BLOG / ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ

Κορυφαίες τάσεις σχεδιασμού ιστοσελίδων 2022

τάσεις σχεδιασμού ιστοσελίδων 2022

Ποιές είναι οι κορυφαίες τάσεις σχεδιασμού ιστοσελίδων 2022 που θα σας βοηθήσουν να μεγιστοποιήσετε την εμπειρία χρήστη; Ας αρχίσουμε από τα βασικά!

Παρόλο που οι όροι UI και UX συχνά αναφέρονται μαζί, καθώς και τα δύο ανήκουν στη σχεδίαση ιστοσελίδων, είναι διαμετρικά αντίθετα. Θα μπορούσε κανείς να τα παρομοιάσει και με τα δύο ημισφαίρια ενός εγκεφάλου, του σχεδιαστικού εγκεφάλου.

Το UI ή User Interaction/User Interface είναι το κομμάτι του σχεδιασμού που μιμείται το δεξί ημισφαίριο του εγκεφάλου – δημιουργικό, αφηρημένο, με επίκεντρο το αισθητικό κομμάτι. Τα χρώματα, οι γραμματοσειρές και η διάταξη που ικανοποιούν το μάτι, είναι όλα κομμάτι του UI.

Το UX ή User Experience μοιάζει περισσότερο στο αριστερό ημισφαίριο του εγκεφάλου. Διαχειρίζεται πιο μετρήσιμες δομές, όπως η αρχιτεκτονική ιστοσελίδων, η αλληλεπίδραση, η έρευνα και τα πρότυπα. Λειτουργεί σωστά η ιστοσελίδα και οδηγεί τους χρήστες στο επιθυμητό συμπέρασμα;

Αξιοποιώντας τόσο το UI όσο και το UX, κατά τη σχεδίαση μιας ιστοσελίδας, δημιουργείται μια ολιστική και ευχάριστη εμπειρία για τους χρήστες. Αισθητικά όμορφη και παράλληλα λειτουργική. Με άλλα λόγια, δε μπορείτε να καταφέρετε το ένα χωρίς να έχετε πετύχει και το άλλο, αν θέλετε να δημιουργήσετε μια εντυπωσιακή νέα εμπειρία πελατών.

UI/UX τάσεις σχεδιασμού ιστοσελίδων 2022

Παρακάτω θα βρείτε μερικές από τις τελευταίες σχεδιαστικές τάσεις όσον αφορά τον UI και τον UX σχεδιασμό.

Ταχύτητα απόκρισης mobile

Μια συζήτηση για τις τελευταίες τάσεις σχεδιασμού ιστοσελίδων 2022 δε μπορεί να ξεκινήσει χωρίς να ληφθεί υπόψιν ο αντίκτυπος των κινητών συσκευών.

Σήμερα, τα 2/3 των επισκέψεων των ιστοσελίδων γίνονται μέσω κινητών συσκευών. Αντίθετα, το ποσοστό πρόσβασης από desktops και laptops είναι χαμηλότερο του 30%. Τα κινητά χρησιμοποιούνται για να κάνετε κρατήσεις, να οργανώσετε ταξίδια και να κάνετε αγορές για το σπίτι.

Τώρα, περισσότερο από ποτέ πριν, ο σχεδιασμός ιστοσελίδων πρέπει να είναι φιλικός και να ανταποκρίνεται σε κινητές συσκευές, θέτοντας το ως προτεραιότητα για τη βελτιωμένη αλληλεπίδραση με τους χρήστες.

Εξατομικευμένη εμπειρία χρήστη

Οι σημερινοί καταναλωτές αναμένουν απρόσκοπτες και εξατομικευμένες εμπειρίες.

Αν ο νέος σχεδιασμός ιστοσελίδας δεν κάνει τους χρήστες να νιώθουν μοναδικοί, μπορεί να σας “αφήσουν” για την ιστοσελίδα ενός ανταγωνιστή που τους προσφέρει αυτό το συναίσθημα. Στην πραγματικότητα, τα 3/4 των χρηστών προσδοκούν εξατομικευμένες εμπειρίες από τις εταιρείες με τις οποίες συναλλάσσονται, συμπεριλαμβανομένων της δυνατότητας πρόβλεψης των αναγκών τους και της παροχής σχετικών προτάσεων.

Επιπλέον, η εξατομίκευση μειώνει τις επιλογές και τους περισπασμούς, παρουσιάζοντας τους μόνο αυτά που θα τους ενδιέφερε να δουν.

