BLOG / ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ

Ψυχολογία και κατασκευή ιστοσελίδων, πως σχετίζονται

Ψυχολογία και κατασκευή ιστοσελίδων

Ψυχολογία και κατασκευή ιστοσελίδων: Συνδέεται ο σχεδιασμός ιστοσελίδων με την κατανόηση της ψυχολογίας;! Στο παρακάτω άρθρο συγκεντρώσαμε για εσάς κάποιους βασικούς κανόνες ψυχολογίας που μπορούν να εφαρμοστούν κατά την ανάπτυξη ιστοσελίδων ή ακόμα και δημιουργία εφαρμογών

Πώς συνδέεται η ανάπτυξη ιστοσελίδων με γνωστούς κανόνες της ψυχολογίας;

Από τη δουλειά των Tversky και Kahneman έως τους Bloom και Ariely, τα πεδία της γνωστικής ψυχολογίας και των συμπεριφορικών οικονομικών είναι ευρεία και ποικίλλουν. Παρακάτω θα δοθεί έμφαση στα τέσσερα σημεία με τη μεγαλύτερη σημασία, τα οποία θα συσχετιστούν με ένα ψηφιακό παράδειγμα για να απεικονιστεί η αποτελεσματικότητα τους.

Ψυχολογία και κατασκευή ιστοσελίδων, πώς συνδέεται με το Νόμο του Hick

Ψυχολογική εικόνα: Ο νόμος του Hick αποκάλυψε μια σχέση ανάμεσα σε ένα ερέθισμα και το χρόνο αντίδρασης ενός ατόμου στο συγκεκριμένο ερέθισμα. Πειράματα έδειξαν ότι ο χρόνος λήψης αποφάσεων τείνει να αυξάνεται ανάλογα με τον αριθμό και την πολυπλοκότητα των διαθεσίμων επιλογών.

Αυτό το παράδειγμα πρέπει να σας είναι γνωστό, όταν σας δίνουν να διαλέξετε ανάμεσα σε τρία κρασιά από μια λίστα ή ανάμεσα σε 200 από ένα κελάρι. Οι περισσότερες επιλογές προκαλούν αδράνεια και, σε μερικές περιπτώσεις, μπορούν να αποθαρρύνουν την ανάληψη δράσης.

Εφαρμογή στην ψυχολογία και κατασκευή ιστοσελίδων: Ένα από τα πιο κλασικά παραδείγματα εφαρμογής αυτού του νόμου είναι η αρχική σελίδα της Google. Εκεί η εμπειρία χρήστη είναι μία από τις πιο απλές και προσηλωμένες στο στόχο. Παρουσιάζει μία ξεκάθαρη επιλογή, η οποία έμφυτα συνδέεται με το σκοπό του χρήστη. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ως προς το τι απαιτείται από μεριάς του χρήστη, απλά εισάγει το ερώτημα του και μετά έχει δύο επιλογές, την αναζήτηση ή την επιλογή “αισθάνομαι τυχερός”.

Για άλλα brands, η απλοποίηση σε αυτό το επίπεδο, θα ήταν πολύ δύσκολη και θα απαιτούσε αφαίρεση μεγάλους μέρους του περιεχομένου. Το κλειδί είναι να παρακολουθείτε τα δεδομένα, τις γνώσεις και το feedback των χρηστών για να μειώσετε τον όγκο της πληροφορίας οπουδήποτε είναι εφικτό στην ιστοσελίδα σας. Δεδομένα έχουν δείξει ότι θέτοντας έως τρεις διαθέσιμες επιλογές στο χρήστη, είναι μια καλή αρχή.

Ψυχολογία και κατασκευή ιστοσελίδων, πώς συνδέεται με τους χρόνους απόκρισης

Ψυχολογική εικόνα: Η συγκεκριμένη αρχή αναπτύχθηκε από τους Walter J. Doherty και Thadsni το 1982 κι αυτό που παρατήρησαν είναι ότι οι χρόνοι απόκρισης πρέπει να είναι 400 χιλιοστά του δευτερολέπτου.

Εφαρμογή στην ψυχολογία και κατασκευή ιστοσελίδων: Οι κακές ψηφιακές εμπειρίες δεν ενθαρρύνουν τους χρήστες να επιστρέψουν σε μία ιστοσελίδα. Αυτή η σχεδόν 40 ετών έρευνα εξακολουθεί να προσφέρει ένα σημείο αναφοράς ακόμα και σήμερα. Όταν ο χρήστης εκτελεί μια εντολή και παίρνει απάντηση σε λιγότερο από 400 χιλιοστά του δευτερολέπτου, είναι πολύ πιθανό να σαγηνευτεί από την ιστοσελίδα σας. Τέτοιου είδους εμπειρίες θεωρούνται εθιστικές για τους χρήστες και, ταυτόχρονα, μειώνουν το bounce rate σας.

