BLOG / DIGITAL MARKETING

Αλγόριθμοι αναζητήσεων: τι είναι και πως λειτουργούν

αλγόριθμοι αναζητήσεων

Τι είναι αλγόριθμοι αναζητήσεων;

Οι αλγόριθμοι αναζητήσεων είναι ένας μοναδικός τύπος αλγορίθμου που χρησιμοποιούν οι μηχανές αναζήτησης για να ανακτήσουν συγκεκριμένες πληροφορίες που είναι αποθηκευμένες σε μία δομή δεδομένων. Στόχος να καθορίσουν την σημαντικότητα μιας ιστοσελίδας με βάση το περιεχόμενο της. Οι αλγόριθμοι αναζητήσεων είναι μοναδικοί για τη μηχανή αναζήτησης και καθορίζουν την κατάταξη των ιστοσελίδων στα αποτελέσματα αναζήτησης.

Κοινοί τύποι αλγορίθμων αναζήτησης

Οι μηχανές αναζήτησης χρησιμοποιούν συγκεκριμένους αλγορίθμους με βάση το μέγεθος και την δομή των δεδομένων τους για να μπορέσουν να επιστρέψουν ένα αποτέλεσμα.

Γραμμικός αλγόριθμος αναζήτησης

Οι αλγόριθμοι γραμμικής αναζήτησης θεωρούνται οι πιο βασικοί από όλους τους αλγόριθμους αναζήτησης καθώς απαιτούν ελάχιστο κώδικα για την εφαρμογή τους. Επίσης είναι γνωστοί ως ‘διαδοχική αναζήτηση’ και είναι ο απλούστερος τύπος για χρήση αλγορίθμων αναζήτησης. Χρησιμοποιoύνται για σύντομες λίστες που δεν είναι ταξινομημένες και τα στοιχεία τους είναι ανακατεμένα. Για να βρείτε αυτό που αναζητάτε ο αλγόριθμος εξετάζει τα στοιχεία ως λίστα. Όταν φτάσει στο στοιχείο που αναζητείται, η αναζήτηση ολοκληρώνεται. Ο γραμμικός αλγόριθμος δεν είναι κοινός τρόπος αναζήτησης καθώς είναι σχετικά αναποτελεσματικός σε σχέση με τους άλλους που είναι διαθέσιμοι.

Δυαδικός αλγόριθμος αναζήτησης

Ο αλγόριθμος δυαδικής αναζήτησης, σε αντίθεση με τους γραμμικούς αλγόριθμους αναζήτησης, εκμεταλλεύεται τη σειρά μιας λίστας. Είναι η καλύτερη επιλογή όταν οι λίστες έχουν όρους που εμφανίζονται κατά σειρά αυξανόμενου μεγέθους. Ο αλγόριθμος αυτός ξεκινά από την μέση της λίστας. Εάν ο στόχος είναι η εύρεση χαμηλότερης τιμής από το μεσαίο σημείο, τότε εξαλείφει το άνω μισό της λίστας. Εάν ο στόχος είναι η εύρεση μεγαλύτερης τιμής από το μεσαίο στοιχείο, τότε εξαλείφει το κάτω μισό της λίστας. Αυτό γίνεται συνεχώς καθώς η δυαδική αναζήτηση χρησιμοποιεί ένα βρόχο ή κάνει μία αναδρομή για να διαιρέσει το χώρο αναζήτησης στο μισό μετά από κάθε σύγκριση. Για μεγαλύτερες βάσεις δεδομένων οι αλγόριθμοι δυαδικής αναζήτησης παράγουν γρηγορότερα αποτελέσματα σε σχέση με τους γραμμικούς αλγόριθμους.

Πώς οι αλγόριθμοι αναζητήσεων επηρεάζουν το SEO Optimization

Οι αλγόριθμοι αναζητήσεων επηρεάζουν την κατάταξη μιας ιστοσελίδας στα αποτελέσματα αναζήτησης. Κάθε μηχανή αναζήτησης χρησιμοποιεί ένα συγκεκριμένο σύνολο κανόνων για να καθορίσει εάν μία σελίδα είναι πραγματική  ή spam και εάν το περιεχόμενο και τα δεδομένα της ενδιαφέρουν τον χρήστη. Τα αποτελέσματα αυτής της διαδικασίας είναι αυτά που θα καθορίσουν  την κατάταξη μιας ιστοσελίδας.

