BLOG / ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ESHOP

Βελτιστοποίηση checkout, στρατηγικές για αύξηση μετατροπών eshop

βελτιστοποίηση checkout

Βρίσκεστε ανάμεσα στους ιδιοκτήτες ηλεκτρονικών καταστημάτων που αντιμετωπίζουν πρόβλημα με την εγκατάλειψη καλαθιού κατά τη διαδικασία του checkout; Το πρόβλημα αυτό είναι αρκετά συχνό. Είτε το πιστεύετε είτε όχι, ένα μέσο ηλεκτρονικό κατάστημα χάνει ποσοστό μεγαλύτερο του 70% των πωλήσεων λόγω της εγκατάλειψης καλαθιού. Παρακάτω θα βρείτε τους κορυφαίους λόγους, για τους οποίους οι πελάτες αλλάζουν γνώμη την τελευταία στιγμή και δεν προχωρούν σε αγορά. Ακόμα, θα βρείτε στρατηγικές, τις οποίες αν τις εκμεταλλευτείτε σωστά, θα οδηγηθείτε με σιγουριά σε βελτιστοποίηση checkout.

Βασικοί λόγοι εγκατάλειψης καλαθιού στο ηλεκτρονικό εμπόριο

Οι βασικότεροι λόγοι για τους οποίους δεν μπορείτε να αυξήσετε το ποσοστό μετατροπής στο ηλεκτρονικό εμπόριο είναι:

  • Κακή εμπειρία εξυπηρέτησης
  • Καθυστέρηση στον χρόνο φόρτωσης του καλαθιού
  • Απαραίτητη προϋπόθεση προσθήκης στοιχείων κάρτας
  • Υποχρεωτική δημιουργία λογαριασμού
  • Έλλειψη θέλησης για αγορά
  • Μη ευέλικτη πολιτική επιστροφών
  • Πολύπλοκη περιήγηση ιστοσελίδας
  • Υψηλά επιπρόσθετα κόστη αγοράς (π.χ. μεταφορικά έξοδα).

Τα παραπάνω αποτελούν απλά μια περίληψη των προβλημάτων που ενδεχομένως να οδηγούν τους πελάτες σε εγκατάλειψη καλαθιού. Άλλοι λόγοι μπορεί να περιλαμβάνουν προβλήματα ασφαλείας, έλλειψη προωθητικών ενεργειών ή κουπονιών κατά τη διαδικασία checkout, μη ύπαρξη επιλογής παράδοσης express κ.α.

Δυστυχώς, όλοι οι παραπάνω λόγοι σίγουρα επιδεινώνουν τη μείωση του ποσοστού μετατροπής. Παρόλα αυτά, τα καλά νέα είναι ότι υπάρχουν τρόποι για να αλλάξετε τα πράγματα. Πολλά από αυτά τα προβλήματα είναι επιλύσιμα με τη σωστή βελτιστοποίηση checkout.

Πως θα πετύχετε το επιθυμητό optimization ή βελτιστοποίηση checkout;

Οι καλύτερες πρακτικές σε κάθε περίπτωση μπορούν να σας προσφέρουν τόσο γενικές προτάσεις για το πως μπορείτε να βελτιώσετε μια κατάσταση όσο και άμεσες λύσεις για τα  προβλήματά σας. Το ίδιο ισχύει αν εφαρμόσετε τις καλύτερες πρακτικές στρατηγικής και για τη βελτιστοποίηση της διαδικασίας του checkout.

Η ικανοποίηση πελατών είναι ο σημαντικότερος στόχος οποιουδήποτε καταστήματος. Με λίγα λόγια, αν θέλετε να πετύχετε την ικανοποίηση καταναλωτών κατά τη στιγμή του checkout, πρέπει να σχεδιάσετε μια διαδικασία που θα λειτουργεί με έναν ομαλό, εύκολο και ασφαλή τρόπο. Για βελτιστοποίηση της διαδικασίας checkout, μπορείτε να δοκιμάσετε:

  • Εξάλειψη της πολυπλοκότητας του checkout, σχεδιάζοντας μια και μόνο σελίδα που θα περιέχει όλα τα απαραίτητα στοιχεία που πρέπει να συμπληρωθούν από τον πελάτη.
  • Περιορισμός της διστακτικότητας των πελατών για τη δημιουργία λογαριασμού, προσφέροντάς τους την επιλογή να συνεχίσουν ως επισκέπτες ή να συνδεθούν μέσω κάποιου λογαριασμού κοινωνικής δικτύωσης.
  • Επίδειξη πιστοποιητικού ασφαλείας καθόλη τη διάρκεια της διαδικασίας checkout.

