BLOG / DIGITAL MARKETING

Τάσεις SEO 2022 και όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

τάσεις SEO 2022

Σκεφτείτε το διαδίκτυο σαν έναν ιστό αράχνης με δισεκατομμύρια διασυνδεδεμένες ιστοσελίδες, με κάθε μία απ’ αυτές να προσφέρει προϊόντα, υπηρεσίες ή πληροφορίες και όλες να θέλουν την αναπόσπαστη προσοχή σας.

Πως θα μπορέσετε να πλοηγηθείτε σε αυτό το χαοτικό διαδίκτυο για να βρείτε αυτό που ψάχνετε;

Μέσω των crawlers των μηχανών αναζήτησης να χαρτογραφούν και να καταχωρούν κάθε ιστοσελίδα μέσα από μια σειρά συνδέσμων. Google, Bing, Firefox και Yahoo αποτελούν παραδείγματα μηχανών αναζήτησης που χρησιμοποιούν τα άτομα για να βρουν απαντήσεις στα ερωτήματά τους, με τη Google να συγκεντρώνει ποσοστό μεγαλύτερο από το 90% της παγκόσμιας διαδικτυακής επισκεψιμότητας.

Επομένως πως θα ξεχωρίσει η ιστοσελίδα σας σε αυτό το λαβύρινθο πληροφοριών; Η απάντηση είναι η βελτιστοποίηση ιστοσελίδων SEO.

Τι είναι η βελτιστοποίηση ιστοσελίδων SEO;

Η τέχνη του SEO βελτιώνει τη δυνατότητα ανακάλυψης μιας ιστοσελίδας από τις μηχανές αναζήτησης, βοηθώντας στην κατηγοριοποίηση της ιστοσελίδας σας και στην αύξηση των οργανικών αποτελεσμάτων κατάταξης. Το SEO είναι μια τριμερής διαδικασία που απαρτίζεται από τα παρακάτω:

Τεχνικό SEO

Βεβαιωθείτε ότι η ιστοσελίδα σας λειτουργεί με ασφάλεια (πρωτόκολλο HTTPS), έχει γρήγορους χρόνους φόρτωσης, είναι φιλική προς τις κινητές συσκευές, δεν έχει συνδέσμους που δε λειτουργούν ή δεν ανακατευθύνουν σωστά τους χρήστες, διαθέτει έναν ενημερωμένο χάρτη ιστοσελίδας και περιλαμβάνει περιορισμένες σελίδες σφαλμάτων 404, ανάμεσα σε άλλους παράγοντες. Τα τεχνικά κομμάτια του SEO μπορούν να παρακολουθηθούν καλύτερα μέσω των Google Analytics ή κάποιου άλλου προγράμματος που μετρά τη λειτουργικότητα και αποτελεσματικότητα μιας ιστοσελίδας.

On-page SEO

Αυτές είναι οι κωδικοποιημένες οδηγίες μέσα σε κάθε σελίδα μιας ιστοσελίδας που καθοδηγούν τους crawlers των μηχανών αναζήτησης. Το on-page SEO περιλαμβάνει URLs εστιασμένα σε keywords, title tags, περιγραφές meta και ετικέτες εικόνων alt. Αυτά μπορούν να βρίσκονται σε συγκεκριμένες σελίδες, όπως η αρχική σας σελίδα ή η σελίδα “Σχετικά με εμάς”, δημοσιεύσεις blog, case studies ή σε οποιαδήποτε άλλο περιεχόμενο θεωρείτε ότι είναι σημαντικό για την ιστοσελίδα σας.

Off-page SEO

Από το “χτίσιμο” συνδέσμων και την κοινοποίηση τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μέχρι τη δημιουργία κοινοποιήσιμου περιεχόμενου, οι σύνδεσμοι δημιουργούνται για να οδηγούν τους χρήστες πίσω στην ιστοσελίδα σας. Οι σύνδεσμοι αυτοί παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο στην επίδειξη τεχνογνωσίας στον κλάδο ή την βιομηχανία σας για τους crawlers των μηχανών αναζήτησης.

