BLOG / DIGITAL MARKETING

Η εξέλιξη online αναζήτησης και η σημασία της στην πορεία των χρόνων

εξέλιξη online αναζήτησης

Εξέλιξη online αναζήτησης: Αναρωτιέστε ποιά είναι η εξέλιξη των ερωτημάτων που κάνουμε καθημερινά στις μηχανές αναζήτησης, όπως στη Google; Αρχίστε από το κινητό σας! Δοκιμάστε να ρίξετε μία ματιά στο πιο πρόσφατο ιστορικό αναζήτησης σας. Παρατηρήστε πόσες ερωτήσεις έχετε κάνει στον ψηφιακό κόσμο και τις πολυάριθμες απαντήσεις που έχετε λάβει. Υπάρχουν άπειρες πληροφορίες εκεί έξω, που αποτελούν απλά την επιφάνεια του επιπέδου αναζήτησης.

Υπάρχουν πολλές πιθανότητες να συνεχίσατε το ψηφιακό σας ταξίδι σε κάποια ιστοσελίδα, όπου συνεχίσατε την αναζήτησή της απάντησης στο ερώτημά σας. Τόσο για τους καταναλωτές όσο και για τους πωλητές, η αναζήτηση εσωτερικά σε μία ιστοσελίδα είναι το εργαλείο που οδηγεί τους πελάτες στις απαντήσεις που ψάχνουν.

Γενεαλογία και εξέλιξη online αναζήτησης

Η χρήση των μηχανών αναζήτησης για να βρούμε τις απαντήσεις στις απορίες είναι απολύτως συνυφασμένη με τον τρόπο που ζούμε και λειτουργούμε σε καθημερινή βάση. Η δυνατότητα αναζήτησης επιτρέπει να θέσουμε ερωτήματα και να λάβουμε άμεσες απαντήσεις. Να απορροφάμε πληροφορίες σε πολύ ταχύτερο βαθμό από οποιοδήποτε άλλο τρόπο αναζήτησης απαντήσεων. Στα πρώιμα στάδια της διαδικασίας αναζήτησης, τα πράγματα ήταν πολύ διαφορετικά και περιορισμένα.

Η online αναζήτηση χρειάστηκε χρόνια για να φτάσει στη σημερινή της κατάσταση. Τα πρώτα στάδια αναζήτησης που φυτεύθηκαν στις ρίζες του Διαδικτύου ήταν με την ανάπτυξη του ARCHIE. Το ARCHIE αποτέλεσε ένα πρόγραμμα που επέτρεπε στους χρήστες να αναζητήσουν αρχεία FTP στο διαδίκτυο. Ακολούθησαν γρήγορα οι Veronica και Jughead, δωρεάν μηχανές αναζήτησης σε ένα δημοφιλές σύστημα που ονομάζεται Gopher. Βέβαια όλα αυτά συνέβαιναν κατά τη διάρκεια αυτής της ενδιαφέρουσας δεκαετίας που γνωρίζουμε ως δεκαετία του ’90. Αυτή η εποχή της δεκαετίας του 90 έληξε με τη Yahoo και τη Google να λανσάρουν τις δικές τους μηχανές αναζήτησης. Η Yahoo να γίνεται η πρώτη μηχανή αναζήτησης που λειτουργεί αυτόνομα.

