interface είναι ο τρόπος με τον οποίο μπορούν δύο ή περισσότερες εφαρμογές να επικοινωνούν μεταξύ του. Πώς λειτουργεί το API; Τα δεδομένα αποστέλλονται από μια εφαρμογή, λαμβάνονται και ερμηνεύονται από τον διακομιστή και στη συνέχεια αποστέλλονται πίσω στην επόμενη εφαρμογή. Όλα αυτά γίνονται από ένα API.

Δημοφιλείς όροι UI/UX: Τι είναι Onboarding

Onboarding είναι η πρώτη αλληλεπίδραση που έχει ένας χρήστης με ένα ψηφιακό προϊόν. Αυτή η εισαγωγή συμβαίνει όταν ο χρήστης λαμβάνει πληροφορίες για το προϊόν, μαθαίνει πώς να το χρησιμοποιεί, προσθέτει τα δεδομένα του και ρυθμίζει τις προτιμήσεις του.

Τι είναι F-shaped pattern

Ένα F-shaped pattern είναι ένα μοντέλο του πως οι χρήστες μπορούν να σκανάρουν με τα μάτια τους τις διάφορες οθόνες και ιστοσελίδες.

Σε μία σχετική έρευνα, παρατηρήθηκε πως πολλοί άνθρωποι όταν πλοηγούνται σε μία σελίδα, η ματιά τους έχει το μοτίβο του γράμματος F – δηλαδή δύο οριζόντιες ματιές ακολουθούμενες από μία κάθετη.

Αυτό που πρέπει να γνωρίζει κάθε εταιρία σχεδιασμού ιστοσελίδων είναι ότι το μοτίβο σε σχήμα F δεν είναι καλό για τους χρήστες ή τις επιχειρήσεις καθώς οδηγεί σε παράλειψη περιεχομένου. Ως αποτέλεσμα, είναι απαραίτητο εάν έχετε αποφασίσει την κατασκευή ιστοσελίδας να λάβετε υπόψη αυτό το μοτίβο: εάν υπάρχει κείμενο στην οθόνη, οι άνθρωποι πιθανότατα θα κοιτάζουν στην αριστερή πλευρά περισσότερο από τη δεξιά.

Τι είναι Human-centered design

 Human-centered design είναι μια προσέγγιση που δίνει έμφαση στις ανθρώπινες ανάγκες και περιορισμούς. Βασικά, Human-centered design σημαίνει να βασίζει κανείς τις σχεδιαστικές του αποφάσεις στην ανθρώπινη προοπτική.

Οι ερωτήσεις που μπορεί να θέσει μία εταιρία για να βεβαιωθεί ότι το προϊόν της είναι ανθρωποκεντρικό είναι:

  • Ποιος θα χρησιμοποιήσει το προϊόν;
  • Πόσο χρονών είναι; Τι συσκευή θα χρησιμοποιήσει;
  • Ποιο είναι το πρόβλημα που θέλουν να λύσουν οι χρήστες και πώς θα βοηθήσει το προϊόν;
  • Είναι το σχέδιό μας ευανάγνωστο και προσβάσιμο;

Τι είναι Responsive design

Τι είναι responsive design, ο τελευταίος όρος στη λίστα ‘Δημοφιλείς όροι UI/UX’ Responsive design είναι μία προσέγγιση που επιτρέπει την προσαρμογή μίας ιστοσελίδας ή μίας εφαρμογής σε διαφορετικές οθόνες συσκευών.

Το Responsive design ουσιαστικά προσαρμόζει τα σχεδιαστικά στοιχεία και τη διάταξη με βάση το πλάτος της οθόνης του χρήστη, την περιστροφή της οθόνης, την ανάλυση κ.λπ.

Δημοφιλείς όροι UI/UX, μία σύνοψη

Παραπάνω καλύψαμε είκοσι από τους πιο δημοφιλείς όρους UI/UX σχεδιασμού. Με την εκμάθησή τους, όχι μόνο θα κατανοήσετε τη γλώσσα ενός designer, αλλά θα μπορέσετε να επικοινωνήσετε πιο ουσιαστικά με οποιαδήποτε εταιρία κατασκευής ιστοσελίδων ή δημιουργίας εφαρμογής επιθυμείτε. Φυσικά, υπάρχουν περισσότεροι από όροι UI/UX που καλό είναι να γνωρίζετε εάν σκοπεύετε να εμβαθύνετε ακόμη περισσότερο.

Εάν έχετε οποιαδήποτε απορία σχετικά με τη σχεδίαση ιστοσελίδων ή εφαρμογών, επικοινωνήστε άμεσα με την AppGene. Η εξειδικευμένη ομάδα μας σε θέματα UI/UX θα σας κατευθύνει ώστε να δημιουργήσετε μία εύχρηστη και φιλική προς το χρήστη ιστοσελίδα ή εφαρμογή για την επιχείρησή σας.

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Στείλτε μας τις ερωτήσεις σας και εμείς θα επικοινωνήσουμε άμεσα μαζί σας. Αν έχετε μία υπέροχη ιδέα, δώστε μας λίγο χρόνο να την ερευνήσουμε προσεκτικά, ώστε να σας προτείνουμε την καλύτερη λύση.