BLOG / ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ

Κοινά λάθη UI/UX σχεδιασμού και πως να τα αποφύγετε

Κοινά λάθη UI/UX σχεδιασμού

Ο UX σχεδιασμός συνήθως χρησιμοποιείται σαν ένας αποτελεσματικός τρόπος για να συνδέσετε τους δυνητικούς χρήστες με μια επιχείρηση. Στον σημερινό πολύ ανταγωνιστικό επαγγελματικό κόσμο του ηλεκτρονικού εμπορίου, η εμπειρία χρήστη παρέχει την ευκαιρία για αποτελεσματική αλληλεπίδραση με τον τελικό χρήστη που επισκέπτεται την ιστοσελίδα σας. Ποιά είναι όμως τα κοινά λάθη UI/UX σχεδιασμού και πως θα τα αποφύγετε;

Μερικά από τα κοινά λάθη UI/UX σχεδιασμού:

Η δημιουργικότητα είναι πιο σημαντική από τη χρηστικότητα

Πολλοί UI/UX σχεδιαστές αποτυγχάνουν να διατηρήσουν μια ισορροπία μεταξύ της χρηστικότητας και της δημιουργικότητας. Αυτό είναι ένα από τα κοινά λάθη UI/UX σχεδιασμού. Ενώ τα αισθητικά στοιχεία είναι απαραίτητα μαζί με δημιουργικά γραφικά και εικόνες υψηλής ανάλυσης, η χρηστικότητα είναι επίσης σημαντική. Οι χρήστες θέλουν ιστοσελίδες εύκολες στην πλοήγηση.

 Παρομοίως, η ιστοσελίδα σας δεν θα πρέπει να εστιάζει αποκλειστικά στην λειτουργικότητα. Δε θα πρέπει να φθάνετε σε σημείο να συμβιβάζεστε ως προς την δημιουργικότητα. Η ιστοσελίδα σας χρειάζεται να τραβά την προσοχή του χρήστη. Πρέπει να διατηρήσετε μία ισορροπία, αλλιώς οι χρήστες θα στραφούν κάπου αλλού.

Η σημασία των κειμένων ιστοσελίδας και του UX writing

Το περιεχόμενο είναι μια απαραίτητη προοπτική της ιστοσελίδας, όπως και ο σχεδιασμός της με βάση την εμπειρία χρήστη.

Δυστυχώς, το περιεχόμενο είναι συνήθως μία σκέψη που γίνεται εκ των υστέρων και συνήθως δε λαμβάνεται τόσο υπόψιν η ανάγκη για άριστο χειρισμό του λόγου. Πρέπει να είστε σίγουροι ότι το τελικό προϊόν όπως η δημιουργία εφαρμογής ή η κατασκευή eshop σχεδιάζεται με βάσει μια ξεκάθαρη στρατηγική περιεχομένου.

Είτε είναι κουμπιά CTA (call-to-action), μηνύματα σφάλματος ή οποιοδήποτε κείμενο στο περιβάλλον του χρήστη, είναι σημαντικό να έχετε κατά νου ότι οι UX writers αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της ομάδας σχεδιασμού. Φυσικά κάθε φορά που αποφασίζεται την κατασκευή eshop ή δημιουργία ιστοσελίδας μπορείτε να αναλάβετε οι ίδιοι τη δημιουργία εταιρικών κειμένων αλλά στις περισσότερες περιπτώσεις η βοήθεια ενός ειδικού επαγγελματία είναι η καλύτερη επιλογή που μπορείτε να κάνετε. Έτσι μόνο θα έχετε υψηλή κατάταξη στα αποτελέσματα των μηχανών.

Κοινά λάθη UI/UX σχεδιασμού: Μη ελκυστικά κουμπιά Call To Action

Τα CTA έχουν τη δυνατότητα να βελτιώσουν δραματικά το ποσοστό μετατροπής conversion rate. Όλα τα στοιχεία από το χρώμα ως το copywriting του CTA θα πρέπει να έχουν τη δύναμη να προσελκύσουν την προσοχή του χρήστη.