Η κίνηση της Google, κλειδί στην εξέλιξη online αναζήτησης

Καθώς η Yahoo βρήκε επιτυχία και δημοτικότητα, η Google είχε δημιουργήσει αθόρυβα ένα εργαλείο που θα έφερνε επανάσταση σε ολόκληρο το οικοσύστημα της αναζήτησης στο Διαδίκτυο με τον Αλγόριθμο Κατάταξης Σελίδας. Αυτός ο αλγόριθμος συγκέντρωνε όλες τις πληροφορίες σχετικά με ένα θέμα που είχε αναζητηθεί και τις ταξινομούσε με βάση την ποιότητα και την ποσότητα. Αυτή η διαδικασία συλλογής πληροφοριών και κατάταξής τους για χρήστες δεν είχε γίνει ποτέ πιο γρήγορα και αποτελεσματικά. Και η Google έφερε τη λύση. Η Microsoft προσπάθησε να ανταγωνιστεί την Google με την κυκλοφορία του Bing το 2009, αλλά ποτέ δεν πέτυχε την ίδια δημοτικότητα. Γιατί σίγουρα το “Θα το γκουγκλάρω” ακούγεται καλύτερα από το “Θα το μπινγκάρω”.

Σήμερα, η Google ελέγχει πάνω από το 70% της παγκόσμιας αγοράς μηχανών αναζήτησης. Σε αντίθεση, η Bing και η Baidu μαζί ελέγχουν λίγο λιγότερο από το 10%, ενώ η Yahoo έχει πέσει στο 3%. Ο αντίκτυπος της Google στην αγορά συνεχίζει να παραμένει αισθητός, εφόσον αναβαθμίζει συνεχώς τους αλγόριθμους αναζητήσεών της και αναζητά νέες καινοτομίες. Μία από αυτές τις καινοτομίες είναι η εξερεύνηση της εκμάθησης μέσω συστημάτων τεχνητής νοημοσύνης.

Διαβάστε για τη βελτιστοποίηση ιστοσελίδων SEO στις μηχανές αναζήτησης πέραν της Google εδώ.

Η ικανότητα αναζήτησης είναι καθοριστική για την εμπειρία χρήστη στο διαδίκτυο. Από το “σερφάρισμα” στο διαδίκτυο μέχρι την αναζήτηση συγκεκριμένων προϊόντων, η αναζήτηση συνεχίζει να αποδεικνύεται το πιο πολύτιμο εργαλείο στο διαδίκτυο. Για τους χρήστες της, η αναζήτηση παρέχει αμεσότητα και σαφήνεια, οδηγώντας τους στις διαφορετικές ιστοσελίδες και καταλόγους, ενώ τους επιτρέπει να απομονώνουν τα προϊόντα που θέλουν.

Για μία επιχείρηση, παρέχει απλότητα, ανακουφίζοντας τους χρήστες από τα πολλαπλά μενού φίλτρων. Είναι το εργαλείο που έκανε το διαδίκτυο χρηστικό για τους χρήστες.

 

Η αυξανόμενη σημαντικότητα της online αναζήτησης

εξέλιξη online αναζήτησης

Αλλαγή προσδοκιών

Η αναζήτηση μοιάζει ιδιαίτερα εύκολη, αλλά έτσι όπως έχει εξελιχθεί, έχει γίνει ένας δυναμικός παίκτης στον τρόπο με τον οποίο οι χρήστες αλληλεπιδρούν στο διαδίκτυο. Σήμερα, η απάντηση είναι απλή, “απλά γκούγκλαρέ το”. Οποιαδήποτε στιγμή έχετε μία ερώτηση, η Google είναι εκεί, έτοιμη και πρόθυμη να σας δώσει την απάντηση. Προσπαθήστε να περάσετε μία ολόκληρη μέρα χωρίς να “γκουγκλάρετε” τίποτα, είναι πολύ δύσκολο.

Κάτι που χρησιμοποιούσατε σπάνια στο παρελθόν, πλέον έχει μετατραπεί σε συνεχή πρακτική που ακολουθείτε για να βρείτε απαντήσεις. Οι μέρες χαλαρής περιήγησης και πλοήγησης χρησιμοποιώντας φίλτρα, έχουν ξεπεραστεί από την ενσωμάτωση των εργαλείων αναζήτησης σε όλα τα συστήματα και καταστήματα στο διαδίκτυο.

