BLOG / BLOG

Mobile app ή ιστοσελίδα, επιλέξτε την αρχή της online παρουσίας σας

Mobile app ή ιστοσελίδα

Το να επιλέξετε αν θα ξεκινήσετε την παρουσία σας στο ψηφιακό κόσμο με mobile app ή ιστοσελίδα, μπορεί να είναι μια πολύ δύσκολη απόφαση. Eιδικά αν πρόκειται για το πρώτο σας project και είστε νέοι σε αυτό. Στη σημερινή ψηφιακή εποχή, οι άνθρωποι χρησιμοποιούν χιλιάδες συσκευές και πλατφόρμες, επομένως, το να διαλέξετε το κανάλι μέσω του οποίου θα συνδεθείτε καλύτερα με το κοινό – στόχο, μπορεί να αποδειχθεί πραγματική πρόκληση.

Η επιλογή ανάμεσα σε mobile app ή ιστοσελίδα για το νέο σας προϊόν ή υπηρεσία, θα εξαρτηθεί από διάφορους παράγοντες που έχουν να κάνουν με την ιδέα σας.

  • Είναι το πρώτο προϊόν που δημιουργείτε;
  • Ποιος είναι ο κύριος επαγγελματικός σας στόχος;
  • Κινείστε με περιορισμένο budget;
  • Διαθέτετε ήδη ιστοσελίδα;
  • Σκοπεύετε να προσφέρετε offline υπηρεσίες στους χρήστες;

Αυτές είναι μερικές από τις ερωτήσεις που πρέπει να απαντήσετε, προτού αποφασίσετε αν θα ξεκινήσετε με mobile app ή ιστοσελίδα. Παρακάτω θα βρείτε τα πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα της κάθε επιλογής, ώστε να έχετε περισσότερες πληροφορίες στα χέρια σας, προτού πάρετε την τελική σας απόφαση.

Ξεκινώντας με δημιουργία mobile app για το προϊόν σας

Ασχέτως από το τι τελικά θα αποφασίσετε, το να έχετε μια mobile στρατηγική προϊόντος είναι ζωτικής σημασίας για οποιαδήποτε επιχείρηση. Ποσοστό μεγαλύτερο από το 50% της παγκόσμιας επισκεψιμότητας προέρχεται από τις κινητές συσκευές. Επομένως, ακόμη κι αν αποφασίσετε να ξεκινήσετε με κατασκευή ιστοσελίδας, χρειάζεται απαραίτητα να τη βελτιστοποιήσετε για κινητές συσκευές.

Mobile app ή ιστοσελίδα

Αρχή Online Παρουσίας με Δημιουργία mobile app πρώτα: Πλεονεκτήματα

1. Μοναδικές ευκαιρίες branding

Κατά τη δημιουργία ιστοσελίδας ή πλατφόρμας web για το προϊόν σας, θα χρειαστεί να αποφασίσετε ποιο θα είναι το μήνυμα του brand σας και να εντοπίσετε το κοινό – στόχο. Η ταυτότητα του brand και το image της επιχείρησής σας που θα δημιουργήσετε, θα είναι αυτό που θα παρουσιάζεται στις κινητές συσκευές, γι’ αυτό σχεδιάστε τα πολύ προσεκτικά.

Από την άλλη, έστω ότι έχετε ήδη ιστοσελίδα και θέλετε να προχωρήσετε σε δημιουργία mobile app. Θα είστε σε θέση να κάνετε μια πραγματική στροφή στο brand σας, ειδικά για τους mobile χρήστες. Το πλεονέκτημα του mobile app είναι εμφανές, καθώς θα έχετε την ελευθερία να εξατομικεύσετε την εφαρμογή ανεξάρτητα από την ιστοσελίδα ή ο,τιδήποτε έχετε δημιουργήσει μέχρι σήμερα. Μπορείτε να αλλάξετε το σχεδιασμό και να προσφέρετε στους χρήστες mobile μια εντελώς καινούργια εμπειρία branding και, με αυτό τον τρόπο, να διευρύνετε το online κοινό σας.

