BLOG / ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ESHOP

Αρχές επιτυχημένου eshop, 5 συμβουλές

Αρχές επιτυχημένου eshop

Αρχές επιτυχημένου eshop: οδηγήστε την επιχείρησή σας στο ψηφιακό μετασχηματισμό και το ηλεκτρονικό εμπόριο, έχοντας ένα επιτυχημένο αποτέλεσμα και ευχαριστημένους πελάτες.

Ποιες ιστοσελίδες και eshop χρησιμοποιείτε περισσότερο; Ξοδεύετε ώρες μέσα στην ημέρα σκρολάροντας στο Facebook και το Instagram; Ενδεχομένως ο τρόπος χαλάρωσης σας μετά από μια μεγάλη μέρα στη δουλειά να είναι το θεραπευτικό online shopping.

Σκεφτείτε το εξής σενάριο: η αγαπημένη σας ιστοσελίδα ή eshop ξαφνικά σταματάει να λειτουργεί με τον τρόπο που λειτουργούσε μέχρι τώρα. Δεν μπορείτε να βρείτε αυτό που παλιότερα βρίσκατε πολύ εύκολα, διότι η αρχιτεκτονική έχει αλλάξει. Αναμενόμενο είναι ότι αν οι αγαπημένες σας ιστοσελίδες σας δυσκολεύουν στην πλοήγηση, θα τις αντικαταστήσετε με κάποιες νέες.

Κάθε χρήστης θα επέλεγε ένα eshop ή μία ιστοσελίδα στην οποία θα μπορεί να πλοηγηθεί εύκολα. Είναι πολύ σημαντικό για όλους μας να έχουμε πρόσβαση στις πληροφορίες και την ποικιλία που μας προσφέρει μία ιστοσελίδα, εύκολα και γρήγορα. Το πλαίσιο αρχιτεκτονικής αυτό ονομάζεται σχεδιασμός εμπειρίας χρήστη – User Experience Design και ευθύνεται για το οτιδήποτε βλέπετε, ενώ περιηγείστε.

Αρχές επιτυχημένου eshop και ιστοσελίδας, στοχεύστε στην επιτυχία

Πρώτα από όλα, πρέπει να γνωρίζετε τον πελάτη και την αγορά στην οποία απευθύνεστε. Μια ισχυρή στρατηγική UX προέρχεται από ανάλυση ανταγωνισμού και έρευνα πελατών. Αυτό το βήμα, παρόλο που είναι εύκολο, είναι ζωτικής σημασίας για τη δημιουργία εξαιρετικής εμπειρίας χρήστη. Παρακάτω θα δείτε κάποιες από τις αρχές επιτυχημένου eshop που μπορείτε να εφαρμόσετε στο δικό σας ηλεκτρονικό κατάστημα.

Αρχές επιτυχημένου eshop no.1: Ευρεσιμότητα vs Ανακάλυψη

Είναι σημαντικό να καταλάβετε τη διαφορά ανάμεσα στους πελάτες σας και στο ηλεκτρονικό εμπόριο υπάρχουν δύο ευδιάκριτοι τύποι: οι εξερευνητές και οι αναζητητές. Οι εξερευνητές περιπλανιούνται στο ηλεκτρονικό σας κατάστημα, παρατηρώντας προσφορές και αποκτώντας εξοικείωση με τον brand και τα προϊόντα σας. Οι αναζητητές είναι αυτοί αποφασισμένοι, ξέρουν τι ψάχνουν και θα το αναζητήσουν απευθείας.

Για να δημιουργήσετε θετική εμπειρία χρήστη, επιβάλλεται να ισορροπείτε συνεχώς ανάμεσα σε αυτούς τους δύο χαρακτήρες. Πως θα το κάνετε; Η απάντηση είναι ιδιαίτερα απλή: επικεντρωθείτε στην πλοήγηση και την αναζήτηση.

Πλοήγηση σε eshop

Η πλοήγηση δε βοηθάει τους χρήστες μόνο στο να βρουν συγκεκριμένα προϊόντα, αλλά τους βοηθάει επίσης στο να μάθουν τι είναι διαθέσιμο. Παρουσιάζει στους πελάτες όλες τις κατηγορίες και τύπους προϊόντων που βρίσκονται σε απόθεμα, επιτρέποντας τους να ξεκαθαρίσουν αποτελεσματικά και να καταλήξουν σε αυτό που θέλουν.

