BLOG / ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ESHOP

Bελτιστοποίηση eshop, κάτι παραπάνω από βελτιστοποίηση ποσοστού μετατροπών CRO

βελτιστοποίηση ποσοστού μετατροπών CRO

Αν απασχολήστε στο ηλεκτρονικό εμπόριο, θα έχετε ακούσει τον όρο “conversion rate optimization”. Για τις περισσότερες επιχειρήσεις στο ηλεκτρονικό εμπόριο, η βελτιστοποίηση ποσοστού μετατροπών CRO, τόσο σε συγκεκριμένες σελίδες όσο και σε ολόκληρο το ηλεκτρονικό κατάστημα, έχει μεγάλη σημασία.

Τι συμβαίνει όμως όταν η πλήρης προσκόλησή σας για βελτιστοποίηση ποσοστού μετατροπών CRO σας οδηγεί στο λάθος μονοπάτι ανάπτυξης;

Πολλές επιχειρήσεις ηλεκτρονικού εμπορίου εστιάζουν υπερβολικά στη βελτιστοποίηση ποσοστού μετατροπών CRO. Σε αυτή τη διαδικασία, χάνουν το νόημα που προκύπτει από άλλα σημαντικά metrics. Κι αυτά τα metrics είναι σημαντικά για την επιτυχημένη ανάπτυξη της επιχείρησης σας.

Ποιο είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα με τη βελτιστοποίηση ποσοστού μετατροπών CRO στο ηλεκτρονικό εμπόριο;

Το ποσοστό μετατροπής στο ηλεκτρονικό εμπόριο είναι ένα πολύ σημαντικό metric. Προφανώς και το CRO θα πρέπει να έχει μια θέση στη στρατηγική σας. Αλλά η ανάπτυξη online επιχείρησης στο ηλεκτρονικό εμπόριο περιλαμβάνει πολλά περισσότερα από την αύξηση του αριθμού των συναλλαγών.

Χρειάζεται να δώσετε ισοδύναμη σημασία και σε άλλα metrics που παρακολουθούν την ποιότητα αυτών των συναλλαγών και την διάρκεια ζωής των σχέσεων με τους πελάτες.

Τι είναι η βελτιστοποίηση ποσοστού μετατροπών CRO;

Ο στόχος της βελτιστοποίησης του ποσοστού μετατροπής δεν είναι μόνο να αυξήσει τον αριθμό των συναλλαγών.

Ο στόχος της βελτιστοποίησης ποσοστού μετατροπών CRO είναι η αύξηση κέρδους στο ηλεκτρονικό εμπόριο.

Η βελτιστοποίηση ποσοστού μετατροπών CRO είναι η διαδικασία συνεχούς ελέγχου και αέναης βελτίωσης της εμπειρίας χρήστη.

Στην ουσία, παρουσιάζεται ως η μέση αξία ζωής. Μαζί με το ποσοστό μετατροπής πρώτης αγοράς, χρειάζεται να βελτιώσετε την αξία της ζωής του πελάτη. Φυσικά μιλάμε για διάρκεια της κύκλου που αποτελεί πελάτη της επιχείρησής σας. Και για να το πετύχετε, πρέπει να εστιάσετε σε αρκετά σημαντικά metrics.

Όταν ασχολείστε με το να ενισχύσετε αυτά τα metrics, ουσιαστικά εμμέσως αυξάνετε την μέση αξία ζωής των πελατών σας (customer average lifetime value). Όταν συνδυάσετε ένα υψηλό ποσοστό μετατροπής πρώτης αγοράς με μια υψηλή μέση αξία ζωής, θα βοηθήσετε στην ανάπτυξη του ηλεκτρονικού σας καταστήματος. Φυσικά όλα αυτά με τρόπους που δε θα μπορούσατε να πετύχετε εάν είχατε αποκλειστική συγκέντρωση στο ποσοστό μετατροπής  CRO.

βελτιστοποίηση ποσοστού μετατροπών CRO

Τα 4 πιο σημαντικά metrics για ανάπτυξη του eshop και τη βελτιστοποίηση ποσοστού μετατροπής CRO

  1. Ποσοστό μετατροπής πρώτης αγοράς
  2. Μέση αξία παραγγελίας
  3. Συχνότητα αγορών (μέση επανάληψη συναλλαγών)
  4. Περίοδος διατήρησης

Ποσοστό μετατροπής πρώτης αγοράς

Το ποσοστό μετατροπής πρώτης αγοράς δείχνει πόσο καλά μετατρέπεται η νέα επισκεψιμότητα που προσελκύει η ιστοσελίδα σας. Σας δίνει τη δυνατότητα να μετρήσετε την αποτελεσματικότητα του καταστήματος σας, όταν έχει να κάνει με δυνητικούς πελάτες.