2. Εξατομίκευση

Το καλό με τη δημιουργία mobile app για το νέο σας προϊόν είναι ότι μπορείτε να την εξατομικεύσετε, ώστε να ανταποκρίνεται όσο το δυνατόν καλύτερα στις συμπεριφορές του κοινού σας, προσφέροντας τους την αξία που αναζητούν κι επιθυμούν. Μία εφαρμογή σας δίνει την ελευθερία να πειραματιστείτε με δυνατότητες αφής, όπως το να σύρετε, να τραβήξετε, να κάνετε tap την οθόνη και άλλα. Αυτό σημαίνει ότι μπορείτε να προσθέσετε διαφορετικά επιπλέον στοιχεία στην εφαρμογή σας που θα την κάνουν ευκολότερη και πιο διασκεδαστική στη χρήση, κάτι που συμβάλλει στην ικανοποίηση καταναλωτών.

3. Πρόσβαση offline και ταχύτητα

Μια πολύ βασική διαφορά ανάμεσα στις ιστοσελίδες και τις mobile εφαρμογές είναι ότι οι ιστοσελίδες πάντα θα απαιτούν σύνδεση στο διαδίκτυο για να φορτώσουν. Ανεξάρτητα από το ποια συσκευή προσπαθείτε να μπείτε, θα χρειάζεστε σύνδεση για να είστε σε θέση να περιηγηθείτε σε αυτήν.

Με τη δημιουργία mobile app, δεν βασίζεστε τόσο στη σύνδεση στο διαδίκτυο. Ανάλογα με το είδος της εφαρμογής που δημιουργείτε, θα είστε σε θέση να προσφέρετε διαφορετικά στοιχεία που θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν offline από εκείνους που έχουν κατεβάσει την εφαρμογή. Εφαρμογές υπολογισμού μαθηματικών πράξεων, χρηματοοικονομικά εργαλεία, εφαρμογές fitness ή συνταγών, μπορούν να συμπεριλάβουν στοιχεία και λειτουργίες που θα είναι προσβάσιμα ακόμα κι όταν είστε offline, κάτι που αποτελεί καθαρό πλεονέκτημα των mobile εφαρμογών.

4. Πρόσβαση στις ρυθμίσεις της συσκευής

Ένα από τα σημαντικότερα πλεονεκτήματα των mobile εφαρμογών είναι ότι μπορούν να έχουν πρόσβαση στις κεντρικές ρυθμίσεις τις συσκευής, ώστε να βελτιώσουν την εμπειρία χρήστη. Οι εφαρμογές έχουν πρόσβαση σε λειτουργίες των smartphones, όπως η κάμερα, το GPS και η τοποθεσία, η λίστα επαφών κ.α., κάνοντας με αυτό τον τρόπο την εμπειρία πολύ πιο διαδραστική.

Αυτή η αλληλεπίδραση τονώνει σημαντικά την εμπειρία των χρηστών και τους επιτρέπει να εκτελέσουν διαφορετικές ενέργειες πολύ πιο γρήγορα. Όταν είναι στο κινητό, οι χρήστες αναζητούν γρήγορα αποτελέσματα κι έναν εύκολο τρόπο να ολοκληρώσουν συγκεκριμένες λειτουργίες. Για παράδειγμα, οι εφαρμογές μπορούν να έχουν πρόσβαση στην κάμερα της συσκευής των χρηστών, ώστε να μπορέσουν να σκανάρουν κωδικούς QR για να ολοκληρώσουν ορισμένες ενέργειες, κάτι που είναι πολύ πιο γρήγορο από το να πληκτρολογήσουν οι χρήστες τον σύνδεσμο που αναζητούν.

