BLOG / ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ESHOP

404 σελίδα σφάλματος eshop: μετατρέψτε το ‘σφάλμα’ σε δημιουργικότητα

404 σελίδα σφάλματος eshop

Όλοι έχει τύχει να επισκεφτούμε μία ιστοσελίδα, και αντί να βρίσκουμε αυτό που θέλουμε, πέφτουμε πάνω σε μία σελίδα 404 error ή αλλιώς ‘Page not Found’. Η 404 σελίδα σφάλματος eshop προκαλεί δυσαρέσκεια στους χρήστες, αλλά δεν είναι το τέλος του κόσμου για μια ιστοσελίδα. Όπως πολλά συστατικά ενός eshop, έτσι κι αυτή έχει τα θετικά της χαρακτηριστικά, μπορεί ακόμη να φανεί και σημαντική για την ιστοσελίδα σας.

Πώς όμως μία 404 σελίδα σφάλματος eshop είναι σημαντική στο ηλεκτρονικό εμπόριο; Με ποιο τρόπο μπορεί η 404 σελίδα να επηρεάσει το ηλεκτρονικό σας κατάστημα; Παρακάτω θα βρείτε την απάντηση στο παραπάνω ερώτημα, όπως επίσης και τα οφέλη που μπορεί να σας προσφέρει μια σελίδα σφάλματος 404.

Τι είναι η 404 σελίδα σφάλματος eshop;

Όταν οι χρήστες επιλέγουν έναν σύνδεσμο και κατευθύνονται σε μια σελίδα που δεν λειτουργεί, ουσιαστικά έρχονται αντιμέτωποι με μια 404 σελίδα σφάλματος. Το μήνυμα 404 είναι ο κωδικός HTTP που αποστέλλεται από τον server, όταν ο browser ζητά πρόσβαση σε μια σελίδα που δεν υπάρχει.

Μπορεί η 404 σελίδα σφάλματος eshop να επηρεάσει αρνητικά τη βελτιστοποίηση ιστοσελίδων SEO;

Τα σφάλματα 404 είναι αρκετά συνηθισμένα και καλό είναι να προσέξετε την ύπαρξή τους. Έχετε τη δυνατότητα να διαγράψετε περιεχόμενο που δεν το θεωρείτε πλέον σχετικό με την ιστοσελίδα σας (άρα μια σελίδα σταματάει να υπάρχει) και δεν είναι δικό σας το σφάλμα, όταν οι χρήστες πληκτρολογούν λανθασμένο URL με σκοπό να εισέλθουν στην ιστοσελίδα σας.

Επομένως, η 404 σελίδα σφάλματος eshop αυτή καθαυτή δεν έχει τόσο αρνητικό αντίκτυπο στη βελτιστοποίηση ιστοσελίδων SEO, αλλά έχει αρνητικό αντίκτυπο στην εμπειρία των χρηστών οι οποίοι δε βρίσκουν απάντηση στο ερώτημα που έχουν. Υπάρχουν σημαντικοί λόγοι, για τους οποίους πρέπει να παρακολουθείτε τις σελίδες σφάλματος 404. Παρόλο που δεν επηρεάζουν τόσο άμεσα το ηλεκτρονικό σας κατάστημα από άποψη SEO, η παρακολούθησή τους θα σας βοηθήσει να περιορίσετε άλλα θέματα που ενδεχομένως να επηρεάζουν αρνητικά τη βελτιστοποίηση ιστοσελίδων SEO ή ακόμη και την απόδοση της ιστοσελίδας σας.

Σελίδες 404 σφάλματος σε eshop, γιατί είναι σημαντική η παρακολούθησή τους

Θέλετε να παρακολουθείτε στενά τις σημαντικές σελίδες

Αν οι σημαντικές σελίδες στην ιστοσελίδα σας εμφανίσουν σφάλμα 404, δε θα χρειαστεί να ξοδέψετε χρόνο στο να μάθετε το λόγο για τον οποίο προέκυψε το συγκεκριμένο σφάλμα και μπορείτε να ξεκινήσετε άμεσα την επίλυσή του. Αν η Google αντιμετωπίζει προβλήματα καθώς εισέρχεται σε αυτές τις σελίδες και η κατάσταση αυτή συνεχιστεί για κάποιο χρονικό διάστημα, ενδεχομένως να μη μπορέσει να τις εντάξει στη λίστα αποτελεσμάτων αναζήτησης. Χρειάζεται να είναι εύκολη η ανεύρεση των σελίδων σας για να εμφανίζεστε στη λίστα αποτελεσμάτων αναζήτησης.

Υψηλός όγκος σελίδων σφάλματος 404 μπορεί να υποδεικνύουν μια ανωμαλία

Αν το report των Google Analytics υποδεικνύει μια ξαφνική αύξηση των σελίδων σφάλματος 404, κάτι πάει λάθος. Όπως αναφέρθηκε και παραπάνω, η 404 σελίδα σφάλματος eshop είναι κάτι το φυσιολογικό που δεν χρειάζεται να σας ανησυχεί ιδιαίτερα. Παρόλα αυτά όμως, αν παρατηρήσετε μια ξαφνική αύξηση στην εμφάνισή τους, ίσως υπάρχει κάποια δυσλειτουργία στην ιστοσελίδα, την οποία πρέπει να διορθώσετε άμεσα. Για παράδειγμα, σε καμία περίπτωση δε θέλετε να έρθουν οι πελάτες σας αντιμέτωποι με μια 404 σελίδα σφάλματος eshop στη σελίδα πληρωμής.

