BLOG / BLOG

Τιμολογιακή πολιτική mobile εφαρμογής, τι να επιλέξετε

Τιμολογιακή πολιτική mobile εφαρμογής

 Η τιμολογιακή πολιτική έχει να κάνει με την μεθοδολογία για τον καθορισμό της τιμής ενός προϊόντος. Εκτός από το πραγματικό κόστος της παραγωγής του προϊόντος και την αξία που λαμβάνουν οι χρήστες από αυτό, η τιμολογιακή πολιτική έχει επίσης να κάνει με την ζήτηση της αγοράς, την αντίληψη των καταναλωτών και την ψυχολογία τιμολόγησης, ώστε να βρεθεί η χρυσή τομή. Το ίδιο ισχύει και για την τιμολογιακή πολιτική mobile εφαρμογής.

Τι είναι η τιμολογιακή πολιτική mobile εφαρμογής και γιατί είναι σημαντική

Για να καταλήξετε στην πιο αποτελεσματική τιμολογιακή πολιτική mobile εφαρμογής, σκεφθείτε την τιμολογιακή τοποθέτηση του brand σας και το πως θα αντιδράσουν οι ανταγωνιστές σας. Υπολογίστε τα διάφορα έξοδα, όπως την παραγωγή και τα κόστη marketing και τότε προσθέστε ένα ποσοστό, το οποίο θα είναι το κέρδος σας.

Μία αποτελεσματική τιμολογιακή πολιτική mobile εφαρμογής βελτιστοποιεί τόσο την ένταση των πωλήσεων όσο και το κέρδος για μακροχρόνια επιτυχία. Σηματοδοτεί το πόσο αξίζει η εφαρμογή σας για τους χρήστες και παρέχει κάτι χειροπιαστό όσον αφορά την αξία του προϊόντος σας. Συμπέρασμα: χωρίς μια βιώσιμη τιμολογιακή πολιτική mobile εφαρμογής, δε θα μείνετε για πολύ στο “παιχνίδι”.

Ποια είναι τα σημεία κλειδιά για την τιμολογιακή πολιτική mobile εφαρμογής;

Όπως η δημιουργία mobile app θα πρέπει να αποτελεί μέρος της επιχειρηματικής και μάρκετινγκ στρατηγικής σας, έτσι και η τιμολογιακή της πολιτική θα πρέπει να υποστηρίζει τους μακροπρόθεσμους στόχους σας. Παρακάτω θα βρείτε τις πιο συνήθεις κατηγορίες τιμολογιακών πολιτικών για εφαρμογές και τι πρέπει να γνωρίζετε γι’ αυτές:

Πολιτική δωρεάν διάθεσης mobile εφαρμογής

Σε ποιον δεν αρέσει να αποκτά δωρεάν πράγματα;! Πως όμως θα ωφελήσει την επιχείρησή σας το να ‘χαρίσετε’ μία εφαρμογή;

Οι δωρεάν εφαρμογές δεν κοστίζουν τίποτα στους χρήστες, γι’ αυτό είναι ευκολότερο να πετύχετε περισσότερες λήψεις. Μπορείτε να έχετε κέρδος μέσω διαφημίσεων εντός της εφαρμογής. Πολλές εταιρείες προσφέρουν δωρεάν εφαρμογές ως προέκταση των προϊόντων ή των υπηρεσιών τους.

Μπορείτε να διαθέσετε δωρεάν εφαρμογές για τους πελάτες σας για να χτίσετε το brand awareness, να παρέχετε καλύτερη εξυπηρέτηση πελατών, να βελτιώσετε την εμπειρία αγορών, να αυξήσετε την δέσμευση πελατών, να καλλιεργήσετε την αφοσίωση των καταναλωτών και να συγκεντρώσετε στοιχεία για τους χρήστες που θα σας βοηθήσουν να επιτύχετε άλλους επιχειρηματικούς σκοπούς.

Τι όμως θα πρέπει να προσέξετε εδώ; Αν βασιστείτε στα κέρδη μέσω διαφημίσεων εντός εφαρμογής, χρειάζεται να αποκτήσετε πολλούς χρήστες γρήγορα και να τους παρέχετε δεσμευτικό περιεχόμενο για να συνεχίσουν να επισκέπτονται την εφαρμογή σας.

Tιμολογιακή πολιτική mobile εφαρμογής Freemium

Οι χρήστες μπορούν να κατεβάσουν δωρεάν αυτού του είδους τις εφαρμογές, αλλά μπορούν να χρησιμοποιήσουν την εφαρμογή μόνο για περιορισμένο χρόνο ή με περιορισμένες δυνατότητες. Υπάρχουν τρία μοντέλα freemium εφαρμογών. Στο πρώτο οι χρήστες πληρώνουν, ώστε να έχουν πρόσβαση σε premium στοιχεία, να ανεβαίνουν επίπεδα και να κάνουν αγορές εντός της εφαρμογής.

Στο δεύτερο, οι χρήστες έχουν πρόσβαση σε όλες τις λειτουργίες δωρεάν, αλλά για περιορισμένο χρόνο, ώστε αν θέλουν να συνεχίσουν να την χρησιμοποιούν, χρειαζεται να πληρώσουν. Στο τελευταίο μοντέλο, οι χρήστες πληρώνουν εφάπαξ για να μη βλέπουν τις διαφημίσεις εντός της εφαρμογής.

Τι όμως θα πρέπει να προσέξετε εδώ; Μια freemium εφαρμογή μπορεί να έχει περισσότερες λήψεις και να επιτρέπει στους δυνητικούς πελάτες να τη δοκιμάσουν δωρεάν, προτού την αγοράσουν. Ωστόσο, μερικοί χρήστες περιμένουν από μια δωρεάν εφαρμογή να είναι πλήρως λειτουργική, γι’ αυτό υπάρχει πιθανότητα να απογοητευτούν ή να εκνευριστούν όταν χρειαστεί να πληρώσουν. Επίσης, χρειάζεται να επενδύσετε σε συνεχείς αναβαθμίσεις και βελτιώσεις για να προσελκύσετε χρήστες που θα είναι διατεθειμένοι να πληρώσουν για την εφαρμογής σας.

Τιμολογιακή πολιτική mobile εφαρμογής

Τιμολογιακή πολιτική mobile εφαρμογής επί πληρωμή

Σε αυτή την τιμολογιακή πολιτική mobile εφαρμογής, οι χρήστες πληρώνουν ένα αντίτιμο για να κατεβάσουν την εφαρμογή και να μπορέσουν, στη συνέχεια, να την χρησιμοποιήσουν. Αυτό είναι το πιο απλό μοντέλο τιμολογιακής πολιτικής, αλλά τείνει να φθίνει σε δημοφιλία λόγω της ανόδου των δωρεάν και freemium εφαρμογών. Μερικές εφαρμογές επί πληρωμή προσφέρουν τη δυνατότητα δωρεάν δοκιμής 7 ή 14 ημερών για να δελεάσουν περισσότερους χρήστες να τη δοκιμάσουν, προτού την αγοράσουν.

Τι όμως θα πρέπει να προσέξετε εδώ; Αυτό το μοντέλο έχει την λιγότερο αποτελεσματική τιμολογιακή πολιτική τα τελευταία χρόνια. Γίνεται συνεχώς πιο δύσκολο να πείσετε τους χρήστες να πληρώσουν για την εφαρμογή σας, δείχνοντας τους απλά μερικά screenshots στο App Store. Θα χρειαστεί να επενδύσετε σε τεχνικές μάρκετινγκ και να δώσετε επιχειρήματα γιατί η εφαρμογή σας είναι καλύτερη από τις δωρεάν ή freemium εναλλακτικές.

Tιμολογιακή πολιτική mobile εφαρμογής Paidmium

Όταν οι εφαρμογές επί πληρωμή συναντούν το freemium μοντέλο, προκύπτει το paidmium! Οι χρήστες θα πληρώσουν για να κατεβάσουν την εφαρμογή και θα επιβαρυνθούν με κάποιο επιπλέον κόστος για να έχουν πρόσβαση σε επιπλέον στοιχεία. Μπορείτε να αναρωτηθείτε, γιατί κάποιος να θέλει να πληρώσει τόσες φορές; Αυτό το μοντέλο προσφέρει στους χρήστες την ευελιξία να έχουν πρόσβαση σε στοιχεία που επιθυμούν, χωρίς να πληρώσουν για εκείνα που δε τους ενδιαφέρουν. Μπορεί να χρεώσετε μια χαμηλότερη τιμή για τη λήψη της εφαρμογής και να εμπλουτίζετε συνεχώς την εφαρμογή με νέα στοιχεία.

Τι όμως θα πρέπει να προσέξετε εδώ; Αν ζητάτε από τους χρήστες να πληρώσουν για επιπρόσθετα στοιχεία, πρέπει να αξίζουν! Όπως ακριβώς το freemium μοντέλο, χρειάζεται να αναπτύσσετε συνεχώς νέα στοιχεία και να βελτιώνετε την εφαρμογή για να παραμείνει ενημερωμένη, σχετική και δεσμευτική, ώστε οι χρήστες να κάνουν περισσότερες αγορές.

Tιμολογιακή πολιτική mobile εφαρμογής με συνδρομή

Σε αυτή την τιμολογιακή πολιτική mobile εφαρμογής, οι χρήστες πληρώνουν μια μηνιαία ή ετήσια συνδρομή για να συνεχίσουν να χρησιμοποιούν την εφαρμογή. Είναι το πιο διάσημο μοντέλο σε εφαρμογές που έχουν να κάνουν με ενημέρωση ή παροχή περιεχομένου, dating και music streaming.

Παρόλο που δεν έχει υιοθετηθεί ακόμα από πολλές εφαρμογές, κερδίζει όλο και περισσότερη δημοφιλία, όσο οι χρήστες εξοικειώνονται με την πρόσβαση σε premium και νέο περιεχόμενο μέσω συνδρομητικών υπηρεσιών (π.χ. Netflix). Αυτό το μοντέλο σας δίνει επίσης τη δυνατότητα να βγάλετε περισσότερα χρήματα σε σχέση με τις υπόλοιπες επιλογές.

Τι όμως θα πρέπει να προσέξετε εδώ; Με μεγαλύτερες προοπτικές κέρδους, έρχονται επίσης περισσότερες ευθύνες. Χρειάζεται συνεχώς να προσελκύετε χρήστες, να αναβαθμίζετε την εμπειρία χρήστη και να χτίσετε αφοσίωση. Στην τελική, οι συνδρομητές σας θα συνεχίσουν να πληρώνουν μόνο αν θεωρούν ότι η εφαρμογή σας τους προσφέρει αξία.

Με λίγα λόγια

Κάθε τιμολογιακή πολιτική mobile εφαρμογής έχει τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα της. Πρέπει να αποφασίσετε λοιπόν, τι θέλετε να σας προσφέρει η εφαρμογή σας για να μπορέσετε να την τιμολογήσετε ανάλογα, ώστε να εξυπηρετήσετε τους επιχειρηματικούς σας σκοπούς. Εκμεταλλευτείτε τις παραπάνω πληροφορίες από την ομάδα της AppGene, για να κάνετε την σωστή επιλογή και να ανταποκριθείτε επάξια στις προσδοκίες των πελατών σας!

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Στείλτε μας τις ερωτήσεις σας και εμείς θα επικοινωνήσουμε άμεσα μαζί σας. Αν έχετε μία υπέροχη ιδέα, δώστε μας λίγο χρόνο να την ερευνήσουμε προσεκτικά, ώστε να σας προτείνουμε την καλύτερη λύση.