βελτιστοποίηση checkout

Ας δούμε για παράδειγμα το σύστημα που χρησιμοποιεί το brand Tom Tailor πριν το checkout.

Βελτιστοποίηση σελίδας checkout, στρατηγικές βελτίωσης

Σχεδιασμός και διάταξη

Ο σχεδιασμός και η διάταξη της σελίδας checkout αποτελούν στοιχεία – κλειδιά για την αποτελεσματικότητα των μετατροπών. Πρέπει να βεβαιωθείτε ότι οι χρήστες θα απολαύσουν μια ομαλή εμπειρία, όπως επίσης και μια ασφαλή και αξιόπιστη διαδικασία με συνδέσμους που θα τους παραπέμπουν σε σελίδες με επιπρόσθετες πληροφορίες.

Στρατηγικές για βελτιστοποίηση checkout:

  • Παρέχετε στους χρήστες μια “οπτική” διαδικασία checkout – όπως αναφέρθηκε παραπάνω, είναι καλύτερο να σχεδιάσετε μια και μόνο σελίδα checkout με μια ξεκάθαρη αλληλουχία των βημάτων που πρέπει να ακολουθήσουν οι χρήστες. Μια έξυπνη κίνηση είναι επίσης να μειώσετε τον αριθμό των “κλικ” στον ελάχιστο δυνατό.
  • Προσθέστε κουμπιά που θα οδηγούν στο checkout, τόσο στην κορυφή όσο και στο τέλος της σελίδας – οι πελάτες σας θα πρέπει να είναι σε θέση να δουν το κουμπί checkout πολύ εύκολα όταν κοιτάζουν τη σελίδα σας. Έτσι, δε θα χάσουν χρόνο στην αναζήτησή του.
  • Σχεδιάστε αξιόπιστες ρυθμίσεις ασφαλείας – μπορείτε να έχετε σε ορατό σημείο τόσο το πιστοποιητικό ασφαλείας σας όσο και τα logos των εταιρειών πιστωτικών καρτών με τις οποίες συνεργάζεστε, ώστε να κερδίσετε την εμπιστοσύνη των χρηστών και να σας παρέχουν τα στοιχεία πληρωμής.
  • Ξεκάθαρη διάκριση από άλλες επιλογές αγορών – βεβαιωθείτε ότι επιπρόσθετα κουμπιά, όπως “συνεχίστε τις αγορές σας” είναι οπτικά διαφοροποιημένα από το κουμπί του checkout και δεν αποσπούν την προσοχή των πελατών από το να επιλέξουν το κουμπί “αγορά τώρα”.

Βελτιστοποίηση λεπτομερειών προϊόντων

Αφού έχετε βελτιστοποιήσει την εμπειρία των καταναλωτών, χρειάζεται να βεβαιωθείτε ότι οι πελάτες έχουν κάνει τη σωστή επιλογή αγοράς. Πως θα βεβαιωθείτε όμως γι’ αυτό;

  • Παρουσιάστε μια σύνοψη του προϊόντος – είναι απολύτως απαραίτητο να λάβουν οι πελάτες επιβεβαιωτικό μήνυμα μετά την πραγματοποίηση της αγοράς τους. Εκεί πρέπει επίσης να συμπεριλάβετε μια σύντομη περιγραφή του προϊόντος μαζί με το μέγεθος το οποίο επιλέχθηκε από τον πελάτη. Αν είναι δυνατόν, συμπεριλάβετε και μια εικόνα του προϊόντος.
  • Βεβαιωθείτε ότι παρέχετε τις απαραίτητες ελευθερίες – είναι αρκετά σημαντικό να προσφέρετε στους πελάτες τη δυνατότητα αφαίρεσης κάποιου είδους από το καλάθι ή να τους δείχνετε προϊόντα παρόμοια με κάποιο που έχουν ήδη εκφράσει το ενδιαφέρον τους.
  • Παρουσιάστε ξεκάθαρα την τελική αξία της αγοράς τους πριν το checkout – δεν μπορείτε να πετύχετε βελτιστοποίηση checkout, αν δεν είστε απόλυτα ειλικρινείς με τους πελάτες σας όσον αφορά τις χρεώσεις με τις οποίες θα επιβαρυνθούν. Αποφύγετε κρυφές χρεώσεις, που μπορούν να οδηγήσουν τους χρήστες σε εγκατάλειψη καλαθιού.
  • Περιγράψτε τους τρόπους παράδοσης πριν το checkout – είναι πολύ σημαντικό, προτού οι πελάτες φτάσουν στην αγορά, να είναι απόλυτα ενήμεροι σχετικά με την υπηρεσία παράδοσης που θα λάβουν.