5. Αναγνωρισιμότητα και παρουσία του brand

Μια άλλη μικρή, αλλά σημαντική, διαφορά ανάμεσα στις ιστοσελίδες και τις mobile εφαρμογές έχει να κάνει με την παρουσία του brand. Μέσω μιας ιστοσελίδας, οι χρήστες θα εισέλθουν σε διαφορετικές σελίδες, θα πάρουν αυτό που χρειάζονται και στη συνέχεια θα κλείσουν την καρτέλα και θα συνεχίσουν κανονικά τη μέρα τους. Μέσω μιας mobile εφαρμογής, βεβαιώνεστε ότι είστε παρόντες στην καθημερινή ζωή των χρηστών, αφού πάντα βρίσκεστε στην οθόνη του κινητού τους. Οι χρήστες θα θυμούνται το brand και την εφαρμογή σας, καθώς το βλέπουν συνεχώς στις συσκευές τους, είτε το συνειδητοποιούν είτε όχι.

Μπορείτε ακόμα να υπενθυμίζετε την παρουσία σας, αξιοποιώντας τις ειδοποιήσεις push notifications για κινητές συσκευές. Εάν είναι σε ισχύ στην εφαρμογή προσφορές περιορισμένου χρόνου, εκπτώσεις, νέες προσθήκες κ.α., μπορείτε να στέλνετε σχετικές ειδοποιήσεις, ώστε να ενημερώσετε τους χρήστες.

Αρχή Online Παρουσίας με Δημιουργία mobile app πρώτα: Μειονεκτήματα 

1. Πιθανότητα έλλειψης εξοικείωσης με το brand σας

Τα AppStore και Google Play είναι γεμάτα εφαρμογές εκ των οποίων κάποιες θα προσφέρουν παρόμοιες δυνατότητες με τη δική σας. Αν επιλέξετε να ξεκινήσετε με mobile app χωρίς να έχουν προηγηθεί κάποιες ενέργειες branding πρώτα, να ξέρετε ότι οι χρήστες ίσως είναι πιο διστακτικοί στο να κατεβάσουν και να εγκαταστήσουν μια εφαρμογή που δεν έχουν ξανακούσει.

Το μοναδικό που μπορείτε να κάνετε σε αυτή την περίπτωση είναι να βεβαιωθείτε ότι η εφαρμογή σας είναι εύκολα ανακαλύψιμη στο Store. Εφαρμόστε την βελτιστοποίηση App Store από το ξεκίνημα και θα βοηθηθείτε πολύ.

2. Δεν είναι μια στιγμιαία εμπειρία

Η πρόσβαση σε μια ιστοσελίδα και τη σχετική πλατφόρμα web είναι μια στιγμιαία εμπειρία, καθώς ήδη διαθέτετε έναν browser στο κινητό σας. Ο χρήστης αναζητεί για το brand ή το όνομα της ιστοσελίδας και στις περισσότερες περιπτώσεις έχει τελειώσει εκεί η αναζήτησή του. Για τους χρήστες που δεν είναι εξοικειωμένοι με το brand σας, είναι ο ευκολότερος τρόπος να ελέγξουν το πόσο αξιόπιστοι είστε και να αποφασίσουν αν ενδιαφέρονται ή όχι.

Αν προχωρήσετε σε δημιουργία mobile app χωρίς να διαθέτετε πρώτα και μία ιστοσελίδα, θα πρέπει να ελπίζετε ότι οι νέοι χρήστες θα ανακαλύψουν την εφαρμογή σας στα app stores, θα την κατεβάσουν, θα την εγκαταστήσουν και, στη συνέχεια, θα τη δοκιμάσουν. Κάποιοι χρήστες θα είναι απρόθυμοι να επενδύσουν τόσο χρόνο σε μια εφαρμογή που δε γνωρίζουν και θα επιλέξουν να συνεχίσουν με μια εφαρμογή που ήδη γνωρίζουν.

3. Η απεγκαταστάση είναι πιθανό εμπόδιο

Έχει ήδη συζητηθεί η σημαντικότητα της παρουσίας του brand στη ζωή των χρηστών, την οποία μπορείτε να πετύχετε μέσω της εγκατάστασης της εφαρμογής σας στις συσκευές τους. Δυστυχώς, οι χρήστες έχουν επίσης τη δυνατότητα απεγκατάστασης κι έτσι το brand σας θα χαθεί αμέσως από τη ζωή τους. Πολλές φορές, όταν οι χρήστες προχωρούν σε απεγκατάσταση, οι πιθανότητες μελλοντικά να ξανά κατεβάσουν την εφαρμογή σας, είναι πιο χαμηλές.