404 σελίδα σφάλματος eshop

Η 404 σελίδα σφάλματος eshop μπορεί να χρησιμοποιηθεί αποτελεσματικά

Αν δεν χαίρεστε όταν βλέπετε μια 404 σελίδα σφάλματος eshop, το ίδιο αισθάνονται και οι πελάτες σας. Πατούν πάνω σε ένα σύνδεσμο και περιμένουν να δουν αυτό που ψάχνουν. Το να βρεθούν σε μια σελίδα 404, εκνευρίζει τους χρήστες, επομένως χρειάζεται να μετατρέψετε αυτήν την αρνητική εμπειρία σε κάτι θετικό, από το ξεκίνημα κιόλας.

Πως θα το πετύχετε; Μπορείτε να δημιουργήσετε μια 404 σελίδα σφάλματος eshop που θα παρέχει κάποια αξία στους χρήστες και η αξία αυτή μπορεί να βρίσκεται είτε στην ίδια τη σελίδα σφάλματος 404 είτε να περιέχει συνδέσμους που θα ανακατευθύνουν τους χρήστες σε άλλες σελίδες της ιστοσελίδας σας.

Η εξατομικευμένη 404 σελίδα σφάλματος eshop εξαρτάται από το είδος των προϊόντων ή υπηρεσιών που προσφέρετε, αλλά είναι γενικά μια καλή ιδέα να είναι συνδεδεμένη με τις παρακάτω σελίδες:

  • Αρχική σελίδα
  • Σελίδα επικοινωνίας
  • Blog
  • Σελίδα με τη λίστα των δημοφιλέστερων προϊόντων

Η δημιουργία μιας custom σελίδας 404 θα διατηρήσει το ενδιαφέρον των χρηστών. Από το να εγκαταλείψουν τη σελίδα σας αμέσως μόλις δουν το άσχημο μήνυμα “404 η σελίδα δε βρέθηκε”, οι χρήστες θα εκτιμήσουν την αξία που θέλετε να τους προσφέρετε κι ίσως επιλέξουν να μείνουν. Στη συνέχεια, μπορείτε να τους οδηγήσετε σε κάποια άλλη σελίδα της ιστοσελίδας σας.

Η 404 σελίδα σφάλματος eshop μπορεί να λειτουργήσει καλύτερα ως σελίδα σφάλματος 301

Όπως αναφέρθηκε προηγουμένως, ο αριθμός 404 χρησιμοποιείται για να περιγράψει τον κωδικό που επιστρέφει ο server όταν δε μπορεί να βρει τη ζητούμενη σελίδα. Ο κωδικός 301 εμφανίζεται όταν το ζητούμενο περιεχόμενο έχει μεταφερθεί σε διαφορετική τοποθεσία. Αυτό επίσης ονομάζεται ανακατεύθυνση 301.

Αν κάποιο προϊόν σας δεν είναι πλέον διαθέσιμο, αλλά έχει αντικατασταθεί από μια νεότερη εκδοχή του, θα μπορούσατε να ανακατευθύνετε τους πελάτες στη διεύθυνση URL του νέου προϊόντος. Γενικά, μπορείτε να επιλέξετε την ανακατεύθυνση 301, ώστε να οδηγήσετε τους χρήστες σε μια σελίδα σχετική με την αναζήτησή τους από το να τους αφήσετε σε μια 404 σελίδα σφάλματος eshop.

Σε περίπτωση που σκέφτεστε να πραγματοποιήσετε μια ανακατεύθυνση 301 για όλες τις σελίδες σφάλματος 404 που θα οδηγούν τους πελάτες στην αρχική σας σελίδα, καλύτερα μη το κάνετε. Η κίνηση αυτή θα σηματοδοτηθεί από τη Google ως soft σφάλμα 404 και θα επηρεάσει την ανεύρεσή σας στη λίστα αποτελεσμάτων αναζήτησης.

404 σελίδα σφάλματος eshop

Ίσως είναι καλύτερο να επαναφέρετε ορισμένες σελίδες σφάλματος 404

Αν μια σελίδα 404 σε ένα eshop συγκεντρώνει αρκετή επισκεψιμότητα κι άρα υπάρχει μεγάλη ζήτηση για τη συγκεκριμένη σελίδα, η καλύτερη επιλογή που μπορείτε να κάνετε σε αυτή την περίπτωση είναι να επαναφέρετε την αρχική σελίδα.

Όπως έγινε αντιληπτό παραπάνω, μπορείτε να ανακατευθύνετε τους χρήστες σε κάποια άλλη σελίδα σχετική με την αναζήτησή τους. Αν όμως δε μπορείτε να βρείτε μια σελίδα που να ταιριάζει ή η ζήτηση για την παλιά σελίδα είναι υψηλή, διατηρήστε την αξία SEO επαναφέροντας την αρχική. Δημιουργήστε νέο περιεχόμενο και θέστε τη ξανά σε λειτουργία.

Συνοψίζοντας

Η 404 σελίδα σφάλματος eshop είναι ένα καθημερινό ζήτημα που εμφανίζεται σε εκατομμύρια ιστοσελίδες. Αντί να δείτε μόνο την αρνητική πλευρά της αναπόφευκτης ύπαρξης τέτοιων σελίδων, χρησιμοποιήστε τις προς όφελος σας. Επικοινωνήστε με την ομάδα της AppGene για κατασκευή eshop και υπηρεσίες SEO και θα σας καθοδηγήσουμε σε κάθε ερώτημα σχετικά με την κατάλληλη διαχείριση των σελίδων σφάλματος 404, χωρίς να έχετε ζημία για την ιστοσελίδα σας.

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Στείλτε μας τις ερωτήσεις σας και εμείς θα επικοινωνήσουμε άμεσα μαζί σας. Αν έχετε μία υπέροχη ιδέα, δώστε μας λίγο χρόνο να την ερευνήσουμε προσεκτικά, ώστε να σας προτείνουμε την καλύτερη λύση.