Αυτό μπορεί να βοηθήσει πολύ τους νέους επισκέπτες που δεν είναι εξοικειωμένοι με την ιστοσελίδα σας. Έρευνες έχουν δείξει ότι ένα μεγάλο ποσοστό χρηστών περιηγούνται πρώτα στην αρχική σελίδα, ώστε να καταλάβουν τι προσφέρει η κάθε ιστοσελίδα. Επιπλέον, αν δεν παρουσιάσετε τις κατηγορίες προϊόντων στις βασικές επιλογές πλοήγησης, θα έχετε θέματα με του πελάτες σας και το bounce rate θα αυξηθεί σημαντικά.

Αναζήτηση προιόντων eshop

Η αναζήτηση συνήθως χρησιμοποιείται από τον καταναλωτή με την ιδιότητα του αναζητητή, αυτού δηλαδή που επιστρέφει σε μία ιστοσελίδα και ξέρει τι θέλει. Όμως, υπάρχουν πολλοί τρόποι για έναν πελάτη να χρησιμοποιήσει την αναζήτηση. Για παράδειγμα μπορεί να αναζητεί ένα προϊόν, να κάνει μία ερώτηση ή να χρησιμοποιήσει ένα συνώνυμο προϊόντος. Ευτυχώς, υπάρχουν εργαλεία που σας βοηθούν να παρουσιάσετε μία καλύτερη εμπειρία αναζήτησης, χρησιμοποιώντας συνώνυμα, οπτικά αποτελέσματα και παρόμοια προϊόντα.

Το σημαντικότερο που χρειάζεται να θυμάστε για την αναζήτηση και την πλοήγηση είναι ότι δουλεύουν αρμονικά. Τα διαφορετικά είδη πλοήγησης βοηθούν έναν πελάτη να βρει αυτό που ψάχνει, τον βοηθούν να εστιάσει σε ένα σημείο μέσα στην ιστοσελίδα ή να μειώσει την λίστα προϊόντων. Ενώ η αναζήτηση μπορεί να τους βοηθήσει να βρουν το προϊόν με δικά τους λόγια.

Αρχές επιτυχημένου eshop

Πρώτα δείξτε και μετά πείτε

Έχετε ακούσει ποτέ την φράση: 1 εικόνα ισοδυναμεί με 1.000 λέξεις; Αυτό αποτελεί μια από τις σημαντικότερες αρχές επιτυχημένου eshop. Η επένδυση σε εικόνες και βίντεο υψηλής ανάλυσης θα κάνει περισσότερα πολλές φορε΄ς για το προϊόν σας από μία στεγνή περιγραφή προϊόντος eshop.

Τα βίντεο επίσης, αυξάνουν σημαντικά την επιτυχία μιας ιστοσελίδας. Ένα μεγάλο ποσοστό δυνητικών πελατών μπορούν να μετατραπούν σε αγοραστές με ένα βίντεο που αναδεικνύει τα προϊόντα σας με τον σωστό φωτισμό. Μην ξεχνάτε όμως, αυτά τα στοιχεία είναι πιο ισχυρά, όταν συνοδεύονται από καλογραμμένες περιγραφές με ξεκάθαρο και απλό νόημα, σύμφωνα με τις ενέργειες βελτιστοποίησης ιστοσελίδας SEO.

Εστιάστε στο ποιοτικό περιεχόμενο eshop, μία από τις σημαντικότερες αρχές επιτυχημένου eshop

Παρόλο που οι εικόνες και τα βίντεο είναι σίγουρα ο βασιλιάς όταν πρέπει να παρουσιάσετε τα προϊόντα σας, είναι όμως εξίσου σημαντικό να βεβαιωθείτε ότι το κείμενο που έχετε σε μία σελίδα είναι περιγραφικό και πολύτιμο. Αυτό θα σας βοηθήσει πολύ στη βελτιστοποίηση ιστοσελίδων SEO.