Ψυχολογία και κατασκευή ιστοσελίδων

Ο νόμος της ομοιότητας

Ψυχολογική εικόνα: Ο νόμος της ομοιότητας προήλθε από την σχολή ψυχολογίας Gestalt και αναγνωρίζει ότι οι άνθρωποι καταλαβαίνουν τα πράγματα βλέποντας την ολόκληρη εκδοχή τους παρά το σύνολο των υπό μέρους τμημάτων τους.

Αυτή η αρχή είναι εξαιρετικά χρήσιμη στο σχεδιασμό ιστοσελίδων. Το ανθρώπινο μάτι τείνει να εντοπίζει τα παρόμοια στοιχεία σε έναν περίπλοκο σχεδιασμό, όπως π.χ. μια εικόνα, ακόμα κι αν τα στοιχεία αυτά δεν συνδέονται ξεκάθαρα μεταξύ τους.

Εφαρμογή στην ψυχολογία και κατασκευή ιστοσελίδων: Η συγκεκριμένη αρχή δημιουργεί πολλές δυνατότητες στο σχεδιασμό εφαρμογών. Παρόμοια χρωματα, σχήματα και μεγέθη μπορούν να γίνουν αντιληπτά από τους χρήστες σαν μια κοινή οντότητα ή στοιχεία που μοιράζονται ένα κοινό νόημα. Τέτοια οπτικά στοιχεία επιτρέπουν μια ευκολότερη περιήγηση χρήστη, μειώνοντας παράλληλα την ανάγκη για υποστήριξη και αυξάνοντας την ικανοποίηση καταναλωτών.

Αυτή η τακτική συναντάται περισσότερο σε mobile εφαρμογές όπου τα σχήματα παραπέμπουν σε διαφορετικά είδη περιεχομένου, στοιχεία ή τύπους δέσμευσης, τα οποία συνήθως συνδέονται με τα χρώματα του brand κι επιτρέπουν στους χρήστες να αναπτύξουν μια ενεργή σχέση μαζί σας.

Ο κανόνας peak end

Ψυχολογική εικόνα: Ο κανόνας του peak end υποστηρίζει ότι κρίνουμε τις εμπειρίες κυρίως με βάση το πως νιώσαμε στο αποκορύφωμα και στο τέλος αυτών παρά το πως νιώσαμε συνολικά καθόλη τη διάρκεια της εμπειρίας.

Εφαρμογή στην ψυχολογία και κατασκευή ιστοσελίδων: Σκεφτείτε την ιστοσελίδα σας και σε ποια σημεία θα μπορούσατε να εκπλήξετε ευχάριστα τους πελάτες. Δώστε ιδιαίτερη προσοχή στα σημεία όπου συνήθως οι χρήστες εγκαταλείπουν την ιστοσελίδα ή σε εκείνα που τους προσελκύουν περισσότερο.

Βελτιστοποιώντας πρώτα τα συγκεκριμένα σημεία, αυξάνετε τις πιθανότητες σας να σαγηνεύσετε το κοινό σας.

Συμπεραίνοντας

Ψυχολογία και κατασκευή ιστοσελίδων συνδέονται έντονα μεταξύ τους. Αξιοποιώντας ψυχολογικές μεθόδους, μπορείτε να δημιουργήσετε πιο ισχυρούς δεσμούς με τους χρήστες και, τελικά, θα οδηγηθείτε σε αύξηση κέρδους. Όμως, πρέπει πάντα να έχετε κατά νου ότι πρέπει να θέτετε πάνω από όλα την ικανοποίηση πελατών κι όχι απλά την κερδοφορία που μπορεί να σας προσφέρει το ηλεκτρονικό εμπόριο. Διαφορετικά οι πελάτες θα σας εγκαταλείψουν.

Εάν θέλετε να δημιουργήσετε τη δική σας ιστοσελίδα ή εφαρμογή, επικοινωνήστε με την ομάδα της AppGene. Η εξειδικευμένη ομάδα μας, με πολυετή εμπειρία στην κατασκευή ιστοσελίδων και δημιουργία εφαρμογών, θα σας βοηθήσει να αξιοποιήσετε τα παραπάνω ψυχολογικά στοιχεία, πάντα με γνώμονα την εμπειρία του πελάτη!

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Στείλτε μας τις ερωτήσεις σας και εμείς θα επικοινωνήσουμε άμεσα μαζί σας. Αν έχετε μία υπέροχη ιδέα, δώστε μας λίγο χρόνο να την ερευνήσουμε προσεκτικά, ώστε να σας προτείνουμε την καλύτερη λύση.