Ενώ κάθε σύνολο κανόνων καθώς και οι τύποι αλγορίθμων ποικίλουν, οι μηχανές αναζήτησης χρησιμοποιούν ν κάποιους κοινούς παράγοντες για να καθορίσουν την κατάταξη.

αλγόριθμοι αναζητήσεων

Κατάταξη ιστοσελίδας και αλγόριθμοι αναζητήσεων, παράγοντες που επηρεάζουν

Σχετικότητα ιστοσελίδας

Οι μηχανές αναζήτησης ψάχνουν το περιεχόμενο και το κείμενο κάθε ιστοσελίδας, αναζητώντας λέξεις-κλειδιά καθώς και την θέση τους μέσα σε αυτήν. Εάν οι λέξεις-κλειδιά βρίσκονται στον τίτλο της σελίδας, στην επικεφαλίδα ή στις πρώτες προτάσεις της σελίδας ενός ιστότοπου, τότε αυτή η σελίδα θα καταταχθεί καλύτερα για αυτή την λέξη-κλειδί σε σχέση με άλλες. Βέβαια υπάρχουν πάρα πολλές ενέργειες που πρέπει να γίνουν, όχι μόνο αυτές. Οι μηχανές αναζήτησης μπορούν να κάνουν σάρωση για να δουν πως χρησιμοποιούνται οι λέξεις-κλειδιά για να καθορίσουν εάν η σελίδα είναι σχετική με αυτό που ψάχνετε. Επίσης η συχνότητα των λέξεων-κλειδιών επηρεάζει τη συνάφεια ενός site. Αν ένα κείμενο είναι γεμάτο από λέξεις-κλειδιά χωρίς να υπάρχει φυσική ροή, τότε μειώνεται η συνάφεια. Αυτό βλάπτει την κατάταξη της σελίδας στα αποτελέσματα αναζήτησης.

Μεμονωμένοι παράγοντες – SEO και μηχανές αναζήτησης πέραν της Google

Δεδομένου ότι οι αλγόριθμοι αναζήτησης είναι διαφορετικοί για κάθε μηχανή αναζήτησης, οι μεμονωμένοι παράγοντες θα προέρχονται από την ικανότητα της κάθε μηχανής αναζήτησης να χρησιμοποιεί το δικό της σύνολο κανόνων. Κάθε μηχανή αναζήτησης έχει δικούς της κανόνες στο πως κάνει αναζήτηση και crawling σε ένα site. Γι’ αυτό αν κάνετε αναζήτηση των ίδιων λέξεων στο Google και στο Bing θα πάρετε διαφορετικά αποτελέσματα. Το Google κάνει πιο συχνά index και ως εκ τούτου θα εμφανίσει διαφορετικό σύνολο αποτελεσμάτων.

Παράγοντες εκτός ιστοσελίδας

Οι παράγοντες εκτός ιστοσελίδας που επηρεάζουν την κατάταξη ενός site περιλαμβάνουν πράγματα όπως, το hyperlinking και το click-through rate. Αυτές οι μετρήσεις μπορούν να βοηθήσουν τις μηχανές αναζήτησης να καθορίσουν πόσα άτομα επισκέπτονται μια ιστοσελίδα και εάν αναπηδούν σε μία άλλη σελίδα. Ακόμα έχει σημασία πόσο χρόνο ξοδεύουν σε ένα site καθώς και τι αναζητούν. Οι παράγοντες αυτοί μπορούν να μειώσουν την συνάφεια μίας ιστοσελίδας με αποτέλεσμα και την κατάταξη της, οπότε είναι σημαντικό να τους λάβετε υπόψη.

Συνοψίζοντας

Μόλις κατανοήσετε καλύτερα πως λειτουργούν οι αλγόριθμοι αναζητήσεων και ποιος ο ρόλος τους στο SEO optimization τότε θα μπορείτε να κάνετε τις απαραίτητες αναπροσαρμογές στην ιστοσελίδα σας για να βελτιώσετε την κατάταξη της. Στην AppGene η εξειδικευμένη μας ομάδα σε υπηρεσίες SEO και βελτιστοποίηση ιστοσελίδων SEO μπορεί να σας βοηθήσει να κάνετε τις σωστές αλλαγές ώστε να βρεθείτε στα πρώτα αποτελέσματα των αναζητήσεων.

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Στείλτε μας τις ερωτήσεις σας και εμείς θα επικοινωνήσουμε άμεσα μαζί σας. Αν έχετε μία υπέροχη ιδέα, δώστε μας λίγο χρόνο να την ερευνήσουμε προσεκτικά, ώστε να σας προτείνουμε την καλύτερη λύση.