BLOG / DIGITAL MARKETING

SEO και μηχανές αναζήτησης πέραν της Google

SEO και μηχανές αναζήτησης

SEO και μηχανές αναζήτησης: Τι ισχύει μετά τη Google;

Στις περισσότερες χώρες του κόσμου, δίνεται τεράστια έμφαση στη βελτιστοποίηση ιστοσελίδων SEO για την κατάταξη στα αποτελέσματα αναζήτησης Google. Υπάρχουν όμως κι άλλες μηχανές αναζήτησης που μπορούν να βοηθήσουν την επιχείρηση σας να φανεί στο κοινό – στόχο. Κάποιες από αυτές δεν μας έρχονται καν στο μυαλό όταν μιλάμε για βελτιστοποίηση ιστοσελίδων SEO.

Εάν συνεργάζεστε με κάποια εταιρία βελτιστοποίησης ιστοσελίδων, χρειάζεται να κάνετε μία σχετική αναζήτηση. Έτσι θα καταλαβαίνετε τι ακριβώς αρέσει και λείπει από τους χρήστες σας. Μέσω της συνεχούς αναζήτησης, καταλαβαίνετε τις ανάγκες τους για περιεχόμενο και πώς κάνουν τις αναζητήσεις τους.

Αυτές οι ενέργειες SEO μπορούν εύκολα να μεταφραστούν σε άλλες πλατφόρμες εκτός των παραδοσιακών μηχανών αναζήτησης. Το Google δεν είναι η μοναδική μηχανή αναζήτησης στο διαδίκτυο που χρησιμοποιείται.

SEO και μηχανές αναζήτηση: λόγοι βελτιστοποίησης ιστοσελίδων πέραν του Google

Υπάρχουν πολλοί λόγοι που θα έπρεπε να αναζητήσετε, πέρα από το Google, για τις στρατηγικές βελτιστοποίησης SEO το 2020. Για παράδειγμα:

Το μερίδιο αγοράς σταδιακά μειώνεται για τη Google

Από το 2012 και έπειτα το μερίδιο στην παγκόσμια αγορά της συγκεκριμένης μηχανής αναζήτησης έχει υποστεί μία μικρή μείωση, σύμφωνα με το statista. Από την άλλη, το μερίδιο της Bing έχει υποστεί μια μικρή αύξηση.

Αγνοώντας τις άλλες μηχανές αναζήτησης είστε χαμηλά στην κατάταξη τους

Επειδή η Google είναι κυρίαρχος παίκτης στις περισσότερες αγορές, αυτό δε σημαίνει ότι είναι και ο μοναδικός. Εστιάζοντας μόνο στην βελτιστοποίηση ιστοσελίδας με βάση μόνο στους αλγόριθμους της Google μπορεί να σημαίνει ότι χάνετε ευκαιρίες σε άλλες μηχανές αναζήτησης.

Το κοινό – στόχος μπορεί να μην είναι αφοσιωμένο στην Google

Με την άνοδο του ζητήματος των προσωπικών δεδομένων, υπάρχουν πολλά άτομα που επέλεξαν να αντικαταστήσουν τη Google με άλλες μηχανές αναζήτησης που σέβονται την ιδιωτικότητα τους. Η Google δεν είναι απαραίτητα η πιο πολυχρησιμοποιημένη μηχανή αναζήτησης για αναζητήσεις βίντεο ή αναζητήσεις προϊόντων. Βάσει του τι αναζητά το κοινό σας, μπορεί να κάνουν αλλού τις αναζητήσεις τους.

SEO και μηχανές αναζήτησης

SEO και μηχανές αναζήτησης γνωστές στο ευρύ κοινό

Όταν αναφέρεστε σε μηχανές αναζήτησης, τα περισσότερα άτομα μπορούν να σας πουν τουλάχιστον ακόμη δύο εκτός της Google. Κάποιες από αυτές είναι πιο παραδοσιακές, ξεκάθαροι ανταγωνιστές προς το γίγαντα της αναζήτησης.

Βελτιστοποίση ιστοσελίδων SEO για Bing

Η Bing ανήκει στη Microsoft. Δεν είναι η πρώτη απόπειρα της Microsoft, με προκατόχους το MSN Search και το Live Search. Παρόλο που το Bing δεν έχει το ίδιο μερίδιο αγοράς με τη Google, υπάρχουν συγκεκριμένες περιοχές που είναι πιο δημοφιλές. Χρησιμοποιείται μάλιστα κάποιες φορές περισσότερο και σε επίπεδο χωρών. Το Bing σε καμία περίπτωση, δεν υστερεί της Google στη βελτίωση των αλγορίθμων αναζήτησης.

Βελτιστοποίση ιστοσελίδων SEO για Yahoo

Το Yahoo ξεκίνησε χρησιμοποιώντας άλλες μηχανές αναζήτησης για να φορτώνει τα αποτελέσματα αναζήτησης, ξεκινώντας από τη Google και πηγαίνοντας το 2010 στο Bing. Είχε πιο ισχυρή θέση, την οποία έχει χάσει αισθητά τα τελευταία χρόνια. Παρόλα αυτά, είναι ένας μικρός παράγοντας στην επισκεψιμότητα οργανικής αναζήτησης και δε θα έπρεπε να αγνοηθεί.

Βελτιστοποίση ιστοσελίδων SEO για DuckDuckGo

Ξεκίνησε τη λειτουργία του το 2008. Το Φεβρουάριο του 2019, ανακοίνωσε ότι γίνονταν περισσότερες από ένα δις αναζήτησης στην πλατφόρμα του κάθε μήνα. Η DuckDuckGo τοποθετεί τον εαυτό της ως μηχανή αναζήτησης που δεν καταγράφει τις κινήσεις των χρηστών της. Αυτή είναι μια μεγάλη αντίθεση σε σχέση με τη Google και το Bing που παρέχουν τα στοιχεία των χρηστών για διαφημίσεις. Μπορεί να μοιάζει μικρός παίκτης, αλλά βρίσκεται σε ανάπτυξη.

Βελτιστοποίση ιστοσελίδων SEO για Baidu

Αποτελεί τη μεγαλύτερη μηχανή αναζήτησης στην Κίνα. Με κάποιο τροπο η βελτιστοποίηση περιεχομένου για υψηλή κατάταξη στο Baidu είναι παρόμοια με τη Google. Υπάρχουν βέβαια, κάποιες έντονες διαφορές.

Βελτιστοποίση ιστοσελίδων SEO για Yandex

Έρχεται δεύτερη μετά την Google, στη Ρωσία. Αυτές οι δύο μηχανές αναζήτησης καλύπτουν σχεδόν το 100% της εγχώριας αγοράς. Η Yandex δίνει έμφαση, όπως σε λέξεις κλειδιά στα URLs, κάτι που η Google δεν κάνει.

Εναλλακτικά είδη μηχανών αναζήτησης

Amazon

Θεωρείται πρωτίστως μια πλατφόρμα για αγορές που παρουσιάζουν μια πληθώρα με λίστες προϊόντων. Οι αναζητήσεις της Amazon βασίζονται σε λέξεις κλειδιά. Ο αλγόριθμος της Amazon θα κατάταξει τα προϊόντα με βάση την σχετικότητα και κατά πόσο είναι δυνατόν να πωληθούν. Η αύξηση στην πώληση των προϊόντων θα τα βοηθήσει να ανέβουν στην κατάταξη.

YouTube

Το YouTube χρησιμοποιείται από το ¼ του παγκόσμιου πληθυσμού. Είναι μία μηχανή αναζήτησης που καθοδηγείται από τις λέξεις κλειδιά. Υψηλή κατάταξη στο YouTube θα σας βοηθήσει να ενισχύσετε την εταιρική ταυτότητα σας και να έχετε περισσότερες επισκέψεις στην ιστοσελίδα σας.

Pinterest

Το Pinterest είναι εξαιρετικό μέρος για να γίνει γνωστό το brand σας. Η οπτική αναζήτηση είναι δυσκολότερο να βελτιστοποιηθεί από τις αναζητήσεις βάσει κειμένου. Θα καταλήξει στο πόσο παρόμοιο είναι το pin σας με το αντικείμενο που αναζητάτε.

Συνοψίζοντας

SEO και μηχανές αναζήτησης υπάρχουν και εκτός της Google. Είναι σημαντικό να καταλάβετε που είναι αφοσιωμένο το κοινό που χρησιμοποιεί το περιεχόμενο σας και να βρίσκεστε ψηλά στην κατάταξη εκείνων των μηχανών αναζήτησης. Έχετε κατά νου τις παραπάνω προτάσεις από την ομάδα της AppGene, για να βρείτε την πλατφόρμα που θα σας εκτοξεύσει στα ύψη της κατάταξης!

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Στείλτε μας τις ερωτήσεις σας και εμείς θα επικοινωνήσουμε άμεσα μαζί σας. Αν έχετε μία υπέροχη ιδέα, δώστε μας λίγο χρόνο να την ερευνήσουμε προσεκτικά, ώστε να σας προτείνουμε την καλύτερη λύση.