Εξαιτίας αυτού, οι προσδοκίες των χρηστών έχουν επίσης αλλάξει. Πλέον οι χρήστες περιτριγυρίζονται από εκατομμύρια προτάσεις αναζήτησης με όλο και πιο συγκεκριμένα αποτελέσματα. Όπως ακριβώς η Google, η εξέλιξη online αναζήτησης άλλαξε τις προσδοκίες τόσο των χρηστών όσο και των επιχειρήσεων.

Η κυριαρχία των mobile website και mobile εφαρμογών είναι πραγματικότητα λόγω της εξέλιξης online αναζήτησης

Σε μία mobile-first κουλτούρα, οι περισσότεροι χρήστες ανακαλύπτουν το εργαλείο της αναζήτησης μέσα από τις κινητές τους συσκευές. Για τους καταναλωτές στο ηλεκτρονικό εμπόριο, σε Ελλάδα και εξωτερικό, ο κύκλος αναζήτησης ξεκινά με την πρώτη αναζήτηση στην ιστοσελίδα του εμπόρου και προχωρά βαθύτερα, στο απόθεμα του καταστήματος. Εφόσον η κύρια μορφή συναλλαγών στρέφεται προς το κινητά, οι χρήστες επιθυμούν μια εύκολη εμπειρία από την αρχή ως το τέλος. Η αναζήτηση παρέχει αυτή την ευκολία.

Σκεφτείτε ότι υπάρχουν δύο τύποι καταναλωτών στην ιστοσελίδα σας: οι πρώτοι είναι περιηγητές, αυτοί που περιπλανιούνται στην ιστοσελίδα σας χωρίς πρόθεση ή σκοπό. Το ταξίδι τους είναι μια απλή εξερεύνηση. Οι άλλοι είναι κυνηγοί, αυτοί που εστιάζουν και κατευθύνουν τις κινήσεις τους με σκοπό να προσεγγίσουν κάποιο στόχο, ιδανικά μία αγορά. Από αυτές τις δύο κατηγορίες, ποσοστό μεγαλύτερο από το 50% των ατόμων που επισκέπτονται μια ιστοσελίδα, πηγαίνουν κατευθείαν στη μπάρα αναζήτησης για να βρουν αυτό που ψάχνουν.

Ο αντίκτυπος της αναζήτησης έχει αυξηθεί λόγω της εξέλιξης και της παράλληλης αύξησης του mobile shopping. Για τις επιχειρήσεις με μεγάλους και περίπλοκους καταλόγους, αυτό το εργαλείο είναι ζωτικής σημασίας. Χωρίς αυτό, οι πελάτες τους μπορεί να χαθούν στην περιήγηση, χωρίς να βρουν αυτό που ψάχνουν. Όπως γνωρίζουν όλοι οι επιτυχημένες επιχειρήσεις στο ηλεκτρονικό εμπόριο, όσο περισσότερο χρόνο χρειάζεται ο χρήστης για να βρει κάτι, τόσο μειώνονται οι πιθανότητες και το ποσοστό μετατροπής.

εξέλιξη online αναζήτησης

Γιατί η εμπειρία χρήστη κατά την αναζήτηση είναι σημαντική;

Μέχρι τώρα είναι σαφές ότι η αναζήτηση αποτελεί επιτακτική λειτουργία οποιασδήποτε ιστοσελίδας και ηλεκτρονικού καταστήματος. Σίγουρα, είναι προφανές ότι οι δυνητικοί πελάτες πρέπει να είναι σε θέση να εντοπίσουν ακριβώς αυτό που ψάχνουν γρήγορα. Εκτός από αυτό όμως, η αναζήτηση επιτρέπει να βελτιστοποιήσετε την ιστοσελίδα σας, δίνοντας σε αυτούς τους πελάτες πιο προσαρμοσμένα και χρήσιμα αποτελέσματα αναζήτησης. Όλα αυτά τροφοδοτούν την απρόσκοπτη εμπειρία που κρατά τους πελάτες να επιστρέφουν στο ηλεκτρονικό σας κατάστημα.