Αυτό το metric σας επιτρέπει να κάνετε ξεκάθαρη διάκριση, η οποία είναι απαραίτητη για τη δημιουργία στρατηγικής, για να βελτιστοποιήσετε το ποσοστό μετατροπής για νέους ή υπάρχοντες πελάτες.

Όταν θέλετε να προχωρήσετε σε βελτιστοποίηση ποσοστού μετατροπής πρώτης αγοράς, πρέπει να εστιάσετε σε πράγματα, όπως η σαφήνεια και η αποτελεσματικότητα των προσφορών σε νέους πελάτες, η ευκολία του checkout, η ποιότητα του branding και διαφήμιση σε νέες πληθυσμιακές ομάδες.

Μέση αξία παραγγελίας

Με τον όρο αυτό εννοείται η μέση αξία καλαθιού κάθε παραγγελίας που πραγματοποιείται στο ηλεκτρονικό σας κατάστημα. Η βελτίωση της μέσης αξίας παραγγελίας είναι ένας από τους πιο γρήγορους, εύκολους και αποτελεσματικούς τρόπους να τονώσετε τα έσοδα σας.

Η βελτιστοποίηση ποσοστού μετατροπών CRO έγκειται σε μία από τις δύο στρατηγικές: στην ενθάρρυνση των πελατών να αγοράσουν περισσότερα τεμάχια ή τεμάχια υψηλότερης αξίας.

Για να το πετύχετε αυτό, είναι προτιμότερο να εστιάσετε σε στοιχεία που περιλαμβάνονται στις προϊοντικές σελίδες eshop και στη σελίδα checkout. Αυτά μπορεί να είναι δωρεάν μεταφορικά άνω ενός συγκεκριμένου ποσού, εκπτώσεις για παραγγελίες μεγάλης αξίας, συμπληρωματικές πωλήσεις και τεχνικές δημιουργίας αισθήματος αναγκαιότητας.

Συχνότητα αγορών (μέση επανάληψη συναλλαγών)

Η συχνότητα αγορών αναφέρεται στη συχνότητα με την οποία οι πελάτες κάνουν επαναλαμβανόμενες αγορές μέσα σε ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Μετράει τον μέσο αριθμό παραγγελιών ανά μεμονωμένο πελάτη, συνήθως σε μια περίοδο ενός έτους.

Αν μπορέσετε να αυξήσετε τον αριθμό παραγγελιών που πραγματοποιεί ένας πελάτης μέσα σε μια συγκεκριμένη χρονική περίοδο, θα αυξήσετε τη συχνότητα αγορών και κατά συνέπεια τα έσοδα.

Γι΄αυτό χρειάζεται να δημιουργήσετε σχέσεις με τους πελάτες μετά την αρχική αγορά, παρέχοντας τους κίνητρα, ώστε να συνεχίσουν να ψωνίζουν. Είναι πολύ σημαντικό να κατανοήσετε την ανάγκες των πελατών σας και να μπορέσετε να τις εκπληρώσετε. Μία καλή κίνηση είναι επίσης να τους προσφέρετε πλεονεκτήματα μέσω loyalty προγράμματος.

Προγράμματα αφοσίωσης πελατών, εποχιακές προσφορές και καταμερισμός βάσει ενδιαφερόντων, είναι στρατηγικές ανάπτυξης τις οποίες μπορείτε να δοκιμάσετε.

βελτιστοποίηση ποσοστού μετατροπών CRO

Περίοδος διατήρησης πελατών ηλεκτρονικού εμπορίου

Εννοείται η χρονική περίοδος κατά την οποία ένας μέσος πελάτης παραμένει ενεργός. Γενικά μιλώντας, οι πελάτες θεωρούνται αδρανείς αν δεν προχωρήσουν στην αγορά κάποιου προϊόντος για μια συγκεκριμένη χρονική περίοδο, συνήθως έξι ή δώδεκα μηνών.

Ο βαθμός διατήρησης πελατών συνδέεται στενά με αυτό το metric και μετράει την αφοσίωση των πελατών σε ποσοστιαία βάση. Ένας υψηλός βαθμός διατήρησης αποτελεί ένδειξη μεγάλης περιόδου διατήρησης.

Παρόμοια με τη συχνότητα αγορών, η βελτίωση του ποσοστού διατήρησης περιλαμβάνει τη δημιουργία ενός ελκυστικού προγράμματος αφοσίωσης πελατών, τη δημιουργία της δικής σας κοινότητας κ.ά.