  • Χρώμα: Το χρώμα του κουμπιού CTA πρέπει να ξεχωρίζει από το υπόβαθρο και να τραβάει την προσοχή του χρήστη.
  • Γλώσσα: Θα πρέπει να δημιουργεί μία στιγμή επείγουσας ανάγκης για αγορά στον καταναλωτή, γι’ αυτό πάντα να χρησιμοποιείτε πρώτο πρόσωπο και ενεργητικά ρήματα.
  • Σχεδιασμός: Η απλότητα είναι το κλειδί για την επιτυχία. Διατηρήστε το σχεδιασμό ελκυστικό, αλλά απλό.
  • Τοποθεσία: Ένα κουμπί CTA θα πρέπει να βρίσκεται ακριβώς δίπλα στην πρόταση ως το επόμενο λογικό βήμα στην πλοήγηση.
  • Μέγεθος: Το μέγεθος θα πρέπει να είναι εμφανές, παρόλα αυτά, δεν θα πρέπει να είναι υπερβολικό. Τα κουμπιά CTA θα πρέπει να είναι τόσο μεγάλα ώστε να ξεχωρίζουν, αλλά ταυτόχρονα, τόσο μικρά ώστε να παραμένουν ελκυστικά.
  • Έκταση: Διατηρήστε την έκταση του κειμένου περιεκτική και ενδιαφέρουσα.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η επιλογή χρώματος, σχεδιασμού και copywriting θα πρέπει να βασίζεται στις προτιμήσεις και τις ανάγκες του κοινού σας. Είναι σημαντικό να κατανοήσετε τη συμπεριφορά και την ψυχολογία των καταναλωτών για να βρείτε τον τέλειο συνδυασμό χρωμάτων, σχημάτων και γραμματοσειρών.

Κοινά λάθη UI/UX σχεδιασμού

Έμφαση στις μηχανές αναζήτησης κι όχι στην πραγματική εμπειρία χρήστη,  ένα από τα κοινά λάθη UI/UX σχεδιασμού

Ο διαδικτυακός κόσμος είναι πάρα πολύ ανταγωνιστικός και δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι οι κατατάξεις μιας μηχανής αναζήτησης κρατούν το κλειδί για την επιτυχία. Η Google κι άλλες μηχανές αναζήτησης, όπως η Bing, δουλεύουν για να κάνουν την εμπειρία αναζήτησης του χρήστη πιο φιλική.

Για βελτιστοποίηση ιστοσελίδων SEO, οι μηχανές αναζήτησης έχουν θεσπίσει μία σειρά κανόνων που πρέπει να ακολουθεί η κάθε ιστοσελίδα. Τόσο οι σχεδιαστές όσο και οι προγραμματιστές έχουν θέσει ως κύρια προτεραιότητα τα bots της Google κι όχι την εμπειρία του χρήστη.

Στην εποχή του συνεχώς αυξανόμενου ανταγωνισμού στο διαδίκτυο, δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι οι ιδιοκτήτες ιστοσελίδων είναι αρκετά εμμονικοί με τις λέξεις – κλειδιά και τις κατατάξεις. Στο σχεδιασμό και την κατασκευή eshop για παράδειγμα δεν πρέπει να γίνει αυτό το λάθος.  Δεν πρέπει να παραβλέπονται τα άτομα και να δίνεται έμφαση μόνο στα bots της μηχανής αναζήτησης. Είναι καίριας σημασίας ο σχεδιασμός ιστοσελίδων και η δημιουργία περιεχομένου να γίνεται πρώτα για τους επισκέπτες και στη συνέχεια για τις μηχανές αναζήτησης.

Συνοψίζοντας  

Κατά την κατασκευή eshop ή τη δημιουργία εφαρμογών πρέπει να αποφεύγονται τα κοινά λάθη UI/UX σχεδιασμού και να στοχεύετε στην εμπειρία του χρήστη. Δεν θα πρέπει να εστιάζετε μόνο στην αισθητική, ούτε να ακολουθείτε την εύκολη διαδρομή. Η επιλογή ενός έμπειρου συνεργάτη είναι το κλειδί για ένα σωστό σχεδιαστικό αποτέλεσμα. Η ομάδα της AppGene μπορεί να σας βοηθήσει με τον UI/UX σχεδιασμό της ιστοσελίδας σας ή της εφαρμογής σας. Στόχος μας πάντα ο σεβασμός στην εμπειρία του χρήστη, όσο και στην ανάγκη για υψηλή κατάταξη στις μηχανές αναζήτησης!

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Στείλτε μας τις ερωτήσεις σας και εμείς θα επικοινωνήσουμε άμεσα μαζί σας. Αν έχετε μία υπέροχη ιδέα, δώστε μας λίγο χρόνο να την ερευνήσουμε προσεκτικά, ώστε να σας προτείνουμε την καλύτερη λύση.