BLOG / BLOG

Τι είναι App Gamification και ποιά τα πλεονεκτήματα του

τι είναι app gamification

Τι είναι App Gamification και γιατί να το εντάξετε στη mobile εφαρμογή σας; Πρόκειται για ένα ισχυρό εργαλείο, το οποίο βοηθά στην απόκτηση, δέσμευση και διατήρηση των χρηστών. Οι τακτικές gamification μπορούν να εφαρμοστούν σε σχεδόν κάθε είδους εφαρμογή. Επιπλέον, όταν αξιοποιήσετε αυτή την προσέγγιση, μπορείτε να εκμεταλλευτείτε τη δύναμη της συμπεριφορικής ψυχολογίας, ώστε να παρέχετε ένα “κίνητρο” για να συνεχίσετε να κινείτε το ενδιαφέρον των χρηστών. Ας δούμε λοιπόν τι είναι app gamification και γιατί χρειάζετε να γνωρίσετε και αυτή την προσέγγιση!

Τι είναι app gamification

Το app gamification είναι η χρήση αρχών game dynamics στις mobile εφαρμογές, ώστε να ενθαρρύνετε τους χρήστες να επιστρέφουν στην εφαρμογή σας ξανά και ξανά. Όταν γίνεται σωστά, προωθεί ένα είδος δέσμευσης σε επίπεδο συνήθειας. Η λογική περιλαμβάνει ένα αρχικό ερέθισμα, μια δράση, μια μεταβαλλόμενη επιβράβευση και τέλος, μια ώθηση στη συνεχή χρήση της εφαρμογής. Ενσωματώνοντας στοιχεία gamification στην εφαρμογή σας, μπορείτε να πετύχετε αύξηση της επισκεψιμότητας και μεγαλύτερη δέσμευση των χρηστών.

Για να μετατρέψετε την mobile εφαρμογή σας σε παιχνίδι, πρέπει να ξεκινήσετε με συγκεκριμένα στοιχεία σχεδιασμού και μετά να ασχοληθείτε με τη ροή εργασιών του gamification. Τα τυπικά στοιχεία σχεδιασμού για app gamification περιλαμβάνουν στοιχεία όπως:

  • Πόντοι – Βασικές επιβραβεύσεις που λαμβάνουν οι χρήστες για τις επιτυχίες τους
  • Badges – Οπτική αναπαράσταση των επιτευγμάτων του χρήστη που αναδεικνύουν την καλή του απόδοση
  • Γραφήματα απόδοσης – Γραφήματα που δείχνουν την απόδοση των χρηστών συγκρίνοντας τη με προηγούμενα αποτελέσματα
  • Πίνακες αποτελεσμάτων ή κατάταξης – Λίστες με κατάταξη των χρηστών σε σύγκριση με άλλους για μια συγκεκριμένη χρονική περίοδο
  • Currency – Μέσο “πληρωμών” για προνόμια

Η εμπειρία χρήστη είναι πολύ σημαντική για το σχεδιασμό οποιασδήποτε εφαρμογής και μια πλήρης κατανόηση του συμπεριφορικού σχεδιασμού, είναι απαραίτητη. Το να κατανοήσετε πως θα συνδυαστεί σωστά ο συμπεριφορικός σχεδιασμός με τον σχεδιασμό UX, είναι το κλειδί για να δημιουργήσετε μια εξαιρετική εφαρμογή.

Αpp gamification πλεονεκτήματα

Όταν τα στοιχεία app gamification εφαρμόζονται, μπορεί να παρακινήσει και να επηρεάσει τους χρήστες. Κι αν ξεκινήσετε με έναν εξαιρετικό UX σχεδιασμό εφαρμογής και στη συνέχεια ενσωματώσετε διαδικασίες gamification, έχετε έναν ισχυρό συνδυασμό.

Πιο συγκεκριμένα το gamification βοηθά στα εξής:

  1. Ενίσχυση engagement – Οι gamified εφαρμογές χρησιμοποιούνται από χρήστες που επιστρέφουν συνεχώς για το κάτι παραπάνω
  2. Αύξηση κοινού – Οι χρήστες δεν είναι μόνο πιο ενθουσιώδεις στο να μείνουν σε μια gamified εφαρμογή, αλλά τις μοιράζονται επίσης με τους φίλους τους.
  3. Ενίσχυση ανταγωνιστικότητας – Η κοινοποίηση ενός πίνακα κατάταξης παρακινεί τους χρήστες με ανταγωνιστικά ένστικτα, να ξεπεράσουν τους υπόλοιπους.
  4. Δημιουργεί μια αίσθηση ελέγχου – Σε κανέναν δεν αρέσει να του λένε τι να κάνει. Αντ’ αυτού, οι χρήστες έχουν ένα αίσθημα ελέγχου σχετικά με την εμπειρία τους χρησιμοποιώντας την εφαρμογή.
  5. Αύξηση παρότρυνσης – Παρέχοντας στους χρήστες τρόπους που ενθαρρύνουν τη συμπεριφορά τους, τους παρακινείτε να συνεχίσουν να χρησιμοποιούν την εφαρμογή.

Το app gamification όχι μόνο ενισχύει το engagement, αλλά είναι ένας ισχυρός τρόπος να αυξήσετε τους χρήστες που έρχονται σε επαφή με εσάς. Επίσης, οι gamified mobile εφαρμογές είναι πιο ενδιαφέρουσες από άλλες χωρίς καθόλου επιπλέον στοιχεία σχεδιασμού. Επομένως, το gamification είναι πολύ αποτελεσματικό για εκπαιδευτικές και fitness εφαρμογές.