Γιατί η βελτιστοποίηση ιστοσελίδων SEO είναι σημαντική;

Προτού η όλη διαδικασία αρχίσει να σας φαίνεται κουραστική, δείτε τη θετική πλευρά των πραγμάτων. Ποσοστό μεγαλύτερο του 90% όλων των ιστοσελίδων λαμβάνουν μηδενική επισκεψιμότητα από τη Google, ενώ ποσοστό περίπου 5% των ιστοσελίδων, λαμβάνουν λιγότερες από 10 επισκέψεις το μήνα. Οι περισσότερες επιχειρήσεις δεν αξιοποιούν τις δυνατότητες των υπηρεσιών SEO ή δε το κάνουν με εποικοδομητικό τροπο.

Αυτό ουσιαστικά σημαίνει ότι υπάρχουν αναρίθμητες δυνατότητες, αν η ιστοσελίδα σας αξιοποιήσει και εστιάσει στις τάσεις SEO 2022. Για να επωφεληθείτε από τις τάσεις αυτές, καλό θα ήταν να προσλάβετε έναν ειδικό μάρκετινγκ με εξειδίκευση στη βελτιστοποίηση ιστοσελίδων SEO, ο οποίος θα σας βοηθήσει να ενημερώσετε την ιστοσελίδα σας, βάσει των πιο πρόσφατων ενημερώσεων που έγιναν από τις μηχανές αναζήτησης.

Τάσεις SEO 2022, πρόσφατη ενημέρωση αλγορίθμου από τη Google

Στα μέσα του 2021, η Google προχώρησε σε ενημέρωση του κεντρικού της αλγορίθμου, ο οποίος έχει επιφέρει σημαντικό αντίκτυπο για τις ιστοσελίδες σε όλο το διαδίκτυο. Η αναβάθμιση αυτή ονομάστηκε “The Page Experience Update” κι έχει ως κύριο σκοπό να παρέχει στους χρήστες καλύτερες εμπειρίες, μέσω ανώτερης ποιότητας απόδοσης σελίδων. Εισάγοντας τρία νέα metrics, η Google ευελπιστεί να εστιάσουν οι ιδιοκτήτες επιχειρήσεων περισσότερο στο χρόνο φόρτωσης σελίδων, τη σταθερότητα και την ταχύτητα απόκρισης της ιστοσελίδα, σαν ένα τρόπο δημιουργίας καλύτερης εμπειρίας χρήστη (UX).

Όπως αναφέρθηκε κι από την ίδια τη Google, η βελτίωση της εμπειρίας χρήστη θα πρέπει να έχει να κάνει με τη βελτίωση της συνολικής ποιότητας στην ιστοσελίδα σας. Αυτό σημαίνει ότι δεν πρέπει να εγκαταλείψετε τη δημιουργία ποιοτικού περιεχομένου ή άλλες πρακτικές UX, στην προσπάθεια σας να βελτιστοποιήσετε την ιστοσελίδα σας γι’ αυτή την αναβάθμιση.

Δημιουργία στρατηγικής SEO και σημαντική αύξηση κέρδους στο ηλεκτρονικό εμπόριο

Όταν η στρατηγική αυτή γίνεται σωστά, μπορεί να βοηθήσει την ιστοσελίδα σας να κερδίσει οργανική επισκεψιμότητα, οδηγώντας τους πελάτες στην πόρτα σας. Σκεφτείτε το on-site SEO σαν μικρά μάρκετινγκ snippets, τα οποία επιλέγει η Google και τα διανέμει απευθείας στους πελάτες σας, επικοινωνώντας με χρήστες, με τους οποίους διαφορετικά δεν θα είχατε τρόπο να επικοινωνήσετε.