Για να αποφύγετε αμφιβολίες της τελευταίας στιγμής, σκεφτείτε το ενδεχόμενο να προσφέρετε επιπρόσθετες υπηρεσίες, όπως επιλογές εξατομίκευσης, πιστοποιητικά αυθεντικότητας προϊόντων ή κοινωνικές αποδείξεις, όπως κριτικές, αξιολογήσεις κ.α.

βελτιστοποίηση checkout

Ας δούμε για παράδειγμα το σύστημα που χρησιμοποιεί το brand Cento Fashion κατά το checkout σε μία σελίδα.

Πληρωμή και παράδοση

Η βελτιστοποίηση checkout προϋποθέτει την παροχή σωστών υπηρεσιών πληρωμών και παράδοσης προϊόντων. Ακολουθούν μερικές ιδέες για το πως θα βεβαιωθείτε ότι διευκολύνετε την απόφαση των πελατών να προχωρήσουν στην αγορά.

  • Συμπεριλάβετε επιλογές δωρεάν παράδοσης – τα δωρεάν μεταφορικά έχουν τη μεγαλύτερη απήχηση στους χρήστες. Αν όμως δυσκολεύεστε να το εφαρμόσετε, μπορείτε να προσφέρετε δωρεάν μεταφορικά, σε περίπτωση που οι πελάτες ξοδέψουν πάνω από ένα συγκεκριμένο ποσό.
  • Προσφέρετε έναν εκπτωτικό κωδικό – είναι ένα ακόμη δέλεαρ για τους πελάτες, ώστε να προχωρήσουν σε αγορά.
  • Παρουσιάστε διαφορετικές μεθόδους πληρωμής – πρέπει να είστε βέβαιοι ότι οι πελάτες σας μπορούν να πληρώσουν με όλους τους διαθέσιμους τρόπους που εμφανίζονται στην ιστοσελίδα σας.
  • Προσφέρετε επιλογές παράδοσης και λεπτομέρειες – μπορείτε να επιτρέψετε στους καταναλωτές να επιλέξουν εκείνοι τον τρόπο παράδοσης που επιθυμούν. Επίσης μπορείτε να τους γνωστοποιήσετε κατά προσέγγιση την ημερομηνία παράδοσης και άλλες λεπτομέρειες που θα τους βοηθήσουν να έχουν μια ρεαλιστική εικόνα της αγοράς τους.

Με λίγα λόγια

Η εγκατάλειψη καλαθιού είναι ένα τυπικό πρόβλημα στο ηλεκτρονικό εμπόριο που ωθεί σε μείωση το ποσοστό μετατροπής και παράλληλα σε αύξηση το bounce rate. Παρόλο που αποτελεί ένα πολύπλοκο φαινόμενο, πολλές από τις αιτίες του μπορούν να αποφευχθούν μέσα από τη βελτιστοποίηση checkout. Επικοινωνήστε με την ομάδα της AppGene, με πολυετή εμπειρία σε θέματα όπως την σχεδίαση custom ιστοσελίδας και την κατασκευή eshop και δημιουργήστε ένα ηλεκτρονικό κατάστημα με τη μέγιστη απόδοση για την επιχείρησή σας.

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Στείλτε μας τις ερωτήσεις σας και εμείς θα επικοινωνήσουμε άμεσα μαζί σας. Αν έχετε μία υπέροχη ιδέα, δώστε μας λίγο χρόνο να την ερευνήσουμε προσεκτικά, ώστε να σας προτείνουμε την καλύτερη λύση.