BLOG / ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ

Η δύναμη του emotional design ιστοσελίδας

emotional design ιστοσελίδας

Emotional design ιστοσελίδας: Πώς συνδέονται τα συναισθήματά και το design; Η λέξη «εμπειρία» στη φράση εμπειρία χρήστη υπονοεί τα συναισθήματα που γεννιούνται στους χρήστες, όταν χρησιμοποιούν το προϊόν. Βασισμένοι σε πολλούς παράγοντες, μπορούν να είναι χαρούμενοι, ικανοποιημένοι, ενοχλημένοι ή δυσαρεστημένοι με την εμπειρία τους. Ο χρήστης μπορεί να αισθάνεται επίσης, δύο ή παραπάνω πράγματα όταν χρησιμοποιεί μια εφαρμογή.

Για παράδειγμα, σκεφτείτε ότι χρησιμοποιείτε μία εφαρμογή ανάγνωσης ειδήσεων. Στην εφαρμογή, διαβάζετε κάποια νέα σχετικά με το πως οι designers βοηθούν με την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Σας εμπνέει και νιώθετε χαρούμενοι για τον αντίκτυπο που μπορείτε να προκαλέσετε. Από την άλλη όμως, αισθάνεστε προβληματισμένοι επειδή δεν υπάρχει τρόπος για σας να το μοιραστείτε με τους φίλους σας.

Οποιοδήποτε συναίσθημα, καλό ή κακό, είναι ένα συναίσθημα. Και προφανώς, ένα προϊόν / ηλεκτρονική εφαρμογή μπορεί να γίνει το αγαπημένο των χρηστών, όταν εκείνοι νιώθουν χαρά χρησιμοποιώντας το. Παρόλα αυτά, οι designers πρέπει να το έχουν κατά νου, όταν σχεδιάζουν το περιβάλλον μίας ιστοσελίδας ή εφαρμογής.

Τι είναι το emotional design ιστοσελίδας;

Είναι η βασική φύση του ανθρώπου να έλκεται από όμορφα πράγματα. Όλοι προτιμούμε όμορφα και λειτουργικά περισσότερο από απλά λειτουργικά αντικείμενα.

Άρα, το emotional design ιστοσελίδας σχετίζεται με την δημιουργία αισθητικά ευχάριστων και λειτουργικών συνδέσεων μεταξύ των χρηστών και του προϊόντος. Αυτό έτσι ώστε να αγαπήσουν το προϊόν μέσα από τη χρήση του και να επιστρέψουν σε αυτό ξανά και ξανά.

Οδηγούμαστε άρα στο συμπέρασμα ότι το emotional design ιστοσελίδας είναι ο λόγος που ένα προϊόν είναι δημοφιλέστερο από ένα άλλο;

Ναι, φυσικά.

Αλλά μόνο όταν δεν συμβιβάζεστε με την συνολική εμπειρία του προϊόντος και την λειτουργικότητα. Το προϊόν πρέπει να παρέχει αξία στους τελικούς του χρήστες. Χρειάζεται να είναι λειτουργικό, έμπιστο και ευχάριστο. Αν το έχετε καταφέρει αυτό, μόνο τότε μπορείτε να σκεφτείτε την προσθήκη κάποιων νέου στοιχείου.

Πως να δημιουργήστε emotional design ιστοσελίδας;

Υπάρχουν τρεις πλευρές, ή επίπεδα, του συστήματος συναισθημάτων – η ενστικτώδης, η συμπεριφορική και η στοχαστική. Τα τρία επίπεδα συνδέονται μεταξύ τους και βοηθούν στη δημιουργία της συνολικής συναισθηματικής εμπειρίας των ατόμων.

emotional design ιστοσελίδας

Ενστικτώδη συναισθήματα

Για να προκαλέσετε ενστικτώδεις αντιδράσεις, χρειάζεται να δώσετε προσοχή στο πως η εφαρμογή σας εμφανίζεται στους χρήστες τα πρώτα λεπτά της αλληλεπίδρασης. Αν είναι cool, fun, και ελκυστική οι χρήστες σας θα «κολλήσουν».

Όταν οι χρήστες εξερευνούν την εφαρμογή για πρώτη φορά, διαφωτίστε τους με animation, το οποίο τους βοηθά να εκπληρώσουν το σκοπό χρήσης της εφαρμογής.

Συμπεριφορικά συναισθήματα

Τα συμπεριφορικά συναισθήματά εμφανίζονται όταν οι χρήστες βρίσκουν ευχαρίστηση στο να κάνουν αυτό που κάνουν. Επίσης, εξαρτάται από την λειτουργικότητα και την ευκολία στη χρήση.

Αν το προϊόν είναι καλά σχεδιασμένο και λειτουργεί σωστά, οι χρήστες θα νιώσουν ένα αίσθημα δύναμης χρησιμοποιώντας το. Θα θελήσουν να χρησιμοποιήσουν το προϊόν ξανά και ξανά. Παρόλα αυτά, αν η εμπειρία τους δεν είναι καλή, η ικανοποίηση πελατών δε θα επιτευχθεί.

Στοχαστικά συναισθήματα

Σε στοχαστικό επίπεδα, τα άτομα επηρεάζονται πλήρως από τις σκέψεις και τα συναισθήματά τους. Είναι το επίπεδο στο οποίο αναγνωρίζουμε την έχει αξία για μας και τι όχι. Τα στοχαστικά συναισθήματα είναι συνειδητά συναισθήματα (σε αντίθεση με τα ενστικτώδη και τα συμπεριφορικά) και βοηθούν τους χρήστες να καταλάβουν, να ερμηνεύσουν και να διαμορφώσουν την κρίση τους.

Παρόλα αυτά, κάτι σημαντικό που πρέπει να σκεφτείτε είναι ότι τα στοχαστικά συναισθήματα είναι περισσότερο επιρρεπή στις αλλαγές. Διαφέρουν από άτομο σε άτομο και από κουλτούρα σε κουλτούρα. Συνεπώς, είναι σημαντικό να διατηρήσετε μια ισορροπία μεταξύ των τριών επιπέδων.

Δεν υπάρχει χρυσός κανόνας στο σχεδιασμό προϊόντων που αποφέρουν μία δυνατή η συναισθηματική σύνδεση μεταξύ των χρηστών. Ο λόγος είναι ότι η ανθρώπινη συναισθηματική κατάσταση αλλάζει συνεχώς και εξαρτάται πολύ από το περιβάλλον μας και άλλους παράγοντες. Επικοινωνήστε με την ομάδα της AppGene, για να σας βοηθήσει με το emotional design ιστοσελίδας και τη σωστή ψυχολογία χρωμάτων ιστοσελίδας, ώστε να καταφέρετε να κατακλύσετε με ευχάριστα συναισθήματα τους χρήστες σας!

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Στείλτε μας τις ερωτήσεις σας και εμείς θα επικοινωνήσουμε άμεσα μαζί σας. Αν έχετε μία υπέροχη ιδέα, δώστε μας λίγο χρόνο να την ερευνήσουμε προσεκτικά, ώστε να σας προτείνουμε την καλύτερη λύση.