Αξιοποίηση του gamification για ενίσχυση engagement εφαρμογής

Το να δανείζεστε στοιχεία από παιχνίδια και να τα ενσωματώνετε στο σχεδιασμό της εφαρμογής σας, είναι μια αποτελεσματική στρατηγική για να ενισχύσετε το engagement με τους ήδη υπάρχοντες χρήστες. Επίσης, μπορεί να βοηθήσει στην αύξηση των χρηστών, ειδικά αν προσθέσετε εντός εφαρμογής έναν τρόπο να κοινοποιούν οι χρήστες την εφαρμογή σας. Οι χρήστες λατρεύουν να μοιράζονται εφαρμογές που απολαμβάνουν και η διαφήμιση από στόμα σε στόμα θα σας βοηθήσει με την αύξηση αριθμού των χρηστών.

Μια καλή ιδέα είναι να χρησιμοποιήσετε πολλαπλά στοιχεία σχεδιασμού gaming, καθώς δεν αντιδρούν όλοι οι χρήστες στα ίδια στοιχεία. Κάποιοι απολαμβάνουν τις επιβραβεύσεις και κάποιοι άλλοι προτιμούν να ανελίσσονται στην κατάταξη. Ενσωματώνοντας διαφορετικά στοιχεία gamification στην εφαρμογή σας, μπορείτε να έχετε απήχηση σε ένα ευρύτερο κοινό. Αυτά τα ερεθίσματα βοηθούν στην ανάπτυξη σχέσεων με τους χρήστες, ενώ παράλληλα συμβάλλουν στην προσέλκυση και διατήρησή τους.

τι είναι app gamification

Παραδείγματα mobile εφαρμογών που εξηγούν τι είναι app gamification

Υπάρχουν εφαρμογές σε όλες τις αγορές που εκμεταλλεύονται τις ευκαιρίες που προσφέρει το gamification. Οι παρακάτω εφαρμογές ξεχωρίζουν στον τομέα τους γι’ αυτό το λόγο.

Duolingo

Το Duolingo είναι μια εφαρμογή που βοηθά τους χρήστες να εξασκήσουν τις γλωσσικές τους ικανότητες. Η καταγραφή προόδου είναι το βασικότερο στοιχείο στην αρχική σελίδα, όπου μπορείτε να δείτε που είστε καλοί και που υστερείτε σε κάθε γλωσσική ικανότητα. Επειδή η συνεχής εξάσκηση είναι πολύ σημαντική, το Duolingo ενθαρρύνει την καθημερινή χρήση της εφαρμογής, μειώνοντας τις δυνατότητές σας σε δεξιότητες που δεν έχετε πρόσφατα εξασκήσει. Οι χρήστες συγκεντρώνουν πόντους όταν ολοκληρώνουν μαθήματα και ανεβαίνουν επίπεδα, καθώς οι ικανότητες τους ενισχύονται.

Το Duolingo δίνει τη δυνατότητα στους χρήστες να θέτουν στόχους και τους υπενθυμίζει με καθημερινές ειδοποιήσεις push. Τακτικά μηνύματα υψηλής εξατομίκευσης αποστέλλονται στους χρήστες με προτάσεις για ενθάρρυνση με σκοπό τη συνεχή χρήση της εφαρμογής. Επίσης, υπάρχει στην εφαρμογή πίνακας κατάταξης, όπου οι χρήστες μπορούν να συγκρίνουν την πρόοδό τους με των υπολοίπων. Ο συνδυασμός όλων αυτών των στοιχείων gamification δημιουργεί μια ιδιαίτερα καθηλωτική εφαρμογή.

Fitbit

Το Fitbit είναι ένα wearable fitness tracker συνδεδεμένο με μια εφαρμογή που αξιοποιεί πολλά στοιχεία gamification. Αυτά τα εργαλεία χρησιμοποιούνται για να κινητοποιήσουν τα άτομα να ξεκινήσουν να γυμνάζονται και να συνεχίσουν. Οι χρήστες κερδίζουν badges όταν ολοκληρώνουν συγκεκριμένες δραστηριότητες, όπως η επίτευξη ενός συγκεκριμένου αριθμού βημάτων μέσα στη μέρα. Ακόμη, το Fitbit προσφέρει κοινωνική δέσμευση, καθώς οι χρήστες μπορούν να συνδεθούν με φίλους τους που επίσης χρησιμοποιούν την εφαρμογή και να ανταγωνίζονται σε διάφορες προκλήσεις.

Με λίγα λόγια

Εφόσον πλέον γνωρίσατε περισσότερα σχετικά με το τι είναι app gamification, μπορείτε να εφαρμόσετε ανάλογα στοιχεία σχεδιασμού και να κάνετε την εφαρμογή σας πολύ πιο διασκεδαστική στη χρήση. Η ενσωμάτωση στοιχείων gamification μπορεί να κάνει τη διαφορά ανάμεσα σε μια εφαρμογή που οι χρήστες απολαμβάνουν να χρησιμοποιούν και σε μια εφαρμογή την οποία δεν μπορούν να αποχωριστούν. Για δημιουργία mobile app και οποιαδήποτε απορία σχετικά με το app gamification, επικοινωνήστε με την καταρτισμένη ομάδα της AppGene.

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Στείλτε μας τις ερωτήσεις σας και εμείς θα επικοινωνήσουμε άμεσα μαζί σας. Αν έχετε μία υπέροχη ιδέα, δώστε μας λίγο χρόνο να την ερευνήσουμε προσεκτικά, ώστε να σας προτείνουμε την καλύτερη λύση.