BLOG / ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ESHOP

Ψυχολογία ηλεκτρονικών αγορών: χρησιμοποιήστε την υπέρ σας

Ψυχολογία ηλεκτρονικών αγορών

Το ηλεκτρονικό εμπόριο και γενικά το εμπόριο είναι θέμα ψυχολογίας. Κάθε φορά που ψάχνετε όνομα για ένα προϊόν ή στέλνετε ένα διαφημιστικό e-mail χρησιμοποιείτε ψυχολογικές έρευνες δεκαετιών. Ακόμα και αν δεν το γνωρίζετε. Η αξιοποίηση αποδεδειγμένων ψυχολογικών συμπερασμάτων σχετικά με την σκέψη και τη συμπεριφορά έχει βοηθήσει πολύ τις πωλήσεις και το μάρκετινγκ. Είναι σημαντικό επομένως να εφαρμόσετε αυτές τις γνώσεις για να κάνετε το ηλεκτρονικό σας κατάστημα όσο πιο επιτυχημένο γίνεται. Ας μιλήσουμε λοιπόν για την ψυχολογία ηλεκτρονικών αγορών και πως μπορείτε να την χρησιμοποιήσετε προς όφελος σας.

Το μοντέλο αλλαγής συμπεριφοράς στη ψυχολογία ηλεκτρονικών αγορών: Τι παρακινεί τους πελάτες να αγοράσουν;

Ένα από τα οφέλη που έχει δώσει η ψυχολογία ηλεκτρονικών αγορών είναι η κατανόηση του τι ενθαρρύνει τους πελάτες να αγοράσουν.

Σύμφωνα με τον το μοντέλο αλλαγής συμπεριφοράς του ψυχολόγου DR. BJ Fogg η ανθρώπινη συμπεριφορά βασίζεται σε τρία βασικά στοιχεία:

  • Κίνητρο
  • Ικανότητα
  • Παράγοντες Πυροδότησης

Όταν μιλάμε για κίνητρο αναφερόμαστε σε μία από τις τρεις κατηγορίες: εντύπωση, προσδοκία ή κοινωνική αποδοχή. Τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει ότι οι καταναλωτές έχουν κίνητρο να αγοράσουν προϊόντα με σκοπό την απόλαυση, την αποφυγή πόνου, το αίσθημα ελπίδας ή φόβου ή την υπόσχεση κοινωνικής αποδοχής. Αυτά είναι τα κίνητρα που χρησιμοποιούνται στην διαφήμιση ή στο μάρκετινγκ.

Πέρα από τα κίνητρα όμως υπάρχει και η ικανότητα. Η ικανότητα μπορεί να αναφέρεται στην οικονομική δυνατότητα, στην γνώση ή τον χρόνο που απαιτείται να έχει κάποιος για να αγοράσει ένα προϊόν ή να το χρησιμοποιήσει. Η εκτίμηση των διαφόρων επιπέδων ικανότητας των πελατών σας είναι η διαφορά μεταξύ της πραγματοποίησης μιας πώλησης και της παρακολούθησης μιας διαφήμισης. Δεδομένου ότι το κίνητρο είναι συνήθως μια συνεχής κατάσταση στο ηλεκτρονικό εμπόριο, το τρίτο στοιχείο είναι μία σκανδάλη, αυτό που θα πυροδοτήσει και θα κάνει τον καταναλωτή να αναλάβει δράση τώρα, να αγοράσει. Τα λεγόμενα call to action. Όταν τα τρία αυτά στοιχεία ευθυγραμμιστούν, έχετε κερδίσει έναν νέο πελάτη.

Τάσεις στη συμπεριφορά των πελατών: Ψυχολογία ηλεκτρονικών αγορών στην δράση

Πέρα από την θεωρία στην ψυχολογία ηλεκτρονικών αγορών υπάρχουν και πολλά στατιστικά ευρήματα που στοχεύουν στο να ανακαλύψουν τάσεις στην συμπεριφορά των καταναλωτών. Παρακάτω θα δούμε ποιες συνήθειες καταναλωτικής συμπεριφοράς πρέπει να λάβετε υπόψη για να δημιουργήσετε ένα επιτυχημένο ηλεκτρονικό κατάστημα.

  • Το 57% των καταναλωτών θα εγκαταλείψει έναν ιστότοπο που δεν φορτώνει μέσα σε 3 δευτερόλεπτα. Και το 80% αυτών δεν θα επιστρέψει ποτέ.
  • Το 92,6% των καταναλωτών υποστηρίζει ότι ο νούμερο 1 παράγοντας που επηρεάζει την απόφαση για αγορά είναι οι φωτογραφίες προϊόντων.
  • Το 85% των καταναλωτών λαμβάνει υπόψη του τις κριτικές προτού προβεί σε αγορά. Το 79% αυτών τις εμπιστεύονται όπως θα εμπιστευόντουσαν μια κριτική ενός φιλικού προσώπου.
  • Η εγκατάλειψη καλαθιού οφείλεται 41% στις απροσδόκητες χρεώσεις κατά την ολοκλήρωση των αγορών. Κατά 29% στην διαδικασία εγγραφής, κατά 11% σε ασαφείς πληροφορίες παράδοσης και κατά 10% στην μεγάλη διάρκεια της διαδικασίας αγορών.
  • Τέλος περισσότερο από το 80% των καταναλωτών αισθάνονται πιο ασφαλείς για μία αγορά όταν εμφανίζονται αξιόπιστα λογότυπα καρτών στην σελίδα πληρωμής.

Χρησιμοποιώντας την ψυχολογία ηλεκτρονικών αγορών προς όφελος σας: Δημιουργία ηλεκτρονικού καταστήματος

Τώρα που έχετε κατανοήσει τα βασικά ας μιλήσουμε για το πως μπορείτε να αξιοποιήσετε αυτές τις γνώσεις.

Σχεδιασμός eshop

Ακόμα και τα πιο βασικά στοιχεία σχεδιασμού μπορούν να έχουν πολύ μεγάλο αντίκτυπο στον τρόπο με τον οποίο οι πελάτες σας αντιλαμβάνονται το κατάστημα σας και πόσο πρόθυμοι είναι να αγοράσουν. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο πρέπει να λάβετε υπόψη την ψυχολογία ηλεκτρονικών αγορών. Πρέπει να προσέξετε από την επιλογή χρωμάτων και την σχεδίαση έως τα γραφικά και την ταχύτητα φόρτωσης ιστοσελίδας.

Γραφικά eshop

Η συντριπτική πλειοψηφία των αποφάσεων αγοράς επηρεάζεται από τα γραφικά. Αυτό είναι ακόμα πιο ζωτικής σημασίας στο ηλεκτρονικό εμπόριο, επειδή οι εικόνες είναι ο μόνος τρόπος με τον οποίο οι πελάτες μπορούν να έχουν μια αίσθηση για το προϊόν πριν το αγοράσουν. Η φωτογράφιση προϊόντων για eshop παίζει μεγάλο ρόλο.

Χρώμα eshop

Επανεξετάστε τη χρήση χρώματος στο ηλεκτρονικό σας κατάστημα. Τι λέει η ψυχολογία χρωμάτων για το brand σας. Το χρώμα μπορεί να αποθαρρύνει ή να αποσπάσει την προσοχή ενός πελάτη.

Ψυχολογία ηλεκτρονικών αγορών

Ταχύτητα φόρτωσης eshop

Πάνω από όλα η ταχύτητα φόρτωσης ιστοσελίδας παίζει τον σημαντικότερο ρόλο. Φροντίστε να έχετε βελτιστοποιημένες εικόνες και περιορισμένα στοιχεία σε κάθε σελίδα. Τέλος επενδύστε σε καλύτερο hosting για την φιλοξενία της ιστοσελίδας σας.

Κοινωνική αποδοχή

Να θυμάστε ότι η κοινωνική αποδοχή είναι ένα από τα τρία κύρια κίνητρα για να κάνει αγορές ένας καταναλωτής και να μετατραπεί σε έναν ικανοποιημένο πελάτη. Χρησιμοποιήστε τα προς όφελος σας. Συμπεριλάβετε κριτικές πελατών και αξιολογήσεις για κάθε προϊόν και ενθαρρύνετε τους πελάτες σας να μοιραστούν τα σχόλια σας.

Μείωση τριβής

Τριβή είναι οτιδήποτε μπαίνει ανάμεσα σε εσάς και τους πελάτες σας που θέλουν να αγοράσουν. Περιλαμβάνει από έναν αργό ιστότοπο μέχρι μια δύσκολη διαδικασία αγορών. Η τριβή προκαλεί την εγκατάλειψη καλαθιού αγορών και τα χαμηλά ποσοστά μετατροπών πελατών. Βελτιώστε την ολοκλήρωση αγοράς. Κάντε την διαδικασία πληρωμών πιο γρήγορη και ασφαλή. Τέλος βεβαιωθείτε ότι είστε σαφείς σχετικά με τα πρόσθετα κόστη και την διαδικασία αποστολών.

Συνοψίζοντας

Δεν χρειάζεται να έχετε γνώσεις ψυχολογίας για να κατανοήσετε τη ψυχολογία ηλεκτρονικών αγορών και το πόσο απαραίτητη είναι στην επιτυχία και την αύξηση κερδών στο  ηλεκτρονικό εμπόριο. Τώρα που πήρατε μια ιδέα είναι καιρός να την χρησιμοποιήσετε προς όφελος σας. Στην AppGene η εξειδικευμένη συνεργάτες μας στην κατασκευή eshop  είναι εδώ να σας βοηθήσουν να κάνετε το e-shop σας πόλο έλξης πελατών.

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Στείλτε μας τις ερωτήσεις σας και εμείς θα επικοινωνήσουμε άμεσα μαζί σας. Αν έχετε μία υπέροχη ιδέα, δώστε μας λίγο χρόνο να την ερευνήσουμε προσεκτικά, ώστε να σας προτείνουμε την καλύτερη λύση.