Άλλα σημαντικά metrics για βελτιστοποίηση ποσοστού μετατροπών CRO

Τα τέσσερα παραπάνω metrics είναι τα πιο σημαντικά για βελτιστοποίηση ποσοστού μετατροπής. Υπάρχουν όμως και κάποια άλλα, που όταν ενσωματώνονται σωστά σε μια καμπάνια βελτιστοποίησης, μπορούν να τονώσουν σημαντικά τις μετατροπές, τα έσοδα, τα κέρδη και την αξία της διάρκειας ζωής. Μερικά από αυτά είναι:

Νewsletter opt-in rate

Είναι πολύ σημαντικό για μία επιχείρηση στο ηλεκτρονικό εμπόριο, να αναπτύσσει ενεργά τη λίστα με τις διευθύνσεις email (η συγκέντρωση ηλεκτρονικών διευθύνσεων μπορεί επίσης να μειώσει την εγκατάλειψη καλαθιού). Για να ενθαρρύνετε τόσο τις πρώτες όσο και τις επαναλαμβανόμενες παραγγελίες, μερικές στρατηγικές μάρκετινγκ πλησιάζουν την αποτελεσματικότητα του παλιού καλού email.

Επιπλέον, χρησιμοποιώντας κάποια εργαλεία αυτοματισμού, μπορείτε να διαχειριστείτε, να μετρήσετε και να βελτιώσετε τις καμπάνιες ηλεκτρονικών μηνυμάτων. Και η μέτρηση και ανάλυση δεδομένων στο ηλεκτρονικό εμπόριο είναι ζωτικής σημασίας.

Αιτήματα υποστήριξης πελατών

Παρακολουθείτε και προσπαθείτε να μειώσετε των αριθμό των emails και κλήσεων που λαμβάνει το κέντρο εξυπηρέτησης πελατών; Η εξυπηρέτηση πελατών αποτελεί ένα αρκετά μεγάλο κόστος για τις επιχειρήσεις. Είναι όμως επίσης και ένα από τα ευκολότερα σημεία επαφής που μπορείτε να  βελτιστοποιήσετε.

Μπορείτε να περιορίσετε τους πόρους που απαιτούνται για να λειτουργήσει το κέντρο επικοινωνίας σας με διάφορους τρόπους. Συγκεκριμένα, παρέχοντας καλύτερη πληροφόρηση στην ιστοσελίδα σας, όπως λεπτομέρειες πριν την αγορά στις σελίδες προϊόντων, διάρκεια και κόστος παράδοσης, πολιτική επιστροφών και αλλαγών προϊόντων, θα σας βοηθήσουν σημαντικά στον όγκο των κλήσεων και μηνυμάτων που θα δέχεστε.

Επιπλέον, ένας απλός τρόπος να σταματήσετε τα ίδια ερωτήματα από το να τίθενται ξανά και ξανά, είναι να τα συγκεντρώσετε και να δημιουργήσετε στην ιστοσελίδα σας μια κατηγορία με FAQs. Χρειάζονται μόνο μερικές ώρες για να επεξεργαστείτε τεράστιες ποσότητες δεδομένων.

Αριθμός αξιολογήσεων προιόντων και υπηρεσιών

Οι αξιολογήσεις των πελατών προσφέρουν σημαντικά αποτελέσματα στο conversion rate optimization. Η ποιότητα και η ποσότητα των κριτικών στις σελίδες προϊόντων είναι στοιχεία – κλειδιά για την αύξηση και βελτιστοποίηση ποσοστού μετατροπής.

Αν δυσκολεύεστε να παράγετε κριτικές προϊόντων, δοκιμάστε διάφορους τρόπους για να κινητοποιήσετε τους πελάτες σας να αφήσουν μια κριτική.

Σύνοψη

Η λογική γύρω από τη βελτιστοποίηση eshop είναι να βελτιώσει ολόκληρη την εμπειρία του πελάτη. H βελτιστοποίηση ποσοστού μετατροπών CRO είναι επίσης απαπόσπαστο κομμάτι και ζωτικής σημασίας. Αν αναπτύξετε μια ενδελεχή στρατηγική βελτιστοποίησης, θα ανακαλύψετε ότι τόσο η αφοσίωση και ικανοποίηση πελατών όσο και οι μετατροπές, θα αυξηθούν σημαντικά. Η ομάδα της AppGene μπορεί να σας βοηθήσει στην κατασκευή eshop και τη σχεδίαση της κατάλληλης καμπάνια στρατηγικής, συμβάλλοντας τόσο με υπηρεσίες SEO, όσο και με υπηρεσίες digital marketing που θα μεγιστοποιήσουν την εμπειρία των πελατών σας.

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Στείλτε μας τις ερωτήσεις σας και εμείς θα επικοινωνήσουμε άμεσα μαζί σας. Αν έχετε μία υπέροχη ιδέα, δώστε μας λίγο χρόνο να την ερευνήσουμε προσεκτικά, ώστε να σας προτείνουμε την καλύτερη λύση.