BLOG / DIGITAL MARKETING

Πως λειτουργεί το SEO;

πως λειτουργεί το SEO

Πως λειτουργεί το SEO; Eίναι μία ερώτηση που σας απασχολεί; Δικαίως, μιας και πολλοί προσπαθούν να βρουν απάντηση. Όχι μόνο απλοί χρήστες ή επιχειρήσεις που αποφασίζουν για πρώτη φορά να δραστηριοποιηθούν στο ηλεκτρονικό εμπόριο. Για πολλούς το SEO είναι το “μαύρο κουτί” του digital marketing.

Οι εταιρίες βελτιστοποίησης ιστοσελίδων SEO Optimization, χωρίζονται στα δύο. Αυτές που υποστηρίζουν πως το SEO είναι το απόλυτο εργαλείο του digital marketing, και εκείνες που δεν το πιστεύουν τόσο.

Βέβαια, είναι πολύ εύκολο στην εποχή που ζούμε να αναζητήσει κανείς πληροφορίες σχετικά με την λειτουργία και τη χρησιμότητα του SEO. Είτε επισκεφθείτε διάφορα αξιόπιστα blogs που αφορούν το marketing και την στρατηγική, είτε διαβάσετε σχετικά βιβλία, θα συναντήσετε ποικίλες απόψεις και συμβουλές.

Το πως λειτουργεί το SEO φαίνεται πως είναι μία πολύ συχνή ερώτηση και των μικρών επιχειρήσεων που κάνουν τα πρώτα τους βήματα στο ηλεκτρονικό εμπόριο και τις online πωλήσεις.

Ας αρχίσουμε όμως από τα βασικά!

Τι είναι το SEO ή βελτιστοποίηση ιστοσελίδων;

SEO σημαίνει Search Engine Optimization, δηλαδή βελτιστοποίηση για τις μηχανές αναζήτησης.

Είναι ουσιαστικά η στρατηγική που βοηθά στο performance μιας ιστοσελίδας. Σκοπός η υψηλότερη κατάταξη στα αποτελέσματα αναζήτησης των μηχανών, όπως η Google. Κάθε επιχείρηση αναρωτιέται πως να φτάσει στην πρώτη σελίδα Google. Υπάρχουν πολλές τεχνικές για να συμβεί, με στόχο τις υψηλότερες κατατάξεις οργανικά.

Υπάρχουν 5 βασικοί παράγοντες που επηρεάζουν το πώς λειτουργεί το SEO και εντοπίζονται σε 2 μεγαλύτερες κατηγορίες, τις “One page” και “Off Page”.

Πώς λειτουργεί το SEO και από ποιους παράγοντες επηρεάζεται

On Page SEO

Το On page SEO είναι η πρακτική της αξιοποίησης των σελίδων ενός website προκειμένου να βρίσκεται ψηλά στις κατατάξεις  μηχανών αναζήτησης. Περιλαμβάνει διάφορες αλλαγές που πρέπει να γίνουν στην ιστοσελίδα ή το eshop σας. Οι παράγοντες-κλειδιά που επηρεάζουν το On page SEO είναι σίγουρα το περιεχόμενό της ή content, η “αρχιτεκτονική” του site, αλλά και κάποια τεχνικά χαρακτηριστικά του SEO.

πως λειτουργεί το SEO

Περιεχόμενο ιστοσελίδας και eshop

Κατά την κατασκευή eshop ή τη δημιουργία ιστοσελίδας, κύριο κομμάτι της διαδικασίας αποτελεί η παραγωγή του περιεχόμενού της. Το περιεχόμενο είναι πολύ σημαντικό για τις μηχανές της Google. Τα Googlebots όταν σκανάρουν το διαδίκτυο αναλύωντας εκατομμύρια websites, στην ουσία αναζητούν για το περιεχόμενο που είναι σχετικό με τα αιτήματα αναζητήσεων που έχουν τυπωθεί από τους χρήστες εκείνη την στιγμή.

Το Google ψάχνει για συγκεκριμένα στοιχεία για να προσδιορίσει αν το περιεχόμενό της ιστοσελίδας είναι αρκετά σχετικό με τα αιτήματα των χρηστών. Τα πιο σχετικά αποτελέσματα θα εμφανισθούν σε υψηλότερη κατάταξη στα αποτελέσματα αναζήτησης.

Τι θα πρέπει να προσέξετε κατά τη δημιουργία περιεχομένου ιστοσελίδας:

  • Ποιότητα περιεχομένου ιστοσελίδας, κατά πόσο είναι καλογραμμένo και ευανάγνωστο.
  • Μέγεθος περιεχομένου ιστοσελίδας, η έκτασή του σε σχέση με παρόμοια sites που ανταγωνίζονται για το ίδιο αίτημα των χρηστών.
  • Πρωτοτυπία περιεχομένου ιστοσελίδας και πόσο πρόσφατα το περιεχόμενο εισήχθη στη σελίδα. Γενικά πιο καινούργιο και φρέσκο περιεχόμενο είναι πιο σχετικό με το παλαιότερο και άρα πιο πιθανό να βρεθεί ψηλότερα στην κατάταξη.

Αρχιτεκτονική Ιστοσελίδας και eshop

Το layout, η διαρύθμιση της ιστοσελίδας σας παίζει σημαντικό ρόλο για την κατάταξή της στα οργανικά αποτελέσματα. Το Google επιβραβεύει websites με λιγότερο ποσοστό κατανάλωσης… “ενέργειας” που χρειάζεται για να πλοηγηθεί σε αυτά και να τα κατανοήσουν.

Έτσι λοιπόν η αρχιτεκτονική μίας ιστοσελίδας παίζει σημαντικό ρόλο στο πώς λειτουργεί το SEO, και πιο συγκεκριμένα έχουν σημασία τα εξής:

  • Αποτελεσματικότητα ανίχνευσης, με τη λογική πως το Google θα καταναλώσει όσο το δυνατόν λιγότερη ενέργεια και πόρους του Internet για να κατανοήσει την ουσία της ιστοσελίδας.
  • Φιλικότητα με mobile συσκευές και το αν το website ανταποκρίνεται σταθερά. Αν είναι εύκολο στην ανάγνωση από μια κινητή συσκευή, όπως ένα smartphone ή ένα tablet.
  • Αποφυγή διπλότυπων σελίδων που έχουν παρόμοιο περιεχόμενο που μπερδεύει το χρήστη και μειώνει την “αξία” του site.
  • Ταχύτητα φόρτωσης ιστοσελίδας που αφορά το πόσο γρήγορα φορτώνει σε έναν browser.

Τεχνικά χαρακτηριστικά Ιστοσελίδας και eshop

Στην βελτιστοποίηση ιστοσελίδων SEO, ένας από τους πολυπλοκότερους και συνάμα κρίσιμους τομείς που το Google εξετάζει είναι τα τεχνικά χαρακτηριστικά του site.

Ας δούμε τι θα πρέπει να προσέξετε:

  • Οι Επικεφαλίδες της κάθε σελίδας να είναι στο σωστό μέηεθος και να εμπεριέχουν τις λέξεις κλειδιά.
  • Σωστή ανάπτυξη περιγραφής για την κάθε σελίδα στο site ή την κάθε σελίδα προιόντων eshop. Αυτό είναι το περιεχόμενο που εμφανίζεται κάτω από τον τίτλο της σελίδας του site ή στα προιόντα, στα αποτελέσματα αναζήτησης.
  • Προσοχή στη Δομή και συγκεκριμένα στην οργάνωση και την ιεραρχία των σελίδων μέσα στο site. Μια ιστοσελίδα χωρίς σωστή δομή θα ανιχνεύεται πιο δύσκολα από τις μηχανές αναζήτησης.
  • Όχι υπερβολές στη χρήση των keywords, καθώς δείχνουν στο Google ότι προσπαθείτε να ξεγελάσετε τα Googlebot.

Off Page SEO

Ένας ακόμη σημαντικός παράγοντας για τη βελτιστοποίηση ιστοσελίδας για τις μηχανές αναζήτησης είναι και το Off Page SEO. To Off Page SEO ορίζεται ως μια σειρά από ενέργειες που συμβαίνουν εκτός ιστοσελίδας και επηρεάζουν την οργανική κατάταξή της. Σύμφωνα με το Google, το Off Page SEO είναι ένας από τους πιο σημαντικούς παράγοντες κατάταξης που επηρεάζουν το πως λειτουργεί το SEO και οι μηχανές αναζήτησης.

Η βελτιστοποίηση εκτός ιστοσελίδας συμπεριλαμβάνει τη βελτίωση της εικόνας που δέχονται οι μηχανές αναζήτησης και οι χρήστες όσον αφορά τη δημοτικότητα, τη σχετικότητα, την αξιοπιστία και την αυθεντικότητα. Αυτό επιτυγχάνεται μέσω άλλων δημοφιλών πηγών του ίντερνετ όπως άλλες ιστοσελίδες, ηλεκτρονικά καταστήματα, ανθρώπους κτλ. που αναφέρουν ή προωθούν το site σας και ουσιαστικά ‘εγγυούνται’ για την ποιότητα του περιεχομένου σας.

πως λειτουργεί το SEO

Αξιοπιστία Links

Η ‘εκτός σελίδας’  αξιοπιστία αναφέρεται στο πόσο αξιόπιστη είναι η σελίδα από την οποία δέχεστε ένα backlink, δηλαδή μία αναφορά.

Ποιότητα Links

Η ποιότητα Off Page ορίζει το πόσο αποτελεσματικός μπορεί να είναι ένας σύνδεσμος από μία άλλη ιστοσελίδα. Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που επηρεάζουν την ποιότητα των links, αλλά οι πιο σημαντικοί είναι οι εξής:

  • Η σχετικότητα του θέματος από το οποίο προήλθε το backlink με το site που συνδέθηκε.
  • Η “νεότητα” του συνδέσμου, δηλαδή το πόσο νέος ή παλιός είναι ο σύνδεσμος ο οποίος χρησιμοποιείται. Ενώ θέλουμε η ιστοσελίδα στην οποία ο σύνδεσμος φιλοξενείται να είναι παλαιότερη, θέλουμε το σύνδεσμο που θα χρησιμοποιηθεί να είναι νέος. Σύμφωνα με το Google αυτό δείχνει στις μηχανές αναζήτησης ότι η ιστοσελίδα σας είναι σχετική με το σήμερα.
  • Το συνδετικό κείμενο το οποίο χρησιμοποιείται από την ιστοσελίδα, θα πρέπει να είναι σχετικό και βελτιστοποιημένο σχετικά με το γενικότερο περιεχόμενο της ιστοσελίδας σας. Εάν υπάρχει πλήρης αντιστοίχηση του κειμένου που χρησιμοποιείται με αυτή που περιγράφεται στην ιστοσελίδα σας το αποτέλεσμα είναι ιδανικό.

Συνοψίζοντας – πως λειτουργεί το SEO

Είτε ακούσατε πρώτη φορά για το πώς λειτουργεί το SEO  είτε έχετε ήδη πάρει την απόφασή σας πως θέλετε να επενδύσετε σε αυτό, είναι σημαντικό να κατανοείτε τις βασικές έννοιες που θα σας βοηθήσουν στη σωστή απόφαση. Η ομάδα μας μπορεί να σας βοηθήσει σε κάθε βήμα για τη βελτιστοποίηση ιστοσελίδων, μέσα από τη χρόνια εμπειρία που διαθέτει έχοντας πραγματοποιήσει πολλαπλά SEO Projects, τόσο στην Ελλάδα όσο και σε Παγκόσμια κλίμακα.

Και μη ξεχνάτε! Η αύξηση της οργανικής επισκεψιμότητας και η πρώτη σελίδα Google, είναι εφικτά αρκεί να λάβετε άμεσα δράση, μετατρέποντας το επιχειρηματικό όραμα της επιχείρησής σας σε πραγματικότητα!

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Στείλτε μας τις ερωτήσεις σας και εμείς θα επικοινωνήσουμε άμεσα μαζί σας. Αν έχετε μία υπέροχη ιδέα, δώστε μας λίγο χρόνο να την ερευνήσουμε προσεκτικά, ώστε να σας προτείνουμε την καλύτερη λύση.