Σε αυτές τις περιπτώσεις, η ύπαρξη ιστοσελίδας μπορεί να σας βγάλει από τη δύσκολη θέση. Κανείς δε μπορεί να διαγράψει, να απεγκαταστήσει ή να διαγράψει την ιστοσελίδα σας. Θα είναι πάντα εκεί και προσβάσιμη για τους χρήστες. Αν επενδύσετε σε βελτιστοποίηση ιστοσελίδων SEO και καταφέρετε να φτάσετε το brand σας στην κορυφή των αποτελεσμάτων  αναζήτησης, η ιστοσελίδα σας θα εμφανίζεται διαρκώς στους δυνητικούς χρήστες. Ως αποτέλεσμα, θα κατεβάσουν πιο εύκολα την εφαρμογή σας, αν θα τη δουν στα app stores, γιατί υποσυνείδητα, θα είναι ήδη εξοικειωμένοι με το brand.

4. Οι απαιτήσεις και το κόστος mobile εφαρμογών είναι μεγαλύτερες

Η δημιουργία ιστοσελίδας αποτελεί μία αρκετά απαιτητική διαδικασία, που μπορεί να ολοκληρωθεί με ένα πιο προσιτό κόστος. Η κατασκευή mobile app όμως αποτελεί την πιο πολύπλοκη διαδικασία προγραμματισμού και όχι μόνο, κάτι που είναι φυσικό να ανεβάζει το χρόνο και το κόστος υλοποίησης. Εφόσον η ιστοσελίδα σας κυκλοφορήσει, μπορείτε να βελτιώσετε και να αλλάξετε ό,τι σας αρέσει και ότι δε λειτουργεί σωστά, χωρίς να χρειαστεί να ξοδέψετε πολλά παραπάνω από την αρχική σας επένδυση. Τα πράγματα είναι πολύ διαφορετικά όταν έχει να κάνει με mobile εφαρμογές.

Η δημιουργία mobile app κοστίζει στις περισσότερες περιπτώσεις περισσότερο από μία ιστοσελίδα, χωρίς βέβαια αυτό να είναι καθολικό. Η κατασκευή ιστοσελίδας είναι αρκετά ξεκάθαρη. Θα λειτουργήσει σε οποιονδήποτε browser, σε οποιαδήποτε συσκευή και οποιαδήποτε πλατφόρμα, οπότε δε χρειάζεται να ανησυχείτε γι’ αυτό. Το μόνο που χρειάζεστε για να ξεκινήσετε είναι ένα brand domain.

Στις mobile εφαρμογές, χρειάζεται να εξατομικεύσετε το προϊόν για iOS ή Android, να τις αναβαθμίζετε συνεχώς, να βελτιώνετε τα υπάρχοντα χαρακτηριστικά και να προσθέτετε καινούργια. Αυτό απαιτεί περισσότερες ώρες προγραμματισμού κι, επομένως, οδηγεί σε υψηλότερο κόστος.

5. Δεν υπάρχει κάποια έτοιμη λύση σε mobile app που να λειτουργεί default εξίσου καλά σε όλες τις πλατφόρμες

Όσον αφορά τις mobile εφαρμογές, θα χρειαστεί να αποφασίσετε αν θέλετε η εφαρμογή σας να είναι διαθέσιμη τόσο για iOS όσο και για Android χρήστες κι επίσης αν θέλετε native προγραμματισμό. Υπάρχουν πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα στο δίλημμα mobile app ή ιστοσελίδα, γι’ αυτό θα χρειαστεί να το λάβετε κι αυτό υπόψιν και να σκεφτείτε τι θα λειτουργήσει καλύτερα για εσάς. Θα πρέπει να αναβαθμίζετε και να βελτιώνετε συνεχώς την εφαρμογή σας, για να είστε βέβαιοι ότι οι χρήστες δε θα στραφούν στον ανταγωνισμό.

Mobile app ή ιστοσελίδα

Αρχή Online Παρουσίας με Δημιουργία Ιστοσελίδας: πλεονεκτήματα

1. Αναγνωρισιμότητα και έκθεση του brand

Με τόσες εφαρμογές διαθέσιμες σήμερα στα app stores, είναι δύσκολο να κάνετε ένα νέο προϊόν να ξεχωρίσει. Σε αυτή την περίπτωση, το να ξεκινήσετε με μια ιστοσελίδα έχει κάποια πλεονεκτήματα, καθώς σας επιτρέπει να χτίσετε το brand σας και να εκθέσετε το προϊόν σας.

Μπορείτε να αξιοποιήσετε υπηρεσίες SEO, υπηρεσίες digital marketing και καμπάνιες προώθησης για να γίνει γνωστό το προϊόν σας και να κερδίσετε κάποια αναγνωρισιμότητα. Με αυτό τον τρόπο, όταν οι χρήστες βρουν την εφαρμογή σας σε ένα app store, θα έχετε περισσότερες πιθανότητες να κατεβάσουν την εφαρμογή σας. Πολλοί χρήστες mobile εφαρμογών δε θα εμπιστευτούν ένα brand ή επιχείρηση που δεν έχει ιστοσελίδα, ακόμα κι αν αυτή υπάρχει απλά για να παρουσιάζει τις mobile εφαρμογές σας.

2. Το προιόν/ υπηρεσία σας έχει ευκαιρία να φτάσει σε διευρυμένο κοινό

Εφόσον μια ιστοσελίδα θα λειτουργήσει σε κάθε browser και συσκευή, θα μπορέσετε να διευρύνετε το κοινό και την πελατειακή σας βάση και, ενδεχομένως, να δημιουργήσετε ακόμη και μεγαλύτερη ζήτηση για τα προϊόντα σας.

3. Χρησιμοποιήστε τις υπηρεσίες digital marketing και SEO προς όφελός σας

Δυστυχώς, δε μπορείτε να εκμεταλλευτείτε τα πλεονεκτήματα που προκύπτουν από τη βελτιστοποίηση ιστοσελίδων SEO στο έπακρο, αν στο δίλημμα mobile app ή ιστοσελίδα, επιλέξετε το πρώτο. Αν ξεκινήσετε με δημιουργία ιστοσελίδας για το προϊόν σας, θα είστε σε θέση να χρησιμοποιήσετε τις υπηρεσίες SEO και άλλα εργαλεία marketing για να ενισχύσετε την εμφάνιση στις αναζητήσεις αποτελεσμάτων και να βελτιώσετε την αξιοπιστία του brand.

4. Χαμηλότερο κόστος κατασκευής σε σχέση με mobile app

Η δημιουργία ιστοσελίδας είναι πιο προσιτή σε σχέση με τη δημιουργία app. Και στις δύο περιπτώσεις η επένδυση σας δεν τελειώνει με την αρχική ολοκλήρωση. Χρειάζεται να την βελτιώνετε, να προσθέτετε νέα στοιχεία, να κάνετε ελέγχους και να διορθώνετε στοιχεία, οπότε κρίνετε απαραίτητο.

Αρχή Online Παρουσίας με Δημιουργία Ιστοσελίδας πρώτα: Μειονεκτήματα

Βελτιστοποίηση για κινητές συσκευές

Όπως αναφέρθηκε από το ξεκίνημα, ποσοστό μεγαλύτερο από το 50% της παγκόσμιας επισκεψιμότητας προέρχεται από τους mobile χρήστες. Θα πρέπει να βεβαιωθείτε ότι η ιστοσελίδα σας είναι βελτιστοποιημένη, τόσο για χρήστες desktop όσο και για χρήστες mobile.

Περιορισμένες δυνατότητες εξατομίκευσης

Σε μία κατασκευή ιστοσελίδας, δε θα εστιάσετε τόσο στο διαδραστικό σχεδιασμό και τα στοιχεία που θα την κάνουν πιο ενδιαφέρουσα για τους mobile χρήστες. Η ιστοσελίδα σας θα έχει περίπου την ίδια μορφή με τη desktop version, ακόμη κι αν η πρόσβαση γίνεται μέσω κινητής συσκευής.

3. Εξάρτηση από τη σύνδεση στο διαδίκτυο

Για τη χρήση μίας ιστοσελίδας απαιτείται σύνδεση στο διαδίκτυο, ώστε οι χρήστες να μπορούν να έχουν πρόσβαση σε αυτήν. Αυτό σημαίνει ότι οι χρήστες δε μπορούν να έχουν ανά πάσα στιγμή πρόσβαση στο brand σας, αλλά μόνο όταν είναι συνδεδεμένοι, γεγονός κάπως περιοριστικό.

4. Αδυναμία αξιοποίησης των δυνατοτήτων της συσκευής στο έπακρο

Μια ιστοσελίδα, ακόμη κι αν είναι βελτιστοποιημένη για κινητές συσκευές, δε θα είναι σε θέση να εκμεταλλευτεί όλες τις δυνατότητες μιας κινητής συσκευής, όπως την κάμερα, την πυξίδα, το μικρόφωνο κ.α. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα χαμηλότερη αλληλεπίδραση και εμπειρία χρήστη.

5. Πιο αργός χρόνος φόρτωσης

Εφόσον οι ιστοσελίδες εξαρτώνται από τους servers και τη σύνδεση στο διαδίκτυο, ενδέχεται να χρειαστούν περισσότερο χρόνο για να φορτώσουν σωστά σε μια κινητή συσκευή. Αν βρίσκεστε κάπου με κακή σύνδεση, η ιστοσελίδα σας ίσως να μη φορτώσει καν. Κανένας δε θέλει να βλέπει μια ιστοσελίδα με links που δεν κάνουν σωστές ανακατευθύνσεις, εικόνες που απουσιάζουν κ.α.

Αν στο δίλημμα mobile app ή ιστοσελίδα επιλέξετε τελικά το δεύτερο πρώτα, θα χρειαστεί να επενδύσετε χρόνο στην επιδιόρθωση τεχνικών θεμάτων που επηρεάζουν την ταχύτητα και το χρόνο φόρτωσης της ιστοσελίδας. Η αλήθεια είναι ότι οι χρήστες mobile είναι συνηθισμένοι σε γρήγορες ταχύτητες φόρτωσης, οπότε πρέπει να βεβαιωθείτε ότι θα προσφέρετε την επιθυμητή ικανοποίηση καταναλωτών.

Τελικά, mobile app ή ιστοσελίδα;

Δεν είστε οι μόνοι που βρίσκεστε στο δίλημμα “mobile app ή ιστοσελίδα”. Είναι δύσκολο να διαλέξετε ένα από τα δύο, καθώς η κάθε προσέγγιση έχει τα δικά της πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα. Το ιδανικό θα ήταν να προχωρούσατε σε ανάπτυξη και των δύο, διότι πρόκειται για αλληλένδετα στοιχεία, που συνολικά συμβάλλουν σημαντικά στην αναγνωρισιμότητα και την αξιοπιστία του brand σας. Οτιδήποτε κατεύθυνση κι αν διαλέξετε, η έμπειρη ομάδα της AppGene, μπορεί να σας καθοδηγήσει να μετατρέψετε το επιχειρηματικό σας όραμα σε πραγματικότητα!

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Στείλτε μας τις ερωτήσεις σας και εμείς θα επικοινωνήσουμε άμεσα μαζί σας. Αν έχετε μία υπέροχη ιδέα, δώστε μας λίγο χρόνο να την ερευνήσουμε προσεκτικά, ώστε να σας προτείνουμε την καλύτερη λύση.