Σύμφωνα με τη Google, οι επιχειρήσεις λαμβάνουν 5 φορές περισσότερη αξία από τα οργανικά αποτελέσματα αναζήτησης από ό,τι λαμβάνουν μέσω των Google Ads. Παρακάτω θα βρείτε κάποια βασικά στοιχεία για μια αποτελεσματική στρατηγική SEO, που θα σας βοηθήσουν να αξιοποιήσετε τις τάσεις SEO 2022.

Πως να προωθήσετε την επιχείρησή σας χρησιμοποιώντας στρατηγική SEO

Η βάση κάθε επιτυχημένης στρατηγικής SEO βρίσκεται στο ποιοτικό περιεχόμενο. Η συχνή δημοσίευση επίκαιρου και ενημερωμένου περιεχομένου, χρησιμοποιώντας πάγιες τεχνικές SEO, αποτελεί το κλειδί για κάθε καλή στρατηγική μάρκετινγκ, με βάση τις τάσεις SEO 2022.

Η Google (όπως επίσης και οι υπόλοιπες μηχανές αναζήτησης) γίνεται όλο και πιο επιδέξια στην αναγνώριση σχετικού περιεχομένου, το οποίο είναι ακριβές και αξιόπιστο. Και σας ανταμείβει γι’ αυτό με καλύτερες θέσεις κατάταξης στα αποτελέσματά της.

Τάσεις SEO 2022: Ξεκινήστε με λέξεις και φράσεις κλειδιά

Η έρευνα ισχυρών λέξεων και φράσεων κλειδιά είναι το πρώτο βήμα για τη δημιουργία μιας αποτελεσματικής στρατηγικής περιεχομένου. Παρόλο που είναι σύνηθες για τις επιχειρήσεις να επιλέγουν λέξεις – κλειδιά βασισμένες στο όνομα τους ή ένα συγκεκριμένο προϊόν, οι λέξεις – κλειδιά πρέπει να εστιάζουν στην πρόθεση των δυνητικών πελατών.

Επίσης, στις τάσεις SEO 2022, οι λέξεις και φράσεις κλειδιά γίνονται περισσότερο απλές. Αυτό προκύπτει λόγω της ευρείας χρήσης ψηφιακών βοηθών, όπως η Alexa και η Siri. Για παράδειγμα, αντί να αναζητήσουν για “yoga mat”, οι άνθρωποι χρησιμοποιούν φράσεις όπως “που μπορώ να βρω καλά yoga mats”. Αυτές οι αλλαγές πρέπει να ενσωματωθούν στη στρατηγική SEO σας, αν θέλετε να παραμείνετε στην κορυφή.

Τάσεις SEO 2022: Το περιεχόμενο είναι ακόμα καίριας σημασίας

Μπορεί οι νέοι αλγόριθμοι να εστιάζουν στην απόδοση, την ταχύτητα και τους χρόνους απόκρισης, αλλά η Google εστιάζει επίσης στο περιεχόμενο. Ο ανανεωμένος οδηγός για τη δημιουργία νέου ή ενημερωμένου περιεχομένου περιλαμβάνει: τεχνογνωσία, αυθεντία και αξιοπιστία.

Είτε πρόκειται για γραπτό περιεχόμενο, βίντεο ή ακουστικό περιεχόμενο (όπως τα podcasts), θα πρέπει το περιεχόμενο που δημιουργείτε να μπορεί να αιχμαλωτίζει τη φαντασία των επισκεπτών και να τους κάνει να θέλουν να δουν περισσότερα. Όταν δημιουργείτε νέο περιεχόμενο ή ενημερώνετε ήδη υπάρχουσες πληροφορίες ή σελίδες, κάντε στον εαυτό σας τις παρακάτω ερωτήσεις:

  • Είναι, πρώτο και κύριο, βοηθητικό για τον αναγνώστη; Το περιεχόμενο θα πρέπει να είναι κάτι από το οποίο τα άτομα μπορούν να μάθουν και, καλώς εχόντων των πραγμάτων, να επιστρέψουν στην ιστοσελίδα σας για περισσότερα. Θα πρέπει να είναι άψογο, πρωτότυπο και καλογραμμένο.
  • Περιέχει εσωτερικούς συνδέσμους που οδηγούν σε άλλες σελίδες ή δημοσιεύσεις στην ιστοσελίδα σας για να αυξηθεί ο χρόνος παραμονής τους σε αυτήν; Όσο περισσότερο μένει ένας επισκέπτης στη σελίδα σας, τόσο πιο υψηλά κατατάσσει η Google το περιεχόμενο αυτό.
  • Έχει βελτιστοποιηθεί για φωνητική αναζήτηση χρησιμοποιώντας δυνατές λέξεις κλειδιά;

τάσεις SEO 2022

Τοπική αναζήτηση, η υπερδύναμή σας για τους κοντινούς πελάτες

Όσον αφορά την τοπική αναζήτηση, ποσοστό μεγαλύτερο του 75% των χρηστών smartphones αναζητούν μια τοπική επιχείρηση και την επισκέπτονται μέσα σε μια μέρα, ενώ ποσοστό περίπου 45% αγοράζουν κάτι μέσω Διαδικτύου κι επιλέγουν την παραλαβή της παραγγελίας τους από το κατάστημα. Έχετε κατά νου αυτές τις δυνατότητες τοπικής αναζήτησης για να κατακτήσετε μια θέση στην κατηγορία “τοπικό πακέτο” της Google:

  • Θυμηθείτε την πρόθεση καταναλωτών, όταν διαμορφώνετε τις λέξεις και φράσεις κλειδιά.
  • Βεβαιωθείτε ότι έχετε προφίλ “Google My Business” κι ότι το χρησιμοποιείτε στο μέγιστο δυνατό βαθμό. Το “My Business” προφίλ σας μπορεί να χρησιμοποιηθεί όπως οι υπόλοιπες σελίδες κοινωνικής δικτύωσης, για να προσελκύσει χρήστες, ενώ παράλληλα βοηθάει στην ανακάλυψή σας στην κατηγορία τοπικών αποτελεσμάτων.
  • Διαχειριστείτε επιμελώς τις αξιολογήσεις. Οι κριτικές πελατών είναι πολύ σημαντικές για την επιχείρησή σας, είτε αυτές βρίσκονται στο Yelp, στη Google ή κάποια άλλη ιστοσελίδα. Αν λάβετε μια αρνητική κριτική, απαντήστε ενεργά και προσπαθήστε να επιλύσετε το ζήτημα. Θυμηθείτε ότι η Google ενσωματώνει τις κριτικές που γίνονται στην πλατφόρμα της, στη λίστα και τις κατατάξεις της.

Συνοψίζοντας

Οι τάσεις SEO 2022 δε διαφοροποιούνται από τα όσα απαρτίζουν τις βασικές αρχές βελτιστοποίησης ιστοσελίδων SEO τα τελευταία χρόνια. Για να καταφέρετε να κερδίσετε όμως την Google και να βρεθείτε ψηλά στη λίστα των αποτελεσμάτων αναζήτησης, πρέπει πλέον να δίνετε ιδιαίτερη σημασία στην εμπειρία χρήστη και τις ταχύτητες της ιστοσελίδας σας. Μια στρατηγική SEO θέλει κόπο και χρόνο για να αποδώσει, αλλά αν επιμείνετε τα αποτελέσματα θα δικαιώσουν όλες σας τις προσπάθειες. Η έμπειρη ομάδα της AppGene, με πολυετή εμπειρία σε υπηρεσίες SEO και υπηρεσίες digital marketing μπορεί να σας βοηθήσει σε αυτό το ταξίδι προς την κορυφή των αποτελεσμάτων κατάταξης!

Προηγούμενο άρθρο

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Στείλτε μας τις ερωτήσεις σας και εμείς θα επικοινωνήσουμε άμεσα μαζί σας. Αν έχετε μία υπέροχη ιδέα, δώστε μας λίγο χρόνο να την ερευνήσουμε προσεκτικά, ώστε να σας προτείνουμε την καλύτερη λύση.