Η αναζήτηση θα πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα

Στις περισσότερες ιστοσελίδες και eshop, θα δείτε ότι η μπάρα αναζήτησης είναι τοποθετημένη στο header. Σε κινητές συσκευές, θα πρέπει η μπάρα αναζήτησης να βρίσκεται σε κεντρικό σημείο, ώστε να το βρίσκουν πάντα οι χρήστες. Παρομοίως, θα πρέπει να είναι ξεκάθαρο το τι κάνει η μπάρα αναζήτησης. Βρείτε έναν τρόπο να αναδείξετε την συγκεκριμένη λειτουργία αυτού του εργαλείου.

Κρατήστε τη λειτουργία αναζήτησης απλή

Μην υποθέτετε ότι ο χρήστης είναι έμπειρος με το εργαλείο αναζήτησης. Ξεναγήστε τον μέσω της αναζήτησης με λειτουργία πρόβλεψης αποτελεσμάτων με autosuggest. Με αυτό τον τρόπο επιτρέπεται στο χρήστη να είναι πιο συγκεκριμένος με την αναζήτηση του μέσω της λειτουργίας αναζητήσεων. Για τους χρήστες που ξέρουν περίπου τι ψάχνουν, αλλά δεν ξέρουν ακριβώς τι, αυτή η λειτουργία μπορεί να συνεισφέρει πολύ στην ικανοποίηση τους.

Εξέλιξη online αναζήτησης, συνεχής πορεία που δε πρέπει ποτά να σταματά

Ψάξτε συνεχώς τρόπους να βελτιώσετε το εργαλείο αναζήτησης. Καταγράψτε τη διαδικασία αναζήτησης που ακολουθούν οι χρήστες σε καθημερινή βάση και εντοπίστε σημεία για βελτίωση. Είτε πρόκειται για φιλτραρισμένη πλοήγηση αναζήτησης ή μια ποικιλία άλλων λύσεων, όσο πιο πολύ μένετε σε επαφή με το χρήστη, τόσο καλύτερο εργαλείο αναζήτησης θα μπορείτε να αναπτύξετε.

Η αναζήτηση δε σταματά ποτέ

Η ιδέα της αναζήτησης ξεκινά με μια ερώτηση. Δεν έχει σημασία αν ρωτάτε κάποιο άλλο άτομο ή πληκτρολογείτε την ερώτηση σας σε μια μπάρα αναζήτησης. Η αναζήτηση προκύπτει από μια έλλειψη εμπειρίας και την επιθυμία για γνώση. Όσο προοδεύει το διαδικτυακό οικοσύστημα, η εξέλιξη online αναζήτησης αποτελεί θεμέλιο που στηρίζει όλα τα ευφάνταστα ερωτήματα που προκύπτουν.

Συνοψίζοντας

Η εξέλιξη online αναζήτησης είναι μια αέναη διαδικασία που θα απασχολεί πάντα τους χρήστες στο διαδίκτυο. Όσο οι άνθρωποι εξελίσσονται και αλλάζουν, συνεχίζουν να αναζητούν, ψάχνοντας για απαντήσεις σε δύσκολες ερωτήσεις. Εφαρμόστε τις παραπάνω συμβουλές από την ομάδα της AppGene και στη δική σας ιστοσελίδα ή ηλεκτρονικό κατάστημα, για να κάνετε την πλοήγηση των χρηστών σας ένα αξέχαστο ταξίδι. Η εξειδικευμένη ομάδα μας σε θέματα SEO, μπορεί να αναλάβει την βελτιστοποίηση της ιστοσελίδας σας, οδηγώντας την στην πρώτη σελίδα Google.

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Στείλτε μας τις ερωτήσεις σας και εμείς θα επικοινωνήσουμε άμεσα μαζί σας. Αν έχετε μία υπέροχη ιδέα, δώστε μας λίγο χρόνο να την ερευνήσουμε προσεκτικά, ώστε να σας προτείνουμε την καλύτερη λύση.