Αυτό που πρέπει να καταλάβετε για το κείμενο είναι ότι ο μέσος καταναλωτής ενδεχομένως δεν θα το διαβάσει όλο. Σε μία σελίδα χωρίς επικεφαλίδες ή bullets, οι χρήστες θα ρίξουν απλά μια γρήγορη ματιά. Όσο μικρότερα κομμάτια κειμένου δημιουργείτε, χρησιμοποιώντας επικεφαλίδες και μικρές παραγράφους, τόσο πιο πιθανό είναι να το διαβάσουν οι χρήστες.

Αυτός ο τρόπος διάσπασης του κειμένου, μπορεί να σας προσφέρει δύο σημαντικά οφέλη:

  1. Μπορείτε να ταιριάξετε το κείμενο με εικόνες και βίντεο, κάτι που ενισχύει τα πλεονεκτήματα ή τα στοιχεία των προϊόντων σας.
  2. Κάνετε ξεκάθαρο το γιατί κάποιος μπορεί να θέλει να αγοράσει το προϊόν και τι θα κερδίσει από τη χρήση του.

Η συνέπεια είναι το παν

Η συνέπεια εμφανίζεται σε πολλές μορφές, αλλά ενδεχομένως να παίζει σημαντικότερο ρόλο στη δομή. Είναι πολύ σημαντικό να βρείτε μια δομή κατηγοριών που θα λειτουργεί για όλα σας τα προϊόντα. Αυτό σημαίνει ότι όλες οι σελίδες προϊόντος θα χρησιμοποιούν τους ίδιους τύπους περιεχομένων.

Ένα εξίσου σημαντικό σημείο στο οποίο χρειάζεστε συνέπεια είναι στην προσβασιμότητα της ιστοσελίδας σας. Ως προσβασιμότητα, εννοείται ότι όλοι οι χρήστες, ακόμα κι εκείνοι που έχουν ειδικές ανάγκες και ενδεχομένως χρειάζονται βοηθητική τεχνολογία, μπορούν να χρησιμοποιήσουν την ιστοσελίδα σας. Ένα κοινό στοιχείο προσβασιμότητας είναι η δημιουργία κειμένου υψηλής αντίθεσης, που κάνει το κείμενο σας πιο ευανάγνωστο.

Επιπλέον, όταν το ηλεκτρονικό σας κατάστημα συμπεριφέρεται και μοιάζει συνεπές, το brand σας φαίνεται πιο αξιόπιστο και ανταγωνιστικό.

Αρχές επιτυχημένου eshop: εστιάστε στην ταχύτητα φόρτωσης

Η πιο προφανής από τις αρχές επιτυχημένου eshop είναι η ταχύτητα. Η ταχύτητα δεν είναι μόνο τεχνικό ζήτημα, είναι επίσης ζήτημα εμπειρίας χρήστη. Κατανοώντας τους περιορισμούς του χρόνου απόκρισης, θα καταλάβετε με ακρίβεια εάν παρέχετε μια εξαιρετική εμπειρία στους πελάτες σας. Μια γρήγορη και με υψηλή απόκριση ιστοσελίδα ή eshop είναι ζωτικής σημασίας για να σας εμπιστευθούν οι πελάτες σας.

Συνοψίζοντας

Για να μπορέσετε να εφαρμόσετε τις αρχές επιτυχημένου eshop, ξεκινήστε αξιολογώντας το ηλεκτρονικό κατάστημά σας. Αναρωτηθείτε αν ο χρήστης πλογείται εύκολα και βρίσκει γρήγορα αυτό που ψάχνει. Αν θέλετε να δημιουργήσετε το δικό σας eshop που θα εστιάζει στη μέγιστη εμπειρία χρήστη, επικοινωνήστε με την έμπειρη ομάδα της AppGene. Η πολυετής εμπειρία μας σε κατασκευή eshop και υπηρεσίες digital marketing, θα σας βοηθήσει να αναπτύξετε την επιχείρηση σας και να πετύχετε το επιχειρηματικό όραμα σας!

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Στείλτε μας τις ερωτήσεις σας και εμείς θα επικοινωνήσουμε άμεσα μαζί σας. Αν έχετε μία υπέροχη ιδέα, δώστε μας λίγο χρόνο να την ερευνήσουμε προσεκτικά, ώστε να σας προτείνουμε την καλύτερη λύση.