Immersive 3D

Με το gaming να αποτελεί ενέργεια πλήρους απασχόλησης για πολλούς, το εμβυθιστικό 3D επηρεάζει τόσο τον UI όσο και τον UX σχεδιασμό και προκαλεί τους σχεδιαστές να δημιουργήσουν οπτικά εντυπωσιακές εμπειρίες που μπορούν εύκολα να αποδοθούν σε μια mobile πλατφόρμα.

Αυξημένα επίπεδα βάθους, τόσο στις εικόνες όσο και στην τυπογραφία, χρησιμοποιούνται για να δημιουργηθούν καθηλωτικά στοιχεία που ξεπηδούν από τη σελίδα και σας κάνουν να μην μπορείτε να πάρετε τα μάτια σας από πάνω τους. Για το UI, αυτό περιλαμβάνει τα πάντα, από τη δημιουργική χρήση της σκίασης μέχρι τρισδιάστατα animations που αιχμαλωτίζουν την προσοχή των χρηστών.

Χρήση Custom Illustrations

Η χρήση custom εικονογραφήσεων έχει αντικαταστήσει τις έτοιμες επιλογές εικόνων. Οι τάσεις σχεδιασμού ιστοσελίδων 2022 απαιτούν τη χρήση custom εικονογραφήσεων. Σκοπός το να μπορέσετε να διηθηθείτε μια ιστορία που θα επηρεάζει την εμπειρία χρήστη και θα εξηγεί τα προϊόντα ή τις υπηρεσίες σας με μια ματιά.

Επιπρόσθετα, τα illustrations έχουν πολύ μεγαλύτερη ποικιλία για το τι μπορείτε να δημιουργήσετε, από απλά και μίνιμαλ σχέδια μέχρι καλλιτεχνικές ή animated εικόνες.

Οι δημιουργικές και πρωτότυπες custom εικονογραφήσεις μπορούν να ενταχθούν καλύτερα τόσο σε ένα brand όσο και στο μήνυμα που θέλει να αποδώσει. Αποτέλεσμα να καθίστανται δημοφιλείς επιλογές για μια εντυπωσιακή ιστοσελίδα ή ως στοιχείο μάρκετινγκ.

Φωνητική αναζήτηση

Ένα περιβάλλον που ενεργοποιείται με τη χρήση της φωνής έχει γίνει πολύ σύνηθες μετά τη δημοφιλία της Alexa, της Siri και του Google Assistant. Επηρεάζοντας τα πάντα από τις καταναλωτικές τάσεις μέχρι τα αιτήματα μηχανών αναζήτησης, οι καταναλωτές βρίσκουν συνεχώς νέους τρόπους με τους οποίους η φωνητική αναζήτηση διευκολύνει την καθημερινότητά τους.

Οι UX τάσεις σχεδιασμού ιστοσελίδων 2022 εστιάζουν στη φωνητική αναζήτηση κατά τη δημιουργία ιστοσελίδων και προσαρμόζονται στις ανάγκες της κάθε ιστοσελίδας.

Scannable γραμματοσειρές

Οι σημερινοί χρήστες “σκανάρουν” το περιεχόμενο όσο ποτέ άλλοτε. Επομένως, όπως είναι φυσικό, οι τίτλοι, υπότιτλοι και hero images θα πρέπει να είναι scannable και καθηλωτικές στην όψη για να τραβήξουν την προσοχή. Στην πραγματικότητα, μερικές επιχειρήσεις χρησιμοποιούν τη γραμματοσειρά τους τόσο αποτελεσματικά που έχει συνδεθεί με το brand τους – σκεφτείτε την Apple.

Το typography και οι γραμματοσειρές χρησιμοποιούνται σαν ένα στοιχείο UI σχεδιασμού, με τους σχεδιαστές UI να είναι πρόθυμοι να χρησιμοποιήσουν διαφορετικές γραμματοσειρές για εφέ σε μια ιστοσελίδα. Σκεφτείτε την ευκολία αναγνωσιμότητας των Arial, Lucinda Sans, Verdana ή Helvetica συνδυασμένες σε μια hero εικόνα.

Έλεγχος air gesture

Με τις δυνατότητες των οθονών αφής να εξελίσσονται, ο έλεγχος air gesture θα αποτελέσει ένα σημαντικό στοιχείο για τις UI/UX τάσεις σχεδιασμού ιστοσελίδων 2022.

Σήμερα, οι χρήστες δεν περιορίζονται σε ό,τι περιλαμβάνεται στα κινητά τους, έχοντας πλέον πρόσβαση σε δυνατότητες όπως το AirMouse και το Wave Control. Φανταστείτε να χρησιμοποιείτε το κινητό σας τη στιγμή που τρώτε, μαγειρεύετε ή γυμνάζεστε – δε χρειάζεται πλέον να αγγίζετε την οθόνη για πολλές λειτουργίες. Σαν σχεδιαστικό στοιχείο, ο έλεγχος air gesture είναι μία από τις τάσεις σχεδιασμού ιστοσελίδων 2022 που φέρνει πολλές αλλαγές στα δεδομένα.

Εξατομικευμένα εικονίδια

Τα εικονίδια χρησιμοποιούνται κατά το σχεδιασμό ιστοσελίδων εδώ και κάποιο διάστημα σαν ένας τρόπος να κατευθύνετε τους επισκέπτες και να τους ωθήσετε να προβούν σε κάποια ενέργεια. Το 2021 και το 2022, η εξατομίκευση των εικονιδίων στο σχεδιασμό ιστοσελίδων προσφέρει αναγνωρίσιμα οπτικά στοιχεία στους επισκέπτες που είναι συγκεκριμένα και με πολύ νόημα για κάθε επιχείρηση, βοηθώντας ταυτόχρονα στην ενίσχυση της αναγνωρισιμότητας του brand σας.

Έντονα χρώματα στο σχεδιασμό ιστοσελίδας

Ένα σημαντικό συστατικό του σχεδιασμού UI που καθηλώνει τους χρήστες είναι η χρήση έντονων χρωμάτων. Τα πιο ανοιχτόχρωμα φωτεινά χρώματα δίνουν, επίσης, την εντύπωση ενός νεανικού και γεμάτου ενέργεια brand, κάνοντας το πιο ελκυστικό στα νεανικά κοινά.

Με όλο τον κόσμο να βρίσκεται συνεχώς πάνω από την οθόνη ενός κινητού, τα έντονα χρώματα έχουν άμεσο αντίκτυπο και κερδίζουν γρήγορα την προσοχή. Ένα παράδειγμα είναι η χρήση σκοτεινού θέματος, κάνοντας το χρώμα να ξεχωρίζει ακόμα περισσότερο. Πολλοί χρήστες χρησιμοποιούν τη σκοτεινή λειτουργία, οπότε είναι διαθέσιμη, επειδή τους αρέσει η βελτίωση του χρώματος που παρέχει.

τάσεις σχεδιασμού ιστοσελίδων 2022

Συγχρονισμός συσκευής

Το κοινό σας θέλει τα δεδομένα του συγχρονισμένα σε όλες του τις συσκευές. Από το τηλέφωνο μέχρι το λάπτοπ, το τάμπλετ ή κάποια συσκευή wearable, οι χρήστες θέλουν να έχουν απρόσκοπτη πρόσβαση στις πληροφορίες τους.

Το multi-platform UX έχει αρχίσει να γίνεται ιδιαίτερα σημαντικό, καθώς τα άτομα εξαρτώνται ταυτόχρονα από διαφορετικές συσκευές.

Με λίγα λόγια

Οι τάσεις σχεδιασμού ιστοσελίδων 2022 αναμένεται να ακολουθήσουν όλες τις τεχνολογικές εξελίξεις, όπως επίσης και την ταχύτατη προσαρμοστικότητα των σημερινών χρηστών. Πλέον τα άτομα απορροφούν κάθε νέα τεχνολογία, από τη στιγμή που γίνεται διαθέσιμη. Αυτό κάνει τη σχεδίαση ιστοσελίδων πολύ σημαντική για την εμπειρία των χρηστών. Η ομάδα της AppGene, με υπηρεσίες υψηλής ποιότητας σε θέματα όπως δημιουγία ιστοσελίδων, μπορεί να σας βοηθήσει να ενσωματώσετε κάθε νέα τάση στην ιστοσελίδα σας.

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Στείλτε μας τις ερωτήσεις σας και εμείς θα επικοινωνήσουμε άμεσα μαζί σας. Αν έχετε μία υπέροχη ιδέα, δώστε μας λίγο χρόνο να την ερευνήσουμε προσεκτικά, ώστε να σας προτείνουμε την καλύτερη λύση.