BLOG / BLOG

Σχεδιασμός user experience, σημασία σε apps και ιστοσελίδες

σχεδιασμός user experience

Ο σχεδιασμός user experience (UX), γνωστός επίσης ως Εμπειρία Χρήστη/Σχεδιασμός Περιβάλλοντος Χρήστη (UX/UI), έχει να κάνει με τη διάταξη των στοιχείων σε μια mobile ή web εφαρμογή και το πως οι χρήστες θα πλοηγηθούν από τη μια σελίδα στην άλλη.

Ο σχεδιασμός user experience είναι η πραγματική εμπειρία που θα βιώσουν οι χρήστες και το πως θα συμπεριφερθεί κάθε περιβάλλον χρήστη στην εφαρμογή. Ο προγραμματισμός του σχεδιασμού user experience θα οδηγήσει στο περιβάλλον χρήστη ή τον σχεδιασμό UI. Ο σχεδιασμός UI εστιάζει στην αλληλεπίδραση των διαφόρων περιβαλλόντων με τους χρήστες και το πως θα αισθανθούν.

Πως εφαρμόζεται ο σχεδιασμός UX/UI στην κατασκευή εφαρμογών και ιστοσελίδων;

Σε αντίθεση με τις ιστοσελίδες που έχουν κατασκευαστεί βάσει κάποιου template, οι custom ιστοσελίδες και εφαρμογές, τόσο web όσο και mobile, παρέχουν μια πλήρως εξατομικευμένη εμπειρία. Η πλήρης εξατομίκευση δεν έχει να κάνει μόνο με το πως μοιάζει μια εφαρμογή ή ιστοσελίδα, αλλά και με το πως συμπεριφέρεται. Οτιδήποτε μπορείτε να σκεφτείτε, μπορεί να δημιουργηθεί. Από εικόνες που απεικονίζουν περίπλοκα δεδομένα με δημιουργικούς τρόπους και τους επιτρέπουν να είναι εύκολα επεξεργάσιμες, μέχρι το gamification οποιασδήποτε διαδικασίας, ώστε να γίνει πιο ενδιαφέρουσα.

Παρόλα αυτά, οι πολλές εταιρίες κατασκευής mobile εφαρμογών και ιστοσελίδων χαμηλής ποιότητας παραβλέπουν συνήθως τον UX/UI σχεδιασμό του διαχειριστικού και της όλης της εμπειρίας κι εστιάζουν μόνο στην εμπειρία του τελικού χρήστη. Πρέπει να ληφθούν υπόψιν όλων των ειδών οι λειτουργίες που θα κάνουν το πρόγραμμα εύκολο στη διαχείριση και, κατά συνέπεια, στο διαχειριστή.

Σχεδιασμός user experience, πως θα αξιολογήσετε τα αποτελέσματά του

Ο καλός σχεδιασμός UX/UI είναι εκείνος τον οποίο οι χρήστες απολαμβάνουν τόσο, ώστε να μοιραστούν μαζί σας την ευχάριστη εμπειρία τους. Αυτό το ανακαλύπτετε, ζητώντας για feedback κατά τη διάρκεια κατασκευής της εφαρμογής κι όταν η εφαρμογή έχει κυκλοφορήσει. Κι όταν η εφαρμογή θα είναι στον “αέρα”, θα πληροφορηθείτε τις εντυπώσεις των χρηστών μέσω των αξιολογήσεων που θα σας κάνουν. Οι χρήστες πολύ σπάνια γνωρίζουν την διαφορά ανάμεσα στον UX και τον UI σχεδιασμό κι, επομένως, το feedback τους θα έχει να κάνει με τη συνολική εμπειρία τους.

Μερικά ακόμη δεδομένα που μπορείτε να λάβετε υπόψιν για να αξιολογήσετε την αποτελεσματικότητα του σχεδιασμού user experience είναι:

  • Αριθμός χρηστών που χρησιμοποιούν το πρόγραμμα. Αυτός είναι ένας πολύ γενικός δείκτης επιτυχίας που έχει να κάνει με τη συνολική επιτυχία μιας εφαρμογής. Αλλά, σαν γενικός κανόνας, αν ο σχεδιασμός user experience είναι καλός, τότε όλο και περισσότεροι χρήστες θα συγκεντρώνονται στην εφαρμογή σας. Αλλά στην πραγματικότητα, ο αριθμός των χρηστών μιας εφαρμογής εξαρτάται πολύ περισσότερο από την ποιότητα των τακτικών μάρκετινγκ που αξιοποιήσατε για να προωθήσετε την εφαρμογή παρά από τον ίδιο τον σχεδιασμό UX.
  • Διάρκεια παραμονής. Πόσο χρόνο ξοδεύουν οι χρήστες στην εφαρμογή. Για τις περισσότερες εφαρμογές, όσο περισσότερο χρόνο ξοδεύουν οι χρήστες στην εφαρμογή, τόσο το καλύτερο.
  • Συχνότητα χρήσης. Πόσο συχνά χρησιμοποιούν οι χρήστες την εφαρμογή. Και σε αυτή την περίπτωση, όσο πιο συχνά μπαίνουν στην εφαρμογή, τόσο το καλύτερο.
  • Δείκτες εξατομικευμένης επιτυχίας. Μερικές εφαρμογές έχουν μοναδικούς δείκτες επιτυχίας, όπως το πόσο γρήγορα περνούν οι χρήστες μια σειρά σελίδων κ.α. Αυτοί οι δείκτες πρέπει να δηλώνονται ξεκάθαρα κατά τη φάση σχεδιασμού.

Πως θα βεβαιωθείτε ότι ο σχεδιασμός user experience έχει ληφθεί υπόψη;

Ο εξαιρετικός σχεδιασμός user experience σε μια εφαρμογή συνδυάζει την τέχνη μαζί με μια μεγάλη δόση επιστήμης.

Το δημιουργικό κομμάτι είναι το πιο εύκολο. Οποιαδήποτε καλός γραφίστας με εμπειρία στο σχεδιασμό mobile εφαρμογών ή ιστοσελίδων, μπορεί να δημιουργήσει μια όμορφη εικόνα κι αν θεωρείτε ότι είναι αναγκαίο, να ζωντανέψει το περιβάλλον χρήστη (UI). Ο ποιοτικός σχεδιασμός περιβάλλοντος χρήστη απαιτεί τη δημιουργία προσχεδίων.

Το επιστημονικό κομμάτι του σχεδιασμού UX/UI ξεκινά από το γεγονός ότι κάθε εφαρμογή έχει έναν σκοπό: να εξυπηρετεί τις ανάγκες των χρηστών με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Καθορισμός χρήστη

Μερικοί πελάτες, προτού προχωρήσουν στη δημιουργία mobile εφαρμογής, κάνουν ενδελεχή έρευνα των αναγκών των χρηστών. Αλλά στην περίπτωση που δεν μπορείτε να επιβαρυνθείτε με το κόστος αυτής της έρευνας, ξεκινήστε με έναν απλό καθορισμό χρήστη. Ο βασικός καθορισμός χρήστη είναι μια διαδικασία που οποιαδήποτε εταιρία θα πρέπει να είναι σε θέση να πραγματοποιήσει. Η κατανόηση των χρηστών και των αναγκών τους αποτελεί το θεμέλιο του καλού σχεδιασμού UX. Κατά τη διαδικασία καθορισμού χρήστη, πρέπει να είστε σε θέση να απαντήσετε στις ακόλουθες ερωτήσεις:

  • Γιατί οι χρήστες να χρησιμοποιήσουν την εφαρμογή;
  • Τι θα τους κάνει να επιστρέψουν στην εφαρμογή σας;

Αν προσφέρετε κάποια αξία στους χρήστες, τότε θα σας την ανταποδώσουν. Όση περισσότερη αξία τους προσφέρετε, τόσα περισσότερα θα λάβετε σε αντάλλαγμα κι από εκείνους.

Ροή χρήστη

Πρέπει να δημιουργήσετε μια εξαιρετικά καλοσχεδιασμένη ροή χρηστών, εάν θέλετε να τους προσφέρετε μια εξαιρετική εμπειρία. Μπορείτε να ξεκινήσετε δημιουργώντας τη μόνοι σας. Σε αυτή την περίπτωση όμως, προτού προχωρήσετε με αυτήν, πρέπει να εξεταστεί και να εγκριθεί από μία έμπειρη εταιρία σχεδιασμού UX.

Η ροή των χρηστών μπορεί να καταστρέψει ή να απογειώσει μια εφαρμογή, ειδικά αν η εφαρμογή σας απευθύνεται σε παραπάνω από μία διαφορετικές κατηγορίες χρηστών. Ο λόγος που συμβαίνει αυτό, είναι επειδή οι εφαρμογές που απευθύνονται σε διαφορετικούς τύπους χρηστών, μπορούν εύκολα να μπλέξουν σε κάποιου είδους διαμάχη, όπου ένας χρήστης ενδεχομένως να κάνει κάτι που θα μπλέκεται στις ενέργειες του άλλου χρήστη.

Για τις επιχειρήσεις όπου η εφαρμογή τους αποτελεί βασική πηγή εσόδων, η ροή χρηστών θα σχηματίσει ή θα εκτελέσει τις επιχειρηματικές σας λειτουργίες. Για τέτοιου είδους επιχειρήσεις, η ροή χρηστών θα καθορίσει την παραγωγή εσόδων και το τι θα χρειαστούν οι πελάτες τους από αυτές. Γι’ αυτό το λόγο, η καλύτερη επιλογή είναι να σχηματιστεί η ροή χρηστών από κάποιον έμπειρο business analyst, ο οποίος μπορεί να διεξάγει μια λεπτομερή ανάλυση των αναγκών της επιχείρησης, όπως επίσης και των χρηστών της.

σχεδιασμός user experience

Ξεκινήστε ελέγχοντας και το παραμικρό βήμα

Μία εφαρμογή πρέπει συνεχώς να εξελίσσεται. Οι χρήστες σας γνωρίζουν ότι η πρώτη έκδοση της δεν είναι η τέλεια. Το feedback των χρηστών είναι ο πιο σημαντικός παράγοντας που θα οδηγήσει σε επιτυχία την εφαρμογή σας. Επομένως, ο σχεδιασμός user experience της εφαρμογής σας πρέπει να ξεκινήσει με τη δημιουργία ενός πρωτότυπου.

Σε συνεργασία με την κατάλληλη εταιρία κατασκευής εφαρμογών, ξεκινήστε δημιουργώντας το σχεδιασμό για μικρότερες εκδοχές της εφαρμογής. Στη συνέχεια μοιραστείτε αυτή την έκδοση με λίγους χρήστες που θα έχετε επιλέξει και θα σας παρέχουν το αρχικό feedback. Στη συνέχεια, ενσωματώστε τις αλλαγές που σας υπέδειξαν. Τότε ξεκινήστε δημιουργώντας τα επόμενα στοιχεία που θα εισάγετε στην εφαρμογή. Με αυτό τον τρόπο θα εξοικονομήσετε πολλά χρήματα, λαμβάνοντας feedback σε πολύ πρώιμο στάδιο.

Συμπεραίνοντας

Ο σχεδιασμός user experience είναι μια περίπλοκη διαδικασία που απαιτεί συνδυασμό πολλών διαφορετικών γνωστικών πεδίων, τόσο σε τεχνολογικό όσο και σε θεωρητικό επίπεδο. Θα χρειαστεί αρκετός χρόνος και επικοινωνία με την εταιρία που θα συνεργαστείτε για να φτάσετε στο επιθυμητό αποτέλεσμα. Όμως η απήχηση που θα έχει το αποτέλεσμα της δουλειάς και του κόπου σας στους χρήστες, θα σας αποζημιώσει. Σε περίπτωση που χρειάζεστε καθοδήγηση για τη δημιουργία ψηφιακής παρουσίας της επιχείρησής σας, επικοινωνήστε με την έμπειρη ομάδα της AppGene για θέματα όπως σχεδιασμός εφαρμογής και δημιουργία mobile app.

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Στείλτε μας τις ερωτήσεις σας και εμείς θα επικοινωνήσουμε άμεσα μαζί σας. Αν έχετε μία υπέροχη ιδέα, δώστε μας λίγο χρόνο να την ερευνήσουμε προσεκτικά, ώστε να σας προτείνουμε